Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Je nás tak málo?

 

 

                Asi patrím medzi vymierajúci druh ľudí. Cítim totiž hrdosť pri pohľade na naše prírodné krásy, národné a kultúrne dedičstvo, na slávne osobnosti minulých i súčasných čias, a to sa dnes nenosí. Naopak mnou prechádza ľútosť pri dopade väčšiny ekonomických vymožeností, ktoré sa uvádzajú ako nutnosť reality kvôli prosperite, pokroku, čo zas  letí... Dnes takýto typ človeka býva obyčajne ironicky zatracovaný alebo minimálne považovaný za čudáka. Môže dokazovať všetkými dostupnými spôsobmi, že hovorí pravdu, dokonca aj neskoršia prax mu ju potvrdí, v súčasnosti akoby víťazila len sila peňazí. Na ňu sa najčastejšie aj vyhovárame.

     Akási revolučná krv, ktorú som asi zdedila po dávnych predkoch, mi však vraví, že bez ,,náboja “ sa nikdy predtým ani potom nepohne svet. Vždy sa musel niekto nájsť, čo postrčil alebo vyprovokoval tých menej ľahostajných – alebo tých rozumnejších pri moci – aby sa niečo vôbec udialo, zmenilo... Týkalo sa to najmä vecí rozhodujúcich pri národných požiadavkách, zlepšovaní sociálnej i ekonomickej situácie v našej krajine. Kým však neprišiel Rastislav na Veľkej Morave na to, že bez svojho jazyka a písma náš malý národ môže vyhynúť, musel si vypočuť názory jednoduchých ľudí, prípadne múdrych vladykov. Kým Ján Jesenius urobil prvú verejnú pitvu, vyliečil množstvo pacientov, skúmal ich už mŕtve schránky tiel a nezaváhal ani v temnom stredoveku, hoci riskoval a aj stratil svoj najcennejší život.

     Podobne nielen Giordano Bruno, ale aj Jánošík sa museli obetovať v mene svetlejších dní pre ostatných. Priamo proti odnárodňovaniu vystupovali so svojimi zakladateľmi všetci štúrovci, hviezdoslavovci i štefánikovci. Nesnažili sa iba ospravedlňovať svoje neúspechy ,,malým národom“, ale aj konať. Možno mňa, obyčajného občana tejto republiky nič neoprávňuje starať sa do verejných vecí, veď sme si my sami zvolili zástupcov svojich obcí, štátu, do Európskej únie. Na jednu tému však reagovať musím : Myslím si totiž, že na našom Slovensku sa začíname jednoducho kultúrne strácať. Týka sa to nielen kultúry ako takej, kde naši umelci, mnohí šikovní Slováci, naše vyštudované deti, ak chcú niečo dosiahnuť, musia ,,podnikať“ v zahraničí, pracovať min. v Čechách. Ale ani naše celkové vedomie kultúrnosti, akéhosi obyčajného povedomia, základnej hrdosti pokrivkáva napr. za tak povestne známym francúzskym.

    Niekto možno podotkne, že vstupom do EÚ sa musíme vzdať mnohých vlastných kompetencií, iný určite z toho všetkého obviní vládu či poslancov, ale určite nie posledný spomedzi už málo diskutujúcich sa spýta, kde je príčina – povedzme si na rovinu – aj nášho morálneho úpadku. V zmene spoločenského systému ? Odkedy sa ľudia začali deliť, vždy tá väčšina potrebovala zbaviť sa nejakého druhu nespravodlivosti. Čo svet svetom je, vždy boli nejaké vojny, ktoré ničili predovšetkým živobytie i existenciu menších národov, ich kultúru i pokrok. Vždy nejaké veľmoci útočili proti štátom s menšou rozlohou, ale s prírodným či iným bohatstvom. Niektoré z nich si umenie a kultúru vážili, iné nie, no vždy sa našli jedinci, vďaka ktorým sa pamiatky zachovali. A nielen ony... Zájdime si trošku do dejín, medzi vodcov revolúcií – Alexander Macedónsky, Spartakus, Caesar, Džingischán, Robespiére, Napoleon... Sláva či zrada všetkých napokon zlomila a revolúcia pohltila svoje deti či niektorých zmenila na ešte horších uzurpátorov ako tých, proti ktorým sa postavili. Ani Hitler nezačínal zo zlej myšlienky : chcel iba zjednotiť rozdrobený nemecký národ. Ale čo napokon z tejto peknej idey vzniklo ? Celosvetová vojna. Lebo napokon veľmi záleží, v čích rukách sa dôležitá vec ocitne...

     Nájdeme snáď príčinu vo finančnej nerovnováhe? Prečo je zrazu také ,,múdre“ ( ale či aj normálne?) v štátnom rozpočte hospodáriť na dlh. Či si naozaj všetko rozpredáme a nakoniec ani nebudeme vedieť, čo sa zrodilo u nás, na čo môžeme byť hrdí..Prečo si vážime iba zahraničné, cudzie, prečo sa mnohí z nás hanbia za to, čo leží rovno pod nosom? Nevieme či nechceme o tom vedieť. Kde je chyba –v škole, v rodine či v nás samotných? Sme čím ďalej tým viac ľahostajní, čo vždy vedeli využiť tí vypočítaví, mocní, rýchlejší, bohatší či inak ,,vychytralí “. Závisť nás opantala voči vyspelejším štátom či susedovi s krajším autom, nenávidíme tých, čo sú vzdelanejší, ktorí nám radia, kým je čas polepšiť sa. Zabúdame počúvať, lebo my sme tí, čo podľa akéhosi ,,veľkého“ vzoru sa radšej riadia cvengotom peňazí. Keď sa však kdesi rozkotúľajú, vešiame sklamane nos, hoci nás niekto presne pred týmto vystríhal...

     Alebo všetko vychádza z rodiny? V nej hľadáme posledné útočisko, keď je nám zle a sme na dne. Lenže dnešné rodinné zázemie u mnohých začína iba pri televízii, počítači, v horšom prípade v potulovaní sa po ulici, vymýšľaní akýchsi náhradných dobrodružstiev. Ale my dospelí nemáme akoby čas na deti, ich trápenia poznáme až vtedy, keď nás zavolajú na pohovor do školy či dokonca na políciu. Málo vidieť rodiny - česť výnimkám! - v múzeách, divadlách či potulovať sa spoločne v prírode. Cestovala som v lete autobusom a jedna staršia pani mi rozprávala zaujímavú príhodu :,,Viete, mám synovca ženatého v Nemecku. Spolu s manželkou sa dohodli, že za našetrené peniaze každý z nich pôjde na dovolenku podľa vlastného výberu. Tak sa stalo, že jeho žena išla obdivovať gejzíry do Islandu a on sa rozhodol cestovať po rodnom Slovensku, kde dlho nebol. Putoval Považím, Oravou, navštívil mnohé naše zaujímavé mestá i miesta. Napokon sa vybral do Tatier a nasmeroval si to na východné Slovensko. Čo však nečakal, naďabil tam na nádherné gejzíry, ktoré obdivovali aj zahraniční turisti a on rodák o nich ani nechyroval. Preto sa vrátil, aby znovu vystúpil na jeden z blízkych okolitých vrchov a celý šťastný zakričal:,, Moja žena šla tak ďaleko kvôli gejzírom a my to tu všetko máme na Slovensku! “

    A ja ako ozvena našich hôr sa pýtam : Je aj táto naša nekultúrnosť a niekedy aj schválna neinformovanosť výdobytkom ,,nežnej“  revolúcie ?

 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Robo Horvath | 28-06-2014 13:48:48
Stojime na kraji priepasti a vela ludi do nej už spadlo, pada,alebo o chvilu zacne padat. Ale nasa hrdost nam akosi stale nedovoli povedat, ze je to cele o ničom a v prdeli. Ale pritom sa dokonale dokažeme tvariť,že je to, čo chceme.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 28-06-2014 13:33:36
wowow | 28-06-2014 11:58:11 | - mylite sa! Rozhoduju prave obycajni ludia a to u nas hlavne ti, ktori prave kocky NEhadzu. A tym sa vzdavaju svojej moci uplne DOBROVOLNE. Moci sa nasledne radi uchopia ti, ktori v tento stav dufaju.
Mlciaca vacsina im iba masti bachory a uplne vychadza v ustrety.

Ked pride volit 80 ci 90 % obcanov a nebudu volit tych, ktori doteraz iba roapravali a obili vsetko vratane zakonov vo svoj prospech, politicka scena bude vyzerat uplne inak.

Dufam, ze alternativa bude uz v najblizsich a nasledne v kazdych dalsich volbach. No a potom uz bude naozaj zalezat iba na volicoch...
wowow | 28-06-2014 11:58:11
moj posledný komentár, nič s tým nikdy nič nespravý, ani nikdy neuspel, možno výzva a vzapetí pre niekoho prehra, (ťažký boj z dola hore, nie však nemožný) kocky hádžu páni, mi ideme...
Ivan Sklenár | 28-06-2014 11:28:54
p. Blanka, nič iné ako plný súhlas a poďakovanie za to, ako ste to napísala. V každom odstavci je to "trefa" do desiatky!!! Áno, našu spoločnosť (a nie len našu) kvári neduh liberalizmu, ktorý sme postupne od začiatku deväťdesiatych rokov začali preberať. Svoj nemalý podiel majú na tom médiá, v ktorých rozhoduje predovšetkým zisk a morálne hodnoty sú kdesi na okraji hodnotového rebríčka. Potom sa niet čo čudovať, že rodina, základná bunka každej spoločnosti, je v kríze nie len materiálnej ale hlavne morálnej. Takmer 50% z uzatvorených manželstiev sa rozpadáva! A to v nemalom počte domácností žijú partneri bez riadneho zväzku. Prečo, lebo chcú byť "in"? Moje životné skúsenosti hovoria, že všetko dobré (výchova detí, vysoká kultúrna úroveň ale aj perfektné výroby..) si vyžaduje istú námahu, osobnú obetu, či osobnú disciplínu .. Všetko so všetkým súvisí. Len si je treba dávať viaceré veci do súvislostí a nie len "konzumovať" to, čo nám iní podstrčia pod nos.
Morálny úpadok. | 28-06-2014 11:23:24
Z času načas sa v mediach niekto takto vyplače...ale, nezabúdajme, že nikdy sme iný neboli. Ano aj u nás je niekoľko % svetových ľudí, vedcov, intelektuálov, potom je niekoľko % normálnych a potom je niekoľko % tých ostatných. A ide len o ten pomer a nepomer:-)2.000.000 slovákov žije v zahraničí...ktorá skupina to je?

Toto čo tu teraz žijeme je podľa mňa historické maximum, čo sa kvality života týka na tomto území.Že tu mohlo byť aj lepšie...mohlo...máme a budeme mať len to čoho sme schopní.Aký volič taká vláda,aká vláda taká krajina, nemajte prosím prehnané ilúzie a neporovnávajte toto územie so západnou europou a vyspelým zvyškom sveta.
wowow | 28-06-2014 09:41:58
a tak sme sa postupne dostali, len sem, ešte sa to zhorši,,, ako sa "vyhrabať z tohoto" už zme v tom a? mi, ja či ty?, ideme lebo sme,,, vidím to na vojnu možno konflikt a nové pravidlá,,, (každy ma svoje zaujmi a spojiť je ich nemožné) škoda nás
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 28-06-2014 09:25:46
wowow | 28-06-2014 09:19:29 | - mimo hru je len ten, kto inym umozni, aby ho mimo hru dostali...
wowow | 28-06-2014 09:19:29
pekne, ozaj pekne ste to napísali, len čo teraz, uvaha je tu, riešenie je v nas ale v nas čo žijeme v tom a nie za stolom, všetko nám prepadá medzdy prsty, a prave asi preto to tu tak je,,, mi máme tu moc, ale nič nezmožeme,, takto sa len umlčujeme, sme občania (robotníci a socialníci), a nič, sme ako keby mimo hru :(
Pavol Kurbel | 27-06-2014 22:50:24
Ďakujem za veľmi pekný a zaujímavý článok.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign