Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Mgr. Miroslav Koštány : Tváre ľudskej zloby - príbeh osemnásty: Stál a habkal ako obarený

24

Stál a habkal ako obarený

 (S manželkou sa nestýkal, aj tak mu rodila ďalšie deti)

Prípad osemnásty

 

Tridsaťsedemročný Peter odišiel z rodičovského bytu v Trnave do Rohožníka, kde sa aj v roku 2000 oženil s Janou. V mieste nového bydliska mal aj prácu, všetko bolo v najlepšom poriadku, žena mu porodila syna Maroša. Ibaže netrvalo dlho a Peter bol nespokojnejší čoraz viac a viac. Pokým sa v práci trápil ako tesár, ženička chodila hrávať automaty a pila ako dúha. Rok po svadbe nechal manželku s dieťaťom svojmu osudu a nahnevaný odišiel späť do Trnavy, kde si našiel novú lásku. Netušil, čo všetko ho ešte čaká.

 

Našiel si rozvedenú

 

Adriana žila v trojizbovom byte s dvomi deťmi. Ako rozvedená, opustená, prijala Petra do svojho náručia. Nečudo, že onedlho porodila Petrovi dcérku Vivien. Pokým sa doma starala o všetky deti, Peter, urastený chlapisko, nastúpil pracovať do súkromnej bezpečnostnej služby. Rodinka si žila bez väčších problémov. Iba raz, bolo to v roku 2006, Adriana svojmu milencovi Petrovi povedala:

„Pozri sa, Petrík. Žijeme si tu síce ako v raji, ale ľudia na mňa ukazujú takmer prstom, že žijem so ženatým. Ty máš manželku v Rohožníku, nestýkaš sa s ňou, mal by si sa rozviesť, nie...?“

Peter musel uznať, že Adriana má pravdu. Naozaj, prečo sa ešte nerozviedol? Ani na to nemyslel. Záhoráčka mu dala pokoj, na decko jej každý mesiac posielal výživné ako mohol a ako sa mu chcelo, tak na čo si zaťažovať život. Ale, keď to Adrika chce, tak prečo nie: rozvedie sa.

„Dobre Adrika,“ začal ju upokojovať. „Pre teba urobím všetko na svete. Mám známeho advokáta, opravoval som mu počítač, tak mi hádam s rozvodom pomôže. To je maličkosť.“

 

Rozvod sa odkladá

 

Advokát zistil, že hoci Rohožník patrí pod obvod Malacky, v tomto okresný súd nie je, ale vecne a miestne príslušný súd na konanie je Okresný súd Bratislava IV. Preto návrh o rozvod manželstva putoval začiatkom januára 2007 tam. Ten jednu kópiu návrhu poslal Petrovej manželke a tak vyšlo najavo, že Peter  nemá na Záhorí jedno dieťa, ale tri!

„S rozvodom súhlasím,“ povedala najskôr Jana. „Okrem Maroška som po odchode Petra porodila od druhého muža malého Frederika a od ďalšieho muža malého Pavla. Všetky deti sú napísané na manžela Petra.“

Zdá sa to neuveriteľné, ale je to tak. Zákon o rodine jednoznačne uvádza, že za otca detí sa v prvom rade považuje manžel matky detí. Aké je to jednoduché. Petrovi však z toho išlo hlavu potrhať! Keďže nebol rozvedený, tak deti majú priezviská po ňom. Naozaj, s tým treba niečo robiť. Ešteže matka detí nepožadovala od Petra výživné aj na ďalšie dve deti. Bola by to pekná mela. Vtedy by už musel Peter zo svojej letargie vyjsť a brániť sa.

Súd konanie o rozvod prerušil. Rozvod je vždy spojený so starostlivosťou o deti. Najskôr treba vyriešiť otcovstvo dvoch detí, ktoré nemohli mať biologického otca Petra, lebo sa s matkou detí v tom období vôbec nestýkal. Uplynulo aj  300 kritických dní.

 

 

 

 

Peter otcovstvo zaprel

 

Za návrh o rozvod manželstva musel Peter vtedy zaplatiť 2 000 korún. Taký istý poplatok musel zaplatiť i za návrh o zapretie otcovstva voči maloletým Frederikov a Pavlovi. Okrem iného napísal:

„Koncom októbra 2001 som natrvalo odišiel zo spoločnej domácnosti v Rohožníku a odvtedy som manželku ani nevidel, nie aby som mal s ňou intímny styk. Manželka po pôrode Frederika nechcela na matrike povedať meno a priezvisko otca dieťaťa a tak matrika napísala moje priezvisko. Po pôrode Pavla už meno a priezvisko otca dieťaťa povedala, ale matrika jej to vzhľadom na to, že bola vydatá, neuznala a zasa napísala moje priezvisko. Manželka dobre vedela, že ja nie som otcom jej dvoch ďalších detí, lebo som ním ani nemohol byť, lenže pomôcť si sama nevedela. Mne nič nepovedala, každý sme nechali náš vzťah plávať tak ako plával a žili sme si bez starostí ďalej po svojom. Nemohol som vedieť, že úradne som otcom dvoch ďalších detí, lebo na ne manželka výživné nepýtala a ani tieto deti pri telefonickom hovore nespomínala.“

Okresný súd Bratislava IV., začiatkom októbra 2007 rozhodol, že Peter nie je otcom Pavla, lebo k jeho otcovstvu sa priznal terajší partner Jany, Pavol, s ktorým Jana býva v spoločnej domácnosti za Rohožníkom. Lenže návrh o zapretie otcovstva voči maloletému Frederikovi súd zamietol. A problém trval ďalej. Petrovi neostávalo nič iné, len odvolať sa proti rozsudku na druhostupňový súd.

 

Čudné odôvodnenie

 

Peter nad rozsudkom prvostupňového súdu prevrátil očami. Tento súd totiž svoje rozhodnutie, týkajúceho sa maloletého Frederika, odôvodnil skutočne pozoruhodne: Biologický otec malého Pavla poprel, že by mal na narodení maloletého Frederika zásluhy aj on. A tak by mal otcom tohto dieťaťa ostať úradne Peter, ktorý jeho skutočným otcom nebol a matka dieťaťa nechcela udať, kto je vlastne otcom.

Krajský súd v Bratislave ako odvolací súd, na Petrovo odvolanie rozhodol tak, že rozsudok Okresného súdu Bratislava IV., zmenil a určil, že Peter nie je otcom maloletého Frederika. V tomto prípade nie je totiž podstatné, kto otcom dieťaťa je, ale kto nie je. Peter biologickým otcom nemohol  byť, čo potvrdila aj jeho manželka. Takže prvý súd rozhodol nesprávne, ale druhý súd to s konečnou platnosťou napravil.

Koľko to stálo Petra nervov, cestovania a výdavkov radšej ani nespomínajme. Ale nervy boli aj v druhej rodine. Napokon spomeňme, že nahradiť všetky trovy konania nariadili súdy platiť Jane. Tá ich však nemá z čoho zaplatiť, ale to je už iná kapitola.

 

Vysnívaný rozvod

 

Okresný súd Bratislava IV., Petrovi písomne oznámil, že s jeho prípadom končí, lebo od 1. 1. 2008 už je zriadený aj Okresný súd v Malackách, ktorý bude rozhodovať o rozvode. Konanie na tomto súde sa začalo v apríli 2009.

Na chodbe pred pojednávacou miestnosťou sa Peter a Jana znova stretli. Peter jej vyčítal, čo všetko svojimi pôrodmi spôsobila a nabitý nervami sa jej spýtal:

„Azda znova nie si v druhom stave?“

Pokojne odpovedala:

„A čo by malo byť? Pravdaže som. Už v štvrtom mesiaci!“

Takmer odpadol. Jeho známy právnik ho upokojoval, lebo justičná stráž sa na vadiacu dvojicu podozrivo pozerala a zrejme sa chystala robiť poriadok.

O malú chvíľu Okresný súd v Malackách manželstvo Petra a Jany rozviedol. Na svoje dieťa Maroša bude už záväzne mesačne platiť 50 eur a môže sa s ním stýkať neobmedzene, čo Petra viditeľne vôbec nezaujímalo.

Doma ho čakala milovaná Adrika. Keď sa vrátil z Malaciek, o svadbe nepadlo ani jediné slovo. Zatiaľ mal Peter asi toho dosť, možno priveľa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign