Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Kde niet žalobcu, tam nemôže byť sudca...

Miloš MajkoDátum13. 08. 2010 00:31:43TémaAktuálne témy
 Ilustračné foto: Miloš Majko  -   Aby zločinec mohol skončiť v rukách polície, musí byť splnených viacej postupne nasledujúcich krokov. Prvým je, že sa PZ musí o vykonanom skutku dozvedieť.
Denne počúvam od rôznych ľudí, ako sa dejú neprávosti, ako je ubližované tým, ktorí poctivo pracujú a platia dane. Takmer denne je počuť ponosy na prácu PZ SR - obvodného oddelenia a tiež prácu policajtov Mestskej polície. Nič nie je dokonalé a teda aj tu je možné nájsť anomálie, ktoré by sa vyskytovať rozhodne nemali. Sám som už niekoľkokrát upozornil na prípady, kedy policajti nekonali dostatočne promptne, či konali tak, že výsledkom podaného trestného oznámenia bolo riešenie veci v priestupkovom konaní, alebo minimálne pokus o toto. Dokonca osobne poznám niekoľko prípadov z minulosti, kedy napriek nahláseniu prípadu polícia vo veci nezačala ani konať. Hovorím v minulom čase, pretože naozaj ide o prípady z minulosti. Neznamená to však automaticky, že policajti konajú vždy podľa predstáv poškodeného. Každý poškodený našťastie má opravné prostriedky, ktoré môže pri pocite nedostatočného riešenia jeho veci využiť. Zároveň však objektívne pripomeniem, že dvojročné podávanie si prípadu od vyšetrovateľa k prokurátorovi a využívanie okresnej, krajskej až po Generálnu prokuratúru na domáhanie sa svojich práv - tiež nie je najšťastnejšie riešenie pre poškodeného. Hlavne vtedy, kedy náklady na advokáta a stratu času počas konania niekoľkokrát prevýšia škodu, ktorá je predmetom vyšetrovania. Doteraz som hovoril o situácii, keď sa poškodený vehementne a nekompromisne všetkými zákonnými prostriedkami domáha svojich práv. Veľakrát sú však známe situácie, kedy poškodený nie je ochotný vec nahlásiť príslušným orgánom a následne sa sťažuje na nekonanie vo veci. A to aj v prípadoch, kedy je poškodený nepochybne poškodeným a kedy sú v jednej veci desiatky, ba dokonca stovky poškodených. Väčšina nespochybniteľne krádežami elektrických káblov poškodených vlastníkov garáží doteraz ani len nezavolala hliadku PZ, aby vec ohlásila. Pravdepodobne si neuvedomujú, že svojim nekonaním podporujú protizákonné konanie zlodejov a zároveň spôsobujú stav, ktorý pre policajné zložky nesignalizuje zvýšenie kriminality, resp. skutočný stav v páchaní trestnej činnosti v meste. To znamená, že z pohľadu "z vrchu" je v Seredi všetko v poriadku, ba dokonca v niektorých štatistikách sa môže stav v meste javiť ako pozitívny a vykazujúci znižovanie kriminality. Je to na nás všetkých. Na poškodených, ale aj na náhodných okoloidúcich. Tí druhí menovaní by nemali upozornenie na protizákonné či podozrivé konanie jedincov považovať za "bonzovanie" - dnes zavolaním hliadky polície zachráni môj mejetok niekto iný, ja možno zajtra zachránim majetok jeho. Ide nám predsa o spoločnú vec. Aby bolo v meste bezpečne. A nesmieme zabúdať, že kde niet žalobcu, niet ani sudcu... - - - O stanovisko k vyšetrovaniu kradnutých elektrických káblov na radových garážach v meste Sereď, sme požiadali hovorcu KR PZ Trnava kpt.Mgr. Ľuboša Homolu.

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
›REGISTROVANÍ MENOM‹
registrovaní nickom
všetci
MTS | 17-08-2010 22:32:23
a je to aspon pravda?? ..
re: MTS | 17-08-2010 18:04:49
Nemáš dobrý zdroj. Neboli to štátny :-)
MTS | 17-08-2010 17:56:20
Dufam ze konecne tu niekoho potesim ... ako som sa dopocul od dobreho zdroja tak vcera statny policajti z OO PZ Serede chytili 2 osoby pri kradezi kablov, vraj su momentalne v GA v cele predbezneho zadrzania.. Neviem ako je seredonline na tom v spolupraci s OO PZ ale nejake informacie by bolo dobre zistit :) .. dakujem a pekny den prajem
kiwi | 16-08-2010 21:50:18
pre Igor Lehocky Pekná "legenda" k "náborovemu dotazníku do MP.A hlavne tá práca s ľudmi!!!!!A čo takto občas s odpornými arogantnými "hovädami" a pod.??? Zostúp od "kalamára,pera a kolóniek v lajstrách" do reality bežného dňa v Sereďbronxe!Nič v zlom a čaf!
Peter | 15-08-2010 20:57:18
To s tou IP adresou je naozaj výborný nápad. Stačí ak by sa to zobrazovalo vo forme napr.: 213.157.52.xxx (posledné 2/3 číslie) by bolo za"x"kované. To by stačilo na identifikáciu, či niekto nepíše stale dokola pod rôznymi "nickmi" a rôznymi názormi. *yes*
Miloš Majko | 15-08-2010 12:14:14
Ked zaregistrujem diskutera s rospoltenou osobnostou ci potrebou komunikacie sameho zo sebou, vzdy sa na to snazim upozornit ostatnych diskutujucich. ;-)
kiwi | 15-08-2010 10:17:32
Nie som "advokát"MP,a ani nemám nič proti rozumným prípomienkam k práci MP,ale som presvedčený,že bez nej by tu bol oveľa väčší "bordel" ako tu je!Drvivá väčšina tých,ktorí tu na MP "prskajú",by prácu mestského policajta nerobila ani za dvojnásobný plat,a to nehovorím o tom,či by ju vôbec zvládla.A že občas nerobia úplne podľa predstáv tunajších kritikov?Kto z nás je 100%-ný?!Ja im ich prácu ani v najmenšom nezávidím a držím im palce! A dostal som od nich pokutu,lebo som si nevšimol,že kde som predtým parkoval,je už parkovanie zakázané, a čo,mám nadávať na MP alebo sebe?!
občan | 15-08-2010 08:50:09
pán Majko, bolo by dobré aby sa za meno, dátum a čas príspevku pridelila aj IP adresa pisateľa. Potom by nemohol jeden človek ako napr. Zuzana, Klára komentovať príspevky pod rôznymi ľudmi.
xx | 15-08-2010 02:26:51
janbon sorry, stačí si prečitať len nadpis a ked to nepochopíš tak prave oto tu ide, ale dakujeme ti za nazor, vyhral si zajazd k policii :-D , potom k svojmu doktorovy :-)
janbon | 14-08-2010 22:52:49
skvelá téma p. majko ak to správne chápem to mám bonzovať, udávať a donášať na spoluobčanov? čiže ked niekto napr. prejde na červenú, mám si zapísať jeho číslo a utekať s tým na políciu? nejako mi to evokuje dobu dávno minulú, niekomu zrejme veľmi blízku a rád na ňu spomína a možno by bol rád keby sa vrátila, natiahli by sme si na ruky pásky, pomocník polície a dávali pozor každý na každého, hotový totáč
Miloš Majko | 13-08-2010 23:13:51
Vidim, ze informacie sa siria skutocne rychlo. Asi na tom nieco bude... Nuz, treba sa zariadit. ;-)
xx | 13-08-2010 22:59:21
aby sme sa vratili k teme, tak ide oto zaregistrovat u policii vsetko nezakonne ale hlavne kriminalne priestupky, co niekedy neni zas take lahke ale treba s policiou spolupracovat a nie na nu kydat trepat odveci, pan Majko to tu jasne naznacil, Kde niet žalobcu, tam nemôže byť sudca... A ja dodam... tam nebude zato ani trest...
janbon | 13-08-2010 22:54:15
zdravým p.Majka a p. Veselického, ako sa máte? dávno som tu nebol, ako idú diskusie? nepotrebujete s nejakou pomôcť, rozhýbať nejakú temu ??? inak pekný letný večer všetkým
pre tt | 13-08-2010 19:20:03
Pokiaľ ja viem... Nevieš. Príslušník obecnej polície nemôže zastaviť vozidlo "len tak". Určite nie. Prečítaj si zákon č. 564/1991 Zb. o obecnej polícii v znení neskorších predpisov. Zameraj sa na § 8 ods. 1 písm. f).
motorkar | 13-08-2010 19:20:00
za chvilu je zima motorka pojde do garaze a je po probleme....
tt | 13-08-2010 15:47:33
pokial ja viem mestsky policajty mozu zastavit motorkara no potom by mali zavolat statnych aby ho prekukli no ci sa im to podari to uz neviem v trnave nie jedneho zastavili ale hned aj pustili mal vsetko v poriadku a ten hluk z motorky bohuzial
Ľubomír Veselický | 13-08-2010 15:02:19
Klára! Mysleli ste správne. Áno,s náčelníkom MsP mám dobrý vzťah. Viem, čo akú MsP preberal a na akú úroveň ju dostal. Mám výhodu v tom, že prácu MsP sledujem niekoľko rokov a určite ju poznám trochu lepšie ako mnoho iných občanov. Niekoľko mesiacov chýbajú v mestskej polícii traja ľudia. Preto sa agendou priestupkov nevyhnutne musí zaoberať náčelník MsP i jeho zástupca. Polročné správy o činnosti MsP sú na webovej stránke mesta dostupné. Bolo by dobré, keby si tí, čo tak radi pľujú na mestských policajtov, najprv prečítali tieto správy, a až potom diskutovali na tému MsP.
anonym | 13-08-2010 15:01:29
Tiež si myslím, že článok je o nevyužívaní možností občanmi nahlásiť nejakú udalosť na MsP alebo na OO PZ. Ale kydať na nich, to ovláda každý. Spamätajte sa a skúste písať niečo k veci.
Ľubomír Veselický | 13-08-2010 14:51:31
Zvedavému! Alebo bola zle položená otázka, alebo bola zlá odpoveď. Problém rýchlo jazdiacich motorkárov musíme vnímať z pohľadu možností a kompetencií. Mestská polícia ani viceprimátor nemajú kompetencie ani technické prostriedky, aby rýchlych motorkárov zastavovali a riešili porušenie zákona (max.povolená rýchlosť). Otázku je potrebné položiť primátorovi mesta ako štatutárovi, či o tomto probléme informoval ID PZ Galanta a na akých opatreniach sa dohodli.
Klára | 13-08-2010 14:49:41
Pán Veselický bol vždy hovorca MP, ako poslanec má asi veľmi kamarátske vzťahy s náčelníkom. Prejednávanie priestupkov a zdokumentovanie som so doteraz myslela, že robia jednotluví policajti, ktorí priestupok osobne riešili.
Ľubomír Veselický | 13-08-2010 14:41:08
Vidím, že Zuzana ani len netuší, aká je skutočnosť. Na týchto stránkach sa už objavilo pomerne dosť hlúpostí, ale tvrdenie, že náčelník MsP oblieka uniformu iba raz do roka, tak to je vážna ašpirantúra na hlúposť roka. Nie zamestnanci polície, ale zákon ukladá, akým spôsobom musia byť prejednávané priestupky zdokumentované, čo má spis obsahovať, aké je lehota na jeho vybavenie. Kontrolná činnosť v uliciach mesta je iba malá čiastka náplne práce policajtov. Mám jednu zásadu. Nekritizujem prácu, ktorú nepoznám. Možno si ju po niekoľkých rokoch osvojí aj Zuzana.
ja | 13-08-2010 14:25:08
presne ako pise p. Majko, kazdy tu nadava na policiu, ale aby sami nieco nahlasili to nie. Radsej budu takto anonymne kidat. Ved nahlasovat sa da aj anonymne, tak neviem preco ludia tolko otalate. Potom to tu nebude nikdy lepsie. A pre Annu raz som volal kvoli rusenie nocneho kludu, hliadka cca do 2 minut prisla a dotycnych pokutovala a vykazala z miesta. A druhy krat sme volali kvoli dakym bezdomovcom co psali u nas vo vchode. A taktiez hliadka velmi rychlo prisla a vec vybavila. A este aj sami hovorili nech kedykolvek volame, ze oni su tu od toho aby pomahali. Ja mam s nimi len dobre skusenosti.
Miloš Majko | 13-08-2010 14:19:30
Pre istotu som si znovu prcital svoj material a vypocul vyjadrenie hovorcu KR PZ. Mam za to, ze material prioritne nepojednava o neochote policie konat, ale o neochote obcanov - poskodenych trestnu cinnost nahlasovat.
Anna | 13-08-2010 13:43:25
JA - Ja som na políciu nič urážajúce nepísala. Popisovala som vlastné skúsenosti. Ak máte lepšie tak super. A ani som netvrdila, že problém motorkárov má riešiť mestská polícia. Treba si najprv poriadne prečítať komenty :-X A akby ste napísali čo presne vyriešili k vašej spokojnosti bolo by to veľkým povzbudením pre nás ostatných. PS: Pokutu som nedostala ani raz :-)
ja | 13-08-2010 13:10:41
Anna, Zuzana, anonym prebudte sa. But ste taky tupci, alebo zavistlivci co chcu vsake len skodit. Ako ma asi MP zastavovat motorkarov? Na tej ich fabii, alebo peugeote bez majakov? Ved nebudte sprosty, to maju po nich skakat? A okrem toho MP ani nemoze riesit motorkarov, na to je statna policia. Trepete tu o niecom o com nemate ani zdania. Urcite vam dal niekto z MP pokutu a teraz si tu na nich vybijate zlost. Ja som im dva krat volal a vzdy sa spravali slusne a boli ochotny pomoct. A vsetko aj vyriesili k mojej spokojnosti.
Anonym | 13-08-2010 11:26:02
Súhlasím s výmenou mestskej polície,sám som videl prístup už dvakrát tej istej hliadky,čo sa týka aj nedávno vykradnutej mater. škôlky... ked majú nočnú tak si chodia pospať ku Kasárnam a tam sú schovaní...
Anna | 13-08-2010 11:22:06
Super sú to naši služobníci, takže ich do práce musíme tlačiť lebo sú trošku leniví:) podávať sťažnosti, trestné oznámenia bombardovať ich tak, aby aspoň pre tie lepšie štatistiky niečo robiť museli. Aj keď som si istá, že niečo pozitívne a užitočné určite polícia robí :)
Zuzna pre p. zvedavého a gregora | 13-08-2010 10:59:32
nevyrieši to nikto. pretože tu sa robí a uvažuje nad tým, ako sa čo nedá. Gregor, ÁNO, majú NESEDIEŤ v kancli. Jasné,nech si porobia,čo treba, ale aj do ulíc treba. A najlepšie pešo. a čo tým dvom-trom v kancelárii napuchnú otlaky, keď z týždňa tak 2-3 dni si i ony pochodia?!Opakujem sú to NAŠI služobníci a toto si musia uvedomiť. Robila som na polícii viem, ako to chodí.
Anna | 13-08-2010 10:55:41
Rozumiem Vám sama som urobila nejaké aktivity proti motorkárom a autám rýchlo jazdiacim po vinárskej ulici. Lenže tu vznikla značná majetková škoda a taktiež podanie sťažnosti a podanie trestného oznámenia je rozdiel. Zrejme ste ale aj tak jedna z mála ľudí, ktorí konali takto aktívne *yes*
zvedavý | 13-08-2010 10:12:10
Možnosti využívame-sťažnosť na motorkárov na Čepeňskej ulici som podala aj na št, polícii aj u p. Rampaška na Mestskom úrade/mestská polícia podľa ich vyjadrenia s tým nemá nič spoločné-tak neviem či oni nezodpovedajú za poriadok v meste/ a n i č , zhola nič sa nedeje.Včera bolo 22.oo hod a rev motoriek sa ozýval celým sídliskom. Kam sa ešte treba ísť sťažovať?! Kto vyrieši tento problém?!
Anna | 13-08-2010 09:58:21
Úplne s vami súhlasím gregor. Keď nekoná mestská polícia a my s tým aj tak nič neurobíme len sa doma pri telke sťažujeme, treba niečo robiť, nečakať - "veď sa ozve niekto iný" ale využívať čo sa dá - napr. štátnu políciu. Všetci sme znechutení z činnosti mestskej polície, to ale nie je ospravedlnenie našej nečinnosti - sme vlastne takí istí - nevyužívame naše možnosti.
gregor | 13-08-2010 09:17:37
myslím, že autor chcel naznačiť, že nekonajú občania pri zistení straty či iného poškodenia majetku. to, že je tam 2-3 členné vedenie MP v kancli - to neviem komu vadí resp. ako si predstavuje ich činnosť. to akože majú oni vyjsť do ulíc a ísť od domu k domu a pýtať sa na možné porušenia zákonov či krádeže?
Zuzana má pravdu | 13-08-2010 09:10:21
Myslím si aj ja, žýe ich je v kancelárii zašitých dosť. Náčelník,záístupca úradníčka čo tam všetci robia a riešia. Pre tých pár policajtov nestačí §úradníčka spracovať agendu dochádzky, odchádzky, ostatné si hádaj riešia policajti. Som za, aby aj náčelník a podnáčelníkom sa producírovval v uniforme a po meste. Nech si ten plat za niečo zaslúžia.
Anna | 13-08-2010 08:58:26
Presne o tomto som písala v dávnejšom článku. Prečo nikto nepodáva trestné oznámenie? Čoho sa bojíme? Takýchto zlodejíčkov?Keď sa minú káble začnú vykrádať naše domy!Sama som to v minulosti už absolvovala, stačí prísť na políciu, podať trestné oznámenie a polícia bude konať! Popodaní trestného oznámenia už musí!!!Mne osobne sa po podaní trestného oznámenia doteraz nič nestalo :-) Ľudia do toho *yes*
Zuzana | 13-08-2010 08:55:52
pýtam sa,prečo p.Klenovič oblieka uniformu len na raz za rok a aj to sa ukáže na zastupiteľstve.prečo nechodí v uliciach i so svojim zástupcom? je tu pre občanov! za to je platený nie za sedenie v kancelárii. nie je všetko tváriť sa ako poloboh. treba vymeniť vedenie mestskej polície. to je môj názor.
anonym | 13-08-2010 08:20:20
tak to je vyjadrenie, naozaj 100 bodov *headbang* prepokladám siahodlhu diskusiu :-D
Igor Lehocky | 16-08-2010 11:49:20
Každý jeden uchádzač o prácu v MP tak robí s uvážením, akú prácu si vyberá, musí vedieť do čoho sa púšťa, čo ho čaká a čo od neho očakáva obec,mesto a samozrejme aj za aký plat.Musí to byť skrátka vlastné presvedčenie,že to čo idem robiť je správne a potrebné!...pomáhať a chrániť, v tom je obsiahnuté všetko, ale zároveň je nutné vedieť,že práca s ľudmi je najťažšia.

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign