Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Na MsZ 19.9. hl. kontrolórka predložila výsledky inventarizácie pohľadávok mesta FO a PO za komunálny odpad za roky 2007-2012

Iveta TóthováDátum13. 10. 2013 14:07:04TémaMestský úrad
24 ilustračné foto

Hlavná kontrolórka mesta Sereď pred časom vykonala kontrolu neuhradených pohľadávok miestnych daní za obdobie rokov 2002-2012. Niektoré z nich majú už premlčaciu dobu. V správe o výsledku vykonanej finančnej kontroly hl. kontrolórka Z. Horváthová mimo iného píše : (celá správa je priložená ako príloha pdf. )

Výsledkom inventarizácie k  31.12.2012 je výška pohľadávok, ktoré sú predmetom kontroly 57 019,74 € a to:

Pohľadávky v lehote splatnosti: 6 810,96 €. Pohľadávky po lehote splatnosti 50 208,78 €.

K výkonu kontroly bol okrem zoznamu pohľadávok k 31.12.2012 /57 019,74 €/, predložený aj zoznam pohľadávok k 31.05.2013 /37 525,35 €/ a k 01.07.2013 /36 714,74 €/.

Kontrola spisov bola vykonaná náhodným výberom. Skontrolovaných bolo 180 spisov, ku ktorým sú evidované pohľadávky vo výške 29 034,47 €, z celkom evidovaných pohľadávok 36 714,74 €.

---

Prikládáme časť zo Zápisnice MsZ konaného 19.9. 2013 týkajúcu sa horeuvedenej kontroly:

5B/3 Správa hlavnej kontrolórky z následnej finančnej kontroly:

-procesu inventarizácie majetku

-pohľadávky, ku dňu riadnej účtovnej závierky v podmienkach mestskej samosprávy pohľadávky fyzických osôb /FO/, FO podnikateľov a právnických osôb /PO/ za komunálny  odpad za roky 2007-2012

Mgr. Horváthová – uviedla predloženú správu . Predmetom tejto kontroly boli výsledky  inventarizácie pohľadávok  mesta FO a PO za komunálny odpad za roky 2007-2012 a taktiež  kontrola dokumentácie, ktorá súvisí s evidenciou, výkonom a uplatňovaním práv mesta v oblasti  vymáhania pohľadávok. Prvá časť kontroly bola predložená poslancom MsZ v júni 2013. Opatrenia na odstránenie nedostatkov boli prijaté prednostom MsÚ a predložené na rokovanie  MsZ. Výsledkom inventarizácie k 31.12. 2012 je výška pohľadávok, ktoré sú predmetom  kontroly v čiastke 57 019,74€. Nedostatky boli zistené p ri doručovaní platobných výmerov za komunálny odpad, s čím vznikli nedostatky pri vykonateľnosti a právoplatnosti platobných  výmerov a zabezpečovaní vymáhania pohľadávok. Mesto má povinnosť nakladať s finančnými  prostriedkami efektívne a  hospodárne aj pri napĺňaní rozpočtu v príjmovej časti. Tým, že  neboli uložené sankcie dlžníkom, nebol naplnený rozpočet mesta. Pohľadávky za obdobie 2007 - 2010 neboli vymáhané. Od roku 2011 sú pohľadávky zabezpečované. Bol zavedený nový systém v zabezpečovaní pohľadávok. Pohľadávky za roky 2002-2006 je spracovaný návrh na ich odpísanie, sú premlčené , nevymožiteľné. Pri kontrolách v predchádzajúcich  obdobiach nebola ku kontrole predložená agenda týkajúca  sa komunálneho odpadu. Je potrebné vykonať fyzickú inventarizáciu pohľadávok a porovnať s účtovným stavom, aby sa  zreálnil skutkový stav. Prijaté opatrenia sú dostatočné na odstránenie nedostatkov.

Ing. Krajčovič – pohľadávky staršie ako päť rokov je potrebné odpísať, tieto sú nevymožiteľné. Na základe vykonanej kontroly boli prijaté opatrenia na zabezpečenie pohľadávok. Pre  občanov bývajúcich v bytových domoch, kde robilo správu bytové družstvo, sa výber poplatkov za KO uskutočňoval prostredníctvom bytového družstva. Od roku 2013 sa pristúpilo k vydávaniu platobných výmerov mestom aj pre týchto občanov, pretože bytové družstvo chcelo za tieto služby veľké finančné prostriedky. Sankcie neboli uplatňované.

Mgr. Horváthová - v súlade so zákonom má správca dane povinnosť uložiť sankcie. Pokiaľ poslanci rozhodnú , že sankcie nebudú uložené, bude to v rozpore so zákonom. V právomoci primátora je odpustiť sankciu.

p. Kurbel – ľudia často nemajú finančné prostriedky na to, aby uhrádzali poplatky včas.  Odporúča, aby voči týmto občanom mesto nepristupovalo striktne.

Ing. Tomčányi - pohľadávky, ktoré sú dlhodobo nedobytné, odporúča odpredať za nižšiu cenu. Mesto takto získa aspoň určité percentá.

Mgr. Horváthová – pohľadávky 2002 - 2006 -občanom neboli doručované výzvy na úhradu , sú premlčané. Pri podaní výzvy je predlžovaná lehota na splatenie pohľadávky. Keďže neboli  výzvy podané, pohľadávky sa stali premlčanými a sú nevymožiteľné. Odpredaj pohľadávok je  jedným z prijatých opatrení ,ktoré boli prijaté prednostom.

Mestské zastupiteľstvo v Seredi  prerokovalo a

A. Berie na vedomie

Správu hlavnej kontrolórky z následnej finančnej kontroly: -procesu inventarizácie majetku – pohľadávky, ku dňu riadnej účtovnej závierky v podmienkach mestskej samosprávy -pohľadávky fyzických osôb /FO/, FO podnikateľov a právnických osôb /PO/ za komunálny odpad za roky 2007-2012

-–-

5C/ Opatrenia na nápravu zistených nedostatkov vykonanou kontrolou a na odstránenie príčin ich vzniku

Mgr. Horváthová –uviedla predloženú správu. Dňa 11.6. 2013 boli na rokovanie MsZ predložené výsledky kontroly, pre krátkosť času neboli ku kontrole priložené opatrenia . Na základe vykonanej kontroly pohľadávok fyzických a právnických osôb z dane z nehnuteľnosti za obdobie 2007-2012 boli prijaté opatrenia na nápravu zistených nedostatkov pre jednotlivé oddelenia. V prijatých opatreniach sú predložené návrhy na odpredaj pohľadávok, na odpis pohľadávok z dôvodu nevymožiteľnosti.

p. Kurbel - v návrhu na odpis pohľadávok je uvedená firma, ktorej majiteľ opakovane predkladá žiadosti na odpredaj majetku. Bolo prijaté rozhodnutie, že pri žiadostiach o prenájom alebo odpredaj m ajetku je potrebné uvádzať, či žiadatelia majú uhradené všetky svoje pohľadávky voči mestu. Mal otázku k firme Duval-CO ohľadom dátumu pozastavenia podnikateľskej činnosti.

Ing. Tomčányi - pri príprave materiálov na rokovanie MsZ budú preverované všetky pohľadávky voči mestu. Až po uhradení všetkých dlžôb je možné predložiť žiadosti na odpredaj majetku  na odsúhlasenie.

Ing. Kalinai – pri predkladaní žiadostí o odpredaj majetku je potrebné prihliadať na súčasnú právnu situáciu.

p. Vydarená - finančné prostriedky, ktoré sú uvedené v správe ako pohľadávky voči mestu, by mohli byť využité na zabezpečenie požiadaviek, ktoré poslanci navrhujú na zabezpečenie parkovísk, ciest a ďalších služieb potrebných v meste.

Ing. Tomčányi - o pohľadávkach z minulých období, ktoré sú uvedené v predloženej správe je potrebné rozhodnúť o ich predaji alebo odpísaní.

Mgr. Horváthová -na pohľadávku p. Dudáša bolo v predchádzajúcom období zriadené záložné právo, ktoré bolo zrušené. Po zrušení záložného práva bola nehnuteľnosť predaná. Na všetky pohľadávky, ktoré vznikajú v tomto období sú zriaďované záložné práva na  nehnuteľnosti.

Mestské zastupiteľstvo v Seredi prerokovalo a

A. Berie na vedomie opatrenia na nápravu zistených nedostatkov vykonanou kontrolou a na odstránenie príčin ich vzniku prijaté k následnej finančnej kontrole inventarizácie majetku, záväzkov a rozdielu majetku a záväzkov ku dňu riadnej účtovnej závierky v podmienkach mestskej samosprávy na mestskom úrade, ktorá bola ukončená dňa 03.06.2013 a poslancom MsZ predložená na  zasadnutí dňa 11.06.2013

---

príloha: zápisnica MsZ, správa hl. kontrolórky, návrh uznesenia

ilustračné foto


Priložené súbory k článku:



Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
pre obcan | 04-02-2015 15:57:33
Na Cukrovarskej a Trnavskej su tie nevymozitelne pohladavky!A budu kazdy rok!
Obcan | 02-02-2015 17:02:32
Ked uz pisu o tom vymahani,celkom by ma zaujimalo ako to je z uhradenim dlhu spoluobcanov na Cukrovarskej.
Ked mesto dokaze nahanat ludi za par eur,tak myslim ze za tych par desiatok tisic im to stoji tiez.
A vlastne bola tam aj neaka dohoda,len je neako ticho okolo toho,tak sa mohlo mesto pocvalit aspon tym kolko uz vybrali aj od tych dlznikov.
Arogancia jak hovado | 02-02-2015 15:24:24
Je v tom urcity zamer kontrolovat nieco co je po premlcacej lehote!Sama seba usvedcila z lajdackosti pocas minuleho volebneho obdobia!
anonym | 02-02-2015 14:55:59
Vie niekto aký je stav t.času
anonym | 14-10-2013 17:21:30
Som zvedavý či bude výsledkom kontroly aj podanie trestného oznámenia.
Pre:jaja | 14-10-2013 06:09:10
Brala pekný plat a veľké odmeny.
anonym | 13-10-2013 22:12:26
Kontrolujú sa neuhradené pohľadávky za roky 2002-2012, problémy s hospodárením boli aj v MsBP, to teda znamená, že mesto do roku 2013 nemalo kontrolóra.
jaja | 13-10-2013 15:30:40
úmysel alebo lajdáckosť?Natíska sa otázka,kde ,alebo čo robila kontrola doteraz
anonym | 13-10-2013 14:55:48
Treba pohľadávky kontrolovať priebežne a nie ich potom odpisovať z dôvodu nevymožiteľnosti, keď už sú staré.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign