Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Cyklistický raj v Dolnom Rakúsku: 30 rokov Dunajskej cyklotrasy a vynovená cesta cez Moravské pole

159

Niederösterreich-Werbung GmbH |MM| Sedem top cyklistických trás s dĺžkou viac ako 1200 kilometrov. To je ponuka Dolného Rakúska pre aktívnych i rekreačných cyklistov. Po Dunajskej cyklotrase, ktorá patrí medzi najpopulárnejšie v regióne, prejde ročne viac ako 600 000 cyklistov. Tento rok oslavuje 30. výročie od svojho otvorenia. Cyklisti sa môžu tešiť aj na kompletne zrekonštruovanú trasu vedúcu cez Marchfeldkanal. Ponoriť sa do dejín regiónu a objaviť čaro rakúskych záhrad. 

 

„Vzhľadom na to, že Dolné Rakúsko je aj ďaleko za hranicami známe ako raj pre pôžitkárov, pôžitok je nevyhnutnou súčasťou tohto regiónu. Dotýka sa všetkých zážitkov, produktov a domácich výrobkov. A rovnako to platí aj pre cykloturistiku. Preto ponúkame všetkým cyklistom špičkovú úroveň a nezameniteľný cyklozážitok na trasách, ktoré spolu merajú vyše 1200 kilometrov,“ hovorí štátna ministerka cestovného ruchu Dr. Petra Bohuslav. Obzvlášť bohatá ponuka cyklistických trás je v kraji vína, v regióne Mostviertel a pozdĺž Dunaja v Dolnom Rakúsku, cez ktoré vedie aj Dunajská cyklotrasa. Tá tento rok oslavuje 30 rokov. Za ten čas sa stala medzinárodne najpopulárnejšou a je považovaná za priekopníka všetkých cyklotrás Dolného Rakúska. Rozšírenie ciest a nové značky znamenali pre Dunajskú cyklotrasu úspešný štart. Dnes táto trasa ponúka dokonalú infraštruktúru, plynulosť a vďaka kvalitnému označeniu sa na nej nestratí žiadny cyklista.

 

Tridsaťročný úspech aj vďaka veľkým investíciám

 

Ročne prejde po území južných a severných brehov Dunaja až 630 000 cyklistov. 9 % z nich prechádza cez trasu medzi Passau a Viedňou. Samotnú časť Wachau pritom navštívi 250 000 cyklistov v priebehu jedného roka. Za týmto úspechom stoja najmä veľké investície do oznamovacích tabúľ, označenia ciest, údržby a rozširovania trás. Podarilo sa tak vytvoriť hustú a kvalitnú sieť cyklistických trás s rôznou náročnosťou. „Za posledných 30 rokov sme do Dunajskej cyklotrasy investovali 28 miliónov eur a od roku 2006, kedy začal optimalizačný program cyklotrás, 16 miliónov eur, ktoré nepochádzali z prostriedkov EÚ, pričom hodnota výnosov je takmer 5 miliónov eur ročne,“ zdôraznila Petra Bohuslav.

„Do dunajskej cyklotrasy bolo investovaných 22,5 milióna eur z projektových zdrojov, 15,2 milióna z toho pochádzalo z podpory regionálneho rozvoja ecoplus, 4,7 milióna eur prispela WST3 a 2,6 milióna eur pochádzalo z fondov EÚ,“hovorí generálny riaditeľ ecoplus Helmut Miernicki.

Cykloturizmus je v Dolnom Rakúsku už veľmi dlho dôležitým zdrojom príjmov. „Po Dunajskej cyklotrase prejde denne približne 2000 cyklistov, vďaka ktorým dodnes fungujú aj malé ubytovacie zariadenia, krčmičky, vinárne a rôzne regionálne atrakcie a podniky. Jedným z najatraktívnejších cieľov cyklistických výletov je región Wachau, ktorý patrí do svetového kultúrneho dedičstva UNESCO,“ hovorí Bernhard Schröder, riaditeľ destinácie Donau Niederösterreich.

 

Zabezpečenie kvalitných cyklistických trás

Dolné Rakúsko sa podľa ADFC (Všeobecný klub nemeckých cyklistov) nachádza na popredných priečkach rebríčka posudzujúceho kvalitu cyklotrás. Všetkých sedem TOP cyklotrás, vrátane Dunajskej cyklotrasy, je od roku 2009 zaradených do systému trás ADFC. A to najmä vďaka pozitívnemu hodnoteniu, keď všetky získali úctyhodné štyri hviezdičky. Aby bola kvalita trás zaručená aj do budúceho obdobia, vznikol v roku 2013 špeciálny program pre údržbu cyklotrás. „Prešli sme na bicykli každý meter jednotlivých cyklotrás a zaznamenali ich do elektronickej podoby, aby sme mohli akékoľvek nedostatky promptne odstrániť a zároveň sme získali aktuálny prehľad o ich stave," hovorí prof. Christoph Madl, MAS, riaditeľ krajinskej organizácie cestovného ruchu Niederösterreich-Werbung. Okrem bezchybných trás a kvalitného značenia sú cykloturisti nároční aj na poskytované služby, cieľové destinácie a príjemné prostredie. „Pre nás je preto osobitne dôležité rozširovať hustú sieť cyklistických zastávok, priateľských reštauračných a ubytovacích zariadení, e-požičovní bicyklov a ich prepojení s výletnými miestami,“ dodáva Madl.

 

Vydarený koncept „Bett & Bike“

Len nedávno vznikol na základe spolupráce medzi krajinskou organizáciou Dolného Rakúska a klubu ADFC, ktorý združuje približne 140 000 cyklistov, úspešný projekt Bett und Bike. Jeho hlavným cieľom je poskytnúť cyklistom komfort a splniť nároky potrebné pre aktívnejších cykloturistov. Počas výletov na bicykli po Dunajskej cyklotrase a cyklotrase Traisental majú návštevníci k dispozícii asi 50 Bett und Bike zariadení. Poskytujú príjemné ubytovanie, sušiareň, bezpečné uloženie bicyklov vrátane servisu a v neposlednom rade bohaté a chutné raňajky.

www.bettundbike.de

 

Moderný spôsob cyklistiky s „next bike“ alebo na e-bicykli

Veľkému úspechu zo strany cyklistov sa teší najmä prenájmový systém „next bike“, ktorý je budovaný od roku 2009 a neustále sa rozširuje. Vo svete vznikol ako prvý „požičiavací“ bicyklový systém charakteristický najmä pre vidiecke oblasti. Počas minulého roka bolo požičaných približne 1300 bicyklov na 296 staniciach spolu takmer až 30 000 krát. Cyklisti prešli na požičaných bicykloch viac ako 400 000 km. Samotný systém je veľmi jednoduchý. Bicykle sú k dispozícii online, rezervovať sa dajú telefonicky alebo cez SMS. Vďaka smartfónom, ktoré poznajú vašu aktuálnu polohu na základe GPS, ľahko zistíte informácie o dostupných bicykloch vo vašej blízkosti. Novinkou je aplikácia pre iPhone, ktorú si môžete stiahnuť zadarmo. Všetky „next bike“ stanice nájdete v prehľadnej mape na adrese www.nextbike.at

Obľúbené sú aj takzvané e-bicykle. Sú to špeciálne dopravné prostriedky šetrné k životnému prostrediu, ktoré sú poháňané elektrickou energiou. Okrem časti Wachau, ktorá bola prvým miestom zavedenia e-cyklistiky v Dolnom Rakúsku, môžete vyskúšať e-bicykle aj v častiach Mostviertel, Bucklige Welt a Viedenské Alpy. Čakajú na vás cestné i horské e-bicykle a obľúbené Segwaye.

 

„Cyklistika pre deti“

Nedávno vznikla aj iniciatíva, ktorá chce osloviť predovšetkým rodiny s deťmi. Jej heslom je „Cyklistika pre deti“ a cieľom vytvoriť bezpečné podmienky a atraktívne miesta cyklovýletov pre najmenších. Preto vznikla sieť cyklotrás s prevažne spevneným povrchom, dĺžkou 5 až 28 km a minimálnym stúpaním. Krásy Dolného Rakúska tak môžu objavovať deti približne od 6 rokov. Každá trasa je zároveň venovaná rôznym témam a príbehom, plná zábavy a nových informácií. Cyklovýlety majú názvy ako „Na ceste za ťavami“, „Spoznávajme svet“, „Veľká cesta cez tunel“ alebo „Sladká jazda na bicykli“. Prehľad všetkých trás pre deti nájdete v brožúrke „Cyklistika pre deti v Dolnom Rakúsku“, ktorá je k dispozícii na stránke www.dolne-rakusko.info.

 

 Sedem TOP cyklistickych trás v Dolnom Rakúsku:

_ Dunajská cyklotrasa (262 km)

_ Traisental Radweg (111 km)

_ Euro Velo 9 (182 km)

_ Cyklotrasa Kamp - Thaya - March (421 km)

_ Piestingtalradweg (43 km)

_ Triestingtal Gölsental Bike Trail (61 km)

_ Triestingau Bike Trail (32 km)

_ čoskoro aj Euro Velo 13 „Iron Curtail Trail“

 

 

Celkom nový čarokrásny svet pre cyklistov - Marchfeldkanal

 

Marchfeldkanal slúžil pôvodne na zabezpečenie závlahy na Moravskom poli. Postupne sa však stal oázou pre zvieratá a rastliny. Neskôr bola vytvorená aj jedna z najkrajších cyklotrás, ktorá vedie práve cez územie Moravského poľa. V súčasnosti si na bicykli môžete pozrieť kompletne zrekonštruovanú cyklotrasu a jej čarokrásny svet, ponoriť sa do dejín regiónu a objaviť zeleninové záhrady Rakúska. 61 kilometrov cyklotrasy Marchfeldkanal budú obdivovať nie len milovníci prírody. Cyklotrasa vedie z Langenzersdorfu pozdĺž čarovného kanála Moravského poľa a riečky Rußbach k zámku Schloss Hof. Na piatich tematických úsekoch, ktorými sú: Kanál na Moravskom poli, Napoleon, Špargľa & spol., Príroda & umenie a Zámky Moravského poľa na vás čaká množstvo informačných tabúľ a zážitkových miest. Gastronomické a ubytovacie podniky pozývajú k odpočinku a poľnohospodári k nákupu regionálnych produktov. Napojením na Dunajskú cyklistickú cestu a cyklistickú cestu Kampa-Dyje-Morava je možné trasu rozšíriť. Ďalšie kombinácie umožňujú cyklistické trasy s názvami Dampfross & Drahtesel (v preklade Parná paripa a drôtený osol), Fabelhafte Radwelte (v preklade Skvelé cyklistické svety) a I ron Curtain Trail (v preklade Po s topách železnej opony) a Cyklomost slobody vás prevedie cez Moravu na Slovensko. Mapu jednotlivých cyklotrás si môžete v troch jazykoch (vrátane slovenského) stiahnuť na stránke:www.donau.com/prospekte

Z Dunajskej cyklistickej cesty odbočuje Marchfeldkanal-cyklotrasa do Langenzersdorfu a vedie cez Viedeň (úsek s intenzívnym využitím voľného času) a Gerasdorf na Moravské pole. L angenzersdorf je známy pre svoje blízke rekreačné oblasti na brehu Dunaja a na kopci Bisamberg, dlhú tradíciu tu má vinohradníctvo. Odporúčame pozoruhodnosti ako Venuša z Langenzersdorfu a regionálne múzeum spolu s múzeom Hanak a Charoux.

Viac informácií aj na: www.marchfeldkanal-radweg.at, www.carnuntum-marchfeld.com

 

Päť tematických úsekov, stovky nezabudnuteľných zážitkov:

 

I. Kanál na Moravskom poli

Prvý úsek Marchfeldkanal cyklotrasy je venovaný stavebnému dielu, ktoré dalo zároveň aj názov úvodnej časti cyklistickej trasy a určuje smer jazdy cez širokú cestu pozdĺž celého kanála. Ten zabezpečuje zásobovanie regiónu vodou a slúži ako osvedčená ochrana pred povodňami. Marchfeldkanal ponúka nádhernú kulisu spojenia s prírodou, vďaka ktorej môžete objavovať zvieratá a rastliny tohto dokonalého spojenia vodohospodárskych, ekologických a turistických cieľov.

 

II. Napoleon

Ponorte sa do historicky významnej udalosti z roka 1809. Na svojom bicykli prebrázdite oblasť s vojnovou minulosťou. Práve tu sa konala veľká bitka pri Wagrame medzi Napoleonovou armádou na jednej strane a rakúskou armádou na strane druhej. Možno sa vám podarí započuť výstrely z kanónov a predstaviť si, ako sa tu zrazili nepriateľské vojská v celkovom počte 300.000 vojakov. Odskočte si v Deutsch-Wagrame do Napoleonovho múzea a priamo na ceste si urobte momentku s cisárom Napoleonom osobne.

 

III. Špargľa & spol.

Moravské pole je Rakúskou zeleninovou záhradou. Na ploche asi 7.000 ha tu zberá úrodu viac ako 700 pestovateľov zeleniny, ovocia a poľných plodín. Osobitne známe je Moravské pole svojou prvotriednou špargľou, ale aj spracovaním hlbokozmrazenej zeleniny. Dokážte svoje vedomosti o téme zelenina na kvízovej tabuli na cyklistickej ceste. Prišli ste tomu na chuť? Ďalšia informačná tabuľa ponúka prehľad všetkých predajných miest priamo z dvora a predajní podnikov regiónu a pozýva vás na návštevu. Od A ako artičoky až po Z ako zeler sa môžete priamo u farmárov zásobiť počas celého roka regionálnymi a sezónnymi lahôdkami!

 

IV. Príroda a umenie

S trochou šťastia stretnete na tomto úseku jeho mimoriadneho obyvateľa: dropa fúzatého, jedného z najťažších lietajúcich vtákov sveta, ktorý je známy svojim impozantným tokaním. Jedna z posledných oblastí jeho ústupu sa nachádza na Moravskom poli. Cesta chránenú oblasť obchádza, aby sa zabránilo rušeniu významne ohrozených stavov dropa. Informácie o tomto nezvyčajnom zvierati sa nachádzajú na informačnom pulte. Moravské pole však nie je typické len prírodou, ale aj svojimi umelcami. V blízkom Európskom parku Lassee vás očakávajú osvetlené sklené obrazy regionálnych umelcov Gottfrieda Lafa Wurma a Martina Suritscha.

 

V. Zámky Moravského poľa

Národný park Dunajské luhy na okraji Moravského poľa slúžil v minulosti ako exkluzívny poľovnícky revír šľachty, dnes je jedným z posledných neporušených území lužných lesov v Rakúsku a najväčšou súvislou oblasťou lužných lesov Strednej Európy. Informačná tabuľa informuje o Národnom parku a jeho ponukách, ďalšia tabuľa predstavuje zámky Moravského poľa. Urobte si na konci vášho cyklistického výletu úplne osobitú spomienkovú fotografiu pomocou barokového rámu so zámkom Niederweiden ako pozadím a namaľujte si vašu vlastnú, barokovú maľbu. Na konci jazdy cez Moravské pole prídete na jedno z najkrajších miest trasy: pôsobivé barokové umelecké dielo Schloss Hof.

 

Dunajsko-moravský región

Tu, medzi Viedňou a Bratislavou, na vás čakajú čarovné svety: svet Rimanov, do ktorých sa môžete vžiť v Archeologickom parku Carnuntum, svet barokového života v nádherných zámkoch Moravského poľa a fascinujúci svet lužných lesov v Národnom parku Dunajské luhy. Kulinárske pôžitky lákajú labužníkov: víno z vinohradníckej oblasti Carnuntum, špargľa z Moravského poľa, ryby z Dunaja – stoly sú bohato prestreté. Čaká vás celý rad adries plných pôžitku – od útulných vidieckych hostincov až po lahodné štvorhviezdičkové kuchyne. www.dunajskomoravsky-region.sk


Fotogaléria k článku:

159
Autor: Niederösterreich-Werbung GmbH
159
Autor: Niederösterreich-Werbung GmbH
159
Autor: Niederösterreich-Werbung GmbH

Zobraziť všetky fotografie
159
Autor: Niederösterreich-Werbung GmbH

Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
shelley | 14-05-2014 16:12:59
Máme sa čo učiť a čo doháňať!

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign