Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Mgr. Miroslav Koštány : Tváre ľudskej zloby - príbeh ôsmy : Expert na súdne vykrúcačky

24

Expert na súdne vykrúcačky

(Zahrával sa so zákonmi, prišla pomsta)

Prípad ôsmy

 

Hlohovčan Fedor má nielen tridsať rokov, ale aj bohaté skúsenosti s jazdou na autách, policajtmi a súdmi. Od malička sú totiž autá jeho neodmysliteľnou súčasťou života. Nemôže im odolať ani keby sa čo robilo. Darmo mu policajti i súd zakázal jazdiť, neposlúchol a sadol si do auta vždy ako to len bolo možné. Do vlastného, otcovho i cudzieho. Bola to veľmi zlá vlastnosť predovšetkým preto, že neodolal alkoholu a jazdil pod jeho vplyvom. Nelámal si hlavu ani z toho, keď mu odobrali vodičský preukaz.

 

Smola na policajtov

 

Prvý raz chytili Fedora policajti ešte v roku 2004, keď jazdil pod vplyvom alkoholu. Dostal pokutu a ostal bez vodičského preukazu so zákazom jazdiť. Neposlúchol. Onedlho ho čapli za volantom opäť, darmo jazdil krátko po polnoci, alebo skoro ráno. Ani to nepomohlo, lebo jazdil ďalej. A zasa ho čapli pri benzínovom čerpadle v Šulekove... Samozrejme, za marenie výkonu úradného rozhodnutia putoval za mreže, kde si mal odsedieť osemnásť mesiacov. Keďže bol dobrý a poslúchal, verili mu, že sa už polepší, čo aj sám sľuboval, pustili ho koncom roka 2005 na slobodu s podmienkou, že najmenej dva roky sa do rozporu so zákonom nedostane. Sľuby sa sľubujú...

 

Do náručia strážcom zákona

 

Písal sa 11. marec 2007. Čas 15.20 hodín. Miesto: Križovatka hlavnej cesty pred Hornými Zelenicami s vedľajšou betónovou. Po hlavnej ceste jazdila motorizovaná hliadka policajtov z Leopoldova. Keď sa blížila na križovatku, dvaja policajti si všimli, že z vedľajšej cesty, vedúcej od rybníkov, sa blíži Fiat bielej farby. Policajtom bolo podozrivé, že len čo vodič Fiata uvidel policajné auto, rýchle zabrzdil a vymenil si miesto v aute so spolujazdcom. To už sa pri tomto aute zastavili i policajti. Bolo im úplne jasné, kto za volantom skutočne bol a kto jazdil. Nebolo im však jasné, prečo sa vodič auta tak pri pohľade na auto policajtov zľakol. Pri kontrole zistili, že majiteľom auta je Ján D., z Hlohovca. Ibaže darmo teraz sedel za volantom, keď jazdila osoba, ktorá sedela vedľa neho. Kto to je? Policajti sa ihneď spojili s operačným dôstojníkom a vyšlo najavo, že jazdil Fedor, ktorý má zákaz jazdy na vozidlách všetkého druhu a je v podmienke. Účastníci tohto nepríjemného zoznámenia išli najskôr k policajtom do Leopoldova a vzápätí do Hlohovca

Fedor sa k svojmu činu priznal. Uviedol iba to, že jazdil len krátko a aj to iba na poľnej ceste. Majiteľ auta dodal, že Fedor ho v bare predtým požiadal, aby sa išli previezť. To bolo vlastne všetko. Nikoho na ceste nemohol ohroziť, lebo tam nijakí ľudia neboli.

 

Na súde už inak

 

Prípad sa dostal na Okresný súd v Trnave a to ešte k tomu istému sudcovi, ktorý Fedora predtým súdil a odsúdil, potom poslal do basy, ale s podmienkou ho z basy aj pustil domov. Uvideli sa opäť „starí známi“.

Fedor vypovedal:

„Do istej miery sa cítim byť vinný a do určitej miery nie. Nemal som úmysel voziť sa na spomínanom aute. Odkedy som sa vrátil z basy už si dávam pozor a nesadnem si do auta. Keď sa veziem, tak iba na sedadle spolujazdca. Za volantom som bola až pri jazerách a to len minútu – dve. My sme policajtov vôbec nevnímali. Policajtom som do zápisnice neuvádzal, že sme sa chceli v aute vymeniť. Mňa kamarát Janko v bare požiadal, aby sme sa spolu išli previezť či sú na jeho aute nejaké poruchy. Chcel, aby som mu poradil. Iba na hrboch, ktoré sú na ceste pri jazerách, sa dalo vyskúšať, či sú na aute zlé tlmiče. Len preto som bol za volantom. A na chvíľu som sa s autom zastavil iba preto, aby som zistil vôľu riadenia, nie kvôli policajtom.“

Obaja policajti vypovedali len to, čo presne zistili. Celkom inak však vypovedal svedok, majiteľ auta Fiat, Ján D.:

„Na aute mi búchala náprava. Fedor mi navrhol, aby sme sa pri jazde vymenili, aby mohol zistiť, čo je vozidlu... Potom sme vystúpili a chodili okolo auta a práve vtedy prišli policajti... Čo bolo v bare, na to si už nespomínam. Neviem, kedy to vlastne bolo, že by som také niečo hovoril.“

Fedora súd odsúdil na trest odňatia slobody v trvaní osem mesiacov nepodmienečne so stredným stupňom stráženia a uložil mu tiež trest zákazu činnosti viesť motorové vozidlá akéhokoľvek druhu na tri roky.

Milovník jazdy na autách mal ísť znova za mreže. Nešiel!

 

Využil všetky možnosti

 

Hoci mal Fedor iba stredné vzdelanie, vedel pri svojej obrane využiť všetky právne možnosti, aby sa do basy nedostal, alebo aby aspoň nástup za väzenské múry oddialil.

Keď mu výhovorky okolo jazdy s autami na súde nezabrali, podal si proti rozsudku Okresného súdu v Trnave odvolanie na Krajský súd v Trnave. Ten však rozsudok prvostupňového súdu potvrdil. Keď dostal zo súdu výzvu na nástup do výkonu trestu, podal si hneď na súd žiadosť o odklad výkonu trestu zo zdravotných dôvodov, pričom súdu predložil aj lekárske potvrdenie. Údajne, ako tvrdí, má veľmi nepríjemnú chorobu na mužskej pýche...

Súdu neostávalo nič iné, len požiadať Nemocnicu pre obvinených a odsúdených v Trenčíne o vyjadrenie, či Fedorovi, vzhľadom na jeho chorobu môže poskytnúť liečenie. Odpoveď? Odsúdený Fedor je podľa lekárskej správy schopný výkonu trestu odňatia slobody a v prípade potreby mu bude poskytnutá primeraná zdravotná starostlivosť.

To bol Fedorov posledný pokus ako čím ďalej zotrvať na slobode. Nevydaril sa. Ani expertom na súdne vykrúcačky vždy všetko nevyjde.

 

Európsky zatykač

 

Fedor do výkonu trestu nenastúpil a zmizol do neznáma ako gáfor. Zásielky zo súdu nepreberal a preberať ani nemohol, pobyt bol pre súd neznámy. Nedalo sa nič robiť, len vydať európsky zatykač. Policajtom sa do uší dostalo, že by mal byť niekde v Taliansku. A práve keď zatykač prekladali do taliančiny, zacengal sudcovi telefón. Volala justičná stráž súdu a oznamovala, že prišiel Fedor. Chce sa so sudcom rozprávať. Sudca súhlasil, ale s tým, že justičná stráž príde krátko po príchode Fedora k sudcovi.

„Tak som tu, pán sudca,“ oznamoval Fedor sudcovi. Čo si sudca pomyslel, nevedno. Fedor pokračoval: „Pracujem v Taliansku. Viem, že som mal nastúpiť na svoje dva tresty, jeden aj s tou premenenou podmienkou. Ale, pán sudca, nechajte ma doma ešte tri dni, potom sa zbalím a idem do Leopoldova.“ Sudca krútil hlavou. Fedor cítil, že sudca s jeho návrhom nesúhlasí a preto skúšal opäť: „Nechajte ma doma aspoň zajtra!“

To už bola medzi dverami justičná stráž. Fedora odovzdala krajským policajtom, ktorí si ho prevzali aj s príkazmi na dodanie do väzby. Tak sa Fedor vrátil tam, odkiaľ nedávno prišiel. Do Leopoldova.

 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign