Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Dostaneme od vedenia mesta konečne relevantné odpovede na otázky z roku 2008? Predmetná téma je znovu aktuálna...

 Ilustračná foto

Povinnostiam odpratávania snehu na mestských nehnuteľnostiach udelených niektorým občanom ešte zákonom z éry prvopočiatkov budovania socializmu ( šesťdesiate roky minulého storočia ) a následne VZN týkajúceho sa danej problematiky sme sa venovali už v niekoľkých materiáloch. O konkrétne odpovede na konkrétne otázky sme už niekoľkokrát požiadali vedenie MsU. Nebudem sa nijako podrobne vyjadrovať k oným odpovediam - názor nech si z predchádzajúcich článkov spraví čitateľ sám - spomeniem však snahu vedenia OIV uložiť v novom (našťastie MsZ neschválenom) VZN občanom povinnosti vysoko nad rámec platných zákonov SR. ... asi snaha o návrat minimálne 21 rokov dozadu, možno nevedomosť, neschopnosť prípadne iba pokus prežiť v kľude ďalšiu zimnú sezónu. V každom prípade však problém zostal takpovediac neriešený a je "časovanou bombou" ktorá vybuchne pravdepodobne prvým úrazom, ktorého riešením v prospech poškodeného sa začne venovať jeho advokátska kancelária. Prečo u nás musíme čakať na situáciu, ktorej sa môžeme rozmýšľaním a plnením si povinností predísť? Nakoľko i dnes snežilo a na chodníkoch to je jasne vidieť, ďalším pokusom veci posunúť ďalej je e-mail, ktorý sme adresovali prednostke MsU v Seredi. Jeho obsah je nasledovný: Vazena pani prednostka MsU, uz niekolko rokov sa intenzivne snazim od MsU v Seredi ziskat informaciu tykajucu sa povinnosti odhrnania snehu z mestskych chodnikov pred nehnutelnostami obcanov - pred nehnutelnostou svojou na Trnavskej ulici. Veduci odboru OIV pan Ing. Praznovsky vsak viacej ako dva roky nevie, nie je schopny alebo ochotny k danej veci zaujat stanovisko ine, ako citovanie prislusneho zakona. Ide o problem, ktory sa dotyka mnozstva obcanov a podnikatelov a je len otazkou casu, kedy sa jeho neriesenie (ak nepovazujeme za pokus o riesenie navrh VZN, v ktorom pan Ing. Praznovsky navrhol udelit obcanom povinnosti vysoko nad ramec zakona) vypomsti ako obcanom tak mestu Sered pri vaznejsom uraze, kde sa do sporu dostane ako poskodeny, tak vlastnik nehnutelnosti nachadzajucej sa pri mestskom chodniku a tiez mesto ako vlastnik chodnika. Pani prednostka, je zima a tuto sezonu snezi uz po treti krat. Preto sa v sulade so zakonom 211/2000 Z.z. pytam znovu Vas, ako jedenej z vrcholnych predstavitelov vedenia MsU - ste schopna zabezpecit relevantnu odpoved na moje otazky z uplynuleho obdobia tykajuce sa predmetnej problematiky ? Otazky, ako i sled e-mailovej korespondencie najdete ako vo svojej poste, tak v poste viceprimatora mesta ako i samotneho Ing. Praznovskeho. Zaroven je mozne o danej problematike podrobne citat aj na:

Verim, nie - dúfam, ze predmetná problematika a ziadosti obcanov Vam pani prednostka nie su lahostajne a ze v zakonnej lehote ako nasim novinam - teda citatelom SeredOnLine.sk a obcanom mesta, tak mne odpoviete tak, ako sa na vedenie MsU na otazky z roku 2008 patri. S uctou Milos Majko www.SeredOnLine.sk Poznámka na záver: Odpoveď vedenia MsU zaujímajúcu širokú verejnosť samozrejme uverejníme hneď po jej prijatí.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
›REGISTROVANÍ MENOM‹
registrovaní nickom
všetci
anonym | 26-01-2010 13:09:42
..... 25. 1. 2010 o 20.00 hod. bola na SRO k tomu nejaká beseda ..... nie konkrétne k problému v Seredi ale tak všeobecne k odpratávaniu snehu .....
Martin | 24-01-2010 20:05:41
Ako je ulica smerom k bytom od spolocnosti Meander (myslim tu kde su nalavo domy a napravo burina], tak tam je to cisty lad, treba obut korcule namiesto topanok pre bezpecnu jazdu...
obcan | 23-01-2010 20:41:00
mal by sa pan primator pozriet na vedlajsie cesty, je to tam jedno klzisko. Hlavne ze hlavne cesty a ta jeho pred domom su odhrnute, ostatny mozte sa aj pozabijat. To je dobre reklama pred volbami, uz viem koho volit nepojdem.
Miloš Majko | 23-01-2010 13:11:53
Krkavec - mate pravdu, a je to logicke. Situaciu v UK doverne poznam. Podobne to vsak nie je iba v UK, ale aj napr. v susednych Cechach - propravujem material. Jednoducho vsade tam, kde nenechavaju veci na nahodu a problemom sa snazia predchadzat. Zial my stale dufame ze sa nic nestane a ak aj ano, tak to uz len nejako dopadne. Dolezite bude natahovat to dovtedy, aby sa zmenilo vedenie obce, statu a pod. No ze si v konecnom dosledku niekto ten pruser zlizne - vacsinou vsak poskodeny...
Krkavec | 23-01-2010 12:53:41
Tuna v Uk je to tak ze zodpovedny je majitel chodnika. Dokonca ak by Vam vadil sneh alebo lad na chodniku pred vasim domom a rozhodnete sa ho odpratat, tak sa vystavujete riziku sankcii ak sa na tom odpratanom useku nieco niekomu stane. Trocha paradox ale tak to je. Ale to bude tym ze tuna potrebujes skolenie aj na to ak chces v praci pouzivat vrtacku. Podobne je to aj s tym snehom. Ved co ak by sa Vam pri odpratavani na obecnom majetku nieco stalo? Este by vam museli platit poistne a dake odskodne.
bambola | 23-01-2010 10:16:32
uz ste videli ako krasne je odpratana cesta na ulici kde byva pan primator???a na ulici vedla sa mozte doslova sankovat po ceste..
pre p. Ferdiča | 22-01-2010 19:07:57
Ja som sa len snažil ozrejmiť, prečo to nefunguje. Inak s Vami absolútne súhlasím.
František Ferdič | 22-01-2010 06:50:21
... ako som už spomenul podobný zákon platí aj v Rakúsku kde občan "musí" odpratať sneh spred svojej nehnuteľnosti z chodníka a myslím, že aj v iných štátoch to nebude inak.
Miloš Majko | 22-01-2010 05:27:48
Na problen sa trena pozerat z viacerych pohladov. Pohlad obcana - toho, komu bola ulozena nezmyselna povinnost vcitane financovania nakladov. Este raz - ulozenie povinnosti zdarma sa start o cudzi majetok a zveladovat ho, tuto cinnost este aj financovat - nuz... rozmyslajme, zakon je z roku 1961 !! - zmeneny nebol, pretoze niekomu sucasny stav vyhovuje. Dalej zo strany obce, ktorej povinnost starat sa o svoj majetok vyplyva - tuto povinnost konieckoncov uklada Ustava SR kazdemu z nas. Z pohladu poskodeneho a nasledneho vymahania nahrady za ujmu sposobenu urazom a pod. No a v nasom pripade aj z pohladu pristupu uradnik - veduci odboru voci obcanom. Tretia sezona vazeni a nepochybujem o tom, ze sa pokusi v klude prezit aj sezonu tuto. Ide prakticky o cele volebne obdobie, kedy musim zial skonstatovat, ze nieco nefunguje. Nie, cele to nie je o tom, ze ja neviem, alebo nechem odhrnat sneh. Je nutne uvedomit si, ze ak mesto uklada povinnost stovkam inych starat sa o majetok mesta zdarma, v prvom rade si tuto povinnost musi plnit samo! Ak sa obcan uradnika plateneho z jeho dani spyta jasne na konkretnu vec, ocakava jasnu a konkretnu odpoved. Na to tam uradnik je. Uradnik a voleny funkcionar je na urade pre obcana - a nie naopak!
František Ferdič | 22-01-2010 01:09:33
MsP ako poriadkový útvar je POVINNÁ konať v zmysle zákona,prijať oznámenie,spracovať,atď. Spravidla obce alebo mestá si zabezepečujú takéto služby dodávateľsky alebo majú vytvorené s.r.o. ale to občana nemá čo trápiť. Je tu sústavné porušenie zákona, zároveň by sa dalo povedať ohrozenie zdravia občanov a ako občan nebudem konať nič sa nezmení. Taktiež máte svojich zástupcov v mestskom zastupiteľstve cez ktorých môžete "tlačiť" na vedenie mesta. Občas sa oplatí zúčastniť zasadnutia zastupiteľstva, býva verejná a tam vidieť účasť Vami volených zástupcov poprípade v komunálnych voľbách svoje hlasy prehodnotiť komu ich dať. Spravidla si občan komunálne voľby odfľáka svojou neúčasťou a neskôr kydá na zvolených zástupcov. Ten čo nevolil by mal radšej "držať hubu a krok" ale to sa tu nerieši. :-) Ak by sa niekomu aj stal úraz na neodpratanom chodníku od snehu,ľadu zabezpečte si svedkov (ak je možné),odfotte aj mobilom stav chodníka, lepšie je privolať aj políciu a jedno akú kvôli záznamu a zároveň podania oznámenia o priestupku,do správy pri lekárskom vyšetrení trvajte na tom aby tam bolo napísané napr.: že sa úraz stal následkom neodprataného chodníka od snehu,ľadu ... a keď máte určitú poistku treba ohlásiť aj poisťovni. Samozrejme nesmiete mať na nohe lodičky čo v konečnom dôsledku pri súde ak k tomu príde nepomôže. Takže hor sa do toho a denne môžete podávať oznámenia o priestupku a jedno v ktorej časti mesta bývate. Držím palce. *yes*
anonym | 21-01-2010 20:09:14
Pán Ferdič, máte pravdu, ale žijeme predsa na Slovensku. MsP ako poriadkový útvar obce asi nebude mať veľkú chuť riešiť v priestupkovom konaní obec zanedbávajúcu povinnosti vyplývajúce zo VZN, ktoré sama schválila... To by si náčelník podpílil pod sebou konár pred najvyšším. Rakúsko nám v tomto môže byť príkladom, ale od nich máme ešte stále ďaleko. ;-)
František Ferdič | 21-01-2010 16:36:03
no vskutku zaujímavé čítanie ako sa v Seredi komunikuje na úrovni samospráva - občan. Z iného pohľadu by som povedal, že na otázku úradník môže odpovedať len tak ako je písané v zákone alebo tzv.medzi rečou áno-nie. To že si mesto neplní povinnosti odpratávania snehu spred vlastných nehnuteľností - no treba zavolať MsP Sereď a podať oznámenie o priestupku. Toto vykonávať denno-denne pokiaľ stav pretrváva podľa citovaných predpisov. A prečo denno-denne. Lebo Vaše fotografie nemusia pri priestupkovom konaní uznať za dôveryhodné a MsP Sereď pri spracovaní oznámenia by mala vyhotoviť aj fotografie. Ak by sa jednalo o organizáciu, ktorá porušuje VZN pokuta sa môže dostať do úrovne starostovskej pokuty kde suma je viacnásobne vyššia ako pre fyzickú osobu. Takéto predpisy platia aj v Rakúsku čo sa týka odpratávania snehu.
seredan | 21-01-2010 17:41:07
pan Ferdic *yes* *yes* *yes*
seredan | 20-01-2010 17:11:45
no s tou odpovedou sa nejako neponahlaju na MsU, hamba im, vsetkych vymenit.
seredan | 19-01-2010 15:39:32
no to som teda zvedavy na tu odpoved, ak sa nejakej teda dozijeme
f | 19-01-2010 14:50:45
každy si hrabe pre seba čo najvac ,..,, keš folw :D
občan | 19-01-2010 08:50:10
Je to hanba vedenia MsU,že od roku 2008 sa k danej závažnej záležitosti nevyjadrili.Aj to je vizitka ako to na MsU funguje.

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign