Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Koľko toho ešte unesie normálny človek?

Miloš MajkoDátum27. 05. 2011 12:15:42TémaEkonomika

Ďalšie zvyšovanie cien - to je predstava  vedenia krajiny a tých, na ktorých služby a tovar sme bytostne odkazaní. Najnovšie by to malo byť zvýšenie daní z nehnuteľností podľa rečí  až o  50%. Po neustálom zvyšovaní cien potravín, energií, cien benzínov a nafty, zvýšenej  DPH a avizovanom zvyšovaní odvodov pre živnostníkov sa normálny človek začína zamýšľať - dokedy  ešte? Koľko je ochotný a koľko je schopný pracujúci človek zobrať toho na svoje plecia? A je tu ďalšia perlička. Hroziace zvyšovanie cien plynu až o  40 %.

V krajine v podstate mizne štandardne stredná vrstva obyvateľstva, ktorá by mala byť čo najširšia. Stále viacej ľudí sa prepadá do vrstvy, ktorá si už možno iba z hrdosti nechce nazývať  chudobnou. Fakty však nepustia. Stále viac rodín má skutočné problémy prežiť od výplaty k výplate. Tento stav sa dotýka nielen ľudí na dôchodku, ale hlavne mladých rodín, ktoré ešte nemali šancu zastabilizovať sa. Mnohé o vlastnej streche nad hlavou môžu iba snívať. A to hovoríme o sústavnom vymieraní obyvateľstva. A aj priemerne mysliacemu človeku jednoducho musí byť jasné, že práve na mladých produktívnych rodinách závisí, ako budeme žiť v budúcnosti. A na týchto rodinách záleží i to, či Slovensko a Európa o niekoľko desiatok rokov bude v skladbe obyvateľstva aspoň taká, aká je dnes. I keď už ani to nie je zrovna výhrou.

Kedy na takéto základné fakty prídu tí, ktorí majú vo svojich programoch možnosť, právo a dovolím si povedať že aj povinnosť myslieť koncepčne a do budúcnosti?

Ako sa žije mladým rodinám? Ako vnímajú nielen  súčasnosť ale najmä svoju budúcnosť? Ako sa pozerajú na budúcnosť svojich detí? Zaujíma ich či bude voľba toho či onoho tajná, verejná, alebo či budú mať z čoho o pár mesiacov zaplatiť nájom či splátku hypotekárneho úveru? A to sa opätovne šepká o zvyšovaní bankových úrokov.

Naozaj sa musíme začať zmierovať s tým, že dobre už bolo?


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
anonym | 30-05-2011 07:02:01
Sústružník či iný statočný a pravicou zbedačovaný občan nemá ani dva byty a barák a ani dve-tri autá. Prečo by mal byť zúfalý, tomu nerozumiem. No prečo by asi mal byť zúfalý? Práve preto, že má málo a ešte aj z toho mu odkroja. Hádam si nemyslíte, že sa zdražovanie dotkne iba tých, ktorí majú dosť? Takých to trápiť nebude.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 29-05-2011 23:17:40
Este tu mame tych, ktori cely den nerobia nic, chrapu, poobzeraju sa co by ukradli, pripadne ak nieco robia, robia to nacierno. Vyuzivaju vsetko, co sa vyuzit da, kazdy halier socialnej vypomoci a do systemu nedali a a ni nedaju ani cent. Niet od nich co chciet, nikdy sa ich ziadne zvysovanie ani nedotyka. Ked nemaju na kurenie ci nemaju co dat do hrnca, stat im dolozi ako inak - z nasho spolocneho.
Na druhej strane su ti, ktori cely zivot rozmyslaju, pracuju aj 16 hodin denne aby sa mali lepsie. Robia oficialne, platia uctovnikov, oKed je treba poslat nejaku kontrolu - ako inak, oni su na rade. A ako by to bolo, nikdy nic nie je na 100 %, pokuta len tak zahuci. Desat dni PN ky si platia sami, zakony musia ovladat vsetky - uradnici iba svoju agendu. Tych skasne stat zvdy a vsade.
A pritom to su ti, ktori statu davaju, nikdy ho neohrozia strajkom, nikdy sa nemozu vyhrazat prepustenim stoviek zamestnancov - nezamestnavaju ich. Su nosnou kostrou systemu a a myslim si, ze keby statu aj nedali ani tolko kolko davaju - hlavne ze nic neber... Na rozdiel od tych, ktori iba beru a to po cele generacie.

Spravne. Budme tupci a trestajme uspesnych. Trestajme tych, ktori myslia ako peniaze vyprodukovat a dozicme tym, ktori ich vedia iba prechlastat a prezrat. Ved o tom to je.

Nuz a raz ked to jednoducho padne na hubu, tak zase budeme rozdavat par sto euracov, aby sme z dlhodobo nezamestnanych urobili "podnikatelov". Ze z analfabeta nebude svihnutim prutika genius - nevadi. Statistika je fajn a odmeny za znizenie nezamestnanosti sa zidu. Ze sa zakopavame hlbsie a hlbsie? Nic to, zmena vlady, zmena riaditelov uradov a sme zase na zaciatku. A to je kolobeh. Nekoncepcnost, miliony vyhodene takpovediac do zumpy.
Zial realita.
Robo Horvath | 29-05-2011 23:04:47
Ten kto ma veľa,si aj zacvaká,lebo zatiaľ má ešte z čoho,ale ten čo má hovno pôjde po žobraní.A tích čo majú hovno,bude takýmto smerom a tempom čoraz viac.
Registrovaný Peter Klokner Peter Klokner | 29-05-2011 22:49:00
Poviem to celkom úprimne, ide ma rovnako ako drvivú väčšinu spoluobčanov roztrhnúť od jedu, keď sa má niečo zdražieť. Po rozdýchaní sa ale zaradím k podstatne menšej časti obyvateľstva, ktorá chápe permanentnú infláciu ako nevyhnutnú súčasť ekonomickej reality. Boli nedávno pokusy vytvoriť u nás akúsi neutrálnu zónu bez vplyvu ekonomických zákonov, lenže nedopadli dobre. Teda ako pre koho :-)

Úprimne, priznajte, ak štát plní (takmer všade na svete) svoje funkcie s využitím prostriedkov získaných iba z daní prípadne prostriedkov z privatizácie, koho iného by malo zdražovanie postihnúť ak nie platcov daní ?

Ak by sme mali byť úplne dôslední, ono zvyšovanie daní (akýchkoľvek) má predsa sociálny rozmer. Kto má hovno, nemá predsa dôvod nariekať. Sústružník či iný statočný a pravicou zbedačovaný občan nemá ani dva byty a barák a ani dve-tri autá. Prečo by mal byť zúfalý, tomu nerozumiem. A kto má veľa, nech si cvaká :-)

anonym | 29-05-2011 20:50:09
Na preverovanie verejného obstarávania už je zriadený štátny dohľad.
Matej Šalmík | 28-05-2011 14:01:59 | 29-05-2011 20:46:05
Prepadnutie majetku je dobry napad, ale politik vsetok majetok prepise na rodinu, aby nemusel dokladovat .. Takze prepadnutie majetku jeho rodiny (otca, matky, babky) teda verejna socialna poprava. Ano je to skoro komunizmus, ale dneska nemaju ludia vobec zabrany robit taketo spinavosti a marnit majetok nas vsetkych. Zas je pravda, keby toto realne hrozilo politikovy, asi by som to nerobil za ten poslanecky plat 3300 € (neratam to co si nakradnu pomimo) ?

Tak dobre dajme im 6000 €, ale za ten plat musia prijat takuto zodpovednost. Na preverovanie verejneho obstaravania bude zriadeny statny dohlad, zlozeny z komisie odbornikov (vedy, techniky, mediciny a pod..), ktora sa bude menit raz za dva roky.

Nemam problem napisat navrh zakona, ale kto zan zahalsuje ..

Mala by existovat moznost prijat zakon na zaklade podpisov vyzbieranych v istom pocte, bez moznosti veta prezidenta. Povedzme tych 300 000 podpisov je ta vzorka ludi, co nieco naozaj o state vedia. Zozbierat viac podpisov je problematicke.
anonym | 29-05-2011 09:38:05
Nepoznám pozadie avizovaného zvyšovania daní za nehnuteľnosti až o 50%, ale dôvod je jasný - naplniť štátnu kasu. Takéto opatrenia dokáže urobiť každý dement s kúskom mozgu v hlave, nemusí byť študovaný ani členom žiadnej strany. Je to najjednoduchší spôsob. Zas si to odnesú iba občania. Čo tak predložiť koncepciu napĺňania štátnej kasy inými krokmi? Veď v štáte je peňazí dosť, len sa strácajú na súkromných účtoch niekoľkých zlodejov. Keby v tejto banánovej republiky existoval systém, ktorý by zamedzil rozkrádaniu, špekuláciám a podobne, zrazu by boli peniaze na školstvo, zdravotníctvo, vedu... Ale týmto smerom sa asi nechce ísť nikomu, to by museli začať aj rozmýšľať. Preto sa volí vždy najjednoduchšia cesta zdierania radových občanov.
Robo Horvath | 29-05-2011 00:42:20
Nadával som aj na Ficovcov ale toto je ešte horšie. Zvýšenie daní z nehnuteľností podľa rečí až o 50%,je zas ďalší výplod chorého mozgu. Treba ešte viac ožobráčiť obyvateľov a podnikateľov.Hnus čo sa tu deje. Toto mali povedať pred voľbami hovädá a boli by v prdeli a nie pri moci.Mne je jedno kto je tam,len nech sa dá v tomto štáte a meste slušne a normálne žiť.Asi je už naozaj čas sa domáhať normálneho a slušného života štrajkami v uliciach.
Matej Šalmík | 28-05-2011 14:01:59
pre [ Peter | 27-05-2011 14:37:40 ] dobrá myšlienka, ale kam by viedla? K individuálnej zodpovednosti? To áno, ale najprv podivné obstarávanie treba odhaliť a to je dnes veľmi ťažko, elektronické ale aj iné obstarávania sa dajú ľahko obísť jednoduchými metódami. A ak by to aj vyšlo a súd by odsúdil človeka na 10 rokov, bol by to maximálne ojedinelý prípad a strach z väzenia by to u politikov nezvýšilo. 10 rokov by sme ich živili vo väznici za štátne, stali by sa z nich devianti a čo po 10 rokoch? Vyšli by a starými cestičkami by sa dostali tam, kde boli predtým. Spojiť to jedine s trestom prepadnutia celého majetku v prospech štátu, avšak aj to by bol risk, keďže aj v tom "výbore", čo by sa o to staral, by boli len ľudia. Z tohto kruhu je cesta von len v podobe zmeny mentality politikov a uvažovania občanov. A to je beh na veľmi dlhú trať...
anonym | 28-05-2011 13:42:45
Aký je rozdiel medzi politickým zriadením pred rokom 1989 a dnešným?
Vo vtedajšom zriadení to politici brali vážne, a ľudia si z nich robili srandu.
Dnes to berú vážne ľudia a srandu s nich si robia politici.
Erich | 28-05-2011 13:35:59
Peter, dúfam, že s tou ľavicovou vládou to bol vtip.

Ceny palív bez daní:
nafta - 0,737 euro na liter
N95 - 0,669 euro/liter

Jediné východisko sú investori alebo vlastný export - to by tu mali byť ale firmy s vysokou pridanou hodnotou, ktoré exportujú do zahraničia - ako napr. Gaz de France predával SPP know-how za cca. miliardu Sk -> SPP má teraz know-how, a my to hov-no zaplatíme v kúrení. Ako je to dobre, keď sa veľa ľudí zloží - potom tá naša miliarda ani nebolí, však?
Peter Klokner | 28-05-2011 13:26:15
Zdá sa že jediné riešenie nám asi naozaj ponúkne iba nová a ľavicová vláda :-)
Aj na serie zdražovanie, pri pumpe mi je ale prd platné pindať na Dzurindu a Mikloša keď ropa je od ruských bratov a tí ju plánujú na rok zdražieť vraj o 20-30%. Má na to dosah niekto z nejakej vlády? Starú Belu, ekonomická realita.
Plyn ide hore. Nuž tri roky sa politicky machrovalo s jeho cenou. Za hranicami to občania dostali po kvapkách ako pár jemným pohlavkov, nám sa to pozbieralo na poriadnu po gebuli.
Riešenie jednoduché, čo tak vyvŕtať v Gbeloch či pri Gajaroch väčšie diery aj na ropu aj na plyn :-)

Holt realita sa s nami nemazná a vyzerá to že lepšie určite nebude. Ak tomu niekto naozaj verí že to je otázka politickej orientácie, je na najlepšej ceste do Veľkého Zálužia.
V lepšom prípade bude vyliečený z naivity tak ako starenka v poslednom príspevku.
Zostane bez ilúzií a bez peňazí.
anonym | 28-05-2011 11:25:45
A teraz to podstatné - čo je lepšie..?
Igor Lehocký | 28-05-2011 10:48:15
Za socializmu:
Každý pracoval, kto nepracoval bol príživník a sedel, na všetko peniaze boli, na kultúru, na zdravotníctvo, na školstvo, na vedu a výskum, na šport, ročne sa postavilo niekoľko desiatok tisíc nových nájomných bytov, mladé rodiny sa nasťahovali do nového, manželstvo sa bežne uzatváralo vo veku okolo 20 rokov, my sme na dverách do bytu mali kľučku aj zvonku a cez deň sme dvere nezamykali, každý býval slušne podľa svojich možností, potravinovo sme boli sebestačný, v ktorom štáte "východného bloku" niečo chýbalo, iný štát pomohol v rámci RVHP, nikdy sa nič nezdražovalo.
Vládla jedna strana- komunisti, voľby boli formalitou ale povinnou, kto nahlas a verejne kritizoval socializmus, bol vtedajšou ŠtB prenasledovaný a väznený, jazdili sme na vozidlách vyrábaných najmä v Rusku a za hranice na západ mohli ísť na dovolenku iba vyvolení, policajt bol uznávaná a rešpektovaná druhá moc v štáte, západné krajiny boli našim nepriateľom, socializmus vládol, kapitalizmus bol neprijateľný.

V súčastnosti

Je asi 12% nezamestnanosť, sú bezdomovci, pracovať nie je povinnosť, peniaze všade chýbajú,v kultúre, v zdravotníctve, v školstve, na vedu a výskum, na šport, ročne sa postaví niekoľko stoviek nových súkromných bytov, mladí ľudia pokiaľ nemajú v hotovosti okolo 50 000,-Eur na kúpu súkromného aspoň 2-izbového bytu nemajú šancu bývať samostatne, prípadne hypotekárny úver na 15 a viac rokov za predpokladu, že bude mať slušný príjem muž aj žena, manželstvo sa uzatvára vo veku okolo 28 rokov, na dverách činžiakov je elektrický vrátnik z obavy, aby sa do domu nedostal hoci kto, na dverách bytov má každý zvonku dverí guľu, mnohí sa zamykajú aj cez deň, potravinovo nie sme sebestační a dovážame ich zo západu, ak je niečoho nedostatok, ihneď ceny každoročne rastú.
Voľby sú slobodné, voliť ide asi necelá polovička oprávnených voličov, je politická pluralita, volí sa podľa svojho presvedčenia, nevládne ten, kto voľby vyhrá ale ten kto sa dohodne s ostatnými že vládnuť chce. Jazdíme na moderných vozidlách najmä vyrábaných v západných krajinách, na dovolenku môžeme chodiť slobodne do celého sveta, polícia nestíha zločinu, nedôvera obyvateľov voči polícii rastie, západné krajiny sú našimi priateľmi, je demokracia s charakterom kapitalizmu, socializmus je našim nepriateľom.
anonym | 27-05-2011 18:12:13
Bude zaujímavé sledovať rozhodnutie o zvýšení ceny plynu. Miškov má už aj výhovorku na Ficovho človeka, keby náhodou...
Pre j.f. | 27-05-2011 16:29:56
Tento štát nespravujú,ale rozkrádajú a devastuju!
Peter | 27-05-2011 14:37:40
Na riesenie tohto problemu staci len jeden jediny zakon. V pripade dokazania obstaranej predrazenej verejnej zakazky o povedzme hranica +20% k sume realne ponuknutej, vsetkym tym co mali docinenia podpisom zmluvy trest odnatia slobody na 10 rokov, v zavislosti od sumy obstaravania aj viac .. A hned si budu klepat po prstoch a sestrit s peniazmi.
Jozef | 27-05-2011 13:50:47
URSO sefuje ficov clovek, takze uvidime.
lubo | 27-05-2011 13:45:47
Konecne po dlhej dobe jeden dobry clanok na SE.
j.f. | 27-05-2011 12:55:00
Nuž takáto je pravicová vláda, každé jedno zdraženie je len kvoli nejakému Ficovi. Takto hospodáriť vie podľa mňa každí z nas. Ked nie sú peniaze zobrať bežným ludom a hotovo a spoliehať sa nato, ze slovac je národ roky utláčaný a neschopny sa postavit takymto veciam. Mne osobne je velmi luto kam tato krajina smeruje a dnes mozem povedat, ze sa hanbím za darmožráčov, ktorí spravujú tento stat.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign