Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Mgr. Miroslav Koštány : Tváre ľudskej zloby - príbeh šiesty : Potrebovali iba malý podpis

24

Potrebovali iba malý podpis

(Slovo ručiť znamená zodpovedať sa)

Prípad šiesty

 

Pamätám sa ešte na priateľa, vlastne iba známeho, Miška. Bol v Galante veľmi obľúbený a aj keď sa matka príroda s ním, najmä s jeho postavou  kruto zahrala, ale bol z neho skvelý, dobrotivý, srdečný a zábavný človek. Vtedy pracoval na tri zmeny a veľmi dobre zarábal. Napriek tomu ho ktosi nahovoril, aby si v hotovosti vybral z banky tisíc eur. Tuším na chatu alebo čo, už neviem. K výberu potreboval aj podpis ručiteľa. Našiel Štefana. Ten Miška dobre poznal, však zarába, pôžičku bude určite splácať. Zatiaľ pekné, však...?

 

Nešťastný prechod cez cestu

 

Miško išiel so Štefanom do banky. Mal všetky potrebné potvrdenia, najmä dve: o svojom dobrom a stálom zárobku a Štefanov podpis ako ručiteľa za splácanie pôžičky. Vtedy sa ešte každý peňažný ústav poistil tým, že za vybratie pôžičky sa musel tzv. požičiavateľ, vlastne dlžník zaručiť svojím majetkom alebo ručiteľom. Tento ručiteľ rovnako ako kedysi i dnes vyhlasuje a potvrdzuje svojím podpisom, že ak dlžník nebude splácať pôžičku, bude ju splácať on, ručiteľ. Až keď ručiteľ pôžičku zaplatí, potom si môže zaplatené peniaze vymáhať od dlžníka.

Z banky odchádzali obidvaja spokojní. Miško hneď pozval ručiteľa na pivo, dali si aj dvakrát po poldeci a Miško sa ukázal ako gavalier. Dal Štefanovi za ochotu, teda za podpis ako ručiteľa, tridsať eur... Miško ešte nestačil pôžičku ani splácať /medzitým ju minul/, keď ho zastihla tragédia. Pri prechode cez cestu ho zrazilo auto a na mieste zahynul. Po sebe nezanechal žiadny majetok, len žiaľ...

Aj pre Štefana, ktorý musel pôžičku za Miška zaplatiť v celom rozsahu.

 

Skúsenosť invalidnej dôchodkyne

 

Toto je už iný prípad.

Pani Marta, dôchodkyňa v strednom veku, je dosť ťažko zdravotne postihnutá a preto jej už tri roky poskytuje starostlivosť opatrovateľka Zuzka. Denne je u nej až osem hodín. Domáca pani jej spomenula, že by potrebovala pôžičku, lebo z čohosi potrebuje vyplatiť svojho syna... Opatrovateľka sa akosi k vybavovaniu pôžičky nemala. Pani Marta sledovala rôzne inzeráty, dokonca našla firmu, ktorá ponúkala úver. Dokonca sa aj stretla s jej zástupcom, ale tušila, že to môže byť nejaký podvod a tak sa pôžičky zriekla. Lenže pôžičku by nutne potrebovala.

Šesťdesiatročná Ruženka bola jej starou známou. So svojimi starosťami o pôžičku sa vyspovedala aj jej. Ruženka sa toho hneď chytila.

„Poskytnem vám pomoc,“ zdvorilo jej odpovedala Ruženka a vyzeralo to celkom úprimne. „Ešte o tom porozmýšľam,“ dodala. Pravda, takýto rozhovor iba dedukujeme z dlhých rozhovorov dvoch dám na túto tému. Tým sa začal pre dôchodkyňu Martu nový príbeh je života, na ktorý dlho nezabudne.

 

Pôžička Ruženky pre Martu?

 

Bude sa vám to zdať už odteraz trocha zapletené, ale vydržte. Do prípadu vstupuje ďalšia známa všetkých zúčastnených v budúcom „dobrom“ kšefte: pani Darina. Na súde vypovedala:

„Pani Ruženku poznám asi 24 rokov a poznala som aj jej manžela, ktorý už zomrel. Sme takmer susedia, často sa spolu stretávame i zhovárame. Jedného dňa mi Ruženka povedala, že potrebuje vybaviť pôžičku pre dôchodkyňu pani Martu. Chudiatko chodí na barlách, je chorá a my ľudia sme predsa ľudia a musíme jej pomôcť. Preto by som mala nešťastnej dôchodkyni pomôcť i ja a to tak, že pôjdem pani Ruženke pri pôžičke pre dôchodkyňu Martu robiť ručiteľku.

Pani Darinka svoj podpis ako ručiteľky sľúbila. Pani Marta, ako tvrdila Ruženka, pôžičku zaplatí, lebo niečo predáva a to pôjde z toho, netreba sa báť.

Prišiel deň D a vybaviť splátkový úver do sporiteľne sa vybrali na aute s vodičkou, opatrovateľkou dôchodkyne pani Marty, Ruženka s manželom a ručiteľka pani Darina.

 

Vybavené na jednotku

 

V sporiteľni vznikla zmluva o splátkovom úvere na 6 638 eur, čo je po starom 200 000 korún. Úver poskytol tento peňažný ústav pre žiadateľku Ruženku, lebo k žiadosti predložila potvrdenie o príjme zo závislej činnosti a funkčných pôžitkov, kde uviedla, že je zamestnaná v istom konkrétnom obchode v Piešťanoch ako predavačka s čistým mesačným príjmom 513,64 eur /15 474 korún/ a úver bude splácať mesačne po 88,96 eur /2 680 korún/ po dobu desiatich rokov. Ručiteľka predložila zasa potvrdenie o svojom zárobku.

Ibaže žiadateľka Ruženka zamestnaná nikde nebola a potvrdenie o príjme bolo falošné. Preto nečudo, že dlžníčka svoj dlh nesplácala!

A znovu z tohto vyplýva to už staré známe: Úver spláca doteraz ručiteľka Darina. Úver bol vybavený teda na jednotku. Rozhodne nie pre ručiteľku, ktorú mohlo od hnevu azda rozhodiť. Keď to povedala dlžníčke Ruženke, zahriakla ju slovami:

„Dôchodkyňa to prestala platiť. Ja si pomôcť nemôžem!“

 

Klamstvo od začiatku

 

Pani Ružena to mala dobre premyslené. Po sfalšovaní potvrdenia od neexistujúceho zamestnávateľa a chlapského prísľubu ručiteľky išla sebavedome aj do sporiteľne. Vodička auta, ošetrovateľka Zuzka, čakala pred sporiteľnou. Po odovzdaní potrebných tlačív pozvala všetkých Ružena do reštauračného zariadenia, vraj onedlho už dostane peniaze a treba chvíľu čakať. Ružena ostala v sporiteľni. Prišla asi o 15 minút bez dokladov a peňazí! Tvrdila, že pani vodička a ošetrovateľka Zuzka si doklady a peniaze zobrala a odišla. Dôchodkyňa je ťažko chorá a všetko za ňu bude vybavovať pani ošetrovateľka.

„Keď som márne čakala a nedostala som nijaké potvrdenie, že som ručiteľka, odišla som preč, lebo ma to už prestalo baviť,“ ukončila výpoveď na túto tému ručiteľka.

 

Skončiť sa to inak nemohlo

 

Ručiteľka sa darmo spoliehala, že úver niekto zaplatí. Niekto však zaplatí v trestnom konaní a to je pani Ružena. Žalovali ju za to, že vylákala od iného úver, uviedla ho do omylu v otázke splnenia podmienok na poskytnutie úveru a tak mu spôsobila väčšiu škodu, čím spáchala trestný čin úverového podvodu.

Okresný súd v Trnave ju napriek vyhýbaniu sa súdnemu konaniu odsúdil na tri roky a desať mesiacov odňatia slobody nepodmienečne. Rozsudok nadobudol právoplatnosť. Z basy sa zrejme už nebude dať vybaviť nijaký úver. Ručiteľka trpezlivo platí a je len na nej, či si bude od dlžníčky svoje peniaze vymáhať. A my sa dobre zamyslime, komu pôjdeme zajtra robiť ručiteľa... Žeby išlo len o náš obyčajný malý podpis?


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign