Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Ako starosta predsedovi i ministerke písal a ako šintavská škola ku 7000 eurám prišla.

Michal IštokDátum05. 04. 2019 20:27:44Témaobec Šintava
Na zasadnutí obecného zastupiteľstva obce Šintava 25.3.2019 sme si vypočuli v správe obecnej kontrolórky už známu vec, že bývalý riaditeľ školy Martin Bodis sa rozhodol spätne uhradiť toľko spomínaný večierok 2016 vo výške 3940€ z vlastných peňazí. 
 
Zrejme už pri čítaní nadpisu si niektorí povedia, či je ešte potrebné vyťahovať kauzy bývalého riaditeľa školy a bývalého starostu a či už radšej neurobiť "hrubú čiaru". Ak však príliš skoro zabudneme na veci, ktoré sa tu ešte nedávno diali, bez toho aby sme im porozumeli, ľahko sa nám môže stať, že si tie isté chyby zopakujeme znova. Myslím, že hrubá čiara je v skutočnosti len mýtus a volajú po nej možno tí, ktorí by radi veci zahladili. Z minulosti sa dá poučiť, zatváraním očí naopak len bežíme v ústrety problémom.
 
Novinkou v správe kontrolórky ohľadom večierka však bolo, že zatiahnuť to z vlastného vrecka sa bývalý riaditeľ rozhodol až po tom, ako mu z ministerstva školstva napísali, že oslavy nemožno považovať za výdaje súvisiace so vzdelávaním, a teda nemôžu byť hradené zo zdrojov školy.  V správe sa doslova uvádza: "Občerstvenie a katering však nepatria medzi tieto náklady, nakoľko nejde o náklady súvisiace s výchovno-vzdelávacím procesom." Teda presne to, na čo už predtým na týchto stránkach viackrát upozorňovali občania aj poslanci. Až je zvláštne, že taká základná vec unikne pozornosti riaditeľa. Riaditeľ uhradením nákladov za večierok zo svojho uznal svoju chybu a zrušil všetky (svoje) dovtedajšie reči o kontrolách, ktoré vraj nenašli pochybenie vo financovaní večierku. Plus 4000 € pre školu
 
Zostaňme pri téme a spomeňme si na list 119-tich občanov Šintavy, ktorí písali premiérovi, aby zvážil podporu osláv 60-teho výročia našej školy piatimi tisíckami, ktoré od premiéra na tento účel žiadal vtedajší riaditeľ Bodis. Občania vítali finančnú podporu školy z rezervy predsedu vlády, avšak vyslovili želanie, aby táto bola viazaná na vzdelávanie a nie prejedená na oslave. Aj toto je známa kauza, čo však veľmi známe nie je, že premiérovi vzápätí nato napísal aj vtedajší starosta Holička, kde 119 občanov nazval "skupinkou", ktorej vadia oslavy. Jeho, medzitým už zľudovené reči o tých, čo všetko spochybňujú a každého osočujú, si môžete prečítať v prílohe č.1 a urobiť si vlastný názor. Pozorní si možno všimnú, že jeho námietky v liste proti petícii občanov už niekde čítali. Áno, bolo to v diskusii pod článkom 119 občanov Šintavy... a onen diskutujúci sám seba nazval "spokojný rodič". V prílohe č.2 je to pre lepšiu orientáciu zvýraznené - čo zaznelo v diskusii a čo je v oficiálnom liste starostu predsedovi vlády. Kto tu anonymne prispieva do diskusií? :) Úrad vlády nakoniec podporu škole odsúhlasil, vo výške 3000 €, ale na učebné pomôcky, nie na oslavu. Škola bude mať nové interaktívne tabule. Teda plus ďalších 3000 € pre školu. Vďaka občanom, ktorí sa nebáli ozvať, škola doteraz získala spolu takmer 7000 €, ktoré by inak boli minuté na dvoch drahých oslavách. Na "neprajníkov" celkom dobré, nie? Možno sa podarí nájsť aj ďalšie zdroje - obecné zastupiteľstvo uznesením poverilo obecnú kontrolórku, aby preverila zákonnosť financovania aj ostatných doterajších školských akcií a večierkov.
 
Do tretice opäť o škole. Na poslednom zasadnutí OZ Šintava sme si tiež vypočuli list, ktorý poslal bývalý starosta Holička ministerstvu školstva a žiadal v ňom o odňatie čestného názvu (kráľa Svätopluka) šintavskej školy. Jeho list je v prílohe č.3, ale možno ho nájsť aj s kompletnou komunikáciou na stránkach obce Šintava (k bodu č.9). Poslanci OZ toto jeho konanie uznesením odmietli a rovnako sa vyjadrili aj starostka, riaditeľka, aj členovia rady školy. Pobúrení boli aj občania prítomní na zasadnutí OZ. Na to, aby mohol byť škole odňatý jej čestný názov, musia byť splnené isté podmienky - zistené závažné nedostatky v škole, alebo hanobenie čestného názvu. Nič také sa nedialo. Zároveň ani nevidím žiaden prospech, ktorý by mohol bývalý starosta mať z toho, že šintavskej škole bude odňatý jej čestný názov. Neišlo o ochranu mena školy a ani o vlastný prospech bývalého starostu. Prečo teda takto konal? Indícia sa ponúka v súvisiacej udalosti. Po tom, ako sa riaditeľ Bodis rozhodol odísť zo školy, vysťahoval aj súťaž "Svätoplukovo kráľovstvo ožíva" zo šintavskej školy, ktorá bol dovtedy vyhlasovateľom súťaže. Od roku 2019 je vyhlasovateľom súťaže Filozofická fakulta UKF v Nitre. Aká náhoda - práve tam v súčasnosti pracuje Martin Bodis. Súťaž má už zmenený formát - je pre žiakov 8. a 9. ročníka a pre žiakov stredných a vysokých (!) škôl. Vyzerá to tak, že bývalý riaditeľ považuje súťaž "za svoju". Odchádzam zo školy a Svätopluk ide so mnou... Toto sa ponúka aj ako motivácia pre pokus bývalého starostu o odňatie čestného názvu školy, nakoľko ex-starostov vlastný motív nevidno. Akokoľvek to bolo, takéto konanie sa javí ako nepriateľské voči škole (a dajme nateraz bokom historikmi kontroverzne vnímaný titul "kráľa" pre Veľkomoravské knieža Svätopluka). Ale hlavne je to v rozpore s rečami odchádzajúceho riaditeľa, ktorý sa nechal verejne počuť, ako má rád Šintavu a ako veľmi mu na šintavskej škole záleží a ako je pripravený jej pomáhať aj po svojom odchode. Skutky tomu nenasvedčujú.
 
Stane sa, že vám niekto tvrdí, že to všetko robí pre vás, pre vaše dobro, že mu na vás záleží. A toho kto príde s iným názorom, označí za neprajníka, krikľúňa a "hádzača" polien pod nohy. Je dobré byť vtedy pozorný, či to ozaj s tým "dobrom" pre vás aj myslí vážne, alebo len prekrýva nejaké vlastné záujmy. Oplatí sa stáť si za svojím názorom, hoc aj proti papierovo silnejším. Tentokrát angažovaní občania pomohli získať 7000 € pre školu. Nerobme hrubú čiaru, naopak, pamätajme na to a poučme sa z našich chýb.
 
Michal Ištok, poslanec OZ

Priložené súbory k článku:



Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
maťo | 03-05-2019 09:46:56
Pán Majko,
Veď aj to NIČ sa dá predsa kopírovať.
Kompostéry | 03-05-2019 08:16:39
Toto je veľmi dobrý nápad. U nás v Šintave sa niečo takéto nechystá?

http://www.seredonline.sk/clanky/komposter-do-kazdej-rodiny-/
občan | 02-05-2019 13:26:50
Ja len čakám kedy konečne zverejníte aj výsledky výberových konaní na miesto riaditeľky ZŠ,

administratívnej pracovníčky OÚ

hospodárskych pracovníkov.

Konali sa vôbec, kedy ? kto boli členovia komisie ? Kde sú zápisnice? Či za novej starostky to už netreba? Veď to je povinnosť zo zákona !!!!!!

Dúfam, že si čoskoro čierne na bielom prečítam odpovede!!!!

Ďakujem
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 15-04-2019 08:17:19
Mudrlant Istok | 14-04-2019 22:14:44 | - pisete:

"Sintavu vymyslite, pretoze zatial len kopirujete vsetko co vymyslel pan starosta. Nic nove ste nepriniesli."

Skutocne chcem objektivitu. Napiste prosim, CO KONKRETNTE za 8 rokov exstarosta Holicka pre skolu vymyslel.

Dakujem.
pre mudrlant istok | 15-04-2019 07:22:01
Si si isty,ze nebit starostu???😀podla tvojich znalosti zo zakladnej skoly,je niekde chyba..kto ta ucil slovencinu,ze sa ti podarilo nebit??aj ked-trochu by si mozno zasluzil.myslim starosta.tak bit,ci byt,slovacisko??
Mudrlant Istok | 14-04-2019 22:14:44
Pan Istok, sme zvedavi co dokazete pre Sintavu vy a nova riaditelka. Nebit starostu a riaditela skola je v katastrofalnom stave doteraz, sme zvedavi ake investicie vybavite vy s riaditelkou a co nove pre Sintavu vymyslite, pretoze zatial len kopirujete vsetko co vymyslel pan starosta. Nic nove ste nepriniesli.
A ked sme pri uciteloch ako viete ci niekto smuti za riaditelom? Ste sucastou pedagogickeho zboru? Chvalabohu uz tam neni ani vasa zena, ktora len deti strasila a mali strach chodit do skolky.

A ked ste taky dokonaly vcera ste bol na brigade?
Ukazte co nove pre Sintavu urobite, sme zvedavi....
Registrovaný Michal Ištok Michal Ištok | 10-04-2019 19:52:04
Pre Šintavanku aj Potechu:

Myslim si, že 7000 € nie je zrovna málo, hlavne v školstve. Určite to nie je "nejakých" pár eur, ako naznačujete. Tiež sa občas stretnem s tým, čo píšete aj vy, že bývalý riaditeľ školu zveľadil a zabezpečil "obrovské peniaze", ako doslova píšete. Zakaždým sú to reči v takejto všeobecnej rovine a nepočul som nič konkrétne. Ja by som si rád vypočul aké výnimočné investície Bodis priniesol do šintavskej školy. Ak hovorím výnimočné mám na mysli niečo naviac, niečo čo nie je obvyklé na školách v okolí. A vôbec pritom nemám na mysli opravu elektrických rozvodov, kanalizácie, prestavbu škôlky, či opravu strechy v havarijnom stave. To sú nutnosti, ktoré rieši každý riaditeľ, každá obec a treba ich skrátka spraviť. Hoci si myslím, že úspechy riaditeľa školy by sa skôr mohli merať úspešnosťou žiakov, kľudne napíšte aj tie jeho "obrovské peniaze" v nejakej konkrétnej podobe. Čo výnimočné teda urobil?

A tiež sa mi nezdá, že by učiteľky za ním nejak smútili. Atmosféra v zborovni je hádam lepšia, a to sa prenesie aj na deti.
Obcan | 10-04-2019 05:38:03
Veru ano,budu sominat aj v akom stave ju zanechal a co vsetko bolo treba po nom napravat. Je stastie pre sintavu,ze odisiel,a mozno i pre neho. Ved cas ukaze jeho ciny.cakajme teda.
potecha | 09-04-2019 22:00:06
Veru ano,na byvaleho riaditela budu v SINTAVE aj po rokoch spominat ako skolu zveladil...
Sintavanka | 08-04-2019 19:31:58
Mili Sintavania! Aj takymto clankom je velmi pekne soonenut si zasluhy pana riaditela!
Pan Istok tu hovori o “nejakych” 7000 €...zabudol, resp. nesponenie investicie a podporu, ktoru pocas svojho posobenia do skoly zabezpecil pan byvaly riaditel!
Su to obrovske peniaze, vdaka ktorym sa skola obnovila a prekvitala.
Len dufam, ze sa to podari aj sucasnej riaditelke!
A verim, ze aktivni rodicia ako pan Istok sa aspon pricinia a rozvoj skoly!
šintavania | 08-04-2019 09:55:12
poučme sa a poďme ďalej, teraz je čas na to, aby starostka aj poslanci pohli obec dopredu.
Marek | 07-04-2019 09:48:11
Šintava si nezaslúži nič.
potecha | 06-04-2019 15:21:21
Pre palec hore zopakuj tie tvoje prispevky aspon stokrat po sebe,aby Ti vsetci uverili...
palec hore | 05-04-2019 20:36:13
Šintava si zaslúži pozornosť z hľadiska občianskej angažovanosti. Je dobré, že ľudia dokážu nastaviť svoj chrbát, aby hájili spoločné dobro! Klobúk dole, p. Ištok.
palec hore | 05-04-2019 20:36:12
Šintava si zaslúži pozornosť z hľadiska občianskej angažovanosti. Je dobré, že ľudia dokážu nastaviť svoj chrbát, aby hájili spoločné dobro! Klobúk dole, p. Ištok.
palec hore | 05-04-2019 20:36:11
Šintava si zaslúži pozornosť z hľadiska občianskej angažovanosti. Je dobré, že ľudia dokážu nastaviť svoj chrbát, aby hájili spoločné dobro! Klobúk dole, p. Ištok.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign