Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Ministerstvo vnútra pripravilo zmeny v sociálnom zabezpečení vojakov a policajtov

159

MVSR |MM| Hlavným zámerom návrhu novely zákona č. 328/2002 Z. z. o sociálnom zabezpečení policajtov a vojakov je vytvorenie legislatívneho prostredia na vyrovnanie príjmov a výdavkov na osobitných účtoch ministerstiev vnútra, obrany, financií, spravodlivosti, SIS a NBÚ. Príjmy účtov, ktoré pozostávajú predovšetkým z odvodov poistného zo služobných platov, totiž nestačia pokryť výdavky. Ministerstvo vnútra preto navrhlo opatrenia, ktoré majú obnoviť vyváženosť medzi príjmami a výdavkami. Novelizovaný zákon by mal nadobudnúť účinnosť 1. januára 2013. Jeho súčasťou budú aj prechodné ustanovenia riešiace vzťahy, ktoré vznikli do dňa účinnosti, a to najmä vzťahy súvisiace s nemocenským zabezpečením a niektorými nárokmi z výsluhového zabezpečenia.

Výsluhový dôchodok

Pre policajtov a vojakov, ktorým doteraz nevznikol nárok na výsluhový dôchodok, teda tým, čo majú odslúžených menej ako 15 rokov ku dňu nadobudnutia účinnosti novely zákona, sa bude minimálna doba služby pre vznik nároku na výsluhový dôchodok posúvať každý rok o jeden rok na 25 rokov (namiesto terajších 15 rokov postupne ročne na 16, 17, 18,...25 rokov).

Navrhuje sa ustanoviť, že v prípade právoplatného odsúdenia na nepodmienečný trest odňatia slobody za prečin, ktorý je úmyselným trestným činom alebo za zločin, sa výplata výsluhového dôchodku zastaví a následne sa uvoľní odo dňa nasledujúceho po dni prepustenia z výkonu trestu odňatia slobody. Ak výkon trestu odňatia slobody trvá aj po dovŕšení veku potrebného na starobný dôchodok podľa všeobecných predpisov o sociálnom poistení, výplata výsluhového dôchodku sa uvoľní odo dňa dovŕšenia tohto veku.

Výmera výsluhového dôchodku

Pre policajtov a vojakov prijatých a znovuprijatých do služobného pomeru po nadobudnutí účinnosti novely zákona bude výsluhový dôchodok

  • za 15 rokov trvania služobného pomeru 30 % základu (tak ako doteraz);
  • za 16. až 20 rok vrátane, sa výmera zvyšuje každý rok o 0,5 % (spolu 5x0,5%),
  • za 21. rok až do 25. rok vrátane sa výmera zvyšuje každý rok o 1 % (spolu 5x1%),
  • za 26. až 30 rok vrátane sa výmera zvyšuje každý rok o 2 % (spolu 5x2%),
  • za 31 až 35 rok vrátane sa výmera zvyšuje každý rok o 3 % (spolu 5x3%),
  •  za 36 a každý ďalší skončený rok trvania služobného pomeru sa výmera výsluhového dôchodku zvyšuje o 0,5 % (5x0,5%),

najviac však do 65 % základu.

Pre policajtov a vojakov, ktorým do nadobudnutia účinnosti novely zákona vznikol nárok na výsluhový dôchodok, teda tým, čo majú odslúžených 15 a viac rokov ku dňu nadobudnutia účinnosti novely zákona, bude výsluhový dôchodok za 15 rokov trvania služobného pomeru 30 % základu (tak ako doteraz) a ďalej sa zachováva percentuálna výmera za ďalšie odslúžené roky podľa teraz platného zákona, najviac však do 60 % základu s tým, že za 31 a každý ďalší skončený rok trvania služobného pomeru sa výmera výsluhového dôchodku zvyšuje o 0,5 % (10x0,5%), najviac však do 65 % základu.  

Maximálna hranica je navrhovaná do 65% základu, teraz je to 60%.

Základ pre výpočet dávky

 Pre policajtov a vojakov, ktorým doteraz nevznikol nárok na výsluhový dôchodok, teda tým, čo majú odslúžených menej ako 15 rokov ku dňu nadobudnutia účinnosti novely zákona, sa základ na výpočet dávok výsluhového zabezpečenia bude zisťovať z priemerného mesačného služobného platu tak, že každý rok sa pridá k príjmovo najlepšiemu kalendárnemu roku z obdobia posledných desiatich ukončených kalendárnych rokov pred skončením služobného pomeru druhý najlepší ukončený kalendárny rok, ďalší rok tretí najlepší ukončený kalendárny rok,... až do desať najlepších ukončených kalendárnych rokov predo dňom skončenia služobného pomeru.

Pre novoprijatých a znovuprijatých policajtov a vojakov prijatých do služobného pomeru po nadobudnutí účinnosti novely zákona sa bude základ na výpočet dávok výsluhového zabezpečenia zisťovať z priemerného služobného platu v desiatich ukončených kalendárnych rokoch predo dňom skončenia služobného pomeru. To nebude platiť, ak po prechádzajúcom skončení služobného pomeru je policajt alebo profesionálny vojak nasledujúcim dňom prijatý do služobného pomeru.

Priemerný služobný plat v posledných desiatich ukončených kalendárnych rokoch pred skončením služobného pomeru sa bude používať aj na výpočet základu aj pri percentuálnej výmere nad 60%, najviac však do 65 % u policajtov a vojakov, ktorí majú ku dňu nadobudnutia účinnosti novely zákona odslúžených viac ako 15 rokov a takýto priemerný služobný plat je potrebný na výpočet percentuálnej výmery služby nad 30 rokov služobného pomeru. Na účely výpočtu základu pre výpočet dávky výsluhového zabezpečenia sa navrhuje zaviesť koeficient, ktorý bude charakterizovať služobné činnosti podľa kategórií služobných činností vykonávaných vo výkone služby a mimo výkonu služby. Základ pre výpočet výsluhovej dávky sa vynásobí koeficientom, ktorý sa určí číslom 1 zvýšeným o 0,005 za každý ukončený rok služobného pomeru vykonávaného po 31. decembri 2012 vo funkciách v priamom výkone služby a znížením o 0,005 za každý ukončený rok služobného pomeru vykonávaného po 31. decembri 2012 vo funkciách, ktoré nie sú funkciami v priamom výkone služby. Funkcie v priamom výkone služby určí minister podľa charakteru vykonávanej služobnej činnosti.

Zvýšenie odvodov poistného na sociálne zabezpečenie

Navrhuje sa, aby policajti a vojaci odo dňa nadobudnutia účinnosti novely zákona odvádzali na výsluhový dôchodok na osobitný účet 7 % namiesto terajších 5 %. Navrhuje sa tiež  aby služobný úrad  odvádzal na výsluhový dôchodok na osobitný účet 20 % namiesto terajších 17 %.

Odchodné

Odchodné sa zdaňuje, okrem prípadov, ak v čase vzniku nároku na odchodné bolo odchodné oslobodené od dane z (k 31. 12. 2003 podľa § 52 ods. 5 a 6 zákona č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov).

Odvody z odchodného sa neodvádzajú:

  • poistné na povinné verejné zdravotné poistenie sa z odchodného neodvádza podľa § 10b ods. 1 písm. a) zákona č. 580/2004 Z. z. o zdravotnom poistení a o zmene a doplnení zákona č. 95/2002 Z. z. o poisťovníctve
  • odchodné netvorí vymeriavací základ na určenie poistného na nemocenské zabezpečenie, úrazové zabezpečenie a výsluhové zabezpečenie podľa § 98 ods. 1 zákona č. 328/2002 Z. z.;

Pre policajtov a vojakov prijatých do služobného pomeru po nadobudnutí účinnosti novely zákona bude minimálna doba služby pre nárok na odchodné 13 rokov, namiesto terajších piatich, čo znamená, že maximálna výmera bude deväťnásobok základu, namiesto terajších 13 a ½ násobku, čo sa dosiahne pri 30 rokoch služby.

 Pre znovuprijatých policajtov a vojakov prijatých do služobného pomeru po nadobudnutí účinnosti novely zákona s cieľom obmedzenia nežiaducej migrácie policajtov a vojakov medzi jednotlivými druhmi ozbrojených zložiek sa navrhuje ustanoviť, že v prípade opätovného prijatia do služobného pomeru sa bude započítavať pre vznik nároku na odchodné a jeho výšku len doba od posledného prijatia do služobného pomeru s tým, že ak pri predchádzajúcom skončení služobného pomeru bolo odchodné vyplatené, ďalšie odchodné patriť nebude.

Výsluhový príspevok

Minimálna doba služby pre nárok na výsluhový príspevok sa bude každý rok posúvať o jeden rok z doterajších piatich na 10 rokov (namiesto terajších 5 rokov postupne ročne na 6, 7, 8,...10 rokov).

Pri poistnom na výsluhový príspevok, ktoré platí policajt, profesionálny vojak, služobný úrad a služobný orgán sa bude postupne predlžovať doba, dokedy je platený, z 15 na 25 rokov, presne podľa minimálnej doby služby pre nárok na výsluhový príspevok.

Nové podmienky nároku na výsluhový príspevok sa budú vzťahovať na policajtov a vojakov, ktorým nevznikol nárok na výsluhový dôchodok, teda ku dňu účinnosti novely zákona majú odslúžených menej ako 15 rokov.

Pre znovuprijatých policajtov a vojakov prijatých do služobného pomeru po nadobudnutí účinnosti novely zákona s cieľom obmedzenia nežiaducej migrácie policajtov a vojakov medzi jednotlivými druhmi ozbrojených zložiek sa navrhuje ustanoviť, že v prípade opätovného prijatia do služobného pomeru sa bude započítavať pre vznik nároku na výsluhový príspevok a jeho výšku len doba od posledného prijatia do služobného pomeru.

Navrhuje sa upraviť zrušenie zdaňovania výsluhových príspevkov.

Nemocenské zabezpečenie

Desiaty až tridsiaty deň dočasnej neschopnosti sa bude vyplácať služobný plat namiesto náhrady služobného platu.

Minister môže určiť, v ktorých ďalších prípadoch dočasnej neschopnosti, ktorá nesúvisí s výkonom štátnej služby, patrí policajtovi alebo profesionálnemu vojakovi nemocenské podľa § 8 už od prvého dňa dočasnej neschopnosti.

Vzhľadom k rozličnosti dôvodov vzniku dočasnej neschopnosti sa navrhuje ustanoviť právomoc príslušného ministra. Ide o reflexiu operatívnych potrieb ozbrojených bezpečnostných zborov, záchranných zborov a ozbrojených síl najmä pri zložitejších a komplikovaných prípadoch vzniku dočasnej neschopnosti pri výkone služby.

Dodržiavanie liečebného režimu dočasne neschopným policajtom bude oprávnený kontrolovať nielen nadriadený s ustanovovacou pôsobnosťou, ale aj bezprostredne nadriadený policajta alebo vyšší nadriadený policajta alebo nimi písomne poverená osoba.  Navrhuje sa upraviť, že zdravotné výkony pre policajtov budú uhrádzané služobným úradom. Väčšinou ide o vystavenie potvrdenia o dočasnej neschopnosti na výkon služby a vystavenie preukazu o trvaní dočasnej neschopnosti na výkon služby, pretože prvých tridsať dní dočasnej neschopnosti sa navrhuje vyplácať policajtovi služobný plat alebo jeho časť z rozpočtových prostriedkov.

Kúpeľná starostlivosť

Zníženie finančnej nákladovosti pri kúpeľnej starostlivosti sa navrhuje zvýšením podielu prispievania účastníkov diferencovane a u výsluhových dôchodcov aj určitým fyzickým vekom a odslúženými rokmi.

Kúpeľná starostlivosť na tú istú diagnózu sa bude poskytovať iba raz za dva roky a poberateľom výsluhového dôchodku najskôr po dosiahnutí 50 rokov fyzického veku alebo ak ich služobný pomer trval najmenej 25 rokov s výnimkou poberateľov invalidného výsluhového dôchodku a osôb, ktorých služobný pomer sa skončil zo zdravotných dôvodov v dôsledku služobného úrazu alebo choroby z povolania. Podrobnosti o poskytovaní kúpeľnej starostlivosti a výške podielu spoluúčasti účastníka diferencovane podľa doby služobného pomeru policajta a profesionálneho vojaka, resp. fyzického veku a počtu odslúžených rokov u výsluhových dôchodcov, ustanoví minister.

Stabilizačný odvod z výsluhového dôchodku

S cieľom zvýšiť príjem na osobitný účet sa navrhuje zavedenie nového stabilizačného odvodu, ktorý bude odvedený z výsluhového dôchodku, na ktorý vznikol nárok po 30. júni 2002 - teda nepôjde o pozostalostné dôchodky, ani o výsluhové príspevky, príspevky za službu a starobné dôchodky, ktoré sa považujú za výsluhové dôchodky. Stabilizačný odvod sa navrhuje vo výške 10 % sumy z mesačnej splátky výsluhového dôchodku, pokiaľ jeho poberateľ nedosiahol vek 62 rokov. Suma stabilizačného odvodu je príjmom príslušného osobitného účtu, z ktorého sa výsluhový dôchodok vypláca.   

Valorizácia výsluhových a pozostalostných dôchodkov

Výsluhové dôchodky, invalidné výsluhové dôchodky, vdovské výsluhové dôchodky, vdovecké výsluhové dôchodky a sirotské výsluhové dôchodky sa budú zvyšovať, ak v príslušnom kalendárnom roku sa na základe zákona o štátnom rozpočte zvýšia funkčné platy policajtov a vojakov.

Dôchodky z výsluhového zabezpečenia sa zvýšia o sumu, ktorá sa zistí percentom vyjadreným číslom s dvomi desatinnými miestami určeným ako súčet jednej polovice percenta medziročného rastu spotrebiteľských cien a jednej polovice percenta medziročného rastu priemernej mzdy v hospodárstve Slovenskej republiky, najviac však o sumu, ktorá zodpovedá 75 % percentuálneho zvýšenia funkčných platov policajtov z priemerného výsluhového dôchodku za prvý polrok kalendárneho roka, ktorý predchádza príslušnému kalendárnemu roku, v ktorom sa zvýšenie vykonáva. Takto zistená suma sa na zvýšenie jednotlivého výsluhového dôchodku vydelí číslom 30 a vynásobí sa celkovým počtom skutočne ukončených rokov služby.

Invalidné výsluhové dôchodky sa zvyšujú o sumu, ktorá sa zistí percentom vyjadreným číslom s dvomi desatinnými miestami určeným ako súčet jednej polovice percenta medziročného rastu spotrebiteľských cien a jednej polovice percenta medziročného rastu priemernej mzdy v hospodárstve Slovenskej republiky, najviac však o sumu, ktorá zodpovedá 75 % percentuálneho zvýšenia funkčných platov policajtov z priemerného invalidného výsluhového dôchodku za prvý polrok kalendárneho roka, ktorý predchádza príslušnému kalendárnemu roku, v ktorom sa zvýšenie vykonáva, vyplácaného po skončení služobného pomeru príslušníkom príslušnej profesijnej skupiny.

Vdovské a vdovecké výsluhové dôchodky odvodené z výsluhových dôchodkov a z invalidných výsluhových dôhodkov sa zvyšujú o sumu vo výške 60 % sumy. Sirotské výsluhové dôchodky odvodené z výsluhových dôchodkov a invalidných výsluhových dôchodkov sa zvyšujú o sumu vo výške 40 % sumy.

Vzhľadom na zavedenie stabilizačného odvodu do 62 rokov fyzického veku  bude potrebné vypustiť ustanovenia o prepustení policajta, hasiča, záchranára a vojaka zo služobného pomeru pri dosiahnutí 55 rokov fyzického veku

Úprava sa bude týkať zákona č. 73/1998 Z. z. o štátnej službe príslušníkov Policajného zboru, Slovenskej informačnej služby, Zboru väzenskej a justičnej stráže Slovenskej republiky a Železničnej polície zákona č. 315/2001 Z. z. o Hasičskom a záchrannom zbore a zákona č. 346/2006 Z. z. o štátnej službe profesionáhych vojakov ozbrojených síl SR.

S cieľom šetriť výdavky sa navrhuje upraviť výšku nároku na služobný plat pri poskytovaní služobného voľna s nárokom na služobný plat pri ošetrovaní člena rodiny a starostlivosti o dieťa v rozsahu a za podmienok ako majú upravení ostatní civilní zamestnanci - služobné voľno s nárokom na služobný plat pri ošetrovaní člena rodiny a starostlivosti o dieťa sa často zneužíva.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
komentár | 17-09-2012 17:24:27
pre t-b-k | 17-09-2012 12:32:11

Z časti beriem, áno, niektorí policajti sa tvária ako majstri. Niektorí sa nevedia rýchlo rozhodovať a konať. No nebudem to ďalej rozoberať. Za to by ich mal "rozoberať" ich nadriadený.
A čo sa týka mojej profesie - ak nemyslím na to kde robím, ale čo robím, tak som spokojný.
aaaaa | 17-09-2012 13:39:35
t-b-k má v jednom pravdu pri Huberte lietajú autá vysokou rýchlosťou a ľudia chodia po ceste lebo tam neni chodník a policajti? Radšej merajú na Trnavskej lebo tam je väčší vývar.
t-b-k | 17-09-2012 12:32:11
pre KOMENTÁRA 14.9: Nebol som po nočnej šichte, ale teraz som po 3 nočných. Čo píšeš o tých zákrokoch, tak to je veľmi skreslené, čo píšeš. Poukazujem skôr na to, ako striehnu na miestach, schovaný ako partizáni, kde vidia rýchle splnenie pkutového plánu. To je podľa teba v poriadku, keď je dopravná nehoda a sú tam 2 hliadky policajtov (2 autá) + nehodovkár a ešte mestský policajt "riadi" (pokúša sa) premávku. Mladý policajti ako keby boli majstri sveta a mali pod pazuchami ježov. (Pomaly rozpažené ruky) Pozri si video, čo poslal anonimus 14.9. To už naozaj pri dopravnej nehode motorkára musia byť 6 štátny policajti a dvaja mestský? Čo tak hliadkovať v miestach okolo kriminálnych živlov. To radšej nebudeme sem ťahať, že? Lebo s toho niečo majú že? Radšej za pomoci majákov zastaviť šoféra ako by to bol nejaký zločinec a zinkasovať ho, za to že dá síce smerovku, ale pri vychádzaní s kruháča mu automaticky vypne skôr ako dokončí odbočenie, alebo na stopke len zastaví a hneď ide ďelej,( to tam má napočítať do sto? a potom ísť ďalej?) a podobné diskutabilné prípady. A kde je ľudskosť? Kde je "POMÁHAŤ A CHRÁNIŤ" To je len KVAPKA V MORI, čo ma na nich hnevá. A mám ísť k žandárom? Ďakujem, už som bol a bol som skutočne ľudskejší, nevidel som len za všetkým pokuty. Predpokladám, že ty si teraz príslušník polície a dotýka sa ťa to o čo píšem.
anonym | 16-09-2012 17:30:25
Faktom je, že niektorí nemajú ani len na to, aby tým debilom mohli byť. A to už je naozaj vizitka :-)
komentár | 16-09-2012 14:31:41
pre A.C.A.B | 16-09-2012 07:28:55

Ak v PZ vládne debilita, nastúp do PZ, ukáž že máš na "funkciu" a taký "INTELIGENT" ako Ty potom môže riadiť PZ. Hádam sám seba potom nebudeš kritizovať, aký magor to tam riadi.
anonym | 16-09-2012 12:21:42
Zle si to pochopil.
re:pre:A.C.A.B | 16-09-2012 12:16:34
myslim ze mal namysli ze sa PZ usadzuje DEBILITA aj medzi vysluhovymi komousmi...coho si jasnym prikladom!!! v dobe ked ludia nemaju na zakladne potraviny a musia odchadzat za pracou do zahranicia tu privilegovat dementov(cest vynimkam)moze len magor!!
pre A.C.A.B. | 16-09-2012 08:55:05
Ako si dospel k záveru, že sa tu vytvára skupina neohrozených? Ty si sa len teraz zobudil z drogového besnenia? Nevšimol si si náhodou, že tá skupina poberajúca výsluhový dôchodok tu funguje už niekoľko rokov? Alebo sa ti zdá, že doteraz to nebolo?
A.C.A.B | 16-09-2012 07:28:55
Ludia nemaju co zrat ale tu sa vytvara skupina neohrozených. Nerad to pisem ale debilita v PZ je na velmi vysokej urovni,niektori aj vratane vysluhovych nam to predvadzaju aj na tomto fore.
vysluhove dochodky | 14-09-2012 22:00:12
beru aj colnici na letisku a hraniciach co davaju peciatky do pasov a zatvaraju oci pred pasovanymi vecami dostava ich aj policajt co podava nove znacky na auta samozrejme kazdy mafian ma GA111 alebo GA555 ci minimalne zrkadlovku GA171 GA272 a bere ho aj dopravak co chodi po autoskolach a dava ciganom vodicaky aj ked nevedia ani pisat

vysluhovy dochodok by mal dostat len ten co nasadzuje vlastny zivot a nie kancelarske tlste krysi a navyse vysluhovy dochodci by nemali dalej robit v statnej sprave
pre gulak | 14-09-2012 21:31:51
Výsluhové dôchodky fungujú nielen v SR, ale v mnohých krajinách svete.
gulak | 14-09-2012 19:22:52
Výsluhové dôchodky-to je pozostatok komunistickej vlády-malo to byť zrušené už od r.1990-
komentár | 14-09-2012 18:44:35
pre t-b-k | 13-09-2012 18:49:48

Zdá sa, že si sa teraz prebral po nočnej šichte. Ale beriem, ak problematiku nechápeš. Ešte raz si prečítaj novelu zákona, alebo nastúp k žandárom, aby si tých 1.000,- € mal aj Ty. Skús robiť pod tlakom pri zákrokoch a všetko v zmysle zákona tak, aby si nepochybil a v prípade šetrenia aby inšpekcia nezistila porušenie tvojho konania a chybné rozhodnutie podľa zákona. A to je len špička, kúsoček "tvrdej" práce. Takej ako tvojej. A keď budeš žandárom, tak v tvojej službe prídem robiť problémy, aby som videl ako má "dáš dole" a rozhodneš podľa zákona. Potom pošlem inšpekciu, aby prešetrila tvoj postup. Tak čo. Ideš na to?
Jááj - a môžeš jazdiť 200 km/h v obci - nikto ti nič nepovie, však?! Strašne, ale tak strašne si domotaný, tupý!
pre t-b-k | 14-09-2012 17:38:58
Mám pocit, že si nestihol odkrútiť 15 rokov, inak by si pravdepodobne mal iný názor a obhajoval poberanie výsluhového dôchodku. Nevadí. Ak ale tvrdíš, že kedysi ste to mali oveľa tvrdšie, tak sa strašne mýliš. Totiž čím ďalej ideš do minulosti čo sa týka policajnej praxe, tým to bolo jednoduchšie. To tvrdia starí policajti, ktorí vedia porovnať staré dobré časy so súčasnosťou. V polícii to ide roky rokúce dole vodou a keď si človek myslí, že sa už hádam ani nemá čo po**bať, vždy sa nájde niečo, čo sa po**be. Tým chcem povedať, že v tej firme je to čím ďalej tým horšie a tento trend je tu nastúpený už dosť dlho.
t-b-k | 14-09-2012 13:12:32
Vidím, že nie som sám s takýmto názorom. Policajti sú viac ako obyčajný ľudia. Len som tým chcel poukázať, že oni môžu všetko a ešte aj môžu dostávať výsluhový dôchodok. Policajt odrobí 15 rokov, (a nemá podpriemerný plat) ide do civilu, rýchlo využije možnosť poberať výsluhový dôch. Obyčajný človek sa ide pomaly zodrať, takmer do konca svojho života a nemá ani cent navyše. Ja poukazujem na ten nespravodlivý pomer, či nepomer. Na adresu pánov, čo ma kritizovali: Ja osobne viem veľmi dobre čo obnáša tá práca. Ja som totiž bol v tých to službách. Bolo to pred x rokmi a mali sme to oveľa tvrdšie. Aj napriek tomu sme nikdy nečíhali ako partizáni a nečakali, kedy niekto spraví nejaký ten priestupok. Teraz sedieť schovaný v aute a číhať, alebo stáť za rohom a čakať, tak to je iba na Slovensku. Skutočne nikde inde to nevidíte. Teraz už neexistuje ani dohovor. Len hneď ten trest. Čo tak trošku ľudskosti? Ja viem, nedá sa všetko prehliadnuť. Ale keď vidím ako tí mladý (takzvaný) strážcovia zákona robia, je mi s toho nanič. Dostávajú typy o drogách a pod. no nepreverujú to. (Možno nie všetko)
anonymus | 14-09-2012 11:59:58
Sociálne výhody nech užívajú až po dovŕšení riadneho dôchodkového veku tak, ako ktokoľvek iný. Poznám aj viacero povolaní, kde sú zamestnanci vystavený stresu z následkov možnej chyby spôsobenej výkonom svojej práce. A o žiadnom výsluhovom dôchodku sa v ich prípade nehovorí. Navyše, kvalifikačné nároky na výkon funkcie policajta nepatria ku tým high! Kto má záujem posúdiť náročnosť práce policajta, nech si prečíta http://auto.sme.sk/c/6532354/policajny-viceprezident-vosiel-do-zakazu.html V odpovediach je skutočná profesionalita vo vyhýbaní sa priamo odpovedať a niesť za to aj dôsledky.
anonym | 14-09-2012 08:37:19
Ja osobne by som nechcel byť policajtom nie za l000 € plat, ale ani za 1500€ plat, pretože čo je dneska za doba plná agresivity, násilia,vykrádačských bánd,kšeftárov, podvodníkov,drsnosti a pod. Idete do práce a neviete či sa z nej vrátite. Iste aj pri inom výkone práce môže byť človek v ohrození života, ale policajt mnohonásobne viac.Ani synovi by som nedovolil stať sa policajtom, a preto im nezávidím sociálne výhody. A to v rodine nemám žiadneho policajta a ani som nemal.
Matej Šalmík | 13-09-2012 21:33:09
Pre t-b-k.

To snáď nemôžete myslieť vážne :)) 1000 eur plat obyčajného policajta ktorý vám dá pokutu za to, že ste porušili predpisy? Viete, pokuty nie sú pre policajtov ako pre čašníkov tringelty...ak neviete, čo obnáša policajná práca, aké zaťaženie a aké podmienky policajti pri práci majú, tak by ste nemali písať takéto komentáre. A kroky tejto sociálnej vlády len priťažujú podmienkam, v ktorých pracujú.
anonym | 13-09-2012 21:24:47
Choď si vyskúšať robotu na OO PZ a potom sa skús vyjadrovať. 1000 € ti nikto nedá, to sa neboj.
t-b-k | 13-09-2012 18:49:48
No je skutočne nutné s tým niečo robiť. Hlavne policajti, poriadne oberú obyčajných smrtelníkov o peniaze na pokutách, ktoré sú vo viacerých prípadoch dosť diskutabilné. Tie isté priestupky robia aj policajti a to kolegovia nechcú vidieť. Asi mi dáte aj za pravdu, keď napíšem, že policajti by mali mať presne také isté podmienky, ako každý iný občan a nie také vysoké platy, sociálne zázemie a výhody. O čo sú lepší? Že tu robia "policajný štát?" Oberajú ľudí o peniaze?
S autíčkármi a rôznymi živlami sú jedena ruka? Porovnajme si ich platy a naše. Policajt čo robí dvanástky a nočné cca 1000,- eur ( a to určite viac) my ostatný 400 - 500,- eur, tiež za dvanástky a aj nočné. Oni robia, ako robia a čo robia, - my pracujeme a tvrdo. Preto sa pýtam, prečo ešte aj výsluhový? a za čo?
anonym | 07-09-2012 17:41:12
Ľudia potrebujú istoty.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign