Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Aktuálne rozhodnutie Európskeho súdu pre ľudské práva problém úrovne internetových diskusií nevyrieši

Miloš MajkoDátum16. 06. 2015 23:18:22TémaAktuálne témy
200

Ide síce o svojim spôsobom prelomové rozhodnutie súdu, no nie také, ktoré by riešilo príčinu. Tento rozsudok skôr zavedie zbytočný chaos a úplne zbytočné nádeje mnohých poškodených, ktorí by sa už dávno boli domohli svojich práv aj u nás a podľa v súčasnosti platnej legislatívy, keby orgány činné v trestnom konaní a príslušné súdy možnosti legislatívy využívali dostatočne.

Dnešné rozhodnutie sa týka konkrétneho prípadu (prípad estónskeho spravodajského portálu Delfi ) a bude považované za precedens do momentu, pokým súd nebude riešiť inú kauzu, kde sa záujmy stretnú a budú vo vzájomnom rozpore.

Očakával som výsledok tohto sporu keď nie pre iné tak preto, aby som videl, či sa spoločnosť dokáže posunúť ďalej cez logiku a určité prirodzené právo, alebo sa pokúsi zaviesť zodpovednosť niekoho, kto síce nedokáže ovplyvniť myslenie a konanie iných, no je pomerne jasne a zrozumiteľne identifikovateľný.

Nás sa tento rozsudok týka minimálne až vôbec, nakoľko diskusia je anonymná a sťažovať by sa na diskutujúcich mohli tvorcovia média - tí totiž vystupujú pod vlastnými menami a volení zástupcovia. Tí sú však poda iného rozsudku  (a nie jedného) povinní znášať oveľa väčšiu mieru kritiky a to aj takpovediac menej vyberaným spôsobom.

V skutočnosti podľa môjho názoru a dlhoročnej praxe aj s riešením vecí v trestnoprávnej a občianskoprávnej rovine nastane pre súdy problém určiť, čo je povinný kto považovať za osočovanie, neprípustné a už netolerovateľné správanie či ponižovanie v diskusii. Každý totiž  môže mať a v praxi pochopiteľne aj má inú mieru tolerancie a to, čo jeden bežne prehliadne,  iného môže významne pobúriť.

V každom prípade som osobne zvedavý hlavne na to, ako sa vysporiadajú súdy s množstvom žalôb pre diskusie na  FB - nepochybujem o tom, že sa nájdu ľudia, ktorí sa budú snažiť niečo zo vzniknutého stavu vytĺcť.

Aj v tomto prípade niekto  múdry asi zabudol napríklad aj na možnosť úmyselného konania v záujme neoprávnene zarobiť na diskusii tým, že anonymne bude urážať samého seba - konkrétnu osobu. Absurdné? To teda určite nie! Sme svedkami iných oveľa sofistikovanejších metód, ktoré vynaliezaví občania vymysleli v snahe bezpracne sa dostať k peniazom. 

Vidím, že sloboda slova politikom začína vadiť a aj toto môže byť cesta minimálne k postrašeniu nielen občanov, ale aj médií, ktoré voľnú diskusiu umožňovali.

Netreba však zabúdať  na širšie súvislosti v konkrétnom súdenom prípade - jedná sa aj o možnosť identifikácie samotného autora príspevkov. Túto totiž portál nevedel zabezpečiť, resp., podklady k identifikácii nevyhnutné chýbali.

Do získania relevantného vysvetlenia aplikácie rozhodnutia súdu pre ľudské práva do praxe predpokladám, že preventívne prijmeme určité opatrenia v spôsobe diskusie na  SOL aj my.

Očakávam prechod v diskusii na prvý level - registrovaní nickom, čo je tak isto anonymná diskusia, no vyžaduje si prihlásenie do média. Toto opatrenie predpokladám, že čitatelia akceptujú s tým vedomím, že sa slobodnú diskusiu v médiu pokúsime touto formou zachovať aj pre budúcnosť. Zároveň nebudú tolerované žiadne podozrivé spôsoby vkladania príspevkov do média, napr. prístupy cez proxy servery  a podobne.

- - -

Niečo o predmetnom spore:

http://ict-law.blogspot.sk/2013/10/eslp-vo-veci-delfi-as-proti-estonsku.html

http://hudoc.echr.coe.int/sites/eng/pages/search.aspx?i=001-126635#{%22itemid%22:[%22001-126635%22]}

http://zpravy.idnes.cz/portal-delfi-nese-odpovednost-za-hanlive-komentare-uzivatelu-p6e-/zahranicni.aspx?c=A150616_160135_zahranicni_san

http://www.newtonmedia.cz/cs/mediainfo-cz/komentare/evropsky-soud-portal-nese-zodpovednost-za-komentare-pod-clanky/detail

http://www.tyinternety.cz/ostatni/za-anonymni-komentare-muze-byt-odpovedny-vydavatel-rozhodl-evropsky-soud/

- - -

Stanovisko  Mareka Antoša:

Předtím, než začneme dělat dalekosáhlé závěry z dnešního rozhodnutí ESLP o odpovědnosti webů za čtenářské diskuse (Delfi AS v. Estonia), doporučuju věnovat pozornost několika důležitým aspektům toho rozhodnutí:

1. Výroky, o které šlo, byly mimořádně nenávistné, výhružné a vulgární (viz odstavec 18 rozsudku). Nešlo tedy o nějaké sporné výroky, které by vydavatel nemohl ověřit, nýbrž o výroky jednoznačně protiprávní.

2. Soud vzal v úvahu, že provozovatel daného webu byl jedním z největších internetových vydavatelů v Estonsku. Proto na něj měl přísnější měřítka než na jiné provozovatele podobných diskusních serverů.

3. Pokud bude v jiném případě jeden z těchto dvou předpokladů chybět, je klidně možné (a dokonce bych to považoval za pravděpodobné), že by ESLP rozhodl naopak ve prospěch svobody slova.

Je to samozřejmě jen rychlá analýza, ale za těchto okolností mi to připadá jako dosti přesvědčivé a rozumné rozhodnutí. A pro fajnšmekry aspoň kousek rozhodnutí, které se toho týká:

"114. Secondly, the Court observes that the Supreme Court of Estonia found that the “legal assessment by the courts of the twenty comments of a derogatory nature [was] substantiated. The courts [had] correctly found that those comments [were] defamatory since they [were] of a vulgar nature, degrade[d] human dignity and contain[ed] threats” (see § 15 of the judgment as set out in paragraph 31 above). Further, in § 16 of its judgment, the Supreme Court reiterated that the comments degraded “human dignity” and were “clearly unlawful”. The Court notes that this characterisation and analysis of the unlawful nature of the comments in question (see paragraph 18 above) is obviously based on the fact that the majority of the comments are, viewed on their face, tantamount to an incitement to hatred or to violence against L.

115. Consequently, the Court considers that the case concerns the “duties and responsibilities” of Internet news portals, under Article 10 § 2 of the Convention, when they provide for economic purposes a platform for user-generated comments on previously published content and some users – whether identified or anonymous – engage in clearly unlawful speech, which infringes the personality rights of others and amounts to hate speech and incitement to violence against them. The Court emphasises that the present case relates to a large professionally managed Internet news portal run on a commercial basis which published news articles of its own and invited its readers to comment on them.

116. Accordingly, the case does not concern other fora on the Internet where third-party comments can be disseminated, for example an Internet discussion forum or a bulletin board where users can freely set out their ideas on any topics without the discussion being channelled by any input from the forum’s manager; or a social media platform where the platform provider does not offer any content and where the content provider may be a private person running the website or a blog as a hobby.

117. Furthermore, the Court notes that the applicant company’s news portal was one of the biggest Internet media publications in the country; it had a wide readership and there was a known public concern about the controversial nature of the comments it attracted (see paragraph 15 above). Moreover, as outlined above, the impugned comments in the present case, as assessed by the Supreme Court, mainly constituted hate speech and speech that directly advocated acts of violence. Thus, the establishment of their unlawful nature did not require any linguistic or legal analysis since the remarks were on their face manifestly unlawful. It is against this background that the Court will proceed to examine the applicant company’s complaint."

hudoc.echr.coe.int

"}" data-reactid=".0" href="https://www.facebook.com/marek.antos/posts/10153380969156944#" data-cke-saved-href="https://www.facebook.com/marek.antos/posts/10153380969156944#" role="button" title="Like this">Páči sa mi to ·

Zdroj: FB


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 18-06-2015 21:07:19
Jozef | 18-06-2015 13:11:26 | - medii sa tato legislativa tykat nebude. Ak by ano, tak by predsa zaniklo spravodajstvo.

Myslim si, ze to je odozva aj na tie spinavosti a prasaciny na FB a pod. Ono totiz v mediach si ziadny autor nedovoli nechutnosti ako na weboch s neidentifikovatelnym pozadim ci na FB.

Ze by som konecne castejsie vyuzival medzinarodny novinarsky preukaz? ;-)
vybielena demokracia | 18-06-2015 18:45:48
Termin krasny (demokracia) obsah prazdny - uz coskoro..
Myslim, ze aj za sociku bola napr sloboda vyznania v ustave - ako to bolo realne vsetci vieme..
Zapada to ako skladacky lega..
Zavriet hubu v diskusiach, \"odhalovat\" rusku (?) propagandu sitenim zas tej \"spravnej\" dokonca uz instituciami (Goebbels v novom sate),
ludom zakazat zverejnovat foto - viete ze napr. v Danskych novinach fotky vil nenajdete? Toto potrebuju europski mocipani


http://zpravy.aktualne.cz/domaci/europarlament-bude-hlasovat-o-zakazu-foceni-na-verejnosti/r~540a3d2414e011e59d310025900fea04/
fotky nasich milych imihrantov uz aj vdaka tomu neuvidite.
Ak nam tu potom o 30 rokov demokraticky odhlasuju sariju,
uz to bude aj tak jedno
- demokracia v Europe totiz uz bude davno - de facto mrtva..
Jozef | 18-06-2015 13:11:26
Milos, ano, ale teraz si zober, ze ked to o mesiac prejde, tak uz ziadne foto z Tvojich ciest tu na SOL.
Kedze zakaz sa bude tykat len komercneho zverejnovania.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 18-06-2015 13:02:12
Jozef | 18-06-2015 12:23:43 | - im uz hrabe uplne. Ale na druhej strane - pozri sa na FB, co za svinstvo sa tam nachadza. Co su ludia schopni urobit...
Jozef | 18-06-2015 12:23:43
???

http://www.ac24.cz/zpravy-ze-sveta/6162-europarlament-navrhuje-zakazat-svobodu-fotografovani-na-ulici
cenzura -aj Skrucany | 18-06-2015 08:04:07
http://www.hlavnespravy.sk/tvarime-sa-ze-mame-slobodu-slova-ale-v-skutocnosti-to-je-horsie-ako-za-socializmu/613234
politicka satira | 17-06-2015 17:44:22
Priestor sa postupne \"cisti\" pre NWO je nezavisle myslenie neziaduce.
Hlavy sa predsa stinaju lahsie, ked sa da na ne lepsie zacielit.
Spominate si kedy napr. u nas naposledy media vysielali politicku satiru?
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 17-06-2015 16:28:44
Anonym | 17-06-2015 15:58:26 | - kto hanobil, podnecoval, napadal a urazal?
Anonym | 17-06-2015 15:58:26
Aj súdruhovia majitelia médií budú zodpovední za to čo sa v ich médiách píše . Trvalo to ale konečne si nebudú umývať ruky že oni len poskytujú priestor ale de facto podnecujú a podporujú hanobenie, nadávky a urážky.
Aj na týchto stránkach sa ľudia zbytočne napádali a podnecovala sa nenávisť. Hádam to prestane .
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 17-06-2015 11:45:12
j.r.nem. | 17-06-2015 11:18:19 | - nie bohuzial, ale naastastie ste vedla.

Je to o inom - porovnavate neporovnatelne.
j.r.nem. | 17-06-2015 11:18:19
Bohuzial,nie som vedla.Tie Pripady,ktore vzpominate sa.Neriesili hadam aj preto,lebo nemali precedens.Teraz maju.V podstate mate aj Vy na konci poucenie o pravidlach diskusie.Staci ich dodrziavat a hotovo.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 17-06-2015 10:59:20
v súvislosti s tým čo píše j.r.nem. | 17-06-2015 10:51:12 | - dalsi vytrhavac z kontextu presne, ako niektore media.

Rozsudok je potrebne vnimat ako celok. Dal som malo odkazov?

Ubezpecujem Vas, ze nebude ziadne normalne medium zodpovedne za nic, ked sa bude chovat tak, ako sa chova SOL od svojho vzniku.

Problem daneho pripadu je v pozadi a to je u nas ine a na 99% osetrene.

Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 17-06-2015 10:55:43
j.r.nem. | 17-06-2015 10:39:48 | - to ste teda uplne netrafili.

V minulosti (pocas asi 5 rokov) som \"pre istotu\" osobne podal snad 4 podnety na OP (napriek tomu, ze som nebol poskodeny) a to pri vyrkoch fakt uplne scestnych a rasistickych.

OP dala presetrit na OO PZ Sered. Vysledok? Nejedna sa o trestny cin.

Vazeni, ked prokurature a policii - teda tym, ktori su plateni za kontrolu dodrziavania zakonov nejde o eliminaciu somarov v diskusiach, ma ist o to mne? Zabudnite! Uznesenia mam v archive a ked ma spravne niekto naserie, tak ich kompletne zverejnim. A naro sa moze bavit na tom, co je u nas dovolene. (kedze to nie je zakazane) ;-)

Takze tu ste teda zjavne netrafili. Viete, vela krat pisem, ze viem ovela viac, ako napisem, no postupne toho vyjde von hodne...
v súvislosti s tým čo píše j.r.nem. | 17-06-2015 10:51:12
ma v rozhodnutí súdu zaujala veta:
\"Súd tvrdil, že redakcia mala vzhľadom na obsah článku očakávať negatívne reakcie a urobiť všetko preto, aby boli včas odstránené.\"
Čiže preložené do nášho chápania:treba MAZAŤ,MAZAŤ?!
j.r.nem. | 17-06-2015 10:39:48
Vedel som ,ze Sol bude reagovat a to vo svojom vlastnom zaujme.Ja si myslim,ze nikoho ani nenapadne sa ohrazovat a udavat k voli nejakej kritike,ale tendencia rasistickej nenavisti,etnickych urazok a dokonca glorifikovania plynovych komor,a holocaustu,mozno zase ustupi.Skutocne,to bolo niekedy neunosne.Napr.na zaklade Vasich podarenych seredskych ciganov nesmierne hrubym sposobom urazat vsetkych ciganov,alebo mam na pamati nenavistnu kampan proti homosexualom.atd.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 17-06-2015 10:28:06
Anonym | 17-06-2015 09:53:38 | - nas sa to tyka, no uplne minimalne. Skoto netyka - napisal som priamo v clanku.

A opatrenia nie su nove, so od prechodu na tento redakcny system, teda v podstate od zaciatku.

Len sme ich malo vyuzivali. Ak si najdete starsie clanky na tuto temu a nasledne diskusie zistite, ze som vela krat pisal o nadstandarde ktory sme zaviedli preventivne. Povedane inak - davno som pocital s tym, ze k niecomu pride - uprimne - skor som cakal, ze obdobne no tvrdsie rozhodnutie vyda nas sud. U nas sa tak nestalo a nasa legislativa je uplne odlisna.

Aj toto rozhodnutie mnohe media interpretuju neuplne a robia z neho senzaciu. Problem v danom pripade bol aj v neidentifikovatelnosti prispievatelov.

Ako vsak pisem, rozhodnutie sa nevyhnutne dostane do kolizie s inymi a tam nasledne pride k dalsim a dalsim sporom.

Ale to je uz debata na inokedy.
Anonym | 17-06-2015 09:53:38
Už je to tu a čo sa stalo? Už to mali urobiť dávno , aby bol postihnuteľný ten kto to umožňuje vo svojom médiu a pritom sa tvári že on nič, on muzikant. Uvidíme kde sa diskusia bude uberať a kto bude mať guráž riešiť útoky a urážanie cez súdy a má reálnu šancu spor o česť vyhrať aj s hmotným odškodnením.
Keď píšete ako sa to tohto portálu netýka, prečo zrazu opatrenia a nick?
To sa nazýva svedomie, obavy, vypočítavosť alebo ako .

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign