Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Čo je vlastne to NKÚ ?

Juraj KuklaDátum01. 10. 2012 22:05:07Témaobec Šoporňa
666

Juraj Kukla / Blog/  Vedia ľudia na čo je ten záhadný Najvyšší kontrolný úrad, skratka NKÚ o ktorom sa stále toľko hovorí? Je to niečo dobré čo má na starosti poriadok, alebo je to ďalší chorý prvok na politickej scéne, ktorý hrá zlodejčiny papalášov definitívne do autu? Počul som názor znalej osoby, že je to „najvyšší orgán na ochranu nezákonnej činnosti verejných činiteľov, orgánov verejnej moci, až po posledného zákonom chráneného starostu diktátora, niekde v Dolnom Výplachu“. 

Keď posvätí NKÚ protokolom s najvyššej kontroly nejakého papaláša, alebo miestnu „samosprávu - samovládu“ je to END. Za svojej praxe som čítal niekoľko takýchto protokolov NKÚ o kontrole samosprávy. Spočiatku doslova žasnete nad katastrofálnymi zisteniami i keď ich nazývajú jemne a tajuplane, pochybeniami, nedostatkami atď. a v skutočnosti ide o divokú, rozkrádačku majetku a verejných financií. Idete po koniec a dychtivo čakáte na záver: „Tak ale teraz im to NKÚ už konečne nandá“! Podá podnet orgánom činným v trestnom konaní a NKÚ bude súčinný svojimi úradnými zisteniami a dôkazmi pri vyšetrovaní, pre vyvodenie trestnej zodpovednosti. Takýto podnet Najvyššieho kontrolného úradu má úplne inú váhu, ako podnet najnižšieho nežiadúceho občianskeho aktivistu, ktorý sa odvážil zaoberať vecami verejnými, keď na neho toľko trúbili, že nieje aktívny.

No ale, čerta starého, márne čakáte na víťazný koniec protokolu. My sme totiž na Slovesnsku, v členskom, zvrchovanom štáte v EÚ, ktorú sme podporovali pre to, že tu mala priniesť zákonnosť, spravodlivosť. Sme v štáte, kde z úst každého papaláša rinie spravodlivosť, čestnosť, demokracia a v skutočnosti lietajú zlaté padáky, ukradnuté tituly, miliónové zlodejčiny zmanipulované tendre z fondov EÚ za percentá zo zisku ...

Na záver protokolu NKÚ spravidla nájdete len plaché upozornenia „aby odstránili zistené nedostatky, aby sa polepšili a keď chcú, aby viac nezhrešili“. Sankcia žiadna, žiadny podnet orgánom činným v trestnom koní a ukradnuté milióny nikto nemusí vrátiť. Aj druhý názor som počul od človeka veci znelého: „Oni majú proti papalášom zákaz konať, je to orgán slúžiaci záujmom aktuálnej vládnej moci “ .

Pokiaľ má človek šťastie a dostane sa vôbec k takémuto protokolu kontroly NKÚ, lebo starosta ho pred poslancami spravidla zúfalo tají, môže konfrontovať konanie starostu. Ten víťazoslávne prehlási: „No vidíte, kontrola mi nič nenašla, len malé pochybenia a tie som odstránil“. Neznalí strašiaci, čo išli za poslancov obecného zastupiteľstva len k vôli osobným výhodám, npr. aby mohli načierno stavať, aby im starosta prihral nejaký pozemok, aby nemuseli platiť dane, dovoz smetí, alebo iné požitky, len dôležito prikyvujú sprostými hlavami: „No vidzíš ništ mu nenašli, keby to bola pravda, musel by sedzet v base“!

A čo sa deje ďalej? Správa o jalových najvyšších kontrolách bez koncovky, sa šíri medzi združením miestnych diktátorov ako vietor. Rozptyľuje strach z postihov za verejné štátom chránené zlodejčiny, evokuje ďalšiu trúfalosť a zabíja v občanoch vieru v elementárnu zákonnosť. Odrádza poddaných občanov od činov voči miestnym mocipánom, pôsobí presne opačne ako by mala. Myslím, že práve toto je ten pravý a rafinovaný účel takejto „doporučovacej kontroly“ najvyššieho orgánu, po ktorej je už len „END a premlčanie“.

Keď sa to týka grófov všetko je to na jedno kopyto. Doporučovacie protesty prokurátora, doporučovací zákon o obecnom zriadení bez sankcií, doporučovacie NKÚ, doporučovací daňový úrad, doporučovacia finančná správa, doporučovacie jalové vyšetrovania PZ, prokuratúry, kde konštatujú že zákon bol porušený ale nič!!! „Čo je dovolené Bohom, nieje dovolené volom. Volom je tu dovolené ťahať, financovať trestnú činnosť svojich pánov, platiť dane a pokuty “.

Ja osobne mám s NKÚ skúsenosti. Zlé! Podal som podnety za účelom vykonania kontroly NKÚ v obci, kde je v súčasnosti bývalý starosta Okresným súdom už odsúdený, no samozrejme nie pričinením NKÚ! Odpoveď - nemáme Vás v pláne našej kontrolnej činnosti, tú schvaľuje Národná rada SR. Nevzdal som sa a podal som znova. Odpoveď, Váš podnet sme vyhodnotili ako sťažnosť a postupujeme ju na riešenie. Kam? No podržte sa! Obci ktorá mala byť kontrolovaná. Teda na takzvanú „samokontolu a samopotrestanie“? Skúsil som znova, podal som podnet, doložil aj dôkazy, mená a poprosil, ak nebudete ani teraz kontrolovať, nedávajte aspoň tento podnet a dôkazy na „samokontrolu podozrivým, aby sa skontrolovali a potrestali sami“, lebo je to nebezpečné a je to do neba volajúca blbosť. Odpoveď - podnet sme vyhodnotili ako sťažnosť a

„ a just ho postupujeme na samokontrolu samospráve obce, proti ktorej podnet podávate aj s Vašimi dôkazmi“. Takto to vyzeralo v praxi. Napadá ma reklama, „nevyčistí a nepoškriabe“ no ešte aj ohrozí a zastraší podateľňa podnetu, aby si dobre rozmyslel angažovať sa vo veciach verejných. No perfektne vymyslená demokracia!

Toto je podľa mňa odpoveď pre čo nesmie byť na čele NKÚ Kamil Krnáč a zrejme ani nikto, kto by využíval zákon a NKÚ na to na čo je virtuálne určený. Do kedy bude pokračovať toto ohlupovanie národa, že toto miesto chceme dať opozícii? Pre čo niekto verejne núti poslancov NRSR porušovať ústavu aby hlasovali ako cvičené opice, úplne jednohlasne a keď sa nájdu traja s iným názorom, predseda NKÚ nebude? Kto cigáni národ? Komu takýto stav zákonnosti vyhovuje?

Niet sa čo sa diviť. Súhlasím so súčasným priemerom v jednej veci, keď často nazýval tento štát bezprávnym. Rok tu nemáme ani hlavu generálnej prokuratúry, lebo najvyššia hlava vraj stále nevie či má, alebo musí a naši zvolení zástupcovia len ticho šúchajú nohami okolo zlatého válova, lebo mnohým je zaťažko v ňom za 3600 Eur mesačne aj chvíľu posedieť a povládnuť podaným.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
gulak | 03-10-2012 16:41:42
pre:shelley-a Ty si čo hotentot
shelley | 03-10-2012 03:48:19
Slováci sú ovce.
Registrovaný Juraj Kukla Juraj Kukla | 02-10-2012 16:14:54
Tá fotka nieje montáž, je to z jedného námestia, kde bolo umiestnené takéto stádo.
Registrovaný Juraj Kukla Juraj Kukla | 02-10-2012 16:11:17
Že kto v parlamente núti poslancov hlasovať jednotne v rozpore s ústavou? No predsedovia politických strán a vedenie strany. Nevynímam opozičných ani količných. Nebudeš hlasovať ako stroj, už sa do zlatého válova s 3600 eurami mesačne v budúcich voľbách nedostaneš. Za "zradcu " sa považoval nie ten kto hlasuje podľa svojho vedomia a svedomia ako stanovuje Ústava SR, ale ten kto nehlasovať ako cvičená opica. Prelomili to až OLNO. A čo sa týka Predsedu NKÚ, je to taká fraška ako s generálnym prokurátorom, keď nebude ten čo chceme my nebude žiadny J.K.
hombre | 02-10-2012 15:48:50
pre no comment | 02-10-2012 15:24:12. Núti ich Guru. Ty tomu naozaj veríš, že v tak závažnej veci majú všetci do jedného rovnaký názor? To isté ale platí o všetkých poslancoch (opozičných aj koaličných) s výnimkou OĽaNO, kde sa už pred voľbami jasne prehlásilo, že ich hlasovanie nebude viazané žiadnym rozhodnutím politického grémia, čo je typické najmä pre strany s postkomunistickými mávatkami (rozumej poslancami).
"a zákony?" bol | 02-10-2012 15:31:16
komentár pre Kukla 13:36-nechápem, prečo to nezaradilo k nemu ale takto do luftu bez súvislosti ?
a zákony??? | 02-10-2012 15:29:42
to vám naozaj urobili??
2x?
a nemáme zákony na ochranu svedkov a udavačov? veď takto môžu zabaliť všetky úrady a linky proti korupcii, keď človek im s dôverou niečo nahlási a oni všetky dôkazy a svedkov vydajú napospas kriminálnikom!!??? fakt to nie je trestné??? kto potom bude ochotný odhaľovať ich zločiny?
pre autora | 02-10-2012 15:26:25
tá fotka je super! je to fotka alebo montáž?
pre no comment | 02-10-2012 15:24:12
neviem, či je to ako z psychiatria, ale autor zjavne neovláda základnú matematiku. keď sa nájdu 3 s iným náyorom, šéf NKU nebude ...
Krnáčovi chýbalo 14 hlasov opozície (rovnako ako v predošlej volbe), čiže jeho kamarátov-
nie 3 od Fica.
Kto v parlamente núti poslancov verejne porušovať Ústavu a hlasovať ako opice??? veď keĎ má dôkazy, nech podá trestné oznámenie -čo my tu s tým urobíme? nech to riešia policajti
Registrovaný Juraj Kukla Juraj Kukla | 02-10-2012 13:36:50
Presne si to vystihol, no je to ešte horšie ako v psychiatrickej liečebni. Podáš podnet v dobrej viere na NKÚ, doložíš aj dôkazy aby videli že si nevymýšľaš, požiadaš že keď by nechceli kontrolovať, nech aspoň tieto dôkazy nikomu nedávajú a ani ho postúpia na truc tým, proti ktorým smeruje aj s dôkazmi!!! Potom môžu ľudia dôverovať takýmto kontrolným orgánom a angažovať sa vo veciach verejných. S pozdravom Juraj Kukla
hombre | 02-10-2012 11:03:51
Naozaj je to perfektne napísané! A obsah tohto článku zapadá presne do súkolia udalostí z posledných dní: obecné zastupiteľstvo Šoporňa, Krásnohroské podhradie,... Je len na zváženie, či má zmysel bojovať s veternými mlynmi. Ale skúsenosti zo života hovoria, že neriešené problémy len rastú a bujnejú aj bez toho, že by ich niekto polieval až dorastú do obludných rozmerov.
P.S. pre No comment... | 01-10-2012 22:59:55 :Dajte sa uštipnúť nejakému bodavému hmyzu, aby ste precitol, lebo sa môže ľahko stať, že keď sa prebudíte, nebudete vedieť kde sa vlastne nachádzate!
Robo Horvath | 01-10-2012 23:09:48
Jeto dobre napisane a nakolko sme na slovensku, tak je to vsetko v prdeli.
No comment... | 01-10-2012 22:59:55
Nehnevajte sa, ale tento článok mi príde ako ,,článok pacienta z psychiatrickej liečebne".
ANONYM | 01-10-2012 22:21:41
PERFEKTNE NAPÍSANÉ!!

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign