Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Ešte raz o amnestiach

Miloš MajkoDátum17. 10. 2016 19:23:38TémaAktuálne témy

Tí, čo dnes chránia záujem V.Mečiara a udržujú tento štát v hanbe (ako štát, kde je amnestovaný štátny teror) tvrdia, že to nie je politický, ani morálny, ale právny problém. Absurdnosť toho nejdem vysvetľovať (pozri argumenty napr. v priloženom článku).

Druhým argumentom je, že ak rušiť amnestie, potom nie iba Mečiarove, ale aj Kováčove. Znie to , na prvé počutie, logicky. Rozdiel medzi nimi je ale priepastný. Posúďte :

1.
Amnestia udelená prezidentom M.Kováčom nesmerovala ku násilnej, ale ku majetkovej trestnej činnosti skupiny občanov (kauza Technopol), v ktorej bol zapletený aj jeho syn, M.Kováč mladší. Prezident svoj krok vysvetlil takto : chcel umožniť synovi vypovedať na slobode. Je faktom, že na obvinení aktérov kauzy Technopol v Nemecku tunajšia amnestia nič nezmenila. Tzn. že prezidentova amnestia nechránila M.Kováča mladšieho pred dôsledkami jeho činov. Nesmerovala , lebo ani smerovať nemohla, ku zamedzeniu spravodlivosti, ani ku ochrane M.Kováča ml. pred potrestaním v Nemecku.

2.
Amnestia udelená premiérom a zastupujúcim prezidentom V.Mečiarom smerovala ku ochrane páchateľov násilných trestných činov, ktorí nekonali ako súkromné osoby, ale ako štátny orgán - tajná služba SR. Preto možno tvrdiť, že boli nástrojmi štátneho teroru. Amnestiou p. Mečiar zamedzil tiež vyšetrenie súvisiacich trestných činov, medzi nimi aj vyšetrenie a potrestanie páchateľov brutálnej vraždy svedka únosu (zhorel za živa vo svojom vozidle).

Rozdiel medzi týmito dvomi amnestiami je vecne, eticky, aj politicky - priepastný.

Amnestovanie Kováča ml. bolo jednou z mnohých bežných amnestií smerujúcich ku kriminálnym kauzám súkromných osôb. Takéto, pre mnohých nesympatické a sporné amnestie súkromných osôb, smú udeľovať prezidenti aj v iných štátoch. V oveľa väčšom rozsahu ich udeľoval aj napr. V.Havel, alebo u nás, R.Schuster.

Na amnestii M.Kováča mohlo byť ľuďom nesympatické, že ju udelil synovi. Ale inak táto amnestia nemala žiadne dôsledky na charakter štátu. Ako som uviedol vyššie, jej jediným dôsledkom malo byť, že pokiaľ bude vyšetrovanie M.Kováča mladšieho prebiehať na Slovensku, nebude ho môcť zatknúť Mečiarova polícia a bude vyšetrovaný na slobode.

Naopak - Mečiarova amnestia nesmerovala k omilosteniu trestnej činnosti súkromných osôb, ale chránila a podnes chráni zločinne konajúce orgány štátu - tajnú službu. Kedže je veľmi nepravdepodobné, že by SIS jednala voči Kováčovi mladšiemu bez Mečiarovho vedomia - potom tu amnestujúci chránil sám seba. To je výsmech a exemplárna deštrukcia právneho štátu. Ak totiž môže tajná služba konať mimo vyhradené právomoci (napr. organizovať únosy) a táto jej činnosť je chránená amnestiami - potom si tu nik nemôže byť istý pred zvôľou SIS, resp. tých politikov, ktorí ju ovládajú.

Zamedzením vyšetrenia a potrestania nezákonnej činnosti SIS sa vytvoril precedens zneužitia amnestie na ochranu zločinu vykonaného štátnym orgánom. Náš štát sa touto amnestiou zaradil ku štátom Južnej Ameriky, kde si v minulosti diktátori poisťovali vlastnú beztrestnosť amnestiami. Tie ale boli - na rozdiel , zatiaľ, od Slovenska - po nástupe demokracie zrušené a vinníci postavení pred súdy. My na tento moment ešte stále čakáme...

Zdroj: FB


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Peter | 18-10-2016 20:53:58
Pozeram ze Marcela smradi aj tu. Marcela, o Kovacovej amnestie som ti napisal v inom clanku v diskusii, si precitaj a dostuduj historiu. Ja som ju zazil, studovat ju nemusim.
Dobre nechat amnestie tak. Casom aj tak vyslo najavo kto co a ako sa robilo, Svechota sa tiez snazil pre onacit kabat a psolal Dzurindovi list, ktory sa ho bal vobec co i len z casti citovat. Akteri sa postupne vymanili z ustrania a podali svedectva.
Dobre ze je to tak, teraz ti, ktori su za tym sa nemaju ako branit, zostali Amnestovani zlocinci bez riadneho procesu o dokazani ich nevine paradoxne amnestiou ich zachrany. A tak to zostane. Len sa s tym vyrovnat a ist dalej.
Teraz mame vacsie problemy, mafia nas okrada priamo cez vladu a zacla sa hon na bosorky (lipsic, grendel). Budaj by sa mohol tiez poometat z pavucin historie a zacat zit aktualne a reflektovat na dobu pritomnu.
naopak | 18-10-2016 20:13:41
lexa - nemaj ťažké srdce na tunajších prispievateľov. Škoda prsty drať. Cez pretrvávajúcu prizmu vládnucich kryptokomunistov a pseudosocialistov je ťažké posudzovať veci objektívne.
Optimistické nádeje nám vzali klamári Otompotom ale hlavne Buratino t.č. na ceste do Bruselu. Blýskalo sa konečne na lepšie časy.... Ale všetko zlé je aj na niečo dobré.
lexa | 18-10-2016 18:39:06
Marcela očividne aj čítala článok pred tým, než sa vyjadrila.. Seredan klasická perla, len aby sa náhodou nepovedalo niečo zlé smerom na jeho sociálnych demokratov. Lipšic mal sedieť za zabitie, tak potom by mal Fico sedieť za vlastizradu, Kaliňák s Počiatkom mali sedieť za ekonomickú trestnú činnosť a organizovaný zločin a tak ďalej, veď vy (a)socialisti si rozumiete..
Marcela | 18-10-2016 15:42:25
a co s Kovácovými amnestiami, ktoré udelil svojmu synovi _? o tom nepíšete !
demokracia | 18-10-2016 13:56:25
to ze na SK bola SIS zneuzita politickymi spickami je jedna vec a to, ze tajna sluzba existuje a robi \"spinavu robotu\" v kazdom state, je vec druha.
gulak | 18-10-2016 12:14:14
Demokracia je,len slovicko,kde vo svete je skutocna demokracia a,co je to vlastne..demokracia?
seredan | 18-10-2016 11:19:43
Skoda ze Budaj nie je taky aktívny voci Lipsicovi ktory zabil obcana a stale chodi po slobode. Keby mal Budaj chrbtovu kost tak v tomto case racej mlci ale on ide trieskat politicky kapital ked jeho partak by mal sediet za vrazdu.
Jozef | 18-10-2016 08:56:07
...to je ta \"jeho\" demokracia:
rob si co chces, kradni, podvadzaj, znasilnuj, predavaj drogy detom...vsetko OK, len sa nedaj \"odhalit\".
lexa | 18-10-2016 08:43:56
A ty si dáš ešte aj meno \"demokracia\"? Takže podľa teba je v poriadku, že SIS robí špinavú robotu ako súkromné zákazky pre politikov? Tak potom ti určite nevadí ani to, že polícia nerieši kamarátov politikov, takisto je v poriadku, že súdy pracujú ako jedna veľká mafia a fungujú len pre tých, čo majú na to dosť peňazí. Takže tvoja predstava demokracie je taká, že demokracia tu funguje len pre politikov, spriaznených podnikateľov, mafiánov a inú smotánku a tak to má vlastne aj byť? A presne vďaka takým ako ty to tu aj tak potom vyzerá. Veď vlastne je úplne normálne, že politici, ktorí sú pri koryte si robia čo chcú, veď boli takí šikovní, že vyhrali voľby. Takisto \"podnikatelia\", ktorí sa priživujú ako pijavice na štátnom rozpočte a eurofondoch sú úplne normálna vec, lebo šikovným patrí svet, nie? Máš to trošku pomýlené, človeče, ale s takými názormi asi aj zbytočné niečo vysvetlovať.
demokracia | 18-10-2016 07:56:36
moj nazor je ten, ze zrusenie amnestii by bolo ako keby sa vratila doba do ´90 rokov, jednoducho povedane, potom vratme viacej udalosti, ktore nevyhovuju nejakej skupine ludi.
Taktiez si myslim, ze prave SIS bola, je a bude organizacia riadena statom, urcena aj na \"spinavu\" robotu. Trest by mali dostat akurat veduci zamestnanci za spackanu pracu, pretoze boli odhaleni.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign