Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Ľudia sa v názoroch na sčítanie rozchádzajú

Miloš MajkoDátum24. 05. 2011 12:00:59TémaAktuálne témy

Asi pred  desiatimi minútami, sme nechtiac boli v reštaurácii svedkami zaujímavého rozhovoru. Obedujúci vo vedľajšom boxe sa bavili na tému Sčítanie obyvateľov ... 2011. Ako inak, diskusia o vhodnosti položených otázok v porovnaní s tým, čo ľudia dobrovolne o sebe uvádzajú napr. na sociálnej sieti. Jedna z účastníčok debaty sa dokonca vyjadrila, že celá kauza je iba o zviditeľňovaní riaditeľa  Úradu na ochranu osobných údajov. Zaujímavý pohľad. No nepochopená podstata problému.

Nemám nič proti otázkam položeným obyvateľom. Mohlo by ich kludne byť oveľa viacej a oveľa podrobnejších. Na účely vyhotovenia presnej štatistiky, ktorá o vývoji a živote spoločnosti povie určite veľa. Otázka však stojí, prečo štatistici tvrdia že ide o sčítanie anonymné, keď tomu tak nie je. A na to došiel asi každý rozmýšľajúci tvor, ktorý  sa pozrie na identifikátor, ktorý je jedinečný. Preto aj názov - identifikátor. Má za úlohu identifikáciu. A pri anonymnom sčítaní  predsa žiadna identifikácia prípustná nemôže byť. Inak by nebolo anonymné.

Ale ako by to bolo, keby tá kopa  "odborníkov" , úradníkov a roky platených zamestnancov mnohých úradov to, čo pripravujú štyri roky nakoniec nedomrvila. Ako by to bolo, keby sa niečo podarilo z daní nás všetkých urobiť bez prúseru? Vie si takúto situáciu vôbec niekto predstaviť?


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Matej Šalmík | 26-05-2011 13:32:47
Nehádžem všetkých do jedného vreca ale veľmi veľa ľudí facebook má a zverejňuje tam o sebe závažnejšie veci, ako pri sčítaní (dokonca označujú miesta kam sa chodia zabávať či kde pracujú). Ale máte pravdu obaja, som mimo podstaty. Sčítanie nie je anonymné, to je fakt a som zvedavý, ako a kde sa prejaví táto neanonymita...bude to ešte veľmi zaujímavé...
anonym | 25-05-2011 17:09:35
Matej, nehádžte všetkých do jedného vreca. Tak ako sa mi nepáči klamstvo o anonymite pri sčítaní, tak nechodím ani na facebook. Čuduj sa svete, ale nechýba mi. A necítim sa preto menejcenný ani zaostalý. Stotožňujem sa s názorom p. Majka na túto tému. O úniku informácií viete asi málo. Možno menej ako o úniku moču.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 25-05-2011 15:00:21
Matej, stale odchadzate od podstaty. Skusim ju zopakovat este raz a dorazne:

Scitanie obyvatelstva ma byt anonymne. Nie je. Jasne sa k tomu vyjadril Urad na ochranu osobnych udajov. To je vsetko. A ostatne su zbytocne spekulacie.

Ako som napisal, nemam problem s daleko konkretnejsimi otazkami. Viem, ze ini vedia co chcu vediet. Ale nech nik nezavadza verejnost - uraza ma, ked su vsetci ludia davani do jednej ohrady ako stado krav. Sem-tam nejaky jedinec vyboci a odhali tragediu (NE)fungovania systemu. A za to musi konkretny clovek niest zodpovednost.
Matej Šalmík | 25-05-2011 14:54:38
Jedna otázka na odporcov sčítania - na facebook si dávate svoje meno, priezvisko, u niektorých som tam videl aj adresu a telefónne číslo, píšete tam svoju prácu, školu, zájmy, prispievate tam fotkami a videami...tam sa o svoje súkromie nebojíte? Tam kde vás vidí niekoľko miliónov ľudí?

A teraz sa bojíte nejakých sčítacích hárkov, kde sú síce pekelne trapné otázky, ale určite nie závažnejšie ako tie, na ktoré odpovedáte na sociálnych sieťach?
anonym | 25-05-2011 14:53:29
To ste napísal dobre - "A tí, ktorí nevedia ako sa dajú informacie zneužiť, žijú v blaženej nevedomosti." Tie informácie nemusí zneužiť nejaký komisárko, alebo niekto iný zo zainterersovaného úradu. Môže ich však za peknú finančnú čiastku posunúť niekomu inému. Treba vidieť tieto súvislosti. Tak ako príde niekto za výhercom v lotte, v športke a pod., pretože sa dozvedel o jeho peknej výhre. A vraj mal garantovanú diskrétnosť. Ha ha, to dnes nič neznamená. Nebuďte naivní. Existujú rôzne prepojenia medzi ľuďmi a v našej republike nič nie je nemožné. Veď peniaze nesmrdia. Nejeden človek pocítil také praktiky na vlastnej koži.
pravda | 25-05-2011 14:09:09
Dobre ide secko SISKE
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 25-05-2011 12:01:16
"V prípade, že občan z akýchkoľvek dôvodov nenalepí svoj kód do sčítacieho hárka, máme ho jednoducho vypísať rukou. Stotožniť človeka nie je problém,“ povedal jeden z komisárov."

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/5908048/scitaci-komisari-maju-na-nenalepene-kody-nahradny-plan.html#ixzz1NM952y5i

- - -

Nemyslitelne, neprijatelne a dehonestujuce ucel scitania v celej EU. A svojvolne konanie komisarov, ktore nema oporu v zakonoch. Ak bude tolerovane nieco taketo, tak nepotrva dlho a bude si kazdy robit co chce. To nie je demokracia.
Scitanie ma byt anonymne. Nic viac a nic menej.

Akekolvek uvahy okolo toho, kto ma zaujem co tajit su bezpredmetne. Prislusne organy - PZ SR, danovy urad, colny urad a pod. maju prostriedky na to, o komkolvek z nas zistit uplne vsetko. Uplne a do bodky. Ale nie nejaky aktivny panacik scitaci komisar. V mnohych pripadoch je to navyssia pravomoc dotycneho cloveka, ktoru kedy ziskal. A uz ju chce za kazdu cenu zneuzit.

A ti, ktori nevedia ako sa daju informacie zneuzit, ziju v blazenej nevedomosti. Pokym na to nedoplatia osobne.

Taketo postupy nadrzanych jednotlivcov (niektorych scitacich komisarov) dokazu este viac znechutit ludi od zapojenia sa do cohokolvek verejneho.
Zneistia verejnost a zbytocne sposobuju problemy v systeme, ktoreho su hanbou. A hanba systemu je, ze sa s takymto konanim nedokaze vysporiadat. System takto skodi sam sebe a nam vsetkym.
Jozef | 25-05-2011 11:47:59
Mila Štat-i-styk-a, a mozno je to trochu inak. Precitajte si: (ale inak s Vami uplne suhlasim)
„V pomocnom tlačive D je menný zoznam osôb aj s ich predtlačenými špecifickými identifikátormi. V prípade, že občan z akýchkoľvek dôvodov nenalepí svoj kód do sčítacieho hárka, máme ho jednoducho vypísať rukou. Stotožniť človeka nie je problém,“ povedal jeden z komisárov.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/5908048/scitaci-komisari-maju-na-nenalepene-kody-nahradny-plan.html#ixzz1NM8dhXpX
Štat-i-styk-a | 25-05-2011 11:28:36
Prosím vás rada by som vedela, čo do toho vŕta Úrad na ochranu osobných údajov. To zistil teraz teda "úžasnú" vec? A kde bol doteraz? Kde bol keď sa sčítanie pripravovalo?

Aké osobné údaje sa už len dajú zneužiť prosím vás zo sčítania obyvateľstva?. To že uvediem, že som žena, vydatá, že mám dve deti, pripojenie na internet, 3-izbový byt ... - však to o mne už dávno každý vie, to nie je nič tajné. Známe a zverejnené osobné údaje nemôžu byť žiadny problém. Čo sa tu bojíme akého zuneužitie? Nestrašte mu bežného občana, čo sa v tom nevyzná prosím s takýmito vecami.
Na sociálnych sieťach zverejníme aj svoje meno, aj priezvisko, aj bydlisko, dáme si tak aj fotku a z fotografií z fotoalbumu sa dá v mnohých prípadoch ľahko zistiť ďaleko, ďaleko viac, že máte auto, že ste každý rok na dovolenke pri mori, že máte ešte malé detí, mnohých tam vidno v plavkách , vidno máš luxusný dom, byt, jeho zariadenie napr. na fotkách z oslavy, .... ľahko si zistím už len podľa fotografií, kde bývate, ako mate zariadené, z toho ako ste bohatí, a z toho aj odhadnem ako tučné je vaše konto ... a takto ľahko zistím milion ďalších veci,vyberiem si presne tie, ktoré ma zaujímajú. Na internete je okaždom človeku, čo je členom sociálnej siete, pokecov, zoznamiek, ... toľko údajov (ak ich uviedol správne), že žiadne iné ani netreba.
To všetko prezradíme ľahko ale keď máme pre normálnu vec, pre sčítanie obyvateľstva uviesť pár drobných vecí, tak už aj vyrábame kauzy.
Keby ste lepšie počúvali a čítali rôzne média dávno vieme, že ani identifikátori nedokážu v súčasnosti jednoznačne identifikovať danú osobu. Boli vygenerované síce na konkrétne meno, čiže keď sa tlačili existovala síce väzba identifikátor => konkrétna osoba, ale v momente, keď boli vydistribuované, podľa informácií Štatistického úradu (veď čítajme všetko, nielen to čo sa nám hodí) databáza identifikátorov bola vymazaná, čiže rozumej - stratila sa väzba medzi identifikátorom a konkrétnym človekom, takže, už na začiatku sčítania nebolo možné priradiť identifikátor k človeku. Jediná informácia, ktorá ich spájala bola na papieriku, ktorý sčítací komisár odovzdal občanovi. Akonáhle sa odlepila nálepka, stralila sa aj táto väzba, teda možnosť identifikovania konkrétneho človeka. To už len sčítací komisár by si musel pamätať, ktorý formulár patrí ktorému človeku na základe toho, že to od neho preberá. Ale pri toľkých stovkách formulároch silne pochybujem. A keby mal aj na tom akýkoľvek osobný záujem, je tu ešte tajomstvo, ktoré musí zachovávať.
Takže žiadne osobné údaje, ktorých únik by občana mohol "bolieť" podľa mňa nehrozí. Môžeme kľudne spávať. Identifikátory už dávno nie sú prepojené na konkrétneho občana, lebo databáza bola vymazaná, ďalej, keď sa aj papierové formuláre naskenujú do počítačových systémov aj tieto sa podľa slov Štatistického úradu fyzicky zlikvidujú, ... tak prosím nestrašte s nejakým možným únikom osobných údajov.
Ak niekto zneužije vaše osobné údaje, podľa mňa ich získal inde a z iných zdrojov ako z formulárov pre sčítanie obyvateľstva. Veď sa len zamyslime, kam jednoducho a bez mihnutia oka zverejníme svoje osobné údaje, komu ich ľahkovážne poskytneme a to nám nevadí, ale ... no škoda reči.
Pýtal niekto na nejakom úrade od vás kópiu občianskeho alebo akéhokoľvek iného preukazu? Poskytli ste mu ho aj so všetkými osobnými údajmi, ktoré nepotreboval? Asi áno a bez problémov, hoci daný úradník na to nemá právo a je to v rozpore so zákonom ... ale to nám asi nevadí. Keď od vás pri kúpe telefónu, paušálu, pri nákupoch na splátky, pri zapájaní sa do všelijakých súťaží s možnosťou výhry, pri milion ďalších veciach od vás pýtajú osobné údaje, ktoré s danou vecou ani nesúvisia. Bez problémov im svoje osobné údaje zveríme a keďže ide o marketing aj podľa zákona môžu dané firmy, ktorým ososné údaje poskytneme, poskytovať ich za účelom marketingu ďalej. A toto nám vôbec nevadí, toto nikoho netrápi, ale že štatistika chce zopár údajov, to kolie oči aj samotnému Úradu na ochranu osobných údajov. Sa nestíham čudovať.
A nezabudajme, Marek to dobre vystihol, poskytujme LEN tie údaje, ktoré CHCEME a to neplatí len pre sčítanie obyvateľstva ale celkovo keď poskytujeme komukoľvek osobné údaje. Ak to výslovne nehovorí zákon, že údaje o sebe musíme poskytnúť, musíte s tým súhlasiť, teda robíte to dobrovoľne.
Buďme zodpovední, poskytujme osobné údaje, len podľa zákona a len tie čo sú nevyhnuté. A na sociálnych sieťach a všelijakých zoznamkách a pokecoch si tiež dávajme pozor čo zverejňujeme. Viac osobných údajov uniká z takýchto zdrojov. Normálne sa nad tým, zamyslime a nestašme sa navzájom, že niečo unikne. A keby zo sčítacieho formulára ajniečo uniklo, komu z vás to bude vadiť. Veď aj tak citlivý údaj ako je vierovyznanie všetci susedia o vás, čo sa s ními stretnete na omši dávno vedia. A ďalší veľmi citlivý osobný údaj - číslo topánok, Šattistický úrad našťastie neskúma. Omlúvam sa, to som už trošku prehnala.
Lucia | 25-05-2011 10:34:50
Súhlasím s Marekom.
MJ | 25-05-2011 00:00:00
suhlas s Marekom!
Registrovaný Marek Čirka Marek Čirka | 24-05-2011 22:14:30
Cislo uctu kludne dam, ak mi chces prispiet. A zbytocne zachadzas do extremov, ako si sam napisal. Nikto po nikom nechce udaje, ktore sa daju zneuzit. A pod vyrokom: "A kto neurobil nic zle, ten nema co skryvat." som myslel udaje, ktore ta nemaju ako obmedzit. A vsetkym je jasne, ze tu nejde o to, ci niekto nieco urobil alebo neurobil, ale ked raz chcu zistit, aky je stav slovenskeho obyvatelstva, tak preco tieto udaje tajit a robit ich anonymne? Nikto od Vas nepyta rodne cislo...to si vedia zistit aj inak ako s obycajneho scitania ludi ;)
anonym | 24-05-2011 17:49:39
"A kto neurobil nic zle, ten nema co skryvat." Zaujímavý názor. Daj mi číslo tvojho účtu, stav konta, osobné údaje vrátane rodného čísla, záznamy zo zdravotnej karty... Trochu extrém, ale ak si neurobil nič zlé, nemáš čo skrývať. To nie je o tom kto čo urobil alebo neurobil zlé.
anonym | 24-05-2011 16:24:01
anonym predpokladam ze nie si ziaden odbornik, sociolog ci nieco ine-inak by si nepisal ktore otazky su a ktore nie su zbytocne. To musia posudit odbornici (nie ty). To, ze scitanie bolo deklarovane ako anonymne ma rozculuje, kedze ide o klamstvo. Otazky mi vsak nevadia a bez problemov by som vsetko zverejnil v podstate kdekolvek. Nejde mi o obsah, ale o formu...
Jozef | 24-05-2011 14:53:00
suhlas, Marek. Tiez nechapem tie reci okolo toho.
Ved vsetci uz vsetko o kazdom vedia.
Registrovaný Marek Čirka Marek Čirka | 24-05-2011 14:49:41
pre anonym | 24-05-2011 12:47:25...to, ci sa niekto prestahoval z ineho mesta do terajsieho trvaleho bydliska ma za ulohu zistit, aka je migracia Slovakov po Slovensku. Neviem co z toho ludia robia tolku vedu. Na otazky, na ktore nechcu zodpovedat nemusia napisat nic. Nikto ich kvoli tomu sudit nebude. A kto neurobil nic zle, ten nema co skryvat. Pre mna-za mna tam mohli dat aj kolonku meno a priezvisko.
anonym | 24-05-2011 12:47:25
Niektoré otázky sú absolútne zbytočné. Skutočne nechápem na čo a koho zaujímajú. Či som sa presťahoval z rodinných alebo iných dôvodov do miesta trvalého pobytu je asi tak podstatné ako zisťovanie vychýlenia zemskej osi na sexualitu mravcov. A už vôbec žiadny dôvod nevidím, aby moje údaje boli pre potreby súkromných subjektov. To je čo za blbosť? Z anonymného sčítania budú o chvíľu o nás vedieť všetci a všetko. To je tá sľubovaná anonymita? Identifikátor si nalepím na WC dvere zvnútra. Jedine tak si anonymitu môžem garantovať ja sám.
cajko | 24-05-2011 12:17:05
http://www.iseco.sk/scitanie-2011/

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign