Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Každý jeden z nás dokáže zmeniť ľudský osud

anika jurkasDátum09. 10. 2014 23:50:13TémaIné
1051

Po dnešnom stretnutí s pánom Ing. Miroslavom Dzurechom,  riaditeľom Trnavskej arcidiecéznej charity sa cítim zvláštne. Tento človek má veľké srdce a skvelý pohľad do budúcnosti. Odpovede na otázky sa nedajú nájsť len tak niekde na ulici, zväčša sú to predumané dni s ľuďmi ktorý majú podobný zámer alebo lepšie povedané rovnakú víziu do budúcna.

Prvý bod debaty znel, žeby sa sprevádzkovala nocľaháreň 24h denne a 365dní v roku. Hlavný problém nie sú peniaze ako by sa každému na prvý pohľad zdalo, ale ľudia, dobrovoľníci. No nie je dobrovoľníctvo ako dobrovoľníctvo.  Každý vyniká  v niečom inom. Niekto vie kresliť, iný manuálne pracovať a ďalší potrebuje kontakt z ľuďmi.  V tomto je dobrovoľníctvo ako „práca“ výnimočné pretože človek nemusí mať žiadne špeciálne vlohy.  Dovolím si citovať p. Dzurecha: „ Ty vieš kresliť? Fajn, budeš nám robiť plagáty. Ty vieš písať? Dokonale budeš sa nám starať o reklamu a budeš písať články. Ty vieš komunikovať z ľuďmi? Super budeš v centre pomoci vypomáhať z ľuďmi.“ Týmto chcem len poukázať na to, že každý z nás vie, môže a je v jeho silách aby dokázal skutočne pomôcť ľudom v núdzi.

Ďalším bodom bol sponzoring a reklama.  Veľmi takou zaujímavou informáciou pre mňa sa stal fakt, že ľudia ani netušia čo sa okolo nich deje. Nevedia resp. nevieme kde takéto charity sú, kde sú centrá pomoci a rôzne iné, podobné organizácie. Podľa môjho pohľadu je veľmi dôležitá tzv. osveta.  Je moderná doba a človek sa vie v podstate k akýmkoľvek informáciám dostať úplne voľne. Hlavný problém je, že ľudia sa vracajú nie do doby modernej ale do doby kamennej. Ľudia sú ako skaly čo si hladia svoje. Ráno do roboty, po obede z roboty, starajú sa sami o seba a nič iné ich okolo nezaujíma.  STOP! Zamysli sa, TY čo to práve čítaš. Našiel si si čas myslieť aj na iných už len tým že čítaš tieto riadky. Popíšem vám istú situáciu ktorá prebieha denno-denne a to v  rôznych častiach sveta. V centrách, podobných ako je to naše na Garbiarskej ulici prebiehajú  ľudské osudy,  životy a je to to jediné čo majú.  Jediné ich útočisko kde sa cítia byť viac ako len niekým, koho si na ulici ani nevšimnete, viac ako niekým, pred kým na autobusovej stanici zatvárate oči, viac než niekým, ktorý od psychickej nepohody robí veci, ktoré by inak nerobil.  Toto  sú ľudia na úplnom dne, nemajú nič, len možno TECSO igelitku z uterákom a zubnou kefkou.  Verte či nie sú tam taký ktorý sa snažia. Úprimne sa snažia a zapájajú sa do každodenných aktivít, ktoré sú im ponúkané a v rámci strediska možné.  Arcidiecézna Charita Trnava zaznamenáva 13 ľudí ktorý sa vďaka ich pomoci podarilo vrátiť do života. Títo ľudia sú už dnes plnohodnotne zamestnaný a majú vlastné životy.  Tento výsledok je úžasný. Snaha týchto ľudí, ktorý sa denno-denne musia vysporadúvať s rôznymi životnými neraz neľahkými situáciami je skutočne brilantná. Keď človek chce dokáže aj nemožné.  Vrátim sa k tomu sponzoringu a reklame. Sponzoring je tu ocenený hlavne vo forme potravín, pretože to, akým systémom táto spoločnosť funguje je  veľmi  priaznivá na všetky osudy tých , ktorý pomoc potrebujú a žiadajú.   Charita usporadúva rôzne akcie (na kt. sa podieľa napríklad aj TESCO),  kedy sa robí zber  zväčša trvanlivých potravín.  Potraviny, dostane každý kto príde do centra. No ako odmena, či motivácia alebo poďakovanie dostane ten ktorý si to zaslúži. Títo ľudia, skupina ľudí je vďačná aj za obyčajne podanie ruky, potľapkanie na pleci za prácu dobre odviedol. Je pre nás nepredstaviteľné ako sa v tej chvíli cítia. Cítia že ešte nepatria do starého železa, že ešte sú predsa v niečom nápomocný.  Preto prosím ľudí , ak majú záujem sa zapojiť a pomôcť niekomu vrátiť sa do života postačia obyčajné potraviny zaniesť do akéhokoľvek centra pomoci alebo priamo na Garbiarsku.

Ďalším bodom rozhovoru bola zmena systému a  funkčnosti zariadenia.  V podstate sa mi jednalo o to aby mohli navštevovať centrum aj pod vplyvom. V podstate nikde nie je napísané že tam nesmú pod vplyvom ísť. Hlavne nesmú byť arogantný, vulgárny a robiť „bodrel“.  Osobne obdivujem pani Sandru Tordovú ktorá sa podieľa na chode novín NOTABENE.  15teho až 17teho októbra 2014 bude v Bratislave  6. Ročník konferencie aj na tému bezdomovectvo.

Posledným bodom diskusie boli vízie do budúcna. Každá spoločnosť, či už súkromník alebo veľká zahraničná korporácia plánuje.  Charita nie je v tomto výnimkou.  V budúcnosti bude reálne sťahovanie z Garbiarskej ulice inam.  Keďže budova je vo verejnej dražbe a je len otázkou času kedy  ľudia v núdzi prídu aj o toto miesto.  Veľmi reálne to MaZ  aj pán riaditeľ Charity vidí v bývalých kasárňach. No to je otázka veľmi širokého spektra. Veľmi dôležité je uvedomiť si, že pre chod takéhoto zariadenia sú potrebný ľudia. Ako profesionáli , tak aj ľudia čo budú vypomáhať  s bežným chodom.  Momentálne je stav na Garbiarskej:  jedna sociálna pracovníčka plus tri čo vypomáhajú.  Tri zamestnankyne  sú nasadené z úradu práce a obmieňajú sa tak, aby pani Katarína Pažítková mohla pracovať celý deň.  V Trnave pracovníci z klientmi v centre vyrábajú rôzne maličkosti. Ak by mal niekto nejaký nápad čo by im k práci mohlo dopomôcť, vašu pomoc uvítajú.  Toto sa chystá zaviesť centrum v budúcnosti  aj u nás v Seredi.

Ešte jedna informácia na záver, Sereď je asi tou najhoršou lokalitou čo sa týka  bezdomovectva . Jednoduchý a prostý dôvod – narkomani, prostitúcia ...

Verím, že po prečítaní tohto článku ľudia zmenia pohľad na bezdomovcov ako takých. Netreba ich hádzať do jedného vreca. Treba rozlišovať, pretože fakty sú nemenné.  Verím že s pánom  Ing. Miroslavom Dzurechom som sa dnes nevidela naposledy. Je to človek, ktorého keď budú ľudia počúvať a nasledovať veci sa zmenia.

V prílohe pripájam pár foto.

 


Fotogaléria k článku:

1051
Autor: anika jurkas
1051
Autor: anika jurkas
1051
Autor: anika jurkas

Zobraziť všetky fotografie
1051
Autor: anika jurkas
1051
Autor: anika jurkas

Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
charita | 14-10-2014 16:04:15
potraviny idú pre ľudí v núdzi. a to zďaleka nie sú len ľudia bez domova. Sú to najčastejšie matky s deťmi z rodín kde manžel zomrel, alebo bol násilník či človek so závislosťou. Tiež sú to osamelí seniori, či mladí dospelí vychádzajúci z detských domovov a na začiatku potrebujú niečiu pomoc, ale sú medzi núdznymi aj ľudia po ukončení výkonu trestu. Jednoducho je veľa skrytej chudoby v našich mestách, nemusí to byť vždy len zapáchajúci, ufúľaný či inak na prvý pohľad zreteľný prípad. Prosím ak o takých ľuďoch viete, kľudne nám o nich napíšte na sekretariat@charitatt.sk a staňte sa ich "príhovorcami".
Registrovaný anika jurkas anika jurkas | 14-10-2014 15:39:26
co sa tyka dochodkov, bohuzial toto nieje tema na to stavana, ale ked to uz spominate obcan stym nezmoze nic. Kym sa nedostane k moci vlada ktora zacne zvysovat platy.

Mozem Vas ubezpecit ze potraviny sa "nestracaju". Vacsinou su spisovane atd.

ANo, taketo zbierky sa robia nie len pre bezdomovcom, ale aj pre socialne pripady, matky z detmi a podobne. Robia sa zbierky vo forme penazi, potranin, nabytku, oblecenia a ine.
obcan | 11-10-2014 12:40:34
Jedna sa o to ze sa pomaha nie len bezdomovcom. Ale lu ako pise anika ludom v nudzi.
anonym | 11-10-2014 09:06:20
Mňa by zaujímalo, koľko potravín sa v tých skladiskách "stratí".
dochodca | 10-10-2014 22:55:53
a co mi mame ,
male dochodky kto nam da
Registrovaný anika jurkas anika jurkas | 10-10-2014 21:58:10
vyzbierane potraviny sa zhromazduju v skladiskach a rozposielaju do vsetkych centier pomoci a ludom v nudzi
helenka | 10-10-2014 21:31:14
a tie potraviny kam idu
odkaz | 10-10-2014 15:35:24
http://www.tesco.sk/tesco-v-sr/potravinova-zbierka/

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign