Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Dovolil by si podnikateľ prispôsobiť legislatívu vo svoj prospech?

Miloš MajkoDátum20. 06. 2014 09:48:36TémaVZN
200

Už dnes začína jarmok, na ktorom si občania budú mať záujem oddýchnuť, i zabaviť sa. Prípadne občerstviť, či deťom niečo kúpiť.

Jarmok je akciou, na ktorej sa snaží zarobiť ako predávajúci, tak mesto, ktoré vo forme prenájmu poskytuje verejné priestranstvo predávajúcim. Poplatky za predajné miesta vyberá mesto na základe podzákonnej normy - VZN. Ako všetky  VZN-ká, aj to na základe ktorého mesto vyrubuje nájom, musí byť v súlade s platnou legislatívou, teda nesmie byť v rozpore so zákonmi.

Je tomu tak v Seredi?

Už v minulom roku sme boli Pavlom Pachníkom upozornení ako my, tak samotné Mesto Sereď (rozumej vedenie mesta)  na to, že vo VZN sa nachádzajú ustanovenia, ktoré sú v rozpore s príslušnou legislatívou. Mesto VZN neupravilo a pri osobnom rozhovore s prednostom úradu sme jeho účelovosť a nesúlad niektorých ustanovení  VZN preberali. Pán prednosta nepoprel, že  predmetné  VZN bolo schválené účelovo len na dobu jarmoku a po ňom nebude platné. Jednoducho za účelom zarobenia finančných prostriedkov od predávajúcich a poskytujúcich služby. Pre občana možno pochopiteľné, no z pohľadu platnej legislatívy problematické.  

Upozornil som pána prednostu na to, že sa môže nájsť niekto, kto vyberanie finančných prostriedkov na základe tohto  VZN napadne - áno, no kompetentní to nepredpokladali a obstáli. Vychádzali z praxe, kedy živnostník proste akceptuje podmienky a neskúma, či sú stanovené v súlade so zákonmi našej krajiny. Znovu, bežný občan si nepochybne povie - je to ich chyba. No je tomu skutočne tak? 

Pre tento rok sa jedná o toto  VZN:

MESTO SEREĎ
Všeobecne záväzné nariadenie mesta Sereď
č.3/2014 zo dňa 15. 04. 2014
o podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach v meste Sereď, trhový poriadok pre  mestské  trhovisko a
trhové poriadky pre príležitostné trhy

Je normálne a morálne, že si samospráva účelovo prispôsobuje podzákonné normy nad rámec platných zákonov za účelom zvýšenia zisku? Je takéto zvýšenie zisku ospravedlniteľné a to naozaj ako podnikatelia, tak občania a v neposlednom rade príslušné kontrolné orgány akceptujú takýto stav a ignorujú toto konanie?

Uvedomujú si kompetentní, že tolerovaním takéhoto konania sa skutočne výrazne vymykáme zo všeobecného pojmu - právny štát?

Prípadne otázka, čo by sa stalo podnikateľovi, ktorý by si za účelom zvýšenia vlastného zisku dočasne upravil napr. pravidlá  v oblasti daní  (inak by účtoval či pod.) ? Asi ste sa práve usmiali, lebo niečo také bez dlhého rozmýšlania považujete za absurdné. Prečo sme sa naučili robiť rozdiely a niekde takéto konanie prehliadať?

Pachník takéto konanie nazval  "výpalníctvom" - je ďaleko od pravdy?  Ja sa v tomto článku zamýšľam hlavne nad tým - prečo?

Po konzultácii s Pavlom Pachníkom viem, čo je v rozpore s príslušnou legislatívou. Viete to aj vy? Prídu na to podnikatelia, predajcovia či ďalšie dotknuté osoby? Ak nie, prípadne ich to nezaujíma - tak nech platia!  Ono, ozvať sa a hájiť svoje práva musí predovšetkým sám poškodený... 

Poznámka na záver: Z videozáznamu je zrejmé, že pán prednosta po pripomenutí stavu z minulého roka proti mojim slovám nenamietal. Chápem dôvody, prečo tvrdí, že tohtoročné  VZN je v súlade s platnou legislatívou.


Priložené súbory k článku:



Video k článku:


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Registrovaný Daniel Loffler Daniel Loffler | 23-06-2014 22:06:11
Milos:
keby si nebol blby, mohol si si aj Ty upravovat zakony... ;-) takto Ti ostava iba ich dodrziavat...
Registrovaný Michal  Hanus Michal Hanus | 23-06-2014 17:13:18
Ak chce vedenie mesta vidieť, ako vypadá jarmok, stačí si zájsť do BB na jarmok. Tam handry a podobné braky nenájdete. Drvivá väčšina remeselná výroba,... Proste pravý jarmok.
Obcan | 23-06-2014 14:42:07
gulak | 23-06-2014 09:06:17

Kratko a presne vystihnute,uplny suhlas.
Obcan | 23-06-2014 14:38:09
Robo Horvath :( | 23-06-2014 08:57:00

Aj ja sa snazim len vysvetlit ze je zbytocne aby tu plakali tak podnikatelia ako aj ich zamestnanci.
S tym Peugeotom to bol len priklad,ako ked ,,podnikatelia,, vykrikuju ze nech si to skusi niekto podnikat.
OK,ale ked sa niekto stazuje ze nema ani na najom,tak naco sa silou mocou toho drzi-nech sa na oplatku on zamestna niekde na linke,stavbe,hocikde.
Ale nespravi to,radsej sa bude stazovat no ,,podnikatel,, bude aj keby co bolo :-)))
Suhlasim ze ked som v Seredi dlhsie nebol a clovek sa prejde cez mesto,tak vidi ze je kopec obchodov zrusenych,alebo sa akurat nieco zase preraba a zase o par mesiacov je tam cedula - na prenajom.
Koho je to vsetko chyba ?
V prvom rade spolocnosti ze nechali tych najvyssich predstavitelov zajst tak daleko a 25r od revolucie sa ma vacsina ludi zle a ti co sa maju dobre to vacsinou zachranuju pracou a peniazmi zvonka,cim zase trpia rodiny...
Sice tvrde-ale mali vsetkych tych hajzlov hned obesit,alebo zastrelit,mozno by sa ti dnesni aj niecoho bali.
Ale to sa neda zmenit z pohladu mesta.
Co sa da je aby si ludia v meste zarobili take peniaze aby dokazali za ne nakupit tovar a tym padom sa zaroven aj predavalo a zaroven si aj zamestnanci zarobili peniaze a za ne zas nakupili...proste uzavrety kruh.
Lenze ruku na srdce-ktory ,,podnikatel,, mysli aj na svojho zamestnanca ?
Nieje radsej lepsie vymenit kazdy rok nove auto,neaka lepsia dovolenka atd...?
Zaplatia svojim zamestnancom na papieri minim.mzdu a daju im do ruky 2-3e a potom sa este idu ,,podnikatelia,, stazovat ze krachuju obchody.
Alebo ze by to tak nebolo ?
Vsak nech napisu ludia co robia v meste,hoci aj anonymne ako to chodi u miestnych ,,podnikatelov,,
Ci sa boja aj o tych 400e a nechaju si srat radsej na hlavu ?
Jasne ze mesto strati prijem z dani ked tu bude zatvorene vsetko,ale to straca aj stat ked ludia neplatia dane,lebo to dokazu obchadzat.
A tie chybaju zase inde,samozrejme sa polovicka po ceste este rozkradne.
Ja sa divim len tomu ze cele SK este neskolabovalo,zatial sa to riesi dlhom ale nieje mozne vsetko donekonecna natahovat.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 23-06-2014 09:50:06
Zasada vo vsetkom co clovek chce robit je, vidiet, ako to robia inde...

Uz v roku 2010 sme uverejnili tento clanok o jarmokoch:

http://www.seredonline.sk/clanky/vyberame-z-redakcnej-posty-seredsky-hodovy-jarmok-1/

a nasledne sme ho v podstate zopakovali tu:

http://www.seredonline.sk/clanky/o-tom-ako-jarmoky-robia-v-inych-mestach/

Zial, ti, ktori organizuju tieto blsie trhy su nepochybne presvedceni o tom, ze to tak ma byt, tak to je sprave a ze to tak vyhovuje nasim obcanom. Asi nas hodnotia na tuto uroven. Asi maju pravdu...
gulak | 23-06-2014 09:06:17
Aby jarmok mal nejaký šmrnc-tak by tam mali mať zadarmo stánky -prvovýrobcovia-syry,mäsové výrobky,keramika,kožiari,obuvníci a pod.-teraz to pripomína blšák na miletičke....
Robo Horvath :( | 23-06-2014 08:57:00
Pre: Obcan | 23-06-2014 06:58:20
Ja nie som rypal len sa snazim vysvetlit ze niektore kroky v tomto meste su chore. Neviem ci si dostatocne uvedomujes ze prave domaci obchodnici,zivnostnici platia tomuto mestu dvoj az trojnasobne dane a poplatky. Mesto ich touto chorou politikou likviduje, co je kratkozrake lebo sa to mestu vrati. Ked sa prejdes po meste tak su prazdne obchody a zatvorene zrusene a zlikvidovane prevadzky. Toto bude mat za nasledok ze majitelia zatvorenych obchodov a prevadzok budu ziadat mesto o znizenie za platenia dani a poplatkov nakolko ich obchodiky budu celorocne prazdne a nebudu mat z coho platit tieto dane a poplatky. Upozornujem ta ze maju na to dôvod a je to zakonne. Takze v konecnom dosledku mesto takouto politikou strati daleko ale daleko viac vcetne zamestnanosti a pod. ako ma prijem zo stoloveho predaja smejdov v kulturaku co nieje asi ani lacnejsie ako v domacich obchodoch. A argument ci tvoja rada ze chodte vsetci do Peugeotu co neprima zamestnancov ale skôr prepusta a berie ak tak agenturnych je scestna.
Obcan | 23-06-2014 06:58:20
Uz som to pisal v inom clanku-cely problem v meste je ten ze je tu mala kupyschopnost obyvatelstva.
Vycitat ze mesto povoli stolovy predaj,kde si ludia nakupia (aj ked smejdy) za maly peniaz a nedaju zarobit miestnym ,,podnikatelom,, co take iste smejdy predavaju len o polovicu drahsie sa moc neda.
Na jednej strane ludia co naozaj nemaju na rozhadzovanie a su radi za kazde usetrene euro,na strane druhej sa da pochopit to ze kamenny obchod je drahsi na prevadzku atd...
Tu by mala zasiahnut ruka trhu a nie neaka planovana politika-to tu bolo kedysi davno ze sa povedalo co ano a co nie.
Ak miestny ,,podnikatelia,, zivoria nic im nebrani v tom aby zatvorili obchody a zamestnali sa trebars v Peugeote.
Odvody platene zamestnavatelom,dovolenka,platene sviatky,benefity atd... a hlavne pravidelna vyplata.
A zivorit uz nemusia.
Ale asi to az take strasne s tymi miestnymi ,,podnikatelmi,, nebude,ze ?
A pre rypalov-na tych stolovych trhoch nenakupujem.
Robo Horvath :( | 22-06-2014 21:45:04
Podla mna sa o rok už zdierat nenechaju, lebo tento rok pocitam ze stánkari prerobili. Možno občerstvenie nie ale ostatne stanky pocitam že boli v strate a možno o rok už nepridu v takom počte. Pred jarmokom mesto povolilo stolovy predaj v kulturaku a na jarmoku sa skoro nic nepredavalo ale len prechadzalo. Už dlhší cas tu pisem ze toto je likvidačna politika mesta nie len proti domacim obchodníkom ale aj voci stankarom na jarmoku co mestu zaplatia nemale peniaze za tri dni predaja. Na jednej strane tu mesto daruje nemale peniaze zaujmovej skupinke alebo skupinkam a na druhej tu likviduje spatnou politikou kvantum ludi co uz len živoria ak vôbec sa to da este tak nazvat. Je to špatne a choré.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 22-06-2014 18:26:48
gulak | 22-06-2014 17:58:44 | - maju moznost ist na MsU a pana prednotu sa opytat, na zaklade akeho zakona im boli vyrubene poplatky vo vyske, v akej ich platili.

Alebo cakat na zazrak a pokym nepride sa nechat protizakonne zdierat.

Aj o tom je demokracia...
gulak | 22-06-2014 17:58:44
Minulý rok platili stánkari s občerstveným 300eur-tento rok 500eur-toto tvrdili stánkari...
pre obcana | 22-06-2014 12:04:25
Obcan, tak nech mesto zverejni vsetky zmluvy, nech nam ukaze kolko do toho vrazilo a kolko je s toho zisk.Obcanov by to zaujimalo.Ja nemienim platit trvu a ani prevadzku stadiona sukromnemu fotbalovemu klubu.Ani nemienim platit naklady na prevadzku Sokolovne pre niekoho.Chmuloviny to budu, ked sa ukaze ze mas pravdu, Hod sem zmluvy, cisla, faktury a potom tu mozes trepat ake to je ziskove
Občan | 21-06-2014 15:31:25
Pre Blaška
FC nie je Starečka ,nepš tu sprostosti a zisti si skutočnosť. Je hrozné že po rokoch, keď sa Sokolovňa dokončila a Lokomotiva predala mestu prednú časť kde prenájmy zarábajú pre mesto dokáže niekto písať takéto chmuloviny. Ak tomu nerozumieš, tak si to zisti na Lokomotíve. Možno akurat tvoje deti budú športovať na štadióne alebo v Sokolovni. Chápeš ?
pre prednosta | 20-06-2014 13:53:58 | 21-06-2014 15:20:06
kedy boli zberane objemne odpady na sidliskach ? nikdy. ty budes ten co tu stale tuto sprostost opakuje v prispevkoch, mohol by si si uz prestat vymyslat. kontajnery boli vzdy na uliciach s rodinnymi domami akurat ze tam odpad nosili vsetky okolite dediny a bordel sa upratoval este tyzden po a stalo to mailad, doslova peniaze vyhodene na smetisko. teraz je to adresne, kazdemu z pred domu a este sa to triedi, lepsie to nemoze byt. na sidlisku mas velku nadobu kam sa ti vojde 10 x taky velky odpad ako do malej nadoby pri RD. zberny dvor je k dispozicii 5 dni v tyzdni pre vsetkych rovnako a to este kazdy tyzden smetiari zbieraju bordel co je pri kosoch vo hradkach + obyvatelia cinziakov co si robili poriadok hromadne napriklad pred zateplenim dostavaju kontajner k dispozicii, co este chces ? smetisko rovno pred cinziakom, aby si mohol bordel vyhadzovat rovno z okna ?
Michal Hanus | 21-06-2014 13:25:10
Obavam sa ze selekcia cien za prenajom na zaklade ponukanych produktov zavana diskriminaciou predajcov a je v rozpore so zakonom.
prednosta | 20-06-2014 13:53:58
Zaujal ma článok i komentár k tomotu článku. P. prednosta má prinajmenej čudné predstavy o riadení. Asi sa vyhovuje len niektorým vyvoleným. Napr. je to asi rok-možno viac, na jednom stretnutí s poslancami, jedna pani z Dolnomajerskej ul. upozornila, že na ich pivniciach mesto dalo basketbalové koše a aby ich odstaránili, nakoľko im boli odpredané do osobného vlastníctva a aby dali pivnice zrekonštruovať, nakoľko ich používa 20 rokov, čo využíva celé okolie nie len na basketbal, ale aj na sankovanie. Odpoveď? Pivnice sú ich. Neoprávnene užívajú majetok ktorý je v osobnom vlastníctve .Tak isto jeho výroky o znížení dane z nehnuteľností občanom nad 65 rokov, odvoz veľkorozmerného odpadu - zase selektovali občanom podľa toho kto kde býva- na bývajúcich v rod.domoch a na bývajúcich v obytných domoch /pre tých nebola odsúhlasená zľava , tí si mali odpad sami odpratať/. A dalo by sa toho ešte veľa popísať.
Martin Blasko | 20-06-2014 11:59:43
Zrazu su aky ziskuchtivy,...tak nech prednosta zverejni,aky ziska ma mesto s fanancovania Stareckovho FC klubu,kolko tam slo penazi danovych poplatnikov a aky zist to tvori,dalej,aky zisk bude mat mesto zo Sokolovne kde hradi naklady na celkovu prevadzku po dobu 50 rokov,...aky zisk ma mesto s kina NOVA.Preco mesto nemoze dat svojim obcanom nejaky benefit napriklad,ze nezoberie peniaze za najom od Dunca ktory tam ma kolotoce a tym padom moze Dunco dat lacnejsi listok pre nase deti?Jedna sa o tri dni.Kedy mesto zacne uz robit nieco pre svojich obcanov a kedy uz prestane vyberat len vypalne?Mesto peniaze ma,len na obcanov nie su,...pre urcite skupiny a jedincov sa najdu vzdy!!!

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign