Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Buď svetlo !

Miloš MajkoDátum28. 01. 2013 01:53:33TémaFirmy a podnikanie
200

Svetlo potrebujeme pre život.  Vždy a všade tam, kde chceme plnohodnotne fungovať. Pri voľnom čase, učení, pri práci. V tme umelé zdroje svetla chytajú záchranári, jaskyniari, baníci, policajti, čportovci  i bežní ľudia.

Najmä moderné technológie a miniaturizácia elektronických súčiastok priniesli neskutočné pokroky aj v osvetlovacích telesách a prenosných batériách. No a tú najväčšiu slávu žnú súčasné miniatúrne a mimoriadne výkonné svetlá, ktorých zdrojom dnes už nie je klasická  Edisonova žiarovka, halogénka či kryptónová výbojka, ale  vysoko svietivá LED dióda.

V ponuke mnohých obchodov aj na internete je veľa rôznych svetiel a to aj pracovných. Mnohé z nich sú prispôsobené na použitie v extrémnych podmienkach s možnosťou pripevnenia na ochrannú helmu. Sú  vhodné nielen pre športovcov, ale aj pre profesionálov - napríklad pre záchranárov.

Výrobcom špičky v tomto obore je  Slovák   pán  Halama, ktorý žije a tvorí pri  Piešťanoch. O jeho produktoch a ich kvalite viac v článku profesionálov - jaskyniarov:

Buď svetlo!

Vtedy riekol Boh, Buď svetlo! A bolo svetlo. Boh videl, že svetlo je dobré; vtedy Boh oddelil svetlo od tmy.( Genesis 1,4)

Boh však nemyslel na jaskyniarov a zabudol oddeliť svetlo od tmy pod zemou - v jaskyniach. Skôr mal asi zámer pričleniť tieto priestory k podsvetiu. Jaskyniari však jeho zámer narušili tým, že do podzemia priniesli svetlo a aj tu oddelili svetlo od tmy. V porovnaní s božím počinom to bol len chabý pokus, ale stačí to na rozšírenie podzemných obzorov. O miere tohto rozšírenia rozhoduje kvalita jaskyniarskeho svetla.

      Vývoj jaskyniarskeho osvetlenia nebol priamočiary. Ja osobne sa s tým potýkam už pomaly 40 rokov. A až po takejto dlhej dobe som mohol skonštatovať: „Je svetlo“. Keď som sa začal niekedy v roku 1970 zaujímať o jaskyne, svietil som si ručnou baterkou, prípadne ručnou karbidkou. To bolo celkom fajn, dokým sme nezačali zliezať priepasti alebo sme nevošli do väčších jaskýň. Karbidka v ruke bola nanič. Buď prekážala, alebo svietila do očí. Keby sme sa boli hlbšie zaujímali o technické výdobytky skupiny Viliama Rozložníka, boli by sme sa jednoduchou úpravou karbidky dopracovali k riešeniu s horákom na prilbe. Tu práve vývoj jaskyniarskeho osvetlenia urobil veľkú zákrutu smerom naspäť a k špeciálnemu vyvíjaču acetylénu na opasku a horáku na prilbe sa jaskyniari dopracovali znova až po mnohých rokoch. Dodnes je to výborné riešenie a donedávna som si aj ja myslel, že nenahraditeľné.

      S výsadným postavením acetylénu pri svietení v jaskyniach zamával až príchod lediek. Začala vznikať „nová platforma“, ktorá postupne naberá dych. Čo vlastne očakávame od dobrého speleologického svetla? To závisí hlavne od toho do akých jaskýň chodíme a čo tam robíme. Pokiaľ raz za čas navštívime nejakú menšiu jaskyňu a chceme trochu pokopať, stačí nám aj ľahká ledka typu Tikka. Pokiaľ robíme prieskum v Jaskyni v ponore Jašteričieho jazera, nieto nad starú „hipmanku“, ktorej spoľahlivosť v zablatenom mokrom prostredí je dodnes unikátna. Pokiaľ sa vyberieme na 4 až 6 dní pod zem do Mesačného tieňa, tak potrebujeme svetlo, ktoré dlho vydrží, má dostatočnú intenzitu svietenia a poskytuje komfort pri pohybe v jaskyni. Komfort nie je samoúčelný, pretože zvyšuje pohyblivosť a bezpečnosť. Na to potrebujeme dobré periférne videnie. To všetko dokáže dobré karbidové svetlo zabezpečiť. V kombinácii s výkonným halogénom alebo LED- svetlom je to O.K.

      Keď som začal chodiť do Mesačného tieňa, musel som minimalizovať aj množstvo materiálu, ktoré treba ku jaskyni vyniesť. Fotobrašna v kombinácii s karbidkou a zásobou karbidu začínala byť nad moje sily. Navyše už mnoho rokov mi vadí, že jaskyniari rozsýpajú vyhorený karbid kade-tade po jaskyni, takže som mal snahu sa karbidky zbaviť. Prvou reálnou alternatívou bolo LED svetlo Silva L1. 3W LED svetlo s výbornou výdržou a dostatočnou svietivosťou. Dokúpil som ešte Tiku XP, aby som mal zálohu. Karbidku som definitívne odložil, ale nenahradil. S L1 sa dalo v MT celkom dobre fungovať pri pohybe na 1W a občas presvietiť na 3W na kvalitné alkalické batérie 3-4 dni. Problém však bol pomerne úzky intenzívny kužeľ svetla, ktorý rušil periférne videnie.

      V lete 2008 prišiel do Krásnohorskej jaskyne nejaký pán Halama, ktorého sme dovtedy nepoznali a chceli si svietiť svojim svetlom. Mal jaskyniarske svetlo StenLight. Výkon aj konštrukcia tohto svietidla ma veľmi zaujala. Konečne poriadne expedičné jaskyniarske svetlo. Tento budúci „dobrodej“ slovenskej speleológie povedal, že by chcel niečo podobné vyvinúť a vyrábať. Krátko nato mi jedno svetlo StenLight daroval. Vďaka tomu sme na pána Halamu nezabudli.

      StenLight sme zaradili do prevádzky v Krásnohorskej jaskyni a bolo to naše najlepšie svetlo. Potvrdil sa však znova jeden fakt, že parametre LED svetiel, uvádzané výrobcami sa opierajú o to, že bežný užívateľ ich nikdy nedokáže overiť. Takto nevydržalo ani ročnú prevádzku v jaskyni MYO XP (zníženie svietivosti o 50 %) a aj StenLight  sa po 8 mesiacoch tiež pokazil (odišla elektronika). Čo sa môže pokaziť, to sa aj pokazí.

      Pán Halama sa dostavil znova asi po roku a doniesol 7 svietidiel svojej výroby, aby sme ich testovali v Krásnohorskej jaskyni. To je všetko, čo za ne chcel. Boli sme v šoku. Konečne sme mali na prevádzku svetlá, ktorých potenciál sme nemohli ani využiť a dokonca nás nestáli ani cent.

      Rozbehla sa spolupráca, ktorej výsledkom sú  2 typy LED svetiel, líšiace sa  maximálnym výkonom – LS1 9W a LS1m 15W. LS1m vzniklo z mojej túžby mať jedno svetlo na pohyb po jaskyni aj na fotenie pod zemou. Svetlo LS1m splnilo všetky moje potreby súvisiace so svietením pod zemou. Samozrejme limitované fyzikálnymi zákonmi.

      Technické parametre svietidla si môže záujemca vyhľadať na internete (napr.: http://www.krasnohorskajaskyna.sk/svetlo.html). Tu len v krátkosti popíšem vlastnosti tohto svietidla, aby bolo možné si o ňom urobiť predstavu.

      Svietidlo LS1 je univerzálne jaskyniarske svetlo vhodné na bežné aj expedičné použitie. Je kompaktnej odolnej konštrukcie, vodotesné do minimálne 1 m pod vodou. Ako zdroj svetla sú použité dve najmodernejšie LED Cree XR-E R2 s účinnosťou >100 lm/W a sú riadené vlastnými meničmi s vysokou účinnosťou. Jedna LED má optický kolimátor pre osvetľovanie do diaľky (15°) a druhá LED má kolimátor pre osvetľovanie so širším svetelným kužeľom (45°). Systém ovládania umožňuje nastavovať intenzitu osvetlenia (5 stupňov) a pomer intenzít svetelných kužeľov. Vyspelá elektronika riadi celú činnosť svietidla včítane kontroly teploty a kontroly napätia na akumulátore, aby nedošlo k jeho úplnému vybitiu. Ako zdroj napätia môže byť použité čokoľvek v rozsahu 4 až 16.8V pre LS1 a 8 až 16.8V pre LS1m. Vzhľadom na túto univerzálnosť umožňuje svetlo aj nastavenie dolnej hranice napätia zdroja, ktorá má byť sledovaná.

      Požiadavka na kompaktnosť svietidla si vyžiadala efektívnu kontrolu teploty svietidla. Celkový príkon 3,5 W je hranica, ktorú dokáže teleso svietidla za izbovej teploty trvalo uchladiť. Preto je 4. stupeň svietenia nastavený práve na túto hodnotu a maximálny výkon je možné zapnúť iba na 15 sekúnd. To bohato stačí na prisvietenie a aj expozíciu záberu.

      Vynikajúce vlastnosti svetla sú dnes už spoľahlivo otestované v prevádzke Krásnohorskej jaskyne, pri akciách v Mesačnom tieni a tiež množstvom fotografií, ktoré sme s pomocou svetiel LS1m urobili. Konečne môžem povedať, že jaskyňu vidím a aj pod zemou došlo k oddeleniu svetla od tmy.

      Na záver ešte uvádzame pre porovnanie svietivosť troch svetiel na približne rovnakom výkone LS1, Tikka XP2 a Silva L1. Detailné porovnanie viacerých svetiel nájdete na vyššie uvedenej internetovej adrese.

 

 

  

 


Fotogaléria k článku:

200
Autor: Foto: profesionalni jaskyniari
200
Autor: Foto: profesionalni jaskyniari
200
Autor: Foto: profesionalni jaskyniari

Zobraziť všetky fotografie
200
Autor: Foto: profesionalni jaskyniari
200
Autor: Foto: profesionalni jaskyniari
200
Autor: Foto: profesionalni jaskyniari

200
Autor: Foto: profesionalni jaskyniari
200
Autor: Foto: profesionalni jaskyniari
200
Autor: Foto: profesionalni jaskyniari

200
Autor: Foto: profesionalni jaskyniari

Skryť všetky fotografie

Video k článku:


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign