Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Na chystané spoplatňovanie parkovísk sme sa opýtali priamo na MÚ - VIDEO

Iveta TóthováDátum27. 02. 2012 22:58:56TémaMestský úrad
24

Minulý štvrtok sme uverejnili e-mail jedného z čitateľov SoL na tému chystaného návrhu spoplatňovania parkovísk v našom meste. http://www.seredonline.sk/clanky/vyberame-z-redakcnej-posty-bude-v-meste-spoplatnene-parkovanie/

Článok zaznamenal veľký ohlas nielen v diskusii ale aj celkovo medzi obyvateľmi mesta. Ako sme v článku uviedli, v pracovnom návrhu VZN je spomínaná suma prenájmu 200,- eur ročne. Prečo práve takáto navrhovaná suma a akú predstavu o spoplatňovaných parkoviskách  má navrhovateľ VZN, sme sa opýtali Ing. Radka Heribana z investičnej výstavby a dopravy na MÚ v Seredi.


Video k článku:


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
faktury | 26-04-2012 09:37:46
prepačte že odbočím od témy, ale chcem sa spýťať kompetentných na 2 faktúry,ktoré boli zverejnené. Fa č. VF12001 161,-Eur, firma FARKON ževraj Meranie zdravotného stavu zamestnancov. Prepáčte nechápem. Všetci majú svojich obv. lekárov,majú nárok zadarmo na prev. prehliadku. Tak o čom je to. Firma FARKON nemá predsa v náplni obchodnej činnosti takého poskytovanie.
Alebo robili zamestnancom nové fasády?
a ešte fa 20120008 fi Mnewis igelitky s logom mesta, mna len zaujíma tá doprava 10 eur. bez DPH, a v Ďalšej kolonke , že odber "osobný" . Neviem alebo žeby cesta z mlynárskej k MÚ stála 10,- bez DPH. tak to sú drahé poh. hmoty.
Ďakujem pekne
Robo | 25-04-2012 21:57:21
chcel by som sa len spitat pana Suryho ked poskytoval stanovisko k tejto veci ci myslel aj na take pripady (napr.)dieta je nacisto imobilne nedochadza do skoli nema narok nd dopravny prostriedok takze nema narok anina blisie parkovanie tak isto deti do troch rokov nemaju narok na ziadnu stichto "vyhod" ja osobne by som bol stastnejsi bez tich"vyhod"tak ze sa racej natim zamyslite nie vsetci to zneuzivaju tie preukazi sa len tak nerozdavaju.Suhlasim aj stim ze to niektory zneuzivaju a sti by sa malo nieco robit!!!!
seredan | 01-03-2012 19:24:47
Vela ludi,ktori su ZTP o tom ani nevedia,ze sa mozu zahlasit do SZZP.Bolo by velmi dobre,ak by ich s takouto prvotnou informaciou trebars na UPSVaR oboznamili,lebo stale chyba este informovanost.Sice na internete sa da hoci co vyhladat,ale nie kazdy je zrucny a ma na to cas...Viem,o com pisem. ;-)
Jozef | 01-03-2012 19:13:37
s tym co si napisal uplne suhlasim. A prave preto ako si pisal, ze chcu aby ich niekto zastresoval, su podla mna v zvaze ti, ktori to skutocne potrebuju. Ti ktori si Ztp kupili tam nebudu .
seredan | 01-03-2012 18:33:35
Jozef-suhlasim s tvojim nazorom,no nebolo by zle,keby mesto v takomto pripade,ze by chcelo upravit VZN na 4% celkovych miest,aby vyzvalo ludi,ktori vlastnia Parkovaci preukaz,aby zmapovali,kolko maju kde priblizne takychto ludi.A potom by sa podla toho snazilo nejak spravodlivo miesta rozmiestnit,aby sa nestalo,ze pred jednym obytnym domom bude cele parkovisko vyhradene a ostatni ludia nebudu mat parkovacie miesta a pred inym cinziakom nevyhradia ani jedno miesto a pri tom tam budu mat aj takychto obcanov,ibaze si tito obcania este o vyhradene parkovisko nepoziadali.SZZP NEMA informacie o pocte ludi v meste Sered,ktori maju Parkovaci preukaz.O tomto ma prehlad UPSVaR v Galante.Oni vedia kolko posudkov,kde je ZTP odkazany na individualnu prepravu vydali a tiez Parkovacich preukazov a z ktorej lokality je ten ktory ZTP.SZZP je organizacia,ktora zastresuje ZTP,ktori sa do tohoto zvazu zapisali dobrovolne.Zakonite to funguje tak,ze ZTP ludi moze byt v nasom meste raz tolko,mozno aj viac nez je ich organizovanych v SZZP.Ked je clovek uznany za ZTP nikde nie je napisane,ze musi byt organozovany aj v tomto zvaze.Je to na dobrovolnej baze.Urcite by v takom pripade malo mesto vyhradit aspon jedno miesto pred kazdym cinziakom-pocet miest by zalezal od celkoveho poctu miest a z toho tie 4%.
Jozef | 01-03-2012 14:34:28
kedze problem bol prerokovany so SZZP a ti asi vedia kolko takto postihnutych ludi maju v Seredi, tak by tie 4% mozno aj stacili. Len by sa ich rozmiestnenie muselo znova prekonzultovat so zvazom s tym, ze by boli skutocne tam kde je to treba.
seredan | 29-02-2012 18:16:13
Nebolo by od veci vyhradit 4% z celkoveho poctu miest a potom by tie parkovacie miesta nedvihali zlc ostatnemu obyvatelstvu Serede-tak,ako to urobili v Leviciach.Ja aj chapem tych ludi na Garbiarskej,ze sa hnevaju,ze je tam take mnozstvo vyhradenych miest a oni potom maju obmedzene parkovanie.Na druhej strane chapem aj ZTP ludi,ze ked mozu mat vyhradene miesto,preco by to nevyuzili.
Registrovaný Radko Heriban Radko Heriban | 29-02-2012 15:35:52
Mesto v každom rozhodnutí, resp. v určení pre použitie dopravných značiek a zariadení na konci uvádza, že: orgán vydávajúci "určenie" si vyhradzuje právo na zmenu, úpravy, doplnenie a pod. určeného DZ, ak by si to vyžadovali dôležité zmeny a okolnosti. Prijatie novej legislatívy - VZNka by bola tá zmena.

A čo sa týka toho, že žiadateľ má po 7 rokoch nárok na zakúpenie nového vozidla a nevyužije ho, pretože mu slúži to staré a nepotrebuje ho, nevidím absolútny dôvod rušenie vyhradeného miesta.

Všetkým Vám ešte raz pripomínam, že zatiaľ je to len pracovný návrh, a problematika ZŤP miest bola konzultovaná so SZZP a je to ich odporučenie.
obcan mesta SERED | 29-02-2012 15:29:53
Takto si to napriklad schvalili aj v Leviciach-------
POZOR - zmena vyhradených parkovacích miest pre osoby so ZŤP!

Oznam pre držiteľov parkovacích preukazov ZŤP, ktorí majú vyhradené parkovacie miesta

do konca roku 2011.


Použitie dopravných značiek a vyhradenie parkovacieho miesta je možné na základe povolenia cestného správneho orgánu - Mesta Levice len so súhlasom Okresného dopravného inšpektorátu v Leviciach.

Od 1.1.2012 sa všetky vyhradené parkovacie miesta pre osoby ťažko zdravotne postihnuté (ZŤP) rušia, resp. budú prehodnotené podľa dopravnej situácie na základe vyjadrenia Dopravného inšpektorátu v Leviciach, ktoré je potrebné k vyhradeniu parkovacieho miesta.

Vzhľadom k tomu, že sa v súvislosti s narastajúcim stupňom motorizácie a automobilizácie postupne mení dopravná situácia v meste, mení sa aj parkovacia politika v jednotlivých obytných súboroch. Preto sa dňa 22.2.2011 na Dopravnom inšpektoráte v Leviciach konalo rokovanie za účasti vedenia mesta, kde bolo okrem iného prerokované aj vyhradzovanie parkovacích miest pre zdravotne ťažko postihnuté osoby. Vyhradené parkovacie miesta pre osoby ťažko zdravotne postihnuté zabezpečí správca komunikácií - Mesto Levice na každom parkovisku tak, aby boli v súlade s STN 73 6056 – Odstavné a parkovacie plochy. To znamená, že z celkového počtu parkovacích miest budú minimálne 4% státí navrhnuté pre osoby ZŤP s parkovacím preukazom. Tieto miesta nebudú rezervované pre žiadne konkrétne vozidlo a budú využívané všetkými zdravotne ťažko postihnutými osobami, ktoré vlastnia Parkovací preukaz pre fyzické osoby s ťažkým zdravotným postihnutím resp. preukaz osobitného označenia vozidla. Výnimkou budú len osoby, ktoré sú odkázané na invalidný vozík, čo budú musieť preukázať diagnózou. Vyhradené parkovacie miesta pre osoby ZŤP budú zabezpečované postupne podľa finančných možností mesta.
obcan mesta SERED | 29-02-2012 15:27:12
Jozef-mesto na zaklade ziadosti po splneni podmienok vyhradi pre ZTP osobu parkovacie miesto,ale ma moznost podla schvalenia VZN upravit toto tak,ze nebude kazdemu ziadatelovi ZTP o vyhradene parkovacie miesto vyhradzovat toto miesto,ale plosne vyhradi 4% zo vsetkych parkovacich miest a vtedy uz bude ZTP obcan s parkovacim preukazom sa moct postavit na ktorekolvek miesto vyhradene pre ZTP pred hoci ktorym cinziakom.Nebude to ohranicene znackou urciteho vozidla...Takze zalezi na VZN,ktora alternativa sa schvali.
obcan mesta SERED | 29-02-2012 15:07:38
Mesto Sered prave preto potrebuje aj vyjadrenie Dopravneho inspektoratu o ktorom som pisala..
Jozef | 29-02-2012 14:32:03
VZN

§3
Vyhradenie parkovacieho miesta
l/ Mesto Sereď môže podľa ustanovenia §2 bod 3 písm.b vyhradiť parkovacie miesto na
verejných priestranstvách (v prípade komunikácií len na tých, na ktorých je príslušným
správnym orgánom)(3):
a, pre potreby právnických a fyzických osôb, oprávnených na podnikanie v blízkosti
ich prevádzok,
b, pre ťažko zdravotne alebo ťažko pohybovo postihnuté osoby, odkázané na
individuálnu dopravu, používajúce osobitné označenie vozidla O1 podľa vyhl. č.
225/2004 Z.z., v blízkosti ich bydliska.
Jozef | 29-02-2012 14:30:04
dakujem, ale v spominanych paragrafoch sa nehovori,ze "musi"
len ze "moze". tolko k VZN.
a §62/2 hovori zase len o pouziti dopravnych znaciek.
Takze.....???
obcan mesta SERED | 29-02-2012 14:09:37
ustanovenia §62 ods.2 zákona č. 315/1996Z.z. o premávke na pozemných komunikáciách v platnom znení
obcan mesta SERED | 29-02-2012 13:57:52
Jozef-tam mas aj ten spominany paragraf-§3 ods.1 písm. b VZN č, 10/2004 o parkovaní na verejných priestranstvách na parkovisku na

ulici ..............
obcan mesta SERED | 29-02-2012 13:54:28
Jozef tu mas napisane co vsetko k tomu potrebujes..



Mesto Sereď
Oddelenie rozvoja mesta MsÚ
Nám. Republiky 1176/10
926 01 Sereď



Vec: Žiadosť o povolenie na vyhradenie parkovacieho miesta pre ZŤP


V zmysle ustanovenia §62 ods.2 zákona č. 315/1996Z.z. o premávke na pozemných komunikáciách v platnom znení týmto ako osoba ťažko zdravotne, resp. pohybovo postihnutá, odkázaná na individuálnu dopravu, žiadam o vyhradenie parkovacieho miesta podľa ustanovenia §3 ods.1 písm. b VZN č, 10/2004 o parkovaní na verejných priestranstvách na parkovisku na

ulici ........................................................................................................... v Seredi pre vozidlo:


Typ ............................................. EČV ..................................


Potvrdzujem že som bol oboznámený s tým, že parkovacie miesto si musím vyznačiť zvislým a vodorovným dopravným značením na vlastné náklady podľa podmienok rozhodnutia.
Zároveň ako dotknutá osoba v súlade s ustanovením § 7 od. 1 a 2 zákona č. 428/2002 Z.z. o ochrane osobných údajov (ďalej len „zákon), poskytuje mestu Sereď ako prevádzkovateľovi súhlas so spracovaním všetkých v tejto žiadosti uvedených osobných údajov za účelom bezpečnej a zámenu vylučujúcej identifikácie dotknutej osoby s tým, že je oprávnený tento súhlas písomne odvolať v prípade preukázateľného porušenia zákona zo strany prevádzkovateľa. Doba platnosti súhlasu sa viaže na dobu trvania preukázateľného účelu spracúvania osobných údajov dotknutej osoby.



Dátum:

.......................................................
podpis žiadateľa, pečiatka





K žiadosti treba priložiť:
- 2x nákres polohy parkovacieho miesta
- kópia preukazu ZŤP
- kópia rozhodnutia príslušného orgánu sociálnej pomoci o odkázanosti na individuálnu dopravu osobným motorovým vozidlo
obcan mesta SERED | 29-02-2012 13:45:04
Jozef-po splneni podmienok-odkazanost na individualnu prepravu,Parkovaci preukaz kompenzacie na \"tzv.benzin\" a POZIADANI na mestskom urade,mestskej policii a dolozenia ostatnych dokladov z dopravneho inspektoratu ti musi byt miesto vyhradene.
obcan mesta SERED | 29-02-2012 13:42:00
Pan Radko Heriban-no neviem,co by bolo lepsie a neviem ani ci ma mesto pravomoc zrusit doteraz vydane-vyhradene alebo ako to napisat miesta pre ZTP-jednotlivcov-myslim tie,ktore su priamo so znackou urciteho auta.Ale myslim si,ze po spoplatneni parkovacich miest stupne pocet ziadosti o vyhradenie miesta pre ZTP u tych ludi,ktori vlastnia parkovaci preukaz,no doteraz si nedavali vyhradzovat miesto,lebo s parkovanim pred ich cinziakom nebol problem..Parkovaci preukaz je sice prenosny-teda pre vysvetlenie sa moze pouzit v ktorom kolvek aute,kde vezu ZTP obcana,ktory tento preukaz vlastni,avsak rodiny,ktore maju svoje auto nevyuzivaju susedov na prevoz autom,ale vyuzivaju vlastne auto..Rozmyslali ste uz nad tym,ako som uz pisala v minulom prispevku,ako to chcete osetrit,ked napr.rozmyslate nad tym,ze miesto pre ZTP by sa davalo ludom,ktori dostali prispevok na kupu auta,ked napr.dostali prispevok pred 9 rokmi,na dalsi mali narok po 7-mich rokoch a nepoziadali si on,lebo vyuzivaju stale povodne auto?Ci ako to chcete vlastne riesit?Aj tak budu diskriminovane zo strany mesta tie rodiny,ktore maju tazko postihnuteho clena rodiny,ktory je leziaci,NEMOZE PRACOVAT a preto mu nebol priznany prispevok na kupu auta,ale auto nevyhnutne potrebuju?Ja by som chcela vidiet tych mudrych,co tu pisu,ze taky clovek nemusi mat vyhradene miesto,ako by vliekli nejakych 20-30 metrov k auto svojho dospeleho blizkeho,ktory bude mat zaparkovane na beznom mieste,ktore je uzke a pre ZTP nevyhovujuce a ako by tam potom svojho blizkeho vobec dostali do auta,keby sa tam ani nevedeli otocit.Miesta pre ZTP nie su zo srandy take siroke a vyhradene.Dakujem za odpoved.
Jozef | 29-02-2012 13:32:30
obcan...
mohla by si, prosim citovat ten zakon, ktory hovori, ze "sa mu musi miesto vyhradit"?
obcan mesta SERED | 29-02-2012 13:25:47
Robo Horvath-poslanci,ani ziadny zastupca SZZP nemaju pravo rozhodovat o tom,ci ma niekto narok na individualnu prepravu,alebo nie!Ani ty nejdes pretriasat svoj zdravotny stav pred nejakym poslancom a podobne a pokial viem,tak tu plati aj nejake lekarske tajomstvo.Tak sa zamysli,co pises..Tento navrh co si sem napisal je zasahovanie do ludskych prav.Ty s tym jednoducho nic nespravis,ked ma niekto prideleny parkovaci preukaz a poziada si o vyhradene miesto podla zakona sa mu musi miesto vyhradit.A nezmeni to ziadna komisia z poslancov,pozorovatelov a podobne.Oni mozu akurat tak skontrolovat,ci narok na miesto stale trva a teda ci ZTP obcan stale vlastni Parkovaci preukaz,pripadne ci mu nadalej su vyplacane kompenzacie tzv.na benzin...
Registrovaný Radko Heriban Radko Heriban | 29-02-2012 11:10:22
Problém s ohrádkami na kontajnery na Garbiarskej ulici je nám známy, chceli by sme ich v budúcnosti otočiť tak, aby netrčali do cesty a aby mohli autá stojace vedľa nich bezpečne vyjsť. Záleží to však na finančných prostriedkoch a ja osobne si nedovolím povedať termín, kedy príde k zmene.

A čo sa týka parkovania ZŤP: je tu viacero názorov, pohľadov na danú vec. Držiteľ preukazu ZŤP určite nebude súhlasiť so zrušením už vyhradeného miesta, na ktoré si zvykol a využíva ho, určite nebude súhlasiť s čiastočným spoplatnením (napr. v Šali-podobne veľké mesto ako naše, platí ZŤP občan 48€/rok/1miesto, ostatní platia 232 €/rok/1miesto, po konzultácii s pracovníkom na MsÚ mi povedal, že nikto nenamieta a že nám jednoznačne odporúča spoplatniť miesta aj pre ZŤP). Čo sa týka toho zrušenia doteraz vyhradených miest pre ZŤP, ďalšou alternatívou je zrušenie všetkých doteraz vyhradených miest a podľa zákona vybudovať 4% univerzálnych parkovacích miest z celkovej kapacity parkoviska. Budete toto ten správny krok? Kto príde skôr tak ten zaparkuje a ostatní budú musieť hľadať iné voľné miesto? V takýchto prípadoch v niektorých lokalitách stúpne počet vyhradených miest pre ZŤP, inde výrazne klesne. Len takúto prax bude potom treba zaviesť v celom meste a nie len v niektorých lokalitách. Ako bolo spomínané, nie každý čo vlastní parkovací preukaz ho v skutočnosti aj naozaj potrebuje-spomínané posudky lekárov odborníkov. Ten kto vlastní parkovací preukaz, vie, k čomu ho oprávňuje-môže parkovať na vyhradených miestach, v odôvodnených prípadoch môže ísť do zákazu vjazdu, nemusí mať diaľničnú nálepku, atď. ale len pokiaľ je v aute držiteľ toho preukazu.. Osobu ZŤP, ktorá vlastní parkovací preukaz, môže prepraviť každé vozidlo. Ten, kto poberá finančný príspevok na zvýšenie výdavkov v oblasti sociálnej mobility môže poprosiť suseda, rodinu, známych aby ho odviezli a im zaplatí za prepravu.. Je to na zamyslenie.

Z osobných skúseností Vám môžem povedať, že sa v praxi stretávam so zneužívaním niektorých miest, ale pritom žiadateľ splnil všetky doteraz potrebné podmienky na pridelenie parkovacieho miesta.
Robo Horvath | 29-02-2012 00:16:50
Pre, seredan | 28-02-2012 15:21:46 , to máš na mysli toho posudkového lekára , čo robí z cigánov invalidov jak na bežiacom páse? Nerozhodoval by o tom primátor alebo poslanci, ale raz možno dva krát do roka komisia ,ktorá by bola zložená z poslanca, zástupca mesta, odborník zo SZZP a možno napr. pozorovateľ niekto z verejnosti alebo SOL. Ich úlohou by bolo prehodnotiť minuloročné povolenie a posúdiť pripadne nové žiadosti. Sereď je malé mesto kde sa navzájom aj poznáme a teda komisia bude predbežne aj poznať žiadateľa a teda aj skutočne posúdiť nutnosť pridelenia miesta na parkovanie aby sa nestalo že niekto s preukazom ZTP ma miesto pred vchodom a pritom v pohode chodí na pivo ako to tu už niekto písal.
Registrovaný raki raki | 28-02-2012 22:03:45
kebyže je ročný poplatok 100 eur, tak by bolo o 72% viac ziadatelov
seredan | 28-02-2012 16:43:59
Je to jedna z veci,ktore pan Radko Heriban v rozhovore spomenul.Treba to dopodrobna riesit,lebo nakoniec z toho bude jeden velky mis-mas..Take veci by sa mali dopodrobna doriesit,lebo v pripade spoplatnenia parkovacich miest-co sa dufam nestane ked nebude jednoznacne kto a kedy ma bez uhrady narok na vyhradene miesto sa to bude zneuzivat a akurat budu vznikat konflikty.
henry | 28-02-2012 16:28:26
Pan Heriban budete riesit aj umiestnenie ohradok pre kontajnery na Garbiarskej ulici kde zasahuju do cesty? Ta ulica za Lidlom je teraz jednosmerka takze na Garbiarskej je dost velka premavka a tieto kontajnery ju brzdia. Navyse ked zaparkujete za kontajnermi tak neviete vyjst pretoze nemate vyhlad na cestu a cigani na anglickych espezetkach tadial lietaju aj 80 km rychlostou takze vzdy to je risk. Ked sa tam s niekym zrazim mozem prist za vami?
Peter Klokner | 28-02-2012 16:12:04
Celá diskusia sa zvrtla na vytváranie parkovacích miest pre občanov ZŤP. Iba pre ilustráciu kam až dospeje prehnaná iniciatíva vidno na parkoviskách pri veľkých OC. Stačí sa pozrieť v Nitre pred Asko. Už roky tam vidno to isté, preplnené parkovisko a nas...tí vodiči a pred vchodom 22 skoro stále prázdnych vyhradených miest pre invalidov. Nikdy, skutočne nikdy som ho nevidel čo len na tretinu obsadené. Naopak bol som svedkom toho, ako tam MsP chceli dať pokutu nešťastníkovi čo tam zastavil lebo inde jednoducho nenašiel. Supi tam boli za dve minuty. Vtedy som nemohol inak ako ísť pána podporiť a nebyť toho že hlúčik okoloidúcich sa pripojil až príliš iniciatívne, asi by ho skásli.

Dúfajme, že to podobne nedopadne aj v Seredi. Aby napokon mali ostatní kde parkovať.
Kritizovať že má rodina aj tri autá je choré.To môže iba ten čo necestuje dopravou. Pracovať dnes v Sládkovičove, Šali alebo Hlohovci je horšie, ako dochádzať do Bratislavy. To ale nie je problém tých čo majú auto ale samosprávy, ktorá nedokáže reagovať na reálne potreby dopravnej obslužnosti.
seredan | 28-02-2012 15:21:46
Robo Horvath-Ci je ZTP clovek odkazany na individualnu prepravu,alebo nie,o tom rozhoduju posudkovi lekari.Kto by mal podla teba rozhodovat o najlahsej a najtazsej forme postihnutia ako pises,co sa tyka parkovania v nasom meste?Primator?Ci poslanci?Ved od toho je ten posudkovy lekar,ktory urci,ci bude urcitemu cloveku vydany Parkovaci preukaz,alebo nie.
Keby si dal kazdy obcan s Parkovacim preukazom v nasom meste vyhradit miesto ZTP,tak by ich tu bolo omnoho,omnoho viac.No neviem ci spoplatnenie parkovacich miest nespusti vlnu ziadosti o vyhradenie miest pre ZTP,ktori to doteraz nepokladali za nevyhnutne,nakolko sa vzdy miesto na parkovanie naslo.
Rasto | 28-02-2012 14:32:12
Praveze po cinziakoch je dost ludi kde auto ma drzitel ZTP (napr. sused ma amputuvanu ruku) a na pivo na druhy konec prejde aj po vlastnych ale auto ma zaparkovane 5 metrov od vhcodu a to sa mi zda byt nezmyselne. Chapem ze ak ma niekto vozicek potrebuje viac miesta ale nie aby sa to zneuzivalo. A ak niekto chodi denne do prace a s preukazom ZTP robi SBSkara preco ma vyhradene parkovanie? A v praci denne prejde 10 kilometrov pesi ale pred cinziakom velka tabulka bacha som tazko chory tu neparkovat lebo som tazko chory? Aj ja chodim do prace od nikoho som nic nikdy nedostal tak aj mne dajte!!! Presne ako pise Erich rozdelit ZTP podla toho ci mozu chodit alebo nie. Ak moze chodit len ma nieco s rukou tak dovi dopo parkuj ako bezny clovek!
Jozef | 28-02-2012 14:31:43
ak dovolis, odpoviem Ti ja:
pretoze Trnava vybera tento poplatok za vjazd do CMZ a nie za "vyhradene statie". Takze ten kto si tuto pausalnu sadzbu v TT zaplati tam moze parkovat pokial najde volne miesto.
Robo Horvath | 28-02-2012 14:27:40
Môj názor na problém parkovania v našom meste je síce nepopulárny, ale bude do budúcna nutný. Nepopulárny je hlavne pre toho, komu mesto zadarmo postavilo parkovisko a celý život ho to nič nestojí a parkuje zadarmo. Chceme mať dobré cesty a chceme mať parkoviská. Hmmm, to je síce pekné, ale povedzte mi prosím začo . Toto mesto to neutiahne, pokiaľ sa tu v predstihu nenaštartuje určitý systém spoluúčasti tých, ktorí tie parkoviská potrebujú a sústavne ich zaberajú parkovaním. A je jedno, či pred činžiakom parkuje na parkovisku, na chodníku alebo ceste. Skrátka, zaberá sústavne verejný priestor. Podľa mňa, by mal, každý kto parkuje na mestskom platiť ročný poplatok. Zvyšovaním daní všetkým obyvateľom, aby bolo na parkoviská pred činžiakom , je nespravodlivé. Aut je pred činžiakmi čoraz viac a niektoré rodiny už majú aj dve či dokonca tri autá a klesať to určite nebude. Môj názor nie je utopia, ale realita, ktorú bude treba riešiť a čím skôr, tým lepšie pre toto mesto.
Seredčan | 28-02-2012 14:23:30
Dobry den, pozeral som si ceny v ramci Slovenska/krajov a preto by ma zaujimala reakcia pana Radka Heribana preco chceme mat vyssiu dan ako nase krajske mesto Trnava.http://www.trnava.sk/new/viewpage.php?page_id=1154&sekcia=info&menu=parkovanie Ďakujem.
Robo Horvath | 28-02-2012 14:22:06
Je pravdou, že zdravý človek má trošku iné vnímanie problémov ZŤP a treba sa poradiť s odborníkom, čo pán Heriban aj spravil. Asi to bude potrebovať aj trošku individuálny prístup a posúdenie. Ale choroba si nevyberá a ZŤP je už toľko, že nakoniec zistíme, že všetkých parkovísk by bolo pre nich málo a teraz čo ostatní. Ideálno sa to asi ani nedá. Podľa mňa treba vylúčiť najľahšiu a najťažšiu formu postihnutia. Najľahšia odíde aj s palicou trochu ďalej a najťažšiu vždy niekto vozí, no a ten je predsa zdravší a môže ísť ďalej a auto potom pristaví pred vchod na naloženie a vyloženie ZŤP. Ostatné by som dal na posúdenie komisiou.
Jozef | 28-02-2012 14:07:43
no vidis, a ja som to prave za dolezite povazoval, pretoze poznam zopar ludi s vozickom za oknom, ktori si myslia, ze je tom samozrejmost, ze "to" miesto patri im.

A teraz k tomu spoplatneniu: ak sa niekto rozhodne, ze mu tych 200 eciek (mozno ina suma) za to stoji, preco nie?
Ale, je potrebne, aby si mesto dobre spocitalo kolko takychto miest vyhradi na jedno sidlisko, aby sa nestalo to, ze ti, ktori na to nemaju (alebo nechcu), nemuseli parkovat v susednom okrese.
obcan mesta SERED | 28-02-2012 13:45:15
Jozef-piasala som,ze ZTP obcan,ktory je odkazany na individualnu prepravu ma narok na vyhradene miesto na parkovanie,yase ay tak do podrobnosti som to nesla rozvadzat,ze ZTP obcan,ktory ma parkovaci preukaz si moze poziadat na mestskom urade,mestskej policii,donesie potvrdenie z dopravneho inspektoratu....a potom si zaplati ta vyznacenie miesta a za tabulu s jeho evidencnym cislom....Nepokladala som to za dolezite to tu rozpisovat.Je logicke,ze kazdy ZTP obcan s parkovacim preukazom automaticky nema vyhradene miesto ZTP na parkovanie.O toto miesto si musi poziadat a vela ludi si o toto miesto nepoziadalo...A co sa tyka tych 4% miest vyhradenych pre ZTP to myslel pan Radko Heriban tak,ze sa mozu zrusit vsetky vyhradene miesta pre ZTP,ktore boli doteraz pridelene a mesto vyhradi 4% z celkovych parkovacich miest pre ZTP,kde by pravdaze ze osadena tabula priamo s cislom konkretneho auta nebola,ale by to bolo klasicky vyhradene miesto pre ZTP,na ktore by sa mohol postavit hociktory drzitel parkovacieho preukazu...Takze aspon takto par slov pre vysvetlenie..
Jozef | 28-02-2012 13:31:24
obcan....
nemas pravdu. Ziaden zakon Ti ako drzilelovi parkovacieho preukazu ZTP automaticky neprideli vyhradene statie pred Tvojim domom. Jedine na co Ta opravnuje, je to, ze mozes parkovat na miestach vyhradenych pre "vozickarov". Pokial nie su oznacene dodatkovou tabulou s evidencnym cislom vozidla.
Mozes ako drzitel takehoto preukazu POZIADAT mesto o vytvorenie takehoto statia, zaplatit si jeho zriadenie a potom ho pouzivat. Radko spominal, myslim 4% parkovacich miest pre nase mesto.
obcan mesta SERED | 28-02-2012 13:07:09
A tiez sa mi nezda porovnanie,ze aj ludia co byvaju v rodinnych domoch platia dan za pozemok...Ved aj my,co byvame v cinziakoch platime mestu dane.Ci obcan v rodinnom dome plati dan za zhruba 8 metrov stvorcovych 200 eur??To by mali potom v rodinnych domoch obyvatelia ake sumy za dan za pozemok??Pretoze pre obyvatelov co byvaju v cinziakoch chce toto mesto presadit.
obcan mesta SERED | 28-02-2012 13:02:10
Pan Radko Heriban-este jedna otazka:Financny prispevok na kupu OMV sa poskytuje na dobu 7 rokov a po tejto dobe sa moze poziadat o dalsi financny prispevok na kupu auta.To budete kontrolovat pred kolkymi rokmi ZTP obcan dostal prispevok na kupu auta a ako padne lehota 7 rokov urobite ciaru a podla vas uz ZTP obcan odkazany na individualnu prepravu nebude mat narok na vyznacene miesto?Co ked uz ZTP obcan po uplynuti 7 rokov co dostal prispevok na kupu auta nebude mat nan narok,lebo nikde nepracuje,lebo jeho zdravotny stav to nedovoluje-co je jedna z podmienok na priznanie na kupu OMV,aby bol prispevok priznany??A pri tom je plne odkazany na prepravu autom????
obcan mesta SERED | 28-02-2012 12:55:12
Erich-to co je za blbost,ze obcan ZTP,ktory chodi pracovat nepotrebuje vyhradene miesto na parkovanie?Ked je odkazany na individualnu prepravu podla zakona ma narok na vyhradene miesto.Ci ked pride z prace sa dopravi vrtulnikom,ktory ho spusti rovno do bytu?Podla tvojich predstav zrejme odstavi auto pri kauflande,pretoze pred cinziakom uz nebude volne miesto na parkovanie a potom ho niekto odnesie na chrbte trebars domov na Garbiarsku...Na toto nemam slov. :(
Registrovaný Radko Heriban Radko Heriban | 28-02-2012 11:29:13
Rozmýšľali sme aj nad takýmto typom vyhradenia miesta, ale osobne si myslím že by to bolo dosť komplikované, nakoľko by bolo treba nájsť ochotu u oboch zúčastnených strán - fyzických a právnických osôb. Aj samotná dopravná značka by musela niesť informáciu pre koho a v akom časovom horizonte je to miesto vyhradené - potrebné vyznačiť EČV. Problém by mohol nastať keby sa jeden z držiteľov vyhradeného miesta po roku napr. odsťahoval, alebo by stratil záujem o miesto, značku by bolo treba vymeniť, prípadne by bolo treba nájsť iného záujemcu a otázka je kto by znášal ďalšie náklady na výmenu tabule - ten čo stratil záujem s novým žiadateľom? V takýchto prípadoch môže nastať problém..
Erich | 28-02-2012 10:31:19
Uvažujete o zavedení polovičného vyhradeného miesta? Napr. v dobe od 8:00-18:00 za 50% sadzby (s tým, že po tomto termíne na mieste parkovať nesmie).

Myslím, že by sa zlepšilo parkovanie napr. na Dolnomajerskej alebo A. Hlinku, kde je kombinácia bývanie/obč. vybavenosť. Cez deň parkuje majiteľ prevádzky, v noci zase obyvateľ.
Registrovaný Radko Heriban Radko Heriban | 28-02-2012 09:33:03
Problematiku vyhradenia parkovacieho miesta pre občana ZŤP sme osobne konzultovali s pánom Šúrym zo SZZP v Seredi, ktorého považujem za dostatočného odborníka v danej oblasti a ten nám odporučil, komu by mesto malo vyhradiť spomínané miesto. Osoba, ktorá má z ÚPSVaR priznaný finančný príspevok na zvýšenie výdavkov v oblasti sociálnej mobility, má priznaný parkovací preukaz pre fyzickú osobu so zdravotným postihnutím, prípadne preukaz fyzickej osoby s ťažkým zdravotným postihnutím nemusí zákonite dostať non-stop vyhradené parkovacie miesto, nakoľko je parkovací preukaz prenosný aj do iného auta a osoba ktorá ho drží je zákonom oprávnená k určitým veciam. Preto nám pán Šúry odporučil vyhradiť miesto len pre tých, ktorý dostali finančný príspevok na zakúpenie motorového vozidla. Pripomínam, ide o pracovný materiál a cieľom tohto príspevku bolo rozpútať diskusiu medzi občanmi, ktorých sa to priamo týka. Ďaľšou alternatívou je, že mesto zruší všetky doteraz vyhradené miesta pre ZŤP a vyhradí podľa zákona 4% z celkovej kapacity parkovacích plôch. Čo je teraz lepšou alternatívou? Nechať to ako doteraz alebo prideliť len tomu kto dostal príspevok na kúpu alebo spraviť univerzálne vyhradené miesta a ten čo medzi prvými príde, tak zaparkuje a ostatní budú musieť zaparkovať na normálnom voľnom mieste.. Navrhnite..

Z mojich skúseností Vám môžem povedať, že ľudia (nielen "spoluobčania") to v súčasnosti zneužívajú, ja osobne viem o niekoľkých prípadoch, ale tie osoby ZŤP splnili všetky náležitosti pre vyhradenie parkovacieho miesta pre ZŤP a mesto im to nemôže zrušiť aj keď má poznatky že ide o hrubé zneužívanie..
Erich asi vie o čom hovorím v niektorých prípadoch, a keď máte poznatok, že rodina sa odtiaľ odsťahovala a miesto je stále vyhradené, tak ma kontaktujte a ja sa postarám o nápravu..

Máte možnosť vyjadriť svoje návrhy a pripomienky, čo bolo cieľom tohto príspevku tak túto môžete využiť.
Erich | 28-02-2012 08:48:09
Pán Heriban má v jednom pravdu - parkovacie miesta ZŤP sa reálne zneužívajú. Formulácia je podľa mňa nesprávna, pretože ZŤP, ktorý chodí pracovať, vyhradené parkovanie nepotrebuje. Obmedzte parkovacie miesta ZŤP iba pri funkčných poruchách mobility a orientácie. V Seredi existuje prípad, keď vozidlo z príspevku na auto používa otec mentálne postihnutého dieťaťa, ktoré je 11 mesiacov v roku v liečebni. Samozrejme vyhradené parkovacie miesto čo najbližšie k vchodu, aby to do práce nemal tak ďaleko. Rovnako existuje v Seredi prípad, kedy vyhradené parkovacie miesto je celé dni a noci prázdne, rodina sa odsťahovala.
anonym | 28-02-2012 08:40:44
Vyriešiť sa to dá, ale to by VZN muselo mať vyššiu právnu silu ako zákon, resp. príslušné vykonávacie vyhlášky :-)
obcan mesta SERED | 28-02-2012 08:12:33
Vazeny pan Radko Heriban-pozrela som si vas rozhovor na temu spoplatnovaneho parkoviska v Seredi.Zarazila ma jedna vec,ked ste hovorili o vyhradenych miestach pre ZTP obcanov.Jedna vec je zneuzivanie statia na tychto miestach zo strany nasich "spoluobcanov",no druha vec,ktora ma zarazila bola ta,ze chcete presadit to,ze vyhradene miesto bude mat len obcan ZTP,ktoremu bol poskytnuty prispevok na kupu auta.Mali by ste si prestudovat materialy UPSVaR-podmienky pre poskytnutie prispevku na auto,kde sa okrem ineho uvadza ako jedna z podmienok,ze ZTP obcan musi navstevovat skolu,alebo nejake zariadenie,pripadne pracovat,aby mu bol tento prispevok na auto poskytnuty.Ako chcete vysvetlit napr.takym ludom,co maju doma ZTP obcana leziaceho,mentalne postihnuteho,ktory nie je schopny navstevovat ziadne zariadenie,ani pracovat,ze takto ZTP obcanovi sa nevyhradi miesto len preto,ze nedostal prispevok na kupu motoroveho vozidla,lebo nesplnil podmienku,ze nemoze pracovat.....???A pri tom je nutne odkazany na individualnu prepravu?Prosim o vysvetlenie,ako to hodlate riesit,ked je to udane v zakone,ze ZTP obcan,ktoremu bol vydany parkovaci preukaz ma narok na vyhradene miesto.Dakujem.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign