Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Búrlivé zasadanie OZ v Drahovciach

Juraj KuklaDátum27. 01. 2014 20:50:56TémaBlog Juraja Kuklu
666

Tohto zasadania dňa 21.01.2014 sa zúčastnili až dvaja prokurátori, zástupcovia ZOMOS občania i médiá. Starosta p. Juraj Klein sa hneď na začiatku zúfalo pokúšal zabezpečiť utajenie zasadania. Zakazoval zástupcom ZOMOS, nahrávanie zasadania na kameru, lebo vraj nedáva súhlas so zverejňovaním svojich osobných údajov podľa zákona 122 z roku 2013. Dokonca si dovolil vyzvať prokurátora, aby sa vyjadril. Ten samozrejme vysvetlil, že verejné zasadanie obecného zastupiteľstva je naozaj verejné a môže sa nahrávať, no svoju tvár chcel prokurátor z neznámych dôvodov z verejnosti vylúčiť. Vraj „tvár prokurátora je tajná“, čo je samozrejme nezmysel. Takéto obmedzenia možno platia na súde, no aj to je dosť sporné.

Toto isté oznámil starosta aj zástupcovi Reportér 24, vraj si che chrániť svoje osobné údaje podľa zákona č. 122 . Ten mu to ale vysvetlil ešte výstižnejšie. Nemáte právo brániť médiám nahrávanie verejného zasadania obecného zastupiteľstva a ak s tým nesúhlasíte tak môže odísť, alebo si dajte masku!

Čo bolo tak vážne, tajné, na tomto verejnom zasadaní? Samozrejme čo iné, ako peniaze!Kameňom úrazu bol plat starostu od r. 2012, ktorého zvýšenie z 1557 na 2429 Eur ( t.j. 73 tisíc korún mesačne) poslanci neschválili. Starosta si ale tento plat vyplácal do 21.1.2014 Za týmto účelom sa na zasadanie dostavil aj prokurátor, ktorý vydal upozornenie prokurátora a chcel na vlastné oči vidieť, ako bude jeho upozornenie vyriešené.

Pre tých ktorí nevedia ako sa tvorí plat starostu: Odvádza sa z priemerného platu v národnom hospodárstve, krát koeficient podľa počtu obyvateľov. V obci Drahovce npr. 786 x 1,98 = 1556 Eur.

Toto je základný plat starostu v obci Drahovce, ktorý mu patrí zo zákona. Takto to vysvetľovali aj poslanci. Tento plat musia poslanci každoročne schvacovať, lebo plat v národnom hospodárstve sa o niekoľko eur mení, valorizuje. Každý bežne pracujúci občan zo 400 eurami vidí, že ide o kráľovský plat na dnešné pomery. Toto ale nieje všetko. Zákon umožňuje poslancom OZ zvýšiť tento základný plat starostovi až o 70 % a to sú riadne peniaze! Poslanci tak učinia ak sú z prácou svojho starostu veľmi spokojní, alebo v mnohých obciach zasa, ak sú starostom „kúpení“ .

Poslanci v Drahovciach v r. 2012 takéto zvýšenie základného platu starostovi Jurajovi Kleinovi neschválili, lebo hlasovali štyria proti štyrom. Starosta si ale z neznámych dôvodov toto hlasovanie vysvetliť tak, že poslanci mu zvýšenie k základnému platu, ktoré činilo každý mesiac 852 až 935 Euro ( t.j. 28 tisíc korún) schválili a bez platného platného uznesenia OZ si ho vyplácal. Až teraz musela na podnet poslancov zasiahnuť prokuratúra.

Na zasadaní dostali slovo aj zástupcovia ZOMOS. Priniesli rozsudok súdu, kde v inej obci je starosta za takýto skutok okresným súdom odsúdený, súd to kvalifikoval ako trestný čin falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, uznesenia OZ a porušovanie povinností pri správe cudzieho majetku. Výsledok je vrátenie neoprávnene vyplatených peňazí s podmienkou odňatia slobody, pokuta a zákaz výkonu verejnej funkcie.

Na zasadaní dňa 21.01.2014 z dôvodu upozornenia prokurátora prebiehalo ďalšie hlasovanie o plate starostovi p. Juraj Kleinovi. Základný plat starostu v Drahovciach v tomto roku je 805 x 1,98 = 1593 Eur. Piati poslanci p. Miroslav Ledecký, Martin Majtán, Ivan Gajar, Jozef Varačka a Michal Bednár mu ale odhlasovali mesačný plat až 2551 Eur , teda mesačne mu k základnému platu pridali ešte 957 Eur.

Takýto postup je zákonný a zrejme vychádzal z toho že uvedení páni poslanci, ktorí mu zvýšenie odhlasovali, sú z jeho prácou veľmi spokojní a obec si takýto plat starostu 2551 Eur ( t.j. pre lepšie pochopenie 76 tisícosemstopäťdesiatjedna korún mesačne) môže dovoliť.

V predchádzajúcom prípade kde mu poslanci zvýšenie platu neodhlasovali a starosta si peniaze roky vyplácal bez povolenia ide o úplne inú vec,  lebo každý má dostať len to čo mu patrí.

Toto ale poslanec ani občan už spätne nevyrieši, pre to v tomto prípade by v právnom štáte mala konať z vlastnej iniciatívy prokuratúra a vyšetrovateľ a mali by zrejme vyvodiť trestnú zodpovednosť. O výsledku budeme na www.reportér24.sk informovať.

 

 

 


Fotogaléria k článku:

666
Autor: Juraj Kukla
666
Autor: Juraj Kukla

Video k článku:


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
dadka | 07-02-2014 20:03:35
a uz im dajte pokoj
a čo v Šoporni | 07-02-2014 13:31:10
v Šoporni sa zatiaľ v r. 2014 zasadnutie OZ nekonalo. Aký plat za január si Magor LenOn vyplatí ??, keď mu ho poslanci neschválili a nestalo sa tak ani ku koncu roka 2013. Že by sa uvedomil a za január si plat nevyplatí??
jano | 06-02-2014 16:58:06
som drahovcan a mozem povedat ze 20 rokov spali. minule volebne obdobie bolo urcite dokoncenych viac projektov a boli sme slusne v pluse. teraz sme v minuse zadlzujeme sa stale viac a viac
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 28-01-2014 17:54:06
cela reportaz je loz | 28-01-2014 17:08:58 | -zvazujte, ako sa vyjadrujete verejne. Osobne som bol v Drahovciach a osobne som natacal. Zaznam z doby, kedy som natacal nie je umyselne strihany - je to na jeho kvalite aj vidiet. Ide o informacnu hodnotu zaznamu, nie inu.

Nepoznam starostu, ziadneho poslanca OZ a ani obcanov Drahoviec.

Zo strany media nedoslo k ziadnej manipulacii s faktami - na celom zasadani bol pritomny aj Juraj Kukla a Vladimirom Spanikom a v blogu je vysvetlene vsetko podstatne z pohladu autora blogu.

Osobne som starostovi obca ponukol priestor na vyjadrenie sa na kameru - odmietol.
Odmietol aj poslanec a napriek ponuke, po zasadani sa nik na kameru nevyjadril - okrem dvoch spominanych panov zo ZOMOS.

Ak sa starosta ci poslanci OZ ozvu, pripadne poslu vyjadrenie k materialu, bude bez zmien uverejnene. Zatial tak nik neurobil.

Disponujeme kompletnym zaznamom z celeho zasadania, takze ak budete nadalej tvrdit, ze je nieco manipulovane, my zaznam uverejnime v plnom zneni z druhej kamery a pre Vas to bude mat pravnu dohru. Zatial ocakavam korekciu Vasho prispevku tak, aby zodpovedal skutocnosti.
cela reportaz je loz | 28-01-2014 17:08:58
Je to len snaha minulich struktur, ktori vyuzivali drahovce ako dojnu kravu pre svoje vlastne financne potreby. Cele video je zostrihane tak aby starostu zhodilo. Drahovce 20 rokov spali a nikoho netrapilo kam miznu obecne peniaze. Teraz je tu starosta co sa konecne snazi dostat dedinu zo zumpy... a tak dalej
orim | 28-01-2014 13:39:41
Vážený Drahovčania. Ešte že starosta zvolal zastupiteľstvo,kde ste sa dozvedeli výšku jeho platu.mohli ste o tom dyskutovať. No v Šoporni ani vykladači kariet,ani veštci,poslanci,kontrolórka/vyhodená sterostom/,skrátka nik nemá ani len potuchy koľko si nadelil.Jeden veľký pokrok tu však je, že sa tu o to zaujíma prokuratúra. V Galante majú asi iné priority/obecná stránka/.
celkom červený | 28-01-2014 11:05:37
Už som to pár krát písal. Starostovia, primátori, ministerstkí úradníci, samozrejme aj poslanci. Priemerná mzda NH plus k tomu životné minimum. Punkt tum. Starostovia primátori okrem toho plus aj milión eura ročne za jednej podmienky. Mesto tie peniaze zarobí reálnou výrobou a a predajom produkcie. To znamemá predal som vtedy keď mám zaplatené. A prísny zákaz použitia eurofondov na takúto činnosť. Považujem to skutočne za spravodlivé. Navyše len vtedy, ak sme to sami vytvorili. A nie že štát nám dal.
demokracia??? | 28-01-2014 10:48:48
co to vlastne znamena demokracia v praxi??? Je domokracia to, ze vladnu viacere strany (taktiez v opzici su viacere), ked samotni clenovia strany i tak zastavaju a prezentuju nazory strany, teda inych jednotlivcov (najplyvnejsich v strane alebo mecenasov strany)
Toto je dempkracia? Toto je len hra na demokraciu. Suhlasim s s nizsie uvedenym nazorom, ze pokial to nebudu robit ludia, ktori to robit chcu a nie pre peniaze, dovtedy to bude cele zle.
Chcel by som vidiet, kolko poslancov by ostalo v parlamente alebo kolko by ich kandidovalo v pripade, ze by dostavali preplatene max. naklady na dopravu do BA a spat...
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 28-01-2014 09:00:11
V politike bude poriadok vtedy, ked sa neoplati kandidovat. Myslim financne.

Ked verejny post bude ctou pre cloveka, ktory poziva vseobecny kredit a uctu u ludi, ktory je sikovny a je ochotny urobit nieco pre spolocnost a to za symbilocku odmenu ci dokonca zadarmo.

U nas verejna a statna sprava zial mimoriadne casto funguje ako lukrativne odkladisko v sukromnej sfere neupotrebitelnych ludi, pripadne priestor na odmenu zamestnanim pre loajalnych ludi vlanej politickej strany.

Vela krat vobec nezalezi na kvalite.

Takyto system vo velkom generuje neschopnych, no politicky oddanych ludi schopnych spravit cokolvek, aby ich obcania z funkcii nedostali do smrti. Najlepsie by pre nich bolo, keby si nejakym sposobom vychovali a zabezpecili dorast ala Severna Korea.

Na vine su vsak do velkej miery aj samotni obcania. Nechodia volit a tak hocijakeho vagabunda do funkcie kludne zvoli aj desatina obcanov.

Aj to je demokracia, aj ked iba taka ako ze...
Jozef | 28-01-2014 08:37:29
a preto sa tam cpu jak savarani.
Len v Drahovciach kandidovalo 8 kandidatov na starostu.
Chudák starosta. | 28-01-2014 08:11:46
Neoplati sa pre luzu robiť nič,kašlať aj na plat starostu.Hociktorý riaditeľ či manažár má taký a kludnejšie si žije. Radšej by som okopával kukuricu jak robil hento.
tony | 28-01-2014 05:41:46
Hajzlovy desat rokov na tvrdo.
dôchodca | 27-01-2014 22:14:10
Konecne,ze sa uz aj pokuratura prebudza na dozorovanie samospravy,co jej pati zo zakona.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign