Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Ako je to so znížením miestnej dane z bytov ?

Iveta TóthováDátum04. 02. 2014 16:39:23TémaMestský úrad

V zmysle § 17 zákon č. 582/2004 Z.z. o miestnych daniach a miestnom poplatku za komunálne odpady a drobné stavebné odpady v platnom znení mesto môže všeobecne záväzným nariadením podľa miestnych podmienok ustanoviť zníženie dane z pozemkov, stavieb a bytov.

Mesto Sereď vo svojom Všeobecne záväznom nariadení (VZN) č. 13/2012 v § 6 ods.), ktoré bolo schválené Mestským zastupiteľstvom dňa 06.11.2012 upravilo zníženie nasledovne:

2) Správca dane ustanovuje, že poskytuje zníženie dane (3):

a)    vo výške 30% z daňovej povinnosti na pozemky, okrem stavebných pozemkov,                             vo vlastníctve občanov nachádzajúcich sa v hmotnej núdzi  a starších občanov ako 65 rokov, ak tieto pozemky slúžia výhradne na ich osobnú potrebu vo výške ich spoluvlastníckeho podielu uvedeného na Liste vlastníctva.

b)    vo výške  30% z daňovej povinnosti na stavby na bývanie vo vlastníctve občanov  nachádzajúcich sa v hmotnej núdzi  a starších občanov ako 65 rokov alebo občanov s ťažkým zdravotným postihnutím alebo držiteľov preukazu občana s ťažkým zdravotným postihnutím alebo držiteľov preukazu občana s ťažkým zdravotným postihnutím s potrebou sprievodcu, ako aj prevažne alebo úplne bezvládnych občanov, ktoré slúžia na ich trvalé bývanie vo výške ich spoluvlastníckeho podielu uvedeného na Liste vlastníctva.

c)    vo výške 30% z daňovej povinnosti na samostatne stojace garáže vo vlastníctve občanov starších ako 65 rokov  alebo občanov s ťažkým zdravotným postihnutím alebo držiteľov  preukazu  občana s ťažkým zdravotným postihnutím alebo držiteľov preukazu občana s ťažkým zdravotným postihnutím s potrebou sprievodcu , ktoré slúžia pre motorové vozidlo používané na ich dopravu vo výške spoluvlastníckeho podielu uvedeného na Liste vlastníctva. Zníženie sa vzťahuje iba na jednu garáž.   

3) Správca dane ustanovuje, že veková hranica občanov na poskytnutie zníženia daňovej   povinnosti z pozemkov, stavieb na bývanie a samostatne stojacich garáží je nad  65 rokov.

   4) Občan, ktorý si uplatnil zníženie dane v prechádzajúcich zdaňovacích obdobiach z dôvodu vekovej hranice a nenastali u neho zmeny skutočností rozhodujúcich na vyrubenie dane, bude znížená daň  i v nasledujúcich rokoch.

Teraz po praktickej stránke. Ak občas v Seredi nad 65 rokov vlastní 3-izbový byt o rozlohe 72m2 – platí ročne daň 12,74 €. Keby si uplatnil zníženie 30% - tak by platil 8,92€.

      Vlastník 2-izbového bytu o rozlohe 57m2 – platí ročne 9,97€ a po znížení 30% by platil 6,98€.

      Občania nad 65 rokov, vlastniaci byty a zároveň vlastnia aj iné nehnuteľnosti, môžu si uplatniť zníženie dani v súlade s týmto VZN. Väčšinou sú to garáže, pozemky, stavby atď. Takých občanov nad 65 rokov, ktorí vlastnia len byty sú rádovo len desiatky a dopad tohto zníženia u nich by nemal významný dopad na mestský rozpočet. Dostávame sa ale potom do dilemy, či vôbec od nich vyberať daň, resp. od koho teda. Mesto má totiž právo rozhodnúť sa pri súhrne miestnych daní do 5,00€, či daň vôbec bude vyrubovať – lebo náklady s vyrubením dane a splatením sú potom rovné tejto dani. Takisto sa potom môžu ozvať iné skupiny obyvateľov o podobné zníženia.

      Sadzby miestnych daní môže zmeniť MsZ na návrh poslancov, resp. aj občanov Serede. Sadzby sa menia formou priatia nového VZN. Každý návrh VZN je 15 dní pred zastupiteľstvom zverejnený na webstránke mesta,  ako aj na úradnej tabuli, kedy môžu občania pripomienkovať obsah tohto VZN. Všetky tieto pripomienky som povinný oznámiť poslancom ako aj členov príslušných komisií v schvaľovacom konaní.

Autor: Ing. Tibor Krajćovič, prednosta MsÚ Sereď 

 

zdroj: mesto Sereď

 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Tu ide o princíp a dodržiavanie schváleného VZN | 17-02-2014 18:56:46
Správca dane /obec/ môže ale nemusí rozhodnuť o znížení dane pre dôchodcov alebo občanov so ZŤP alebo občanov v hmotnej núdzi.
Sú samozrejme aj obce, ktoré neposkytujú zľavy vôbec.

Mesto prijalo VZN o daniach a tak ako uvádza "rudolf" vo svojom príspevku podľa informácie na mestskom úrade : citujem " táto zľava sa na vlastníkov bytov (činžiakov)nevzťahuje.Len na rodinné domy.

Prinajmenšom neobvyklé, ak občan v hmotnej núdzi v rodinnom dome by mal mať nárok na zníženie dane a občan v bytovom dome nie …???
/alebo občan so ZŤP alebo nad 65 rokov/.

Ale : ak si pozorne pozrieme VZN (§ 6 VZN 13/2012 a prísl. ustanovenia, ktorými správca dane ustanovuje, že poskytuje zníženie dane NIKDE vo VZN nie je, že občan
v bytovom dome nemá nárok na zníženie dane!!! Takéto informácie sú preto zavádzajúce!!!
TU IDE O PRINCÍP -- DODRŽIAVANIE schváleného VZN
anonym | 06-02-2014 08:29:25
Riziku chudoby a sociálneho vylúčenia v roku 2011 ktoré Eurostat uvádza v prípade Slovenska. Miera ohrozenia detí a mládeže dosiahla 26 %. V prípade dospelých šlo o 20,6 % a dôchodcov 14,5 %. Celkovo bolo v roku 2011 riziku chudoby a sociálneho vylúčenia vystavených 20,6 percent Slovákov.
800 € | 05-02-2014 21:14:34
Aha, p. majko, takže stále v sebe držite sklamanie z toho, že ste sa do vuc-ky nedostal. Ludia v meste, ak sa im nieco nepaci, maju tiež možnosť opytať sa svojho poslanca a napriek tomu sa k tomu, čo sa deje v meste vyjadrujete. prečo nie aj k tomu, čo sa deje vo vuc-ke? akosi tomu nechápem, ale vysvetľujem si to vašim sklamaním z výsledkov volieb do vuc-ky, kde ste neuspel. a zazvonil zvonec a rozpravke o nestrannom novinárovi je KONEC!!!
gulak | 05-02-2014 18:13:43
Mne nevadia dôchodcovia,len imbecil,môže na nich kydať,títo dôchodcovia skoro všetci poctivo pracovali a platili dane,mne vadia peniaze poukazované cigošom,vadí mi,že cirkev neplatí dane,vadí mi,že lekári nemajú registračné pokladnice a pod...
sawubona | 05-02-2014 16:26:06
Myslím si, že je veľmi zlé, že sa robia rozdiely v platení poplatkov - daní, medzi dôchodcami žijúcimi a bývajúcimi v jednom meste. Ten, kto býva v 2-izbovom byte v činžiaku je iný dôchodca ako ten z rodinného domu?
Odvoz veľkorozmerného odpadu: z času na čas ho má aj obyvateľ činžiaka. Aj ten je občan tohto mesta, prečo nemá nárok na tú istú službu ako ten z rodinného domu?? Myslíte, že je to v poriadku? Ja nie!!!
pre anonym | 05-02-2014 14:39:10
Určite s tým nesúhlasíme, aby sa zvyšovali poplatky v MŠ, aby sa deti v školách museli skladať na učebné pomôcky a pod., ale je nemiestne takto sa vyjadrovať na adresu dôchodcov. Prečo tieto osočujúce slová neadresujete skôr tým, ktorí vám zvyšujú poplatky, vymýšľajú rôzne nové, dobre platené inštitúcie a pod. V našej republike je už viac úradníkov ako pracujúcich. Dôchodcovia, do ktorých ste sa takou verbou pustili nevyberanými slovami, skoro každý odpracoval 40 rokov a viac,a statočne odvádzal dane, lebo v tom čase neboli žiadne daňové úniky. To vám asi neprekáža a nepoukazujete na to, že sa vyplácajú dávky v hmotnej núdzi aj tým, ktorí pre spoločnosť neodpracovali ani hodinu a ani pracovať nechcú. Závidíte dôchodcom tých eur na získaní zľavy na dani čo je v zákone zakotvené? Závisť je zlý radca.
anonym | 05-02-2014 13:26:23
Dôchodcom stále niečo znižovat a detom neustale zvysovat ,ved deti nie su pribrzdeni ficovolici a nemaju volebne pravo,tak kašlat na ne.
pre rudolf 5.2.2013 | 05-02-2014 12:00:32
Myslíte si, že by zľavy z dane z nehnuteľností na byty zrujnovať rozpočet mesta? Ja osobne si to nemyslím. Keď sa našli prostriedky na štedré odmeny, založenie s.r.o., Správa majetku, financovanie štadióna a pod., tak určite by až tak tieto zľavy neovplyvnili rozpočet. Túto selekciu občanov urobili aj pri odvoze veľkorozmerného odpadu. A čo si môžu v zákone upraviť? Tam je to určené. Tak napr. výšku dane, výšku veku. Ale nikde neni napísané, že môžu niečo vytrhávať z kontextu. Sú tam jednoznačne aj byty.
pre anonym | 05-02-2014 11:43:55
Len primitív môže toto napísať. Ak sa pokladáš za mladšiu generáciu, dokáž čo si ty vytvoril pre spoločnosť Si len požierač toho, čo vytvorili generácie pre tebou. Ty dostávaš do tvojich chrápov zadarno na úkor iných. Budeš aj ty starý a nech sa o tebe tak vyjadrujú tak, ako sa ty vyjadruješ. Nech sa ti to všetko vráti aj s úrokom. Myslíš, že budeš stále mladý?
anonym | 05-02-2014 10:40:46
Zas len dôchodcom-ficovoličom, všetko dostali do chrapov zadarmo na ukor mladších generácii.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 05-02-2014 09:18:13
Obcan | 04-02-2014 22:55:02 | - zaujima ma to, kde v sucasnosti realne mam moznost veci ovplyvnit.

Im ide o vsetko - mne o nic... - a ano bavim sa.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 05-02-2014 09:13:38
800 € | 04-02-2014 22:37:25 | - mam svoje priority a obmedzeny cas. K ovplyvnovaniu diania vo VUC obcania mesta dali mandat kandidatom - dnes poslancom za madarske strany. Ak sa obcanom nasho regionu nepaci stav vo VUC, maju moznost oslovit poslancov za volebny obvod, za ktory volili/nevolili.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 05-02-2014 09:10:11
rudolf | 05-02-2014 08:44:29 | - alebo znizenim nakladov - niekde...
rudolf | 05-02-2014 08:44:29
pre-zníženie dane,to o čom tu hovoríte je všeobecný zákon, VZN-ka to môžu upraviť.Keby sa to vsťahovalo na všetky byty vo vlastníctve a vek nad 65 rokov a ZŤP,mesto by prišlo o kopu prachov.Tie by museli nájsť niekde inde,napríklad zvýšením poplatkov za škôlky,smetné alebo iné položky!!!
zníženie dane | 04-02-2014 23:25:06
Zákon 582/2004 Z.z. § 17 odst.3d- hovorí o znížení dane občanom starších ako 62 rokov /môže byť aj vyšší/ zo stavieb a bytov. Prečo zavádzajú ľudí, že sa to týka len stavieb /rodinných domov/.Aj novelizácia tohto zákona to potvrdzuje. Dokedy budú z ľudí robiť blbcov? Naši páni asi nedočítali, že sa to týka aj bytov. To isté urobili aj s odvozom veľkorozmerného odpadu. Ten istý scenár. Nech konečne prestanú s takýmito praktikami a začnú sa správať zodpovedne!
Obcan | 04-02-2014 22:58:27
800 € | 04-02-2014 22:37:25

Som si Vas splietol-ospravedlnujem sa.
Obcan | 04-02-2014 22:55:02
800 € | 04-02-2014 22:37:25

Pan poslanec,to by sme tymto stylom mohli ist do parlamentu,alebo este lepsie rovno do europskeho parlamentu kde maju z dani obyc.ludi niekolkotisicove platy,odmeny,nahrady,diety a vysledny efekt rovnaky ako tu - na h.vno ...
Stve Vas ze ten zly Majko ide po tych seredskych,ale ti maju pracovat pre ludi v tomto meste,ze tak nerobia-on len na to poukazuje a kazdeho obcana osobna vec ako sa neskor podla toho zariadi.
Keby vas tam vsetkych ten zly Majko stale nepravom ociernoval,mohol by sa aj rozkrajat,ludia by mu neuverili viac nic.
Ale cim to je ze neveria prave vam,ze je na vas stale taka kritika ak dychate vsetci dusou za mesto ?
A cim to je ze ani jeden sem nechodi,len zaujimave ze vykukate spoza tych krickov naozaj ako mali chlapci ?
A hlavne ten ,,blby,,Majko disponuje aj neakou tou technikou a hlavne zdravym usudkom,tak vie aky to tu chlapci vykukaju spoza tych krickov,len je natolko profesionalny ze to nezverejnuje,ale verim tomu ze sa na tom dobre bavi :-)))
800 € | 04-02-2014 22:37:25
p.Majko, zajtra si poslanci v Trnave na Vuc budú schvalovat mesačne odmeny 800 eur. Chodte sa tam prosim pozret, čo to ma znamenat, este nič nedokazali a uz si schvaluju take vysoke odmeny mesacne z nasich dani. Maju predsa sluzit nam obcanom a nie mat z toho zarobkovu cinnost.
rudolf | 04-02-2014 18:13:34
Dnes som sa bol opýtať na mestskom úrade číslo dverí 12 a dostal som odpoveď ,že táto zľava sa na vlastníkov bytov (činžiakov)nevsťahuje.Len na rodinné domy.Prečo je to tak,spýtajte sa pánov poslancov.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign