Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Dva dni a medializácia stačili na zmenu vzťahu úradník - občan

Miloš MajkoDátum29. 05. 2014 09:09:34TémaAktuálne témy
200

V podstate v priebehu troch dní prinášame tretí materiál, v ktorom hlavnú úlohu zohráva občianka Lia Airová. V prvom článku a videách sme priniesli hlavne všeobecné informácie týkajúce sa jej návštevy bratislavského ružinovského úradu, na ktorom úradníčky protestovali proti vyhotoveniu videozáznamu občanom a Liu dokonca vyviedli z úradu. V druhej časti uverejnenej včera sme Liu prostredníctvom krátkeho rozhovoru predstavili a priznala sa, že svoju návštevu chce zopakovať. Pripomíname, že videá a články sú uverejňované s jedno dňovým opozdením nakoľko Lia tak aj my materiál musíme spracovať.

Dnes prinášame zatiaľ poslednú sériu videí, ktoré Lia vyhotovila na úrade včera.

- - -

Už prvý materiál vyvolal vážny ohlas medzi čitateľmi. Za zaujímavú považujem absolútnu neznalosť práv a povinností občanov voči úradníkom a opačne. Nechápem ako môže občan verejne, skalopevne a bez akejkoľvek pochybnosti tvrdiť niečo, čo nevie podložiť legislatívou, ale berie to ako hotovú vec a je o tom ochotný a schopný presviedčať kohokoľvek. Zrejme je to dané aj tým, že v diskusii vystupuje anonymne a teda v podstate za svoje verejne prezentované názory ho nečaká žiadna hanba či výsmech.

Príspevkov, ktoré v podstate odsudzovali konanie Lii Airovej bolo viacej a nemá zmysel ich všetky citovať - ľudia jednoducho majú vo zvyku zobrať to čo im úradník povie ako fakt, riadiť sa podľa toho, neuvedomujúc si aké množstvo prípadov občanov bolo zle informovaných, zlou informáciou im boli spôsobené škody, prípadne zvýšené náklady na vybavovanie úradných vecí, ktoré znášal občan. Nehovorím už o situáciách, koľko občanov bolo a denne je úradníkmi neoprávnene odbitých, presmerovaných do iných dverí a v podstate neoprávnene šikanovaných.

Nech sa postup Lii Airovej, či Martina Daňa zdá byť akokoľvek divný, jedine on dokáže rýchlejšie vývoj spoločnosti posunúť ďalej. Nie v prospech samotného úradníka či v prospech samotného občana. Ale v prospech oboch. Vývoj spoločnosti sa našťastie nedá dlhodobo zastaviť. Volení funkcionári či úradníci ho dokážu maximálne pribrzdiť, no vždy je otázkou času kedy zmeny nevyhnutne nastanú. Vo vývoji  tomu hovoríme evolúcia, poznáme to z prírody a funguje to tak nespochybniteľne v celej spoločnosti.

- - -

Pri včerajšej návšteve úradu miestnej časti Bratislava - Ružinov občianke Lii nik nekládol odpor, informátor ju privítal, vpustil dovnútra s kamerou, úradníčky nemali problém s filmovaním, hovorkyňa úradu nemala problém s rozhovorom a krátko po polnoci Lia dala k dispozícii video, v ktorom sa pobavila na kameru aj so starostom miestnej časti. Na mieste je otázka - stal sa zázrak ? Myslím si, že odpoveď je jednoduchá. Nie, úrad Bratislava - Ružinov sa nestane pútníckým miestom. Po publikovaní videí si kompetentní len preverili legislatívu a pochopili to, čo sme v prvom článku a následnej diskusii sa snažili verejne vysvetliť. Možno im postupne začalo dochádzať, že občan nechcel nič na čo by nemal právo.

- - -

Asi je na čase položiť si otázku, či je nutné, aby sa občan svojich práv domáhal takouto cestou. Napriek naozaj plodnej diskusii z predchádzajúcich článkov a aj názorov mnohých úradníkov vyjadrujem presvedčenie, že po týchto skúsenostiach bude problematika pre všetky strany ozrejmená natoľko, aby nedochádzalo k ďalším konfliktom. Za najideálnejší stav bude možné považovať ten, kedy občan nebude cítiť potrebu čokoľvek nahrávať. Preto, že nepôjde na úrad s obavami, o ktorých sme písali vyššie. Lebo úradník pochopí kto a za čo ho platí , čo od neho očakáva a čo je on povinný v prospech koho urobiť.

Ďakujeme občianke Lii Airovej za kroky, ktoré vykonala v prospech všetkých občanov, ale aj úradníkov v záujme budovania otvorenej samosprávy.


Video k článku:


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
anonym | 31-05-2014 18:12:56
Niektoré komentáre.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 31-05-2014 17:59:38
anonym | 31-05-2014 17:53:08 | - co konkretne je podane malo objektivne?
anonym | 31-05-2014 17:53:08
Samozrejme, že nie všetci odtiaľ odchádzajú smutní, so slzami v očiach a neviem akí. Len neviem prečo je to napísané tak akoby sa to týkalo všetkých. Táto diskusia by mala väčší zmysel, keby boli veci podávané objektívnejšie. Je dobré ak sa poukazuje na takéto dianie, ale netreba zveličovať.
j.r.nem. | 31-05-2014 13:52:47
Ten posledny prispevok pani Airovej som cital asi trikrat,nerozumiem tomu co tym chcela povedat.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 31-05-2014 13:35:22
anonym | 31-05-2014 07:43:35 | - osobne verim tomu, ze zdaleka nie vsetci. A aj ked sa mi to pise tazko, nepochybne stale je vacsina tych, ktori v duchu blazenosti sposobenej nevedomostou odchadzaju s usmevom, pripadne neutralnym vyrazom v tvari.

A pozriem sa pred bytunok. Pozorujem a porovnavam. Z kamionov skladaju kravy, kovada, prasata... Vedu ich na porazku. Vacsina z nich oddane kraca vedena ludmi, ktori ich maju za cisla - tovar prinasajuci zisk. Niektore kusy - fakt, nie je ich vela - co sa vzopieraju. Okrem hulvaskych nadavok sem tam dostanu tam, kde to citia najviac. Tie prve su prekvapene novym prostredim, mozno su aj unavene alebo
rezignovali. Tie druhe citia, ze nieco nie je v poriadku. Malo by byt inak...

;-)
anonym | 31-05-2014 07:43:35
Všetci občania odtiaľ odchádzajú smutní, so slzami v očiach, znechutení a nadávajúci?
Lia Airova | 31-05-2014 03:46:44
Všetkých srdečne zdravím) Ďakujem za príspevky)
Všetci máte pravdu)ale ja držím v ruke rozpočet MČ BA Ružinov s príjmom vo výške viac ako 27 miliónov Eur na rok 2014 a nechce sa mi veriť, že sa toto číslo blíži k jednej miliarde korún)Napriek tomu z tohto úradu občania odchádzajú smutní, so slzami v očiach, znechutení a nadávajúci( Ja si nemyslím, že je to v poriadku( Vy áno?
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 29-05-2014 23:13:24
anonym | 29-05-2014 21:10:34 | - problem je v tom, ze tam neslo o tych psov a poplatky. Islo o reakciu uradnicky.

Normalne mysliaci uradnik by pred kamerou kludne povedal - pani, lutujem, ste na zlej adrese. Ja Vam mozem povedat napr. vybrane sumy, cislo VZN-ka (ktore maju pravdepodobne protizakonne ako vo vacsine miest) na zaklade ktoreho dan za psa vybera urad, vysku vybranych penazi za jednotlive roky, vysku pohladavok voci osobam povinnym a tel. cislo na poslancov, ktori toto vsetko odsuhlasili. ;-)

S jednoduchym usmevom Liu mohla takto poslat do prd*le. Nie, ona s nou bojovala boj, ktory ziaden uradnik ci voleny funkcionar nikdy nevyhra. Ale na druhej strane bojovala statocne, ne? :-)))
anonym | 29-05-2014 21:10:34
Snažím sa vec posudzovať z pohľadu oboch strán. Jednostranné názory sú pre mňa bezpredmetné a neobjektívne. Je smutné, že niektorí schválne pozerajú na vec iba z jednej strany, pripadá mi to tendenčné. Na jednej strane chápem na čo chcela pani poukázať. V podstate o tom tá téma je. Na druhej strane sa treba vžiť aj do pozície úradníčky, ktorá bola postavená pred otázky, na ktoré nemala šancu a ani kompetenciu odpovedať. V inom článku na túto tému diskutér j.r.nem označil konanie pani za umelo vyvolaný konflikt. Nečudujem sa mu.
Robo Horvath | 29-05-2014 19:05:19
Berme to ze aka je v nas beznadej s ktorou zijeme a ako nas tu riadia,manipuluju a zdieraju pocas celeho nasho zivota kde nas nutia platit este aj za zivot zvierata,je to hrôza.
Pani Lia mala snahu ziskat info a niekde chcela zacat tak na to isla postupne od najnižšejho članku v urade kde sme ale videli neochotu a aroganciu namiesto vysvetlenia a postupu.
Po dalsej navsteve sa situacia a ochota v urade zlepsila ale co pre obyvatelov nic zasadne a logicke neprinieslo a uradnici aj poslanec sa len snažili o ustretovost ale opodstatnenosť a skutočne argumenty zatial ustretovo zahrali do stratena.
anonym | 29-05-2014 18:17:59
Robo ale prečo žiada tieto vysvetlenia od úradníčky? Čo tá s tým má? Ona to nevymyslela. Prečo má úradníčka vysvetľovať rozhodnutia iných?
Robo Horvath :( | 29-05-2014 18:11:18
Lebo je to len zdieranie a ta rozdielna cena nema logiku,ludia to nechapu a je to umele vymyslene vypalnictvo kazdeho mesta na obyvatelov.
Napr. preco platite za plyn,elektriku v celej republike skoro rovnako? A tam aspon viete ze mate spotrebu a zaco platite. Ale za zivot psa platime? Ved to je choré.
pre Robo Horvath | 29-05-2014 17:23:04
Síce to je pravda, ale nepovažujem to za argument. Skutočne by ma zaujímalo, prečo sa pani vypytovala ten úradníčky na niečo, za čo ani náhodou nemôže, ani nemá povinnosť vysvetľovať poplatky za nejakú obec a už vôbec nie obhajovať kroky iného.
Robo Horvath :( | 29-05-2014 17:15:54
Ja to skôr vidim tak ze ludia su uz na dne. Nevladzu platit tak porovnavaju a nechapu ze platia rôzne poplatky za NIČ a ktore sa im este aj stale zvyšujú. Len poslanci a podobna kasta co sme si zvolili to stale nevidia alebo nechcu vidiet. A nechapem ako možu taketo vypalnictvo obyvatelstva este aj obhajovat. Je to hnus kam to tu takto vsetko speje.
anonym | 29-05-2014 16:54:50
Skúste sa na to pozrieť aj z druhej strany, teda objektívne. V podstate súhlasím s tým, že občan má právo..., úradníci sú povinní strpieť.. Ale ja zas nechápem prečo sa niekto na MsÚ v Ružinove pýta na výšku poplatku za psa, ktorý majú kdesi na dedine. Prečo má úradník MsÚ Ružinov vysvetľovať rozdiel medzi 40 € v Ružinove a 5 € na nejakej dedine? To je načo dobré? Prečo sa občan na konkrétnom úrade nepýta na veci, ktoré spravuje ten konkrétny úrad? A ak už sa pýta na veci, ktoré patria pod správu MsÚ Ružinov, tak nech sa pýta kompetentných. Ja vám garantujem, že tá úradníčka nedala ani návrh na určenie výšky poplatku za psa vo VZN, ani za to VZN nehlasovala. Takže ak bola na začiatku článku reč o absolútnej neznalosti práv, tak toto je podľa mňa tiež ten prípad. Pri všetkej úcte.
Robo Horvath :( | 29-05-2014 13:03:56
Neviem, ale cakal som aj fakty a teda sumar. Teda ze kolko sa presne vytiahlo od obyvatelov penazi za psikov a kolko sa aj realne pouzilo na psickarov plus kolko sa vybralo na pokutach za psickarov (co si nezbieraju po psoch) za urcite ročne obdobie aby obyvatelia skutocne videli realne nezmysel co platia. Ved tie koše su investíciou raz za niekolko rokov a odvoz bioodpadu musia zaplatit pokuty psickarov co nezbieraju exkrementy a verim tomu ze este peniaze aj zvyšia do rozpoctu. Ale toto co sa tu deje je chore vypalnictvo ktore neustale tolerujeme, ale dokedy ? Treba uz konecne povedat dost nezmyslom ktore obyvatelov oberaju o ich tazko zarobene peniaze. Ved nech to MsU u nas zverejni a aj za niekolko rokov spätne a uvidime ako nas, vdaka poslancom, co takuto blbost schvaluju a vypaluju. Ved toto tu je chore.
Registrovaný Oľga Radimáková Oľga Radimáková | 29-05-2014 09:35:46
Súhlasím s p. Majkom v celom rozsahu. Zhliadla som všetky videá Lii, a vidím oproti prvému videu výrazný posun k lepšiemu , a držím novodobej "Martinke Daňovej" palce, nech natrafí len na ochotných úradníkov, aby sa nedostala do konfliktu, a zbytočného stresu, ktorý nie je isto dobrý ako pre úradníka tak aj pre nu.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign