Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Dievčenská country kapela z Oravy sa páčila

Miloš MajkoDátum13. 05. 2012 22:59:31TémaVoľný čas
200 Zdroj: Daily

Rybárske preteky v  Seredi sú už tradične najväčím podobným podujatím na  Slovensku. Včera dopadlo dobre nielen počasie, ale zaujal aj program. V ňom väčšinu účastníkov zaujali mladé country speváčky skupiny  DAILY z Oravy.

Jasne o tom hovoria aj ohlasy v diskusii - "muzika bola dobrá", či "dievčence hrali super". A naozaj, boli perfektné. Dobrá voľba skladieb, výborné podanie.

Ste akýmsi manažérom tejto dievčenskej skupiny, pripravujete im vystúpenia, inštalujete aparatúru. Povedzte nám niečo o skupine  DAILY.

Miroslav Jurči - pracujem dlhé roky ako učiteľ na základnej škole a deťom sa venujem nielen počas vyučovania, ale aj v rámci rôznych mimoškolských aktivít. Prišli za mnou štyri dievčatá - žiačky štvrtého ročníka, ktoré sa chceli naučiť hrať na rôznych hudobných nástrojoch. Po určitom zvládnutí základov hry na flautu, gitaru, husle dostali chuť, po vzore staršej dievčenskej country skupiny Kamienok (http://kamienok.szm.sk) vytvoriť podobnú dievčenskú skupinu. Bolo však potrebné zmeniť nástrojové osadenie i spôsob práce s nimi. Po istom čase to jedno s dievčat prestalo baviť, opäť prišli na rad aj nástrojové zmeny a do skupiny prišla, ako úplny začiatočník Veronika. V tomto zložení hrajú dievčatá od novembra 2008.
Počas tohoto obdobia sa dievčatá zúčastnili viacerých súťaži nielen na Slovensku, ale aj v Čechách a môžem povedať, že si počínali pomerne úspešne. Stali sa víťazkami súťaže Kremnické Laso 2009 v kategórií A4 - skupiny do 15 rokov, víťazkami českého celoštátneho finále súťaže Brána 2009 i Brána 2010 v Brne v kategórií do 15 rokov. V roku 2009 sa okrem toho stali v Brne laureátkami festivalu Brána 2009 a postúpili do Medzinárodného finále Porta 2010, ktoré sa konalo v Ústi nad Labem, kde získali ako jedina detská kapela medzi "dospelákmi" - účastníkmi z Poľska, Maďarská, Slovenska a Čiech - 4. miesto v rámci Diváckej Porty. Zúčastnili sa aj niekoľkých country festivalov na Slovensku.

Ste učiteľom na  ZŠ, máte veľa aktivít, ktoré pomáhajú hľadať talenty medzi deťmi. Prečo to robíte? Peniaze v tom asi nebudú, že?

Miroslav Jurči  - Určite nie. Moji rodičia viedli viac ako 40. rokov detský folklórny súbor Goral (a veľa rokov i súbor dospelých), sám som v ňom účinkoval už asi ako 10 ročný najskôr ako tanečník, neskôr primáš ľudovej hudby a nakoniec niekoľko rokov som ho aj sám viedol. Takže to bude asi dedičné:-) Tak ako sa dostalo pomoci mne od mojich rodičov, snažím sa moje skúsenosti odovzdávať ďalej. Práca s mládežou ma vždy bavila a som presvedčený, že keď sa deťom vytvoria vhodné podmienky, umožní sa im ukázať čo v nich je, dokážu veľa. Treba ich však vhodne motivovať a vytvoriť im priestor, kde sa môžu prezentovať.

Koľko rokov sa venujete  county hudbe a koľko rokov deťom?

Miroslav Jurči  - S country hudbou som sa stretol keď som mal hádam 13 rokov? Vtedy som ju začal hrávať na gitare. Potom však zvíťazila populárna a ľudová hudba a asi 25 rokov som hrával na svadbách a zábavach. Impulzom, ktorý ma opäť viac pritiahol ku country bol Senický kľúčik - celoslovenská súťaž detských country spevákov, skupín a detských country tanečných skupín, kde som sa pôvodne chcel ísť iba pozrieť, získať inšpiráciu pre ďalšiu prácu s deťmi. Poriadatelia ma však "prinútili" aby som tam prišiel aj s deťmi a tak vznikla dievčenská country skupina Kamienok, ktorá tam nakoniec vo svojej kategórií - skupiny do 12 rokov aj zvíťazila. Pre túto kapelku som začal hľadať slovenské country piesne a tak vnikla na tú dobu celkom slušná zbierka 250tich slovenských country, trampských a folkových piesní, ktorú som v knižnej podobe vlastným nákladom vydal a ktorého internetovú podobu je ešte stále možné najsť na adrese http://projekty.infovek.sk/pesnicky.
Deťom som sa venoval už ako stredoškolák, keď som vypomáhal rodičom vo folklórnom súbore, pomáhal otcovi vychovávať mladé goralské muziky i neskôr, keď som vo vlastnom náklade začal vydávať notové zošity ľudových piesní pre akordeón a klavír pod názvom Pesničky pre všetkých. Tie je dnes možné nájsť v elektronickej podobe na stránke http://pesnicky.orava.sk

DAILY nie je prvá kapela, ktorú  "máte na svedomí". Ako to bolo s tými minulými?

Miroslav Jurči  - Prvou detskou country kapelou bola dievčenská country skupina Kamienok (http://kamienok.szm.sk). Dievčatá začali hrať, keď mali asi desať - jedenásť rokov a počas svojej 10 ročnej činnosti odohrali 403 vystúpení. Ďalšou, pomerne tiež úspešnou skupinou bola skupina Plamienok, ktorá získala 2 miesto vo svojej kategórií na Senickom kľúčiku, no dievčatá boli aj členkami folklórneho súboru, mali aj veľa iných záujmov a pre nedostatok času sa rozhodli činnosť v skupine ukončiť. Teraz sa okrem skupiny Daily venujem aj ďalšej kapelke, ktorú tvoria dve žiačky tretieho a dve piatého ročníka základnej školy. Tá však ešte nemá meno:-)

Ako som už povedal, dievčatá zaujali. Ale, kto vašu kapelu našiel a pozval do programu?

Miroslav Jurči  - Kapelu našiel na internete, dnes už náš spoločný známy Tibor Kurcius zo Serede, ktorý našiel hľadanú country pieseň v prevedení našej kapely. Dievčatá ho natoľko zaujali, že sa s nami skontaktoval a pomáha nám rôznymi spôsobmi. Okrem iného aj tým, že pre dievčatá napísal dve piesne - Blúdim sám a Príroda, ktorých premiera odznela práve na rybárskych pretekoch v Seredi. On sám je členom Rybárskeho zväzu v Seredi a tiež sa venuje deťom - je jedným z vedúcich detského rybárskeho krúžku Sumčiarik - http://drksered.webnode.sk.

Vystupujete najmä na severnom Slovensku. Odmenou pre každého umelca je záujem verejnosti. Ako sa môžu organizátori ďalších akcií nakontaktovať na kapelu a kde nájdu ďalšie informácie?

Miroslav Jurči  - Všetky informácie o kapele, audio a video ukážky, miesta i termíny vystúpení, kontaktné údaje je možné nájsť na našich internetových stránkach http://daily.orava.sk

Ešte raz ďakujeme za perfektný program a prajeme veľa úspechov.

Miroslav Jurči  - Aj my ďakujeme Seredčanom za pozvanie, skvelú atmosféru i záujem o naše vystúpenie.

Za rozhovor ďakujem  Miroslavovi Jurčimu.


Fotogaléria k článku:

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

Zobraziť všetky fotografie
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200 Zdroj: Daily
Autor: Miloš Majko
Popis: Zdroj: Daily

Skryť všetky fotografie

Video k článku:


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
pekne | 17-05-2012 10:48:19
pekkunkééééé
VLADO | 16-05-2012 08:06:53
Hrali pekne aj sa nám to lúbilo a mohli hrať aj po tombole. Už rybári nemali pre ne viac peňazí? My by sme aj cez ten slabučký dáždik vydržali.
jožko | 14-05-2012 17:54:28
Fakt zlaté a šikovne baby :)
muzikant | 14-05-2012 11:52:02
hrali a spievali skutočne pekne.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign