Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

"Dovoľte mi dať do pozornosti veci, ktoré sa dejú v okolí našej obce - v našej prírode" - píše čitateľ Martin

redakcia SOLDátum03. 04. 2018 12:02:15Témaobec Šoporňa
417

 Dnes sme do redakčnej pošty dostali od čitateľa Martina nasledovný e-mail s fotografiami a žiadosť o jeho zverejnenie v našom médiu:

Dobrý deň vážená redakcia.                                                                                                                                                                                                                                 

     Dovoľte mi dať do pozornosti veci, ktoré sa dejú v okolí našej obce- v našej prírode. V rozpätí niekoľkých rokov sa rozmohlo nebývalé likvidovanie stromov. Začalo sa to výrubom stromov smerom od diaľničného mosta a v posledných 2-3 rokoch sa rúbe v okolí hotela Relax Inn. Jedná sa o plošné ťaženie dreva v tisíckach metrov štvorcových. Pilčíci spílili aj stromy, ktorých obvod kmeňa bol niekoľko metrov- tieto stromy mali vyše sto rokov. Prežili toho veľa, ale táto doba, kde majú peniaze prioritu sa im stala osudná. Ich mohutné kmene tam ležia doteraz- ako dôkaz zbytočného výrubu. Guľatina sa odvážala ťažkými mechanizmami, ktoré zanechali hlboké koľaje v pôde- akosi  to pozabudli dať do pôvodného stavu. A čo následná výsadba- vysadia(či vôbec) tam  viacero druhov pôvodných drevín, alebo len jeden ekonomicky najvýhodnejší druh, tak ako vedľa čističky odpadových vôd? Aká je povinnosť majiteľov alebo správcov lesa? Len bezhlavo rúbať a tvoriť zisk, alebo starať sa oň tak, aby mali aj ostatný obyvatelia vrátane zvierat z neho úžitok? Čo tak zbierať odpadky, prerezávať  konáre a kmene, ktoré ohrozujú návštevníkov, dosádzať pôvodné dreviny a podobne...  Spomenul by som aj rekreačné zariadenie, ktoré je situované v centre spomínaného výrubu. Čo myslíte, ako to zapôsobí na rekreantov? Čo si pomyslia o obyvateľoch obce, ktorá sa takto správa k prírode? Najväčšou devízou okolia bola atmosféra a prostredie starého lesa- a my sme to zničili, resp. nechali zničiť. Môžeme len dúfať, že návštevnosť tohto zariadenia to negatívne neovplyvní. Menej ubytovaných zapríčiní menej peňazí do rozpočtu obce a aj zníži potencionálne pracovné miesta pre našich občanov. V minulých časoch totality sa výrazne zmenšila plocha lesného porastu výstavbou priehrady Kráľová. Zostalo tu pomerne málo lesných plôch- pôvodného starého lesa, zloženého z viacerých druhov stromov. Podľa odborníkov je Agát (tvoril významnú časť spíleného lesa) považovaný za invazívnu rastlinu- čiže nie pôvodný druh. Ale položme si otázku, aký úžitok je z neho? No minimálne by vám na to odpovedali naši včelári- med z jeho kvetov je najviac hodnotený u ľudí. Teraz ho bude určite menej. A čo naša zver, vtáctvo- myslíte že im takýto zásah do ich domova prospel? Kde sa budú ukrývať, hľadať si potravu a žiť? Tieto stromy tu vyrastali desiatky rokov(niektoré mali vyše 100 rokov), ani často kritizovaný minulý režim sa ich nedotkol.                                                                                                                                                                                            

     Význam lesa: Lesy majú ekologický význam: sú súčasťou krajiny. Poskytujú domov mnohým rastlinám a živočíchom, ktorí sú súčasťou potravinového reťazca. Tvoria a následne spevňujú pôdu a chránia ju pred eróziou, hlavne pri brehoch riek. Vytvárajú ornú pôdu.  Upravujú teplotu aj vlhkosť krajiny. Pod stromami je vždy o niekoľko stupňov chladnejšie. Zatiaľ nie je známy taký materiál, ktorý by pri danej hmotnosti odviedol toľko tepla ako živý strom. Zachytávajú a akumulujú čistú vodu. Naše lesy zadržiavajú 4 krát viac vody ako všetky vodné nádrže Slovenska. Vodný režim v lese zabezpečuje základné životné podmienky organizmov. Produkujú kyslík (uskutočňujú fotosyntézu) - najväčšou mierou sa podieľajú na tvorbe dýchateľnej atmosféry okolo Zeme. Pomocou fotosyntézy zachovávajú rovnováhu medzi kyslíkom a oxidom uhličitým. Jeden ha listnatého lesa vyprodukuje 15 ton kyslíka za rok. Filtrujú vzduch, pohlcujú prach a rádioaktivitu. Dezinfikujú životné prostredie pomocou fytoncídov (prírodných látok, ktoré účinne ničia baktérie). Sú dôležité pre zdravie a pohodu človeka: sú nevyhnutné pre pohodu človeka- sú častým cieľom nedeľných prechádzok celých rodín. Sú potrebné pre zdravie človeka- pravidelný pohyb.                                                                                                         

     Celosvetovým fenoménom, ktorý neobišiel ani nás je globálne otepľovanie, ku ktorému výrazne prispieva svojou činnosťou človek. Napríklad stavaním umelých plôch, ktoré vytvárajú pôsobením slnečného žiarenia teplo. Preto je veľmi ťažké pochopiť, prečo kompetentný dali spíliť niekoľko metrov široký pás lesa, lemujúci asfaltovú cestu z juhu k spomínanému hotelu. Stromy túto cestu dokonale tienili, čo ocenili hlavne ojedinelí ľudia, ktorý tadiaľ prechádzali v horúcich letných dňoch na bicykloch alebo peši- bolo tam o niekoľko stupňov Celzia chladnejšie.                                                                                              

     Ďalší problém ktorý sa vyskytuje, je vynášanie odpadu do prírody. Je to vec, ktorá sa ťažko dá pochopiť. Nebolo by vhodné pravidelne monitorovať  a následne ihneď odstraňovať nelegálne skládky? Ak to budeme zanedbávať, tak časom tento odpad rozfúka vietor po okolí alebo zarastie tak, že ho už nikto neodstráni. Pred opätovným znečisťovaním by pomohlo osadenie fotopascí.                                                         

     Ako poslednú vec by som spomenul našu starú hrádzu- gát. Bol postavený začiatkom minulého storočia ako ochrana pred veľkou vodou Váhu počas povodní. Takže má, resp. mal vyše sto rokov- dalo by sa povedať, že to je hystoricko-technická pamiatka. Alebo niekto by povedal, že je to krajinotvorný prvok, ktorý už stratil(dúfajme) svoj pôvodný význam- ochrana pred povodňou. Je škoda , že sa postupne stráca z našich očí. Či už pre lacný zdroj materiálu, alebo pre parkovisko áut alebo pre nedostatok financií  na jeho údržbu. Na mieste kde stál vidieť neudržiavaný priestor- nerovný terén, vysokú burinu, náletové dreviny a popadané haluze. K Šoporni vždy patril Váh a taktiež starý gát. Ľudia na ňom pásli domáce zvieratá, mládež sa stretávala ,stavala máj... Deti sa v zime na ňom sánkovali, na jar chytali chrústov, v lete trhali kvety a plietli venčeky... Proste bol súčasťou života mnohých generácií. Pri pohľade naň sa určite mnohým vybavia spomienky na časy minulé- musím povedať v mnohých veciach lepšie ako dnes. V súčasnej dobe už z neho nie je žiadny úžitok, takže preto asi úplne zanikne...                                          

     Na záver by som chcel povedať, že tieto veci môžeme ovplyvniť my všetci- každý z nás. Vypnime monitory, vstaňme z pohodlných sedačiek a poďme načerpať energiu do prírody. Autá, motorky a štvorkolky nechajme doma- nepočuli by sme spev vtákov a šum listov. Necítili by sme vôňu lesa, kvetov a čerstvého vzduchu .K lesom a k prírode sa treba správať s úctou , sú to spoločenstvá, v ktorých prebieha neustále kolobeh života a im môžeme byť najviac vďačný za to, že na Zemi existuje život- teda aj za to, že tu sme my. Čím viac nadšencov čistej a nedotknutej prírody a životného prostredia bude, tým väčší tlak bude na ich ochranu a ekologicky udržateľné hospodárenie.                                                                                                                                                                                                                                  

S pozdravom Martin.


Fotogaléria k článku:

417
Autor: čitateľ Martin
417
Autor: čitateľ Martin
417
Autor: čitateľ Martin

Zobraziť všetky fotografie
417
Autor: čitateľ Martin
417
Autor: čitateľ Martin
417
Autor: čitateľ Martin

417
Autor: čitateľ Martin
417
Autor: čitateľ Martin
417
Autor: čitateľ Martin

417
Autor: čitateľ Martin
417
Autor: čitateľ Martin

Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Nééhehééé | 08-04-2018 13:41:29
Mal starosta povedať to, čo povedal Dolnostredský starosta, keď nechal vyrúbať orechový les za Novou ulicou a občania mu za to zatlieskali - že to boli náletové orechy a vlastne splnil túžbu občanov po novej výstavbe pre mladé perspektívne rodiny :D
odpoveď | 07-04-2018 21:46:55
Netrafil si klinec po hlavicke. Ty si si tu tupu hlavicku narazil pri okoteni. Ci to pise machovec, ci risypalko ci nn, ...takemu debilovi ako ty by na tvoj komentar napisal hocikto. Vsetci v dedine vedia, ale ti nepovedia, ked chodis po kanaloch.
hovorca | 07-04-2018 19:48:34
Odkedy ma exstarosta Kiš hovorcu? A prečo machovca? Alebo samotného risypalka? Lebo niekto trafil klinec po hlavičke? Lebo mamička Marta R.?
Ako to len bolo..? | 07-04-2018 17:59:28
Zabudol hovado, ako sa správal bezprostredne po voľbách slávny namyslený despota LenOn?
Myslí si, že to nikto nevie? Lenže Stano sa so špinou baviť nebude. A to je ten rozdiel. Špina človek špiní doteraz a už to hádže aj na Kiša, aj na Macha a kto je ďalší na rade?
Nechce sa mi veriť, že dvaja či traja z jednej rodiny dokážu vytvoriť toľko sračiek aj na normálnych ľudí a pritom sú vo vlastných sračkách nad uši.
to je pravda | 07-04-2018 16:23:01
o Machovi. Nezastavil sa pred ničím. Všetko pre seba a tatíčka s Krajčom. S Kisom sa vela razy hádal v krčme pod malinu do krvi. Nezhodli sa vtedy ani teraz. Nič nové v Šoporni.
špina človek | 07-04-2018 11:32:15
To napisal taký čo štyri roky kradol ...
koruna | 07-04-2018 09:11:17
Hmm to si opisal seba??Takto urážať dokáže len špina človek.
pre anonyma Kiša | 07-04-2018 06:46:06
Exstarosta čo tu v dedine 16 rokov bacuval z bogacom a len sedel v pohode či v polovniku nad telefónom sa ide teraz ukazovat jako odborník vysvetlovac? Na smiech či na zaplakanie? Stano ešte si predseda urbárov? Ty čo si pokradol plno obecných pozemkov aj z rosypalku? Racej čuš pri žene alebo u askota a tipuj zapasy. To ti ide lepší. Alebo si zahraj automaty jako ked si bol starosta a chodil si hravat po dedinách aby ti presel čas.
pre anonyma Martina | 06-04-2018 21:21:35
Pekný článok o význame lesa..ale to ostatné sú neoverené a neznalostné fakty..osobná fantázia,ale pre médium TRHAK..
1.Ťažba okolo RELAX Inn je v súlade s 10ročným lesohospodárskym plánom,ktorý nerobili majitelia ale odborné inštitúcie
2.Uvedený les je dávno prezretý a preto sú kmene také hrubé ale mnohé vo vnútri zhnité
3.Predmetný les bol stále agát čo ja viem cca 55=60 rokov dozadu
4.Agátový les sa nevysádza..sám sa obnovuje z pňov,len sa po cca 5rokoch musí presekať..korene sú v hlbke,takže pri suchu porasť nevyschne
Toľko v skratke.
Myslím so,že žiadny z výrubov popísaných v článku nebol nepovolený,pretože určite by to boli riešili inštitúcie na to povolané.
S ťažbou v lese nemá absolútne nič spoločné žiadna obec,pokiaľ obec nie je vlastníkom lesa.
Anonymne sa však bez zodpovednosti ľahko vypúšťajú nepodložené báchorky a obvinenia,ktoré sú hitom pre neznalých čitateľov.
Pozemkové spoločenstvo Šoporňa 1
výbor spoločenstva
Vyruby | 03-04-2018 20:27:10
To iste sa robili v dedine v zime! V marci a februári napríklad v časti argentiny a v dalších ulicach. Bez povolení zdravé stromy obecný pílili ostosest-lipy a tak podobne!! Hyenizmus! Hlavne že starosta by dával druhým pokuty!! A kde skončilo drevo? U koho pri krbe??
pre autora | 03-04-2018 14:32:58
obrovská senzácia :)
Máš overené komu patria pozemky? Pod aký kataster? Kto je vlastníkom? Prečo je tam Ťažba?
Od tzv. dialnice (R1), po ľavom brehu, je kataster ako Dolnej Stredy, tak aj váhoviec. Podľa ďalších fotiek je tam aj súkromný pozemok, na ktorom sú X vlastníkov.
...
Ale senzácia musí byť. Stromy hlavne sú preto, aby sa vysadili a o niekoľko rokov slúžili a potom ťažbou využili.
Žiaľ až na ten plastový bordel, ktorí dokážu poniektorí urobiť. Je to zrejme zvyk z ich domáceho prostredia.
autor imbecil | 03-04-2018 14:16:06
Autor clanku hlada senzacie. Ten les patrí urbariatu a bol vysadeny za ucelom tazby. Nakolko jeho vek dosiahol potrebnu velkost zacal sa tazit. Keby sa lepsie pozeral videl by na niektorych miestach uz vysadene nove stromceky. A ze su tam odpadky len svedci o inteligencii ludi ktori sa tam chodia ,, rekreovat\". Nakolko stromy neodvazaju vzducholode zostavaju tam kolaje - korene novych strojov tu utlacenu pôdu rozbiju, aky problem?
konstatovanie | 03-04-2018 12:42:53
Neda sa len suhlasit. Bohuzial tie lesy su hospodarske, maju svojho majitela a ten rozhoduje, co tam bude sadit. Skoda, ze sa orientuje len vidinou zisku a ekologicke citenie je mu uplne cudzie. Co sa tyka odpadkov, to je uplna katastrofa. Neviem, kde sa berie ludoch ta absolutna neucta k prirode, ked na take krasne miesta dokazu povyvazat odpadky :-(

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign