Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Dopravno-bezpečnostná situácia v tomto roku : Polícia zaznamenala historicky najnižšiu nehodovosť

Iveta TóthováDátum12. 02. 2011 15:42:55TémaPolícia
24

Prezídium Policajného zboru - Odbor komunikácie a prevencie | So zreteľom na tragicky a nevinne vyhasnuté ľudské životy policajný zbor vyvíja aktivity smerujúce k  zníženiu počtu dopravných nehôd, a to v úmysle chrániť životy, zdravie a majetok občanov. K dnešnému dňu policajný zbor eviduje 1.861 dopravných nehôd, pri ktorých bolo usmrtených 30 osôb, ťažko zranených 85 osôb a ľahko sa zranilo 559 osôb. Tieto štatistické ukazovatele sú historicky najnižšie s porovnateľnými obdobiami od roku 1993, teda od vzniku samostatnej Slovenskej republiky.V roku 2010 v porovnateľnom období polícia zaznamenala v tom čase historicky najpozitívnejší vývoj dopravno-bezpečnostnej situácie. Čo vtedy predstavovalo2.435 (rozdiel - 574) dopravných nehôd, pri ktorých bolo usmrtených 34 (rozdiel - 4) osôb, 124 (rozdiel - 39) osôb sa zranilo ťažko a 624 (rozdiel - 65) utrpelo ľahké zranenie.

Napriek tomuto pozitívnemu vývoju sa s touto situáciou neuspokojujeme. Polícia sa do budúcna sústredí na prísnejšiu kontrolu všetkých účastníkov cestnej premávky. Dopravní policajti sa zameriavajú na prekročenie rýchlostí, požitie alkoholu a iných návykových látok. Nekompromisne budeme pristupovať k vodičom pod vplyvom alkoholu, ako aj k vodičom, ktorí hrubým spôsobom porušujú dopravné predpisy a svojou jazdou ohrozujú ostatných účastníkov cestnej premávky. Policajti sa zamerajú aj na rešpektovanie ustanovení cestnej premávky týkajúce sa povinností vodičov voči chodcom a v prípade chodcov na používanie cestných priechodov. Kontrolám sa totiž nevyhnú ani chodci a cyklisti. Policajti budú monitorovať najmä bezpečnostné prvky, ako napríklad reflexné označenie, či prilby. Cyklisti sú vodičmi vozidiel, a aj na nich sa vzťahuje zákaz viesť bicykel pod vplyvom alkoholu. Vo väčšine európskych štátoch, najmä v tomto období, by si mali vodiči uvedomiť, že v nepriaznivom počasí, keď je na vozovke roztápajúci sa ľad, prší, či sneží, treba znížiť rýchlosť a jazdu prispôsobiť svojim schopnostiam.

Pravidelne počas piatkov a víkendov krajské riaditeľstvá Policajného zboru zabezpečujú zvýšené kontroly vodičov na alkohol a návykové látky. Hliadky sú sústredené najmä v blízkosti kultúrno-spoločenských podujatí, v okolí zábavných centier, diskoték, herní a barov. Cieľom týchto opatrení je pozitívne ovplyvniť bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, a tak znížiť nehodovosť a úmrtnosť na cestách.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
anonym | 16-02-2011 12:33:30
Ešte sa pravdepodobne nestotožnili a nepochopili zámer hodnotiaceho systému. Podstata je jednoduchá - zabrániť nehodám vo svojom úseku a to všetkými možnými spôsobmi (samozrejme v rámci zákona). Keď ich začnú o chvíľu vyhodnocovať, určite to potom pochopia. :-)
Igor Lehocký | 16-02-2011 10:43:07
Anonym, aj ste si hneď odpovedal čo je to jednorázová kontrola, keď dlho nevidíte a nestretáte na cestách dopravnú políciu. Teda jednorázová kontrola je taká, keď na nejakej ceste dopravná polícia meria a potom tam tri týždne žiadneho policajta neuvidíte.
Cieľom práce dopravnej polície ako vieme je znižovať dopravnú nehodovosť, inak povedané, vodiči keď počítajú s tým, že na tej ktorej ceste sú permanentné kontroly, riskujú menej a logicky to musí priniesť aj nižšiu nehodovosť.
Keď som sa v pondelok vracal z Levíc, tak dopravná polícia merala rýchlosť na R1 hneď za Nitrou v úseku, kde bolo spomaľovacie dopravné značenie 100, 80,60 km/h, to je v tých úsekoch, ktoré sú ešte rozostavané, určite to tam poznáte. Pýtam sa, v tomto úseku je dopravná nehodovosť? No asi je to nezmysel, ale hrdí policajti vyberajú za prekročenie rýchlosti o 5,10,15 km/h o stošesť a verím, že keby tam stáli každý deň, tak každý deň vyberú, len toto asi nebol zámer policajného prezidenta.
podpísaný anonym | 16-02-2011 06:51:02
Rozmýšľam aké sú to jednorázové kontroly... Dopraváci majú každodennú náplň činnosti vykonávať dohľad nad BaPCP. Nie o všetkých sa však píše a nie všetky sú teda dopredu avizované. Druhá vec je, že napriek tomu ich na cestách moc nevidno, ale to je asi otázka personálnych stavov.
Igor Lehocký | 15-02-2011 21:26:02
Jednorázové a vopred avizované dopravné kontroly na cestách sú dobré iba na to, aby naplnili štátnu kasu resp. rezortnú. Má to asi taký význam, ako keby rozhodca futbalového zápasu skontroloval dodržiavanie pravidiel jeden krát za pol čas a ešte vo vopred určenej minúte a potom odišiel preč a zápas by sa odohral bez neho. Pokiaľ sa kontroly nestanú permanentným pravidlom, nič sa nedosiahne.
Registrovaný Ľubomír Veselický Ľubomír Veselický | 15-02-2011 19:31:45
Ak sa môj príspevok objavil dvakrát, ide o technický prešľap, a ten bude vyriešený. Vo svojej reakcii som kritizoval glorifikáciu štatistiky. Nemám ambíciu zlepšovať formu informovania občanov o vývoji dopravnej nehodovosti. Hnevá ma ale to, že zatiaľ čo v Anglicku funguje prísna regula, tak naši vrcholní predstavitelia manipulujú verejnú mienku dnes priaznivou štatistikou a dávajú ju do súvislosti s impotentnými rozhodnutiami o avizovaní meraných úsekov a hodnotením dopravákov podľa množstva dopravných nehôd. Táto ideologická onánia dlho nevydrží. Iba dovtedy, kým počet nehôd so smrteľnými následkami nebude vyšší ako v predchádzajúcom porovnateľnom období.
anonym | 15-02-2011 18:09:21
Ďakujem, že ste to zdôraznil hneď dvakrát. :-) Váš príspevok som pochopil. Rovnako ale trvám na tom, že vždy, keď sa bude hovoriť o číslach týkajúcich sa nehodovosti, vždy to potom bude terčom kritiky. Ale akým spôsobom teda navrhujete informovať o stave nehodovosti v SR?
Registrovaný Ľubomír Veselický Ľubomír Veselický | 13-02-2011 20:08:36
Páni anonym a Mikuláš Aleš Sereďský! Ak ste si to doteraz nevšimli, tak politika je vo všetkom. Aj v káve, ktorú ráno pijete. V mojom príspevku išlo iba o poukázanie na neschopnosť kormidelníkov nášho života, zabezpečiť prostredníctvom účinných a tvrdých zákonov nápravu. Teraz si môžete dovoliť trochu luxusu v nadhľade. Váš vzťah k nateraz pozitívnej štatistike by sa ale okamžite zmenil, keby Vám ten, kto už bol niekoľkokrát trestaný za dopravný priestupok dokaličil, alebo usmrtil niekoho blízkeho. O tom bol môj príspevok.
Registrovaný Ľubomír Veselický Ľubomír Veselický | 13-02-2011 20:06:51
Páni anonym a Mikuláš Aleš Sereďský! Ak ste si to doteraz nevšimli, tak politika je vo všetkom. Aj v káve, ktorú ráno pijete. V mojom príspevku išlo iba o poukázanie na neschopnosť kormidelníkov nášho života, zabezpečiť prostredníctvom účinných a tvrdých zákonov nápravu. Teraz si môžete dovoliť trochu luxusu v nadhľade. Váš vzťah k nateraz pozitívnej štatistike by sa ale okamžite zmenil, keby Vám ten, kto už bol niekoľkokrát trestaný za dopravný priestupok dokaličil, alebo usmrtil niekoho blízkeho. O tom bol môj príspevok.
Registrovaný Igor Lehocký Igor Lehocký | 13-02-2011 18:01:08
Štatistika je jedno také asi prekliatie hlúpych politikov a aj PZ, je v podstate tiež amorálna až cynická, pretože sú jej pocity pozostalých po smrteľných dopravných nehodách úplne ukradnuté. Rovnako je si myslím tiež úplne choré porovnávať nehodovosť v jednom roku s nehodovosťou predchádzajúceho roku za to isté obdobie a ešte aj sa pritom tváriť a do médií tvrdiť, že nižšia nehodovosť je zásluha dopravnej polície. Vodič vozidla sa snaží dodržiavať predpisy na tej ceste, na ktorej môže s najväčšou pravdepodobnosťou očakávať dopravnú políciu! Toto jednoduché pravidlo nezmení nič a nikto.
Je tu snaha o zmenu hodnotenia práce PZ, tak je asi potrebné tomuto novému systému dať šancu na rukolapné a nespochybnitelné výsledky, ale tie môžu prísť nie skôr ako o rok. A buď budú prínosom, alebo nie a potom je potrebné hľadať iné spôsoby zvýšenia bezpečnosti na cestách.
anonym | 13-02-2011 14:46:57
Pán Veselický, veru zbytočné politikárčenie. Na ten článok sa treba jednoducho pozrieť ako na opis dynamiky nehodovosti. Či stúpa alebo klesá, vždy sa dá okomentovať jej súčasný vývoj a následná prognóza. Nikto nikoho nechce zaslepovať sladkými rečičkami, ide o čistú konštatáciu. Netreba za tým nič viac vidieť. V opačnom prípade by si nemohli vôbec dovoliť zaujať stanovisko k nehodovosti, aby sa ani len náhodou nedotkli pozostalých po obetiach?
Mikuláš Aleš Sereďský | 13-02-2011 11:45:10
p.Veselický, to politikum k celej veci ste si mohol celkom pokojne aj odpustiť. Jar prichádza každý rok aj inam než na Slovensko. Len sú krajiny, kde sa proti gaunerom na cestách snažia bojovať. A v mnohých aj úspešne (D, A, CH,..).Máte výborné predpoklady niečo dokázať aspom v komunálnej politike. Je len na Vás, aby ste ukázal že ste lepší, ako tamtí, čo odkukávajú dobré nápady v cudzine. Ak sa Vám to podarí, veniec slávy Vás určite neminie! Želám veľa múdrych ale najmä originálnych nápadov.
anonym | 13-02-2011 09:20:05
Nič iné nepomôže len prísnejšia kontrola u vodičov, najmä mladých, na alkohol, drogy,agresivitu, veľkú rýchlosť, porušovanie predpisov v cestnej premávke ako celku.
Registrovaný Ľubomír Veselický Ľubomír Veselický | 12-02-2011 18:27:00
Štatistika je nanič. Teda táto o počte zomrelých pri autonehodách určite. Pochváľte sa ňou rodičom zabitých detí. Povedzte im, že síce prišli o to najdrahšie, čo mali, ale štatisticky je na tom SR lepšie ako vlani. Prezident policajného zboru spolu s ministrom Lipšicom presadzujú ľúbivú filozofiu voči vodičom i občanom. Zabudli na pravidlo, že ak chcú vyhovieť všetkým, nevyhovejú nikomu. Postavili rovnítko medzi potenciálnych vrahov a potenciálne obete. Presne takto sa správali ich predchodcovia v prípadoch týraných žien a detí, keď sa vytešovali z projektov azylových domov. Po niekoľkých rokoch im docvaklo, že je správne z domu vyšupovať agresora a deti a ženu nechať v ich byte, či dome. Prognóza vyzerá takto. Príde jar a hormóny v kombinácii s alkoholom budú na cestách zabíjať viac. To už sa nebude dať zakryť žiadnym pozitívnym trendom. A potom niekto s gloriolou objaviteľa teplej vody odpíše a preloží právnu úpravu Veľkej Británie a predloží ju s veľkým jasotom do nášho slovútneho republikového parlamentu. Návrh bude takýto: Po troch dopravných priestupkoch - doživotné odňatie vodičského oprávnenia. Dôvod? Vodič trikrát preukázal, že je nebezpečným pre spoločnosť. Ospravedlňujem sa za ostrejší tón môjho príspevku. No ak ide o ľudský život, inak nemôžem.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign