Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Ľudia bez domova v Seredi

anika jurkasDátum03. 10. 2014 08:09:14TémaBezdomovci v meste
1051 čitateľ SoL z článku p. Majka

Dnes ráno pri prechádzke so psom som sa šla pozrieť ku šachte. Nie, nebol to sen je skutočne zasypaná. V tom vo mne zaznel vnútorný pocit že niečo nie je v poriadku. Necítila som sa spokojná s týmto záverom. Áno, vyriešili sme to, že nám tu nebudú chodiť "fetáci", ale nevyriešili sme to kam budú chodiť prespávať "bezdomovci".

Cítim že boj ešte neskončil a pred nami je ešte dlhá cesta. Nechcem veriť tomu, že sa znovu vraciame do doby kamennej a ľudom je ukradnuté to, že skutočne medzi nami žijú taký ktorý, nemajú nič z toho, čomu my hovoríme domov. Chcem, aby bolo pravdou že keď sa rozbehne v rámci Serede akýkoľvek projekt ohľadom tejto veci a mesto a poslanci sa aktívne zapoja prídu ľudia, ktorý majú srdce a ukážu, že im na vyriešení veci záleží. Pretože skotočne riešenie tu je. Len nič nie je zadarmo. Bude to chcieť sponzorov, poslancov, mesto, dobrovoľníkov a množstvo ľudí, ktorý dokážu že sa to dá.

Akékoľvek námety a nápady môžete písať na anika.jurkas@gmail.com


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Registrovaný anika jurkas anika jurkas | 06-10-2014 20:54:47
Dakujem všetkým za podporu. Verim, ze veci sa zmenia. Su tu ludia , ktorý pomoc chcú a aj taký ktorý ju potrebujú. Za kontakt budem vdacna.
Tri :) | 06-10-2014 20:12:00
urcite budem v najblizsej dobe sl. Jurkas kontaktovat. Velmi jej fandim v jej odusevneni, nieco konkretne podniknut a pokial to bude mozne, som ochotna pomoct. Nie kazdy clovek bez domova je zavisla socka. Dost casto su to aj ludia, ktorych zomlel system a nemaju nikoho, kto by im dokazal pomoct. Hanba tym, ktori riadia tento stat a dopustili, aby vobec takito ludia existovali. Tym, co nechcu, nech. Ale ti, co chcu, tym treba pomoct.
CALIA | 06-10-2014 19:52:31
...Super už sme dve... Nezaleži na tom, koľko nas je. Nechcela by som byť vo Vašej koži, lebo clovek ktory nic neciti, je mu vsetko lahostajne, nema citenie, mozno sa nevie ani smiat je iba chodiaci skelet . Takze v podstate je mi ľuto aj Vas.
samozrejme | 06-10-2014 16:24:09
je jasne ze nemozme tych ludi hadzat do jednehop vreca. su tu dve skupiny co pomoc chcu a ty co nechcu. ale povinnostou zdraveho rozumu je aspon upovedomit tych co nechcu aby sa tam isli aspon kuknut. alebo skusit. chapete
Registrovaný Iveta Tóthová Iveta Tóthová | 06-10-2014 16:02:09
Ja len doplním Petra - na Vážskej ulici v Seredi je resocializačné zariadenie Teen Challenge. Pomáha osobám závislých na drogách, alkohole alebo automatoch " po absolvovaní odvykacej kúry " začleniť sa do normálneho života. Je to pomoc na pol ceste. Kto má záujem robili sme v minulosti odtiaľ reportáž :

https://www.youtube.com/watch?v=-boBN2kfmz8

Peter | 06-10-2014 11:39:15
P. Čelia
Vôbec ste ma nepochopili. Hovorím o narkomanoch ktorí pomoc nechcú a ti co chcú a mali záujem pre to niečo urobiť už sú v stredisku na vazskej ul. Poznám ich osobne skoro všetkých viem o com hovorím. Prečo pomáhať tam kde to niekto nechce. A možno by ste sa čudovali aj veľká väčšina bezdomovcov pomoc odmieta... A za ďalšie prečo sa starať o bezdomovcoch z Košíc a neviem odkiaľ ešte..? Aby sme sa rozumeli nie som apriori proti ale ako tu už bolo spomenuté nie sú peniaze ani pre normálne pracujúcich matky s deťmi dôchodcov treba sa na to aj takto pozerať.......
pre calia | 06-10-2014 09:52:33
super uz ste dve :) len tak dalej
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 05-10-2014 19:06:18
bohuzial | 05-10-2014 12:10:14 | - ti, ktori maju zaujem pomoct dobrej veci, kontaktujte sl. Aniku na jej e-maili:

anika.jurkas@gmail.com
CALIA | 05-10-2014 19:03:30
Peter, vaše socialne citenie je ubohé. Možno ani niektori ludia nevedia, že v Seredi takato organizácia existuje.Tiež som sa to dozvedela z internetu. Oslovil niekto tychto ludí, ponukol im tuto moznost?Ved na urovni bezdomovcov sa ocitli i dochodcovia, ktori pre tento štat aj niečo spravili a teraz nemaju kde skloniť hlavu. Odcudzujete aj ich, že skoncili na ulici? Pohadzovať bezdomovcov z kuta do kuta je normalne, ked o nich nič nevieme? Peter zamyslite sa nad sebou a prehodnoťte svoju osobnosť a svoje svedomie.
bohuzial | 05-10-2014 12:10:14
bohuzial v seredi je velmi malo ludi ktory maju rovnake alebo aspon podobne pohlady ako autorka. chcelo by to ovela viac ludi ktory by stym pomohli. viac dobrovolnikov.
Vladimír Herega | 04-10-2014 21:12:05
pre Peter | 04-10-2014 20:25:15
Tu nejde o to aby štát investoval desiatky tisíc eur len nato aby mali kde spať a čo jesť, i keď to robí v príp. cigáňov, ktorým sa veselo stavajú domy a byty, ktoré behom pár rokov zdevastujú a v porovnaní s ľuďmi, ktorí celý život poctivo pracovali si len chodia pre neprimerane vysoké soc. dávky alebo invalidné.Na podporu ľudí bez domova existujú rôzne charitatívne organizácie, lenže častokrát sa stáva, že peniaze, ktoré vyzbierajú končia úplne niekde inde ako by mali.Je to o veľmi slabej kontrole ako sa tieto prostriedky vynakladajú.Niekedy stačí málo, kúsok zeme, a možnosť zveladiť si starý dom.Je kopec nepoužívaných budov, napr.aj v majetku cirkve, ktorá by takto mohla prispieť a pomôcť týmto ľuďom.Dať im pocit spolupatričnosti aby neboli na ťarchu spoločnosti ale aby sa dokázali časom do nej zaradiť.Lenže toto všetko musí niekto odklepnúť, zafinancovať a to obyčajní ľudia nie sú.Môžeme polemizovať čo by sa malo a ako, koľko chceme, lenže ak sa budú nad týmto problémom len zatvárať oči, časom sa počet týchto ľudí možno zdvoj, a možno aj viac znásobí.Všetci vidíme aká je doba.Skončiť na ulici dnes, už aj za mizerný nedoplatok pár eur, nie je v tomto štáte nič nemožné a sociálne istoty sa skončili v roku 1989.Bohužiaľ.Otázne je ako ďalej.
Peter | 04-10-2014 20:25:15
*Vela takychto ludi naslo zmysel zivota ak sa niekde citili uzitocny. Tu nejde o to aby sa vyspali, dostali polievku a museli byt cely den vonku.Mala farma, vedena dobrovolnikom by dala aspon bezdomovcom pocit domova, pracu okolo domu, zvierat.
Ale ved taketo niečo už dlhe roky funguje na ul. Vážskej. Ak by bol zaujem z ich strany boli by tam davno, ale to by museli aj pracovat...

*Chce to však veľa úsilia a práce a povedzme si úprimne, náš štát nemá peniaze pre dôchodcov, či slobodné matky s deťmi, a pod, nieto ešte na bezdomovcov
Štát prachy nemá a my chceme aby mesto investovalo tisicky ak nie desiatky tisic € do stratených existencií... Osobne s tým nesúhlasím, ak oni nechcu prečo im džgať do huby pečené holuby...???!!!!
Garbiarska | 03-10-2014 23:44:17
Ja byvam na tejto ulici a vecer tu stretnete dost bezdakov a narkomanov ani nehovorim. Nemyslim si,ze je to dobre riesenie mat tu ten utulok,mame tu vela malych deticiek a nic dobre tu nestretnete. Takyto utulok,alebo noclaharen by mal byt na okraji mesta.
Vladimír Herega | 03-10-2014 20:39:15
pre CALIA | 03-10-2014 20:17:39
Súhlasím s Vami, určite by to bolo jedno z riešení.Horšie je však, že drvivá väčšina týchto ľudí sa úplne odčlenila od spoločnosti, stratili zmysel pre normálny život a doslova prežívajú alebo lepšie povedané, existujú zo dňa na deň.Sú však aj svetlé príklady, keď sa takýto ľudia dokážu dostať na normálnu koľaj a ako tak sa zaradiť do života.Chce to však veľa úsilia a práce a povedzme si úprimne, náš štát nemá peniaze pre dôchodcov, či slobodné matky s deťmi, a pod, nieto ešte na bezdomovcov.I keď paradox je, že napr. liečba narkomana, ktorý tvoria značnú časť z nich je nákladnejšia než liečba onkologického pacienta a náklady nato idú len na ťarchu štátu, čiže nás všetkých.Práve ako bolo spomenuté v predchádzajúcom príspevku, v pod. prípadoch by mohla podať pomocnú ruku práve cirkev.Majú množstvo budov, ktoré by sa mohli využívať ako útulky alebo sociálne obydlia pre takýchto ľudí.Otázne je, či by sa naša cirkev na niečo pod. dala, pretože dať týmto ľuďom len strechu nad hlavou, ich problémy zďaleka nevyrieši.Každopádne by to bol aspoň začiatok.
utulok | 03-10-2014 20:19:23
Na garbiarskej je útulok prw bezdakov a aj tak tam nechodia. Ale nie je to otvorene stale.
CALIA | 03-10-2014 20:17:39
Vela takychto ludi naslo zmysel zivota ak sa niekde citili uzitocny. Tu nejde o to aby sa vyspali, dostali polievku a museli byt cely den vonku.Mala farma, vedena dobrovolnikom by dala aspon bezdomovcom pocit domova, pracu okolo domu, zvierat...Takyto objekt by sa urcite dalej od mesta nasiel. Mozno by sa uchytili aj niektori narkomani, pretoze urcite ich tento zivot nebavi a cakaju, kto im poda pomocnu ruku.
Prázdne budovy | 03-10-2014 18:01:35
A prečo sa vlastne nevyužíva bývalá škola na Garbiarskej? Je to zbytočne prázdne , prečo nemožu ľudia bez domova prespávať tam? Ďalšia budova - z mnohých len chátra a zýva prázdnotou. Myslím že by bolo rozumnejšie ju využiť aspon pre nich. Vraj to má v rukách cirkev - tá ktorá miluje všetkých a všetko - nič v zlom, tak prečo to neposkytne týmto ľudom????? Aj tak to získali za badatel a neplatia nič! V meste je veľmi veľa budov ktoré sú prázdne a mohli by čo to vyriešiť. Len keby niekto chcel a mal záujem to riešiť :(
Peter | 03-10-2014 17:10:19
Nechcem Vám brať ilúzie, ale ak si myslíte, že oni (bazdomovci a narkomani) budú chcieť Vašu pomoc tak budete sklamaní... Nehovoriac o tom, že ja napr. nesúhlasím, aby mesto vynakladlo akékoľvek prostriedky pre tých, ktorí si pomoc nevážia a ju nechcú...
Áno, bezdaci ak nebudú musieť nič robiť, dostanú zadarmo najesť a budú môcť chodiť ožratí a narkomani pripadne dostanú aj 2-3 dávky potom ano... Ale inak s nimi nepohnete, oni už žijú vo svojom svete. A tie kecy Masného o pomoci, tie nech si strčí niekam. Osobne ho poznam už 20 rokov ale on mal vždy obe ruky ľavé a radšej ako by zostal s tatkom vo Švajčiarsku u neho na firme tak radšej zdúchol späť na Slovensko po 2 mesiacov a vykrádal autá a nosil autorádiá a to ešte také, ktoré ani nemali predný panel... Takže na dve veci. On vždy bol snílek o tom ako bude podnikať, ale namiesto toho sa dal na fet a tak aj skončil. A drvivá väčšina je z nich taká istá...
j.r.nem | 03-10-2014 16:01:05
Pre vzdelanie,autorka clanku ma moje neobmedzene sympatie.A podotykam,ze najlepsie vzdelanie je zivot samotny,ono totizto mozte mat akekolvek vzdelanie,charakter Vam to nezmeni.
vzdelanie | 03-10-2014 15:22:34
myslenie je pre vas zrejme dost namahava cinnost. S tym percentom co ste udali vonkoncom nesuhlasim, s nazorom detto
vzdelanie | 03-10-2014 15:07:39
kazdy ma vlohy na nieco ine samozrejme stymto suhlasim. asi 90% populacie neovlada tieto veci a nemyslim si ze je to zivotu dolezite.
mestsky objekt | 03-10-2014 14:35:46
Vazeni, skutocne sa nemusime osocovat. Je fakt dolezite, aby sa vyriesil dany problem resp. tato dikusia tomu dopomohla.
Ale tiez si myslim, ze ked sa uz niekto angazuje urcitym sposobom zastavat lud, mal by zaklady slov. pravopisu ovladat.
Alebo inak: mal by byt vzdelany natolko, aby mohol byt veducou osobnostou - a to narazam aj na nasich poslancov
pre obcan | 03-10-2014 14:33:57
Ale no, občan, ja túto tému v žiadnom prípade nezľahčujem a zobudený som dúfam takisto. Autor článku má bezpochyby dobré sociálne cítenie a jeho angažovanie sa v danej veci môže byť pre okolie iba prínosom. Ak ale niečo uverejňujem, malo by to mať akú-takú formu a úroveň. Prajem všetko dobré a pekný deň
obcan | 03-10-2014 13:53:40
ako mozete klast doraz na gramatiku ked sa jedna o vazne veci? halo vy sa zobudte. mozete byt rad alebo rada ze sa niekto o problematiku zaujima a riesi to. nie zadzy je dokonaly v slovenskom jazyku. ale ocividne ma vklady na ine veci. za zamyslenie sa samim nad seba v prvom rade dakujem.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 03-10-2014 13:41:17
pre Anika Jurkas | 03-10-2014 13:28:19 | - sl. Jurkas bez problemov opravime chyby. Za podstatny povazujeme obsah a preto prosim, venujte sa podstate clanku.

Bezdomovcom totit "Y" nepomoze...
Dakujem za pochopenie.
pre Anika Jurkas | 03-10-2014 13:28:19
Pani alebo slečna Jurkas, keby ste takto napísali diktát na základnej škole, jednoznačne rupnete. Vo vlastnom záujme si doštudujte hlavne "Y a I" v množných číslach a skúste občas použiť pri písaní aj čiarku. Inak to vyzerá ako poriadna hatlanina bez hlavy a päty. Už dávno som nevidel tak krátky text s takým množstvom hrúbok.

---skutočne medzi nami žijú takÝ ktorÝ, poslanci sa aktívne zapoja prídu ľudia ktorÝ majú srdce, množstvo ľudí ktorÝ dokážu že sa to dá.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 03-10-2014 08:47:50
Marek, v demokratickej spolocnosti mas zarucene prava. Aj slobodu pohybu. Takze niekoho poslat domov je dost problematicke.

Mesto vsak moze vytvorit podmienky pre bezdomovcov prihlasenych v Seredi a dosledne trvat na tom, ze tam nebudu bezdomovci ini.

Mesto (rozumej nie samotni obcania, ale ti, ktori su nimi povereni riadit ho) nedokazu urobit poriadok ani v mestskych nehnutelnostiach a na mestskych pozemkoch. Vid priklad - socialne byty Trnavska a napr. aj pozemok okolo tej nehnutelnosti, pri ktorej sme sa stretli vcera.
mestsky objekt | 03-10-2014 08:41:27
...viem si predstavit objekt - byvale kasarne pri Campingu. Dala by sa vyclenit jedna budova, zriadit kamerovy system, prip. SBS a je o bezdomovcov postarane.
...no a este trochu peniazkov z mesta...
Registrovaný Marek Sladký Marek Sladký | 03-10-2014 08:32:41
Áno, treba im podať pomocnú ruku. V prvom rade by malo prísť k tomu, aby sa samospráva v prípade pomoci obratila aj na mestá odkiaľ sú bezdomovci. Dobre vieme, že sú tu neni len sereďania, ale ako spomínal viceprimátor sú tu aj z Bratislavy, Michaloviec... atď. Ak odmietnu pomôcť, tak ho poslať „domov“. Ale aj bezdomovci musia priložiť ruku k dielu, aby zas nedostali všetko zadarmo. Myslím, že spolu tento problém spojením síl dostaneme na dobrú cestu.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign