Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Ako sa mesto stará o pieskoviská: VIDEO

Iveta TóthováDátum04. 09. 2013 20:16:48TémaVoľný čas
24

Najmä v letných mesiacoch sú ihriská najviac využívané. A práve v tomto období vystupuje do popredia problematika detských pieskovísk. Deti, ktoré sa na nich hrajú, sú vystavené viacerým zdravotným rizikám vyplývajúcim z parazitárneho a mikrobiálneho znečistenia pieskovísk. Zdrojom infekcií sú exkrementy túlavých  mačiek ale aj iných voľne žijúcich zvierat. Pieskoviská ale znečisťujú aj samotní ľudia. Niekedy sú totiž  útočiskom narkomanov, bezdomovcov a mládeži. Týmto skupinám vo večerných hodinách nerobí problém odhodiť  špačky od cigariet, fľaše ako plastové tak aj zo skla, papiere a iné nečistoty. Nechcime si ani predstaviť, že sa v nich môžu nachádzať aj injekčné striekačky  V jednom z diskusných príspevkov nedávno neznáma mamička napísala :

pri osobnej navsteve so ziadostou o upratanie dets. ihr. na pazitnej u p. ing. navratilovej na MsU mi bolo povedane, ze vsetky pieskoviska v seredi sa budu postupne rusit. preco? lebo je drahe cistenie, udzba - no kadia tam zvierata. tak je pre mesto financne vyhodnejsie ich zrusit, ako udrzovat, ved predsa nechceme, aby nase deti dostali zdravotne problemy. lenze niekto asi nerozmysla a tie zvery takisto kadia do kamienkov ako do piesku. len kamienky im zakon neupravuje udrzovat... aj toto je postoj kompetentnych k detom v meste.

Informácia, že sa pieskoviská majú rušiť nás zaujala a preto sme sa obrátili na MU - životné prostrendie na p. Navrátilovú, ktorá nám k pieskoviskám povedala nasledovné:

V súčasnosti máme v meste Sereď spolu  9 pieskovísk a o vybudovaní  ďalších v súčasnosti neuvažujeme.

Požiadavky na čistenie a udržiavanie pieskovísk stanovuje vyhláška MZ SR č. 521/2007 Z. z.   o podrobnostiach o požiadavkách na pieskoviská. Povinnosť výmeny piesku však zákon ani vyhláška prevádzkovateľom pieskovísk nestanovujú.  Mesto Sereď v rámci údržby pieskovísk  vykonáva kompletnú výmenu piesku v pieskoviskách 1 x za  2 až 3 roky, naposledy to bolo v minulom roku 2012 v objeme cca 54 m3. Kompletná výmena vrátane dezinfekcie stála  2 092,80 €.

Tento rok sme v  mesiacoch apríl – máj vykonali mechanické vyčistenie pieskovísk preosiatím, doplnili sme pieskoviská navážkou nového piesku v objeme cca 6 m3 a následne bola vykonaná dezinfekcia roztokom Sava. Dvakrát mesačne je vykonávané prelievanie pieskovísk vodou a mechanické čistenie.

Do budúcna v závislosti od dostupných finančných prostriedkov plánujeme postupnú rekonštrukciu detských ihrísk, predovšetkým odstránenie starých detských prvkov a zostáv, vybudovanie bezpečnostných povrchov a drobnej architektúry. Je možné, že v rámci nových architektonických riešení ihrísk, budú niektoré pieskoviská odstránené.

Ako je vidieť, mesto sa svojou činnosťou snaží udržiavať pieskoviská v čistote, no  napriek tomu rodičia musia svoje dieťa učiť základným hygienickým návykom a pri hre na pieskovisku ho sledovať a zabrániť dávať si ruky do úst ako aj piesok konzumovať.  Napriek rizikám ale nie je vhodné zakazovať deťom hrať sa v nich, nakoľko hrami pestujú sociálne návyky medzi vrstovníkmi, rozvíjajú  komunikáciu a jemnú motoriku.

 

 


Video k článku:


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
RE re Peter | 09-09-2013 18:20:41
Všetko je v poriadku,pár vyvolených bude mať trávnik?Ozaj iba pár vyvolených,prečo nie aj niekto z tvojej rodiny,prečo nezobrať malé deti na umelý trávnik ak bude na pieskovisku sneh,mokro..Aký asi názor majú tí čo ich deti sú už odrastené z pieskoviska a treba im dať väčší priestor na aktivity?Aké priority majú susedia čo venčia psov na tom pieskovisku kde sa na to idú hrať malé deti?Na trávniku im to nikto nedovolí aby tam venčili psov!Trocha viacej tolerancie .Aj Vám odrastú deti!
pre D. Stura | 09-09-2013 13:54:37
Odporucam: ako sa mozes pozerat na taky bordel, vyzbieraj si sam! Co si myslis, ze ked byvas na rodinnom dome, tak ti niekto pride vyzbierat, co mas po ulici? Moje decka, ked chcu vyjst na tytes, najprv tam musim vyzbierat bordel po debiloch, co chodia okolo a hovna po psickaroch...
nina | 09-09-2013 09:36:43
presne, ako pise obcan..
ale u nas to mozne nieje. my mame totiz inu kulturu. nechame vsetko tak, ako nam od ruky odpadne. nadavat, stazovat si a vypisovat maily vieme. ale ked treba nieco ozaj spravit nema kto. zorganizovat brigadu- ale nie taku, ze pridu dve- urobit a davat si na to potom pozor. nenechat, aby tam kde-kto nechaval bordel! ved tych ludi upozornite, odfotte, zavolajte mestskych policajtov!!!
D. Stura | 09-09-2013 08:58:32
Staci sa ist pozriet na vnutroblok na D. Stura a specialne na detske ihrisko. Hnus, spina, plne plastovych flias, pouzita vlozka sa tam valala mesiac, pod stromami neskutocny bordel, cele leto sa tam po veceroch stretla mladez po ktorej ostala hromada flias a nikto s tym nic nerobil. Preco mesto neposle svoju upratovaciu catu aj na sidliska? Ved toto sa uz neda zvladat
gulak | 05-09-2013 17:29:44
Mne sa zase páči pohľad,kde vidím,ako mladá mamička venčí psíka,ktorý sa vychcaje do pieskoviska a po pár hodinách,ide von s dieťatkom a vôbec jej nerobí starosť,že jej dieťa sa hrá v tom istom pieskovisku---aleluja
re:Peter | 05-09-2013 13:05:53
Travnik si niekam strc, su ovela potrebnejsie veci ako travnik pre par vyvolenych, urcite uprednostnim radsej hygienicky vhodne piesoviska.
Peter | 05-09-2013 12:02:58
Na budúci týžden bude pršať a na vine sú dotácie pre futbalistov!Toľko priorít kam vraziť peniaze čo sa tu už objavilo na SOL tak nestačilo by ani 300 OOO OOO!Už to vypadá tak,že chce byť niekto silou mocou múdry a bez argumentov,tak sa spomenie dotácia na trávnik a je to !CHabééééééééé.
Robo Horvath :( | 04-09-2013 23:33:58
pre Obcan | 04-09-2013 22:26:39
To by sa uz inak sni nedalo aby sa tu nenasiel hnup co zas okomentuje a spochybni v celku zaujimavu myslienku, napad alebo snahu. Ale podstatne je ze ty mas inde prioritu.
martina | 04-09-2013 22:51:04
pre: to urcite

ziadala som na MsU o vycistenie tohoto ihriska, lebo som tam bola asi pred 2 rokmi a bolo spinave. na moje prekvapenie som tam bola tento rok a bolo uplne v katastrofalnom stave. pouzity kondom, vselijake dosky, papere, sklo, pokazena hojdacka a tak mi to nedalo, narobila som fotecky a poslala na MsU so ziadostou o upratanie. prvy mail sa zahadne stratil. potom som tam sla osobne si overit, co sa stalo s tym mojim mailom. asi tak cela moja geneza... keby tak robili castejsie ludia co tam byvaju, tak si myslim, ze by nebolo v takom stave, v akom som ho videla ja! zrejme toto ihrisko tiez dobre poznas...
a aby si si nemyslel, ze len buzerujem mestsky urad s detskymi ihriskami, tak na DI na nam. slobody - garbiarska sem tam vyzbieram plastove flase a väcsi odpad co tam nechaju spratkovia, pokial sa moje decka ohadzuju kamenmi, lebo s pieskom je to tu tazke... pred 5 rokmi tu boli 2 pieskoviska, dnes ani jedno.
martina | 04-09-2013 22:42:36
ivetka fajn, ze si pouzila moju komunikaciu s p. ing. navratilovou a mam dalsiu zaujimavu :) ohladom bezpecnosti a STN ihriska vo velkom parku. skoda, len ze vsetky deti nemaju tiez STN...

dnes rano po 8.00 premyvali pracovnici piesok na DI D.Stura. poobede po skolke bolo pieskovisko plne deti. nenormalne dobre sa im robili babovecky, kopceky, jarky. osobne som na pieskovisko doniesla plnu tasku hraciek, aby sa kazdemu detatu co to uslo a nebolo tam pele-mele.
pre Obcan | 04-09-2013 22:26:39
a potom uz len ludi vymenis a bude to tak fungovat aj tu :)
Obcan | 04-09-2013 22:03:25
Staci sa ist pozriet hned k nasim zapadnym susedom:
Kazde pieskovisko je prikryte,ked pride mamicka,odhrnie plachtu (bezne na pieskoviskach ostavaju hracky a NIKTO ich ani nekradne)deti sa pohraju a ked odchadza posledna mamicka prec,zatiahne plachtu naspat.
Nejdu tam ziadne psy,macky a vsetko je uplne OK.
Dokonca aj verejne hajzle su ciste a volne pristupne,ziadne zetony a podobne.
Je to len o ludoch a nic viac.
Ak sa trebars neprida par eur futbalistom,tak iste by sa naslo aj na ucinne opatrenia pre deti.
Otazne je co je pre mesto priorita.
to určite | 04-09-2013 21:33:39
Na jesenskeho nebolo pieskovisko udržiavané už pekne dlho a nie že tento rok pekná sprostosť.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign