Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

MOZEME ZABUDNÚŤ VLASTNÉ DIEŤA V AUTE? - pýta sa Daniel Lipšic

Miloš MajkoDátum07. 11. 2016 10:19:56TémaNa zamyslenie...
200
 
Priznám sa, že keď som minulý rok v lete zachytil tragickú správu o úmrtí malej Kristínky v rozhorúčenom aute v Nitre, tak som si nevedel predstaviť, že by sa taká vec mohla stať aj mne. A bol som nahnevaný na médiá, akým neľudským spôsobom naháňali mamu malej Kristínky po parkovisku, aby im povedala, "ako sa cíti."

Potom ako som prevzal obhajobu otca Kristínky a začal som študovať závery psychológov o syndróme zabudnutého dieťaťa som zistil, že by sa takáto tragédia - za nepriaznivej súhry okolností - mohla stať aj mne. Bola to skôr moja pýcha, ak som bol presvedčený, že mne by sa nikdy nič podobné stať nemohlo,

Niektorí ľudia si myslia: v poriadku, viem si predstaviť, že by som zabudol dieťa, ale nie na šesť hodín. Čo si neuvedomujeme je, že rodič vo svoje mysli odovzdal dieťa do jaslí, škôlky, či opatrovateľke a celý deň žije v predstave, že dieťa je šťastné. Keď je to raz vo Vašom mozgu nemáte dôvod na obavu o dieťa po zvyšok dňa.

Fakty sa máličko líšia v každom prípade - aj v tom, kde zomrela Kristínka - ale vždy je tam ten strašný moment, keď si rodič uvedomí, čo urobil. Často počas telefonátu od partnera. Nasleduje šprint k autu, Čo tam čaká, je tá najhoršia vec na svete.

Neuropsychológovia to nazvali syndrómom zabudnutého dieťaťa. Stáva sa aj tým najstarostlivejším rodičom, ako v našom prípade. Pri súhre nepriaznivých okolností (stres, nepravidelne vykonávaný odvoz do škôlky) dôjde k úplnému výpadku pamäte - s fatálnymi následkami.

Syndróm zabudnutého dieťaťa bol znaleckým dokazovaním zistený aj v tomto prípade. Znalecký ústav vo svojom posudku uviedol: "Zmena smeru cesty obvineného bola tak jednoznačne mimovoľná a v plnej miere v súlade s jeho stereotýpiami a zo psychologického hľadiska nie charakteru ľahkovážnosti, nezodpovednosti či nedbalosti." A na hlavnom pojednávaní znalec vo výsluchu potvrdil, že "u obžalovaného bol zistený syndróm zabudnutého dieťaťa." O to bude zaujímavejšie zistiť, ako sa s týmito kľúčovými zisteniami z hľadiska zavinenia vysporiada prvostupňový súd v odôvodnení svojho rozhodnutia. Znalec rovnako vypovedal, že "za určitých špecifických okolností ako sú nervové faktory, aktuálny psychický stav a na strane druhej situačné faktory, sa toto môže stať komukoľvek."

Netvrdím, že súd mal ľahkú úlohu. Ide na Slovensku o precedenčný prípad, a tak je možné, že posledné slovo bude mať až Najvyšší súd. Naviac, aký účel tu plní, čo len podmienečný trest? Ochraňuje spoločnosť pred nebezpečným páchateľom? Je potrebné Kristínkinho otca prevychovávať? Bude mať odstrašujúci účinok na ostatných? Smrť vlastného dieťaťa nie je dostatočne odstrašujúca?

Morálnu zodpovednosť za tragický omyl bude Kristínkin otec niesť do konca svojho života. Do konca svojho života bude žiť s vedomím tohto tragického omylu, ktorý spôsobil smrť jeho najmladšej dcéry. Toto ťaživé celoživotné bremeno si vieme možno len sčasti predstaviť, ale nikdy to nebudeme (dúfam) celkom poznať a chápať.

Ako ľudia máme základnú potrebu vytvoriť a udržovať príbeh pre samých seba, kde vesmír nie je neúprosný a bezcitný, v ktorom sa hrozné veci nedejú náhodne a katastrofám sa dá predísť, ak ste ostražitý a zodpovedný. Bohužiaľ, nie je tomu vždy tak.

Tento prípad vzbudil emócie po celom Slovensku, a tie sa prejavili aj na súde. Kristínkin otec a ďalší svedkovia ticho opisovali udalosti, natoľko bolestivé, že nikoho prítomného v súdnej sieni nenechali bez pohnutia.

Tento prípad ma naučil pokore. Kristínka je už v nebi. A ja dúfam a verím, že jej starostliví rodičia a staršia sestra prekonajú tú najťažšiu životnú skúšku, ktorú rodičom môže poslať do cesty osud - smrť milovaného dieťaťa. Preto si myslím, že si nezaslúžia naše odsúdenie, ale našu účasť, modlitbu a podporu.
 
Zdroj: FB

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
meter | 09-11-2016 20:17:02
treba pripomenut panovi lipsicovi ako navrhoval basu skrucanemu za ten isty cin aky sa prihodil jemu samotnemu.zeby karma?
onanym | 09-11-2016 11:15:00
Maher...precitajte si prispevky seredana... Naco mu to vysvetlujete. Rozumny clovek to chape aj bez toho. On evidentne nema sajn, co je to \"vrah\"...Ano, kazdy riesi iba chodcov, ale co vodic? Skusali ste soferovat v takychto podmienkach? Ak nie, taki ludia ako seredan nemaju pravo vobec komentovat... Kazda minca ma 2 strany..
Maher | 09-11-2016 07:06:37
no bolo by dobre si osvetliť zopár pojmov Vražda je úmyselné usmrtenie inej osoby, naopak zabitie je neúmyselné takže rozhodne nie je a ani by nemal byť označovaný za Vraha. To že mohol predvídať a prispôsobiť jazdu je iná vec ale treba si to uvedomiť aj z inej stránky. Chodec pred vstupom na vozovku si musí náležite pozrieť či nič a nejde a dá sa bezpečne prejsť na druhú stranu a to sa nedalo ani keby tam nešiel Lipšic lebo na videu bolo jasne vidieť električku a ďalšie autá ktoré išli na opačnej strane cesty a on by musel ostať stáť v strede to nehovorím o tom že ešte aj nafúkal. Naviac to bremeno čo bude musieť Lipčic do konca života za usmrtenie iného je svojím spôsobom podobné ako v článku bude musieť niesť otec dcérky. A nevravím či má byť tvrdo potrestaný alebo nie no keby sa to stalo mne urobil by som všetko aby som aspoň sčasti odčinil som som spôsobil jeho rodine no do basi by som nechcel ísť za to že nejaký ožran mi skočil pod auto lebo inak sa to nazvať nedá
seredan | 08-11-2016 10:56:04
mate pravdu vrah este nieje. Pockame si na rozsudok. Aj ked kamerovy zaznam hovori za vsetko. (zabitie z nedbalosti)
meter | 08-11-2016 10:23:49
podla videa s bezp.kamery zrazil lipsic chodca na prechode,ocividne vobec nebrzdil.podla parag.149 kto inemu sposobi z nedbanlivosti smrt,potresta sa odnatim slobody az na 3 roky.
kedze sme na slovensku tak to vyzera na paragraf 22,pokuta do 800€,zakaz viest motorove vozidlo na 3 roy.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 08-11-2016 07:57:16
seredan | 07-11-2016 21:56:48 | - Lipsic ma pravo na objektivne vysetrenie tragickej udalosti, nezavisly sud a nasledne je povinnostou statu, aby sud vyniesol spravodlivy rozsudok. Neviem, ci je niekto, kto spochybnuje to, ze Lipsic musi niest nasledky za svoje konanie - aj ked NEPOCHYBNE NEumyselne.

Moja otazka ale znela - vrah? - a Vy ste neodpovedal. Nie ja som konkretneho cloveka verejne oznacil za vraha...
seredan | 07-11-2016 21:56:48
verte ze keby to zrazil Sulik, Matovic, Fico, Danko, Bugar tak napisem to iste.
Je mi jedno ci je to politik alebo nie.
Mate syna a keby vam niekto takto zabil syna na prechode tak asi tazko by ste niesli to ze dana osoba dostava tolko medialneho priestoru s tym ze sa hra na svatca. (hlasilo sa dost pravnikov ktori sa ponukali obhajovat otca ktory nechal dceru v aute ale Lipsic zacitil medializaciu a zobral to)

V tomto pripade treba zabudnut kto za aku stranu je ale pozerat sa na fakty. V tomto pripade bol zabity clovek na prechode a Lipsic hned po nehode klamal do kamier ked hovoril ze to bolo za prechodom ! Az ked sa dozvedel o kamerovom zazname tak pochopil ze musi rychlo von z politiky.

https://www.youtube.com/watch?v=KjHyIW__N4w
Peter | 07-11-2016 19:18:50
@Majko
Statistiky su riadne doohybane. Vsetko co bola nehoda smarili ako rpeistupok a chvastajus a tym. Je pravda, ze okrem vyberacov penazi nic ine nerobia. Je zla sutuacia na krizovatke? Nie ze by sli riadit, idu dalej aby ich nebolo vidiet.
Nalepsie je merat 50tku na vyjazde z obce ked je cedula konca dediny este dobrych 500m v roli za poslednym domom.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 07-11-2016 15:53:43
seredan | 07-11-2016 14:06:41 | - v prvom rade, vysetrovanie nieje ukoncene a teda je nemiestne hovorit, ci je trest dostatocny, alebo nie.

V rade druhom - ked bude zakon platit rovnako u politika ako u bezneho obcana, ked nebudu niektori skorumpovani prokuratori kryt protipravne konanie svojich vplyvnych kamosov uz od niektorych obci a ked bude vsetko transparentne - uspokojim sa so standardnym trestom, aj ked uz takmer desat rokov sa skor zameriavam na prevenciu, aby k takymto situaciam nedochadzalo.

Co sa tyka prechodu alebo mimo neho - je to v popdstate jedno - obidve situacie su vaznym problemom ako pre poskodeneho a jeho rodinu, tak pre toho, kto v danej chvili sedi za volantom.
Skor vidim cestu nie v sikanovani vodicov za expirovany obvaz v lekarnicke, ale v dokladnej prevencii a zvyraznovani priechodov pre chodcov - Rumuni nas predbehli davno a Ukrajina nas prave teraz predbieha.
Urcite vsak stale najdeme niektore krajiny (minimalne tretieho sveta), ktore s patricnou slavou spomenie pan minister v momente, kedy sa bude chvalit vysledkami sikany obcanov.

Sme policajnym statom - uz asi jedinym, kde meraju bez naleziteho varovania a aj tak cez vikend boli dalsi 3 mrtvi.

Treba este jasnesji dokaz, ze vzdy za vlady SMER-SD ide nie o prevenciu, ale o vybranie maximalne vysokych pokut?

Co, vyziadame statistiky? ;-)
pre seredan | 07-11-2016 15:46:23
každý vodič sa obáva toho, čo sa stalo Lipšicovi. Ak mu v poslednej chvíli pod kolesá auta skočí dobre nie viditeľný chodec a ešte aj opitý.... Tu by nik nemal šancu ubrzdiť a vyhnúť sa kolíyzii. Je to nočná mora každého vodiča. Preto milý seredan nazvať niekoho za to vrahom je príliš silné kafé. To sme potom všetci vrahovia, lebo nik z nás by nemal šancu sa v podobnej situácii vyhnúť zrážke.
Ešte že medzi nami žijú takí úžasne bezchybní ľudia ako si ty. Ty náš superman!!!!
onanym | 07-11-2016 15:38:05
seredan - aha...cize Lipsic sa tajne potuluje autom po uliciach a zraza schvalne ludi. Hm... Bacha. A to, ze si vybera medialne pripade - to je akoze zle? Ked to neurobi on, urobi to niekto iny... Este nejaky kec?!
seredan | 07-11-2016 14:06:41
Auto je zbran a kazdy je zodpovedny za jeho riadenie.

Keby vam zrazil dceru, syna, matku, otca niekto na prechode pre chodcov a nedostal skoro ziaden trest tak potom by ste pochopili. Ako sa ma citit jeho rodina ked kazdy vecer ma pozerat ako vodic co zabil ich pribuzneho je vykreslovany ako najvacsi samaritan ?
To ze Lipsic sa prizivuje na medialne známych pripadoch je len jeho ukazka ...
seredan | 07-11-2016 13:58:18
http://hnonline.sk/slovensko/830417-pre-lipsica-je-odchod-dobry-poslanci-by-mu-nadavali-do-vrahov-reaguje-znamy-publicista



demokracia | 07-11-2016 13:35:52
Inak tiez som sa nad tym pozastavil, ze este ja odvolanie sa 2roky podmienky.
Verim a som presvedceny, ze aj ked uz je potrestany dostatocne (smrt vlastneho dieteta), tak basa by nic nevyriesila.
Smiesne mi vsak je ten nazov - syndrom zabudnuteho dietata a este to ide niekto aj vysvetlovat a obhajovat.
To akoze ked nieco ukradnem, nieko dobijem a pod., tiez to bude syndrom niecoho???!!!
To akoze kam sme sa dostali ludia?!
Peter | 07-11-2016 13:23:22
Nezavidim otcovi jeho poziciu, ako mohol zabudnut na svoju dcerku a nechat ju trpiet v aute. Rychla smrt to urcite nebola.

Na druhej strane namiesto sa sa kajania v base mu asi dieta bolo z casti prdele, ked nema problem sa este aj odvolavat na podmienecny trest.

Ja osobne si viem predstavit na dieta zabudnut (no skor nestihol ho vyzdvihnut zo skolky koli pracovnemu nasadeniu a cas mimo kontroly). Takze ak by som ho mal v aute, ze pockaj, len si odskocim a tam sa nieco zomelie, tak sa to stat moze aj mne.
Na zaklade tejto udalosti v NR, s manzelkou deti berieme zo sebou VZDY. Nikto nevie co sa stane a na dieta sa zabudne (nahla nevolnost, prepadnutie, zbalnie policiou ...) alebo ho niekto ukradne aj s autom.
demokracia | 07-11-2016 13:16:42
...a mozno sa dopracujeme aj k malej cenzure (mozno sa to bude inak volat)
...ale dovolit verejne vyjadrovat sa aj dementom, tupcom, analfabetom, idiotom,... - to sa musi zastavit!
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 07-11-2016 12:25:30
Nasa doba akutne potrebuje odsudzujuci rozsudok za vyrok o konkretnej osobe, ako napriklad VEREJNE tu predniesol

seredan | 07-11-2016 11:11:27 |

Oznacit VEREJNE niekoho za vraha, to chce bud:
- neskutocnu odvahu
alebo - uplnu tupost a je jedno, ci z neznalosti, alebo umyselne.

Niekedy fakt pochybujem, ci je sloboda slova pre kazdeho. Ale, ked aj volebne pravo ma kazdy...
onanym | 07-11-2016 12:17:51
seredan opat zadrel..Nie je k tomu co dodat. Iq tykve..
Jozef | 07-11-2016 11:31:32
moze dement dalej chodit po slobode ? Ano moze a este dostava aj priestor v mediach.
Tu uz ani liecba nepomoze..
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 07-11-2016 11:24:02
seredan | 07-11-2016 11:11:27 | - vrah?
seredan | 07-11-2016 11:11:27
moze vrah dalej chodit po slobode ? Ano moze a este dostava aj priestor v mediach.
Keby obcan takto napalil do chodca na prechode ta uz sedi ale Lipsic je Lipsic a ten moze na nemesti pozabijat 10 ludi a aj tak si bude chodit po slobode a este bude aj moralizovat.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign