Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Miro Košťány: "píšem veľmi rád, lebo písanie je mojim životom" - VIDEO

Miloš MajkoDátum26. 05. 2012 13:21:43TémaInterview
200

Čitatelia si už pred dvomi rokmi všimli nového spolutvorcu  SOL, ktorého najmä tí starší v minulosti poznali výlučne z tlačených periodík a to Hlas Ľudu a Víťazná cesta.

Dnes je z Miroslava čiperný dôchodca, ktorý sa však takmer  50 ročnej nielen práce ale aj záľuby len tak ľahko vzdať nechce. Maximálne zápasí aj so zákernou chorobou, práve sústavná aktitvita ho drží v kondícii. Miro je novinárom  "od kosti", aj pri bežných prechádzkach má oči otvorené a jeho pohľad veľakrát zablúdi tam, kde oko smrteľníka spočinie iba náhodou a ak aj, tak určite iba letmo. Detaily potom väčšine ľudí unikajú. Mirovi však nie. A následne pohotová fotografia a jeho dielo sa sústavne rozrastá.

Sme radi, že do dobrovoľnej tvorby novín  SeredOnLine.sk sa tak aktívne zapojil a oživenie novín jeho materiálmi je množstvom čitateľov vnímané pozitívne.

Mirkovi v ďalšom živote želáme v prvom rade veľa zdravia, ktoré vo svojom veku naozaj potrebuje. A následne neskutočne  veľa elánu, nápadov  a spokojných čitateľov. To je pre autora totiž jediná skutočná odmena.

 

Niečo o Mirovi Košťanym z jeho pera:

        "Mnoho rokov som ako novinár navštevoval viacero pojednávaní súdov všetkých stupňov na Slovensku, predovšetkým v západoslovenskej oblasti. Písal som do novín súdničky, prípady zo súdnych siení. Ešte lepšie sa mi pracovalo, keď som neskôr sem-tam zastupoval ľudí na súdoch ako právnik v občiansko-právnom (civilnom) konaní a mohol som tak hlbšie vniknúť do ich bolestí a starostí. Navštívil som i väznice, najmä väznice v Leopoldove, v Želiezovciach a v Hrnčiarovciach nad Parnou. Teraz o tom píšem.

         V niektorých trestných prípadoch, ako aj v občianskoprávnom konaní neuvádzam pravé mená účastníkov konania. To preto, lebo zachovávam v súkromnom, rodinnom živote intimitu občanov a prihliadam aj na to, že knižku budú, alebo môžu čítať i dotknuté osoby, najmä deti, ktoré sa porušenia zákona nedopustili, no i tak nesú následky konania svojich otcov, matiek, rodiny i príbuzných na celý život. Viem, že trpia a mám k nim porozumenie.

         Najlepšie sa mi ako redaktorovi novinových článkov pracovalo na Okresnom súde v Trnave. Od jeho vedenia som dostával plnú podporu a po konzultáciách s ním uzrelo svetlo sveta veľa poučných príbehov zo súdnych siení, o ktorých teraz píšem. Nemôžem si však ťažkať ani na ďalšie súdy v Trnavskom kraji. Ďakujem im za spoluprácu a aj s ich pomocou vychádza táto knižka.

         Zameral som sa na niektoré konania v trestnom i občianskoprávnom konaní. Uvádzam staršie i novšie  príbehy podvodníkov, zlodejov, lúpežníkov i vrahov. Niektoré prípady uvádzam v beletristickom podaní. Ďalšie len stručnejšie. Nezabudol som ani na rozvody a od nich odvodené problémy, ako sú otázky platenia výživného, jeho zvyšovania, zapierania otcovstva, príspevkov na výživu od rozvedeného manžela a podobne. Pravda, vybral som z nich iba tie, o ktorých som presvedčený, že budú pre čitateľov tejto knižky poučné, do budúcnosti výstražné. Lebo tí, ktorí vravia, že aj basa je pre ľudí, sa zrejme trochu mýlia. Asi najlepšie to povedal pred Okresným súdom v Trnave štvornásobný vrah, 52-ročný Jozef Kafrík zo Zemianskych Sadov: „Mojimi činmi som ostal na svete sám. Žiť na slobode je úžasná vec...“        

 

A životopis    Mgr. Miroslava Košťanyho   z pera   Dr. Hábovčíkovej:

            Narodil sa v obci Šalgočka dňa 21. apríla 1939. Jeho otec bol najskôr bírešom na veľkostatku v obci, potom gazdom a neskôr prvým predsedom JRD. Matka bola domáca. Miroslav má dve sestry, jednu staršiu od neho o 7 rokov a jednu mladšiu od neho tiež o 7 rokov. Oženil sa trikrát a má 5 dcér. Okrem jednej ešte neplnoletej, ostatné deti majú vysoké školy a každá už má svoju rodinu.

            Miroslav tvrdí, že teraz je šťastne ženatý a vyženil si aj ďalšiu, šiestu dcéru manželky, poetku Ruženu Šípkovú z Myjavy.

            Základnú školu vychodil Miroslav v Šalgočke, Zemianskych Sadoch a Dvorníkoch. Potom absolvoval JSŠ s maturitou v Hlohovci. Po nej absolvoval nadstavbovú chemickú školu v Bratislave – odbor ropy a uhľovodíkových plynov. Hneď nato išiel na vojenčinu, kde sa sklamal v láske a začal písať do novín a časopisov. To ho nasmerovalo ku kultúre a keď sa zoznámil so spoluslúžiacim na vojenčine, ktorý bol kúzelníkom, začal mu robiť pomocníka. Ešte do konca vojenčiny stačil absolvovať kúzelnícku Beránkovu školu pri Ústrednom dome armády v Prahe. Ku koncu vojenčiny už vystupoval s estrádnym súborom v oblastiach Mostu, Postoloprtov, Žatca a v ďalších obciach a mestách.

            Po príchode z vojenčiny nastúpil pracovať ako inšpektor kultúry ONV v Galante, odkiaľ ho štátne orgány prevelili za redaktora okresných novín. Po krátkom pôsobení bol zasa prevelený v roku 1965 do redakcie Hlasu ľudu v Bratislave, čo boli noviny určené občanom Západoslovenského kraja. Vzhľadom na vtedajšiu politickú situáciu musel absolvovať aj 3-ročnú večernú univerzitu marxizmu-leninizmu a 1-ročný internátny kurz novinárčiny na Vysokej škole politickej ÚV KSČ. Všetky školy absolvoval s vyznamenaním.

            Na politickú dráhu sa nikdy nedal. Počas celého života sa nemôže totiž zbaviť spomienok na udalosti, keď jeho švagra bili na schodoch Okresného súdu v Seredi (kaštieli) esembáci a nakoniec švagra i zatvorili ako dedinského kulaka, za nesplnenie nesplniteľného jednotného štátneho hospodárskeho plánu. K názoru Miroslava prispelo i sledovanie náboru roľníkov do JRD, plné násilia a iných krívd. Nakoniec o tom aj často písal po nežnej revolúcii v tlači.

            Miroslav prakticky od roku 1965 až do odchodu do starobného dôchodku pracoval v redakcii Hlasu ľudu. Viedol rubriku „Požiadali ste nás o pomoc“, čo bola rubrika prešetrovania sťažností ľudí z celého Západoslovenského kraja, a na „Šikmej ploche“ (súdničky). Je zaujímavé, že mal za sebou niektorých vplyvných straníckych funkcionárov a tí mu dovolili písať do novín to, čo iní nesmeli a ani sa tak písať neodvážili. Miroslav s úsmevom tvrdí, že tá podpora vychádzala z toho, že týchto funkcionárov zastupoval ako právny zástupca na súdoch, keď sa rozvádzali.

            Miroslav ako jediný redaktor Hlasu ľudu nešiel študovať popri zamestnaní Vysokú školu politickú ÚV KSČ, aby sa stal doktorom politických vied. Dokázal absolvovať 5-ročnú Univerzitu Komenského v Bratislave - Právnickú fakultu. Je teda právnikom, ale stále aj členom Slovenského syndikátu novinárov v Bratislave. Je držiteľom nielen právnického diplomu, ale aj medzinárodného novinárskeho preukazu so všetkými právami a povinnosťami novinára. Ako právnik si občas zaskočí pojednávať na súdy v Galante, Trnave, Senici, Skalici, či v Bardejove.

            Napísal knihu „Okres Galanta“, potom o dedinke Javorinka  s názvom „Cesta za chlebom“ a ďalšie publikácie o Šintave a pod. Získal tiež mnoho prvých miest v novinárskych súťažiach s tematikou pomoci ukrivdeným občanom.

            Miroslav žije na dôchodku a s manželkou navštevuje každý rok rôzne atraktívne miesta v zahraničí, ako napríklad Benátky, Rím, Vatikán, Bavorské a české hrady a zámky, Schönbrunn a  Paríž, ale stačil sa pozrieť i do Ruska, Poľska, Chorvátska, Švédska, Nemecka a Belgicka. Najväčšie ťažkosti s ním boli, aby ho vyviedli na Eiffelovku, lebo sa výšok bojí ako čert sväteného kríža. Azda aj preto nikdy netúžil stať sa funkcionárom s hore nadutým straníckym nosom a radšej sa drží pekne pri zemi.

                                                                  PhDr. Bohuslava Hábovčíková, CSc.

 

Na záver jedna priama otázka na Mira Košťanyho:

Mirko, za materiály uverejnené v novinách  SOL nedostávaš žiaden honorár, robíš to dobrovoľne. Prečo?

Teší ma, že ma ľudia čítajú aj keď niektoré ohlasy sú negatívne. Väčšina čitateľov však so mnou súhlasí a kritizované nedostatky  zodpovední pracovníci odstraňujú. Považujem to za prínos a píšem veľmi rád, lebo písanie je mojim životom.

Mirkova poznámka na záver:

"Mám dobrú ženu, tvorivú a múdru vyženenú dcéru poétku  Ruženku  Šípkovú  a chutí mi pivo. A som rád, že zdravie mi stále dovoľuje tvoriť a písať nielen do  SOL, ale aj knihy, ktoré vydávam..." 


Fotogaléria k článku:

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

Zobraziť všetky fotografie
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

Skryť všetky fotografie

Video k článku:


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
›REGISTROVANÍ NICKOM‹
všetci
Registrovaný Denisa Némethyová Denisa Némethyová | 26-05-2012 15:12:58
vidím, že budem mať zaujímavého suseda...pekne napísaná reportáž...prajem pánovi Miroslavovi veľa entuziazmu do písania...

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign