Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

140-te výročie narodenia ...

Iveta Tóthová Dátum21. 04. 2010 20:57:32TémaKRIMI správy
 zdroj: internet
Týmto článkom riskujem, že ma anonymovia napadnú a odsúdia, tak hneď na úvod poprosím, aby to nerobili. Ale myslím si, že stojí za zmienku pripomenúť si jedno okrúhle výročie. 140-te. Je to výročie narodenia V.I.Lenina. Narodil sa 22.4.1870 v Simbirsku. Vlastným menom sa volal Vladimír Iľjič Ulianov. Jeho otec bol riaditeľ gymnázia. Už ako mladý chlapec bol intelektuálne veľmi vyspelý. Učil sa veľmi dobre. Bol vychovávaný vo svornej rodine. Ako samozrejmosť bola výchova k práci, k učeniu a citlivosti k biede a utrpeniu. Keď mal 16 rokov, umrel mu jeho otec na mozgovú príhodu. O rok neskôr bol popravený jeho brat Alexander za účasť na atentáte na cára. Po ukončení gymnázia pokračoval v štúdiu na právnickej fakulte, kde ho po štyroch mesiacoch vylúčili, za účasť na revolučnom študentskom krúžku. V tejto dobe začal veľa čítať, študoval ako samouk a v roku 1891 získal povolenie vykonávať právnickú činnosť. Po príchode do Petrohradu v roku 1893 sa stal vodcom petrohradských marxistov a o dva roky neskôr založil zväz boja za oslobodenie robotníckej triedy. Za túto činnosť bol uväznený a po štrnástich mesiacoch vyslaný na tri roky na Sibír. Po návrate v roku 1900 odišiel do emigrácie. Odtiaľto vydával časopis Iskra. Stáva sa vedúcou postavou revolučného hnutia. Po zvrhnutí cárizmu sa v roku 1917 vracia do Ruska. Osobne riadi Veľkú októbrovú revolúciu. Z krížnika Aurora sa na Leninov rozkaz vystrelila salva slepých nábojov ako signál pre delostrelecký pluk, ktorý začal útok na Zimný palác. Tým sa začala Októbrová revolúcia v Rusku. Po jej víťazstve sa dostáva na čelo sovietskeho štátu. Pod jeho velením sa začal budovať socializmus . Jeho manželka sa volala Nadežda Krupska. V.I. Lenin zomrel 21.1.1924. Leninovo telo bolo zabalzamované a vystavené v mauzóleu. V časoch socializmu sa chodili na jeho telo pozerať tisícky turistov. Neváhali stáť hodiny v rade, aby si tohto ruského velikána na pár minút mohli pozrieť. Životopis V.I.Lenina je oveľa obšírnejší. V tomto článku sme spomenuli len to najnutnejšie. Aby aj mladá generácia vedela, kto to bol. V.I.Lenin je kus našej histórie. Mnohý z nás sa o ňom učili v škole. Každý z generácie, ktorá bola školopovinná pred rokom 1989 vedela kto to bol. Veď jeho slávne „ učiť sa, učiť sa, učiť sa „ určite poznajú aj dnešné deti. A tá veta je pravdivá a platí aj v súčasnosti.

Fotogaléria k článku:

 zdroj: internet
Popis: zdroj: internet

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
›REGISTROVANÍ MENOM‹
registrovaní nickom
všetci
Ľubomír Veselický | 23-04-2010 20:58:54
Žiaľ dnes sa nedá spoliehať ani na storočných historikov. Vždy tožiž platilo, že históriu píšu víťazi.
Pre all | 23-04-2010 17:51:59
Najlepšie Vám to vysvetlia tridsaťročný "histirici".Tí si to všetko pamätajú.
Ľubomír Veselický | 23-04-2010 17:07:19
Je otázne, čo by nebolo, keby nebolo M.Gorbačova. Vývoj ide dopredu raz rýchlejšie, raz pomalšie. Perestrojka odhalila svinstvá Brežnevove a o pár rokov sa naše deti budú učiť o svinstvách dnes moderného ranokapitalistického Ruska. Ak ho pravda medzitým neprevetrá ďalšia komunistická revolúcia.
p.Sklenár a p.Veselický | 23-04-2010 14:36:54
len na margo Michaila Gorbačova - nebyť jeho perestrojky,tak asi by neexistovalo ani toto diskusné fórum a z Drážďan do Mníchova by sa chodilo s vízami.../kto by to povedal,že Nemci za znovuzjednotenie budú vďačiť Rusom,aj keď s tým znovuzjednotením je to po 20 rokoch všelijaké :-)
ja | 23-04-2010 10:23:20
Napoloen a Lenin su osobnosti, ktore napriek obetiam revolucii do ktorych boli zapojeni, maju obrovsky vplyv na mnohe vydobytky demokracie a uroven ludskeho zivota. Je celkom mozne ze bez tychto osobnosti by sa v tejto krajine hovorilo nemecky ci madarsky, robilo by sa 12 hodin denne a za mizerne mzdy a ktovie ci by nejaky internet vobec bol dostupny. Revolucie ukazuju "panom zemegule" ze este stale maju ludia nejaku volu a nie su totalne ovce, ktore len makaju na to aby sa oni mali dobre. Pozrite sa okolo sebe s kolkymi vecmi ste spokojni, pozrite sa na volebne harky koho a aku zmenu tychto veci vam ponukaju.
Ivan Sklenár | 23-04-2010 09:16:04
Nebola to len ruská šľachta, ktorú dal zlikvidovať V.I.L. Boli to aj obyčajní ľudia, roľníci, robotníci, po chrbtoch ktorých sa dostal dostal k moci. Tragické na jeho postave je (na rozdiel od Bonaparteho), že osobne dával pokyny na likvidáciu mnohých nepohodlných ľudí. Bol to V.I.L. kto vyvolal občiansku vojnu v krajine a zaviedol gulagy, ktoré už len zdokonaľoval J.V.S. M.Gorbačov v tom panoptiku bol už v tom čase. Ešte že slová "izmennik" a "vrag" sa nedajú popliesť. Tak sa zdá, že čím väčší darebák, tým viac má pomníkov. V jednej krajine za morom som sa stretol s pomenovaním V.I.L. ako "el monstruo rubículo". Aby ste nemuseli hľadať po slovníkoch, tak to znamená : "ryšavá obluda". Ako ďaleko je toto prirovnanie od pravdy, nech si urobí každý čitateľ sám.
Ľubomír Veselický | 22-04-2010 20:48:49
Každý veľký národ mal nejakého Lenina. Napoleón, ktorého vyniesla do kresla likvidácia francúzskej šľachty po páde Bastily, Francúzi nepovažujú dodnes za vraha národa. Na Rusko vyštartoval s cca 700 tisícovou armádou a domov sa vrátilo ani nie 3O tisíc zbedačených vojakov. Lenin tiež zlikvidoval ruskú šľachtu. Nevidím rozdiel medzi postrieľanim rodiny posledného ruského cára Romanova a sťatím Márie Antoinety a jej manžela Ľudovíta XVI. História ľudstva pozná množstvo "velikánov" ktorí boli mocní, vynášaní do neba a zároveň v tichosti dávali vraždiť svojich odporcov - príslušníkov ich vlastného národa. O niekoľko desaťročí možno sprievodkyňa panoptikom ruských osobností povie o Michailovi Gorbačovi: Vot, zdes smotríte na samovo boľšovo izmennika Ruskovo naroda!
Adriana Bašová | 22-04-2010 14:27:26
Pre anonym 22-04-2010 07:03 Milý anonym, srdečná vďaka :-)
najlepší o Leninovi | 22-04-2010 11:31:31
Busta Lenina Utíká takhle Roubíček ze Sovětského Svazu a na hranicích mu celníci najdou v kufru bustu Lenina. Ptají se Roubíčka : "Co to je ?" "To se ptají špatně," povídá Roubíček,"měli by se spíš zeptat, kdo to je? - To je Lenin ! Zachránce proletariátu celého světa, zakladatel mé milované vlasti, Sovětského Svazu, génius, který naplnil Marxovy myšlenky." "Dobře, můžete jít.", říkají celníci. Na izraelské hranici celníci u Roubíčka v kufru znovu najdou Leninovu bustu a ptají se ho: "Co to je ?" "To se ptají špatně," povídá Roubíček, "měli by se spíš zeptat, kdo to je? - To je Lenin ! Ten šílenec, co přivedl polovinu světa do chudoby, největší zločinec dvacátého století, nastrčená figurka, která aby pomohla Němčourům." "Dobře, můžete jít."říkají celníci. Roubíček přijede ke svým příbuzným a když si vybaluje věci, jeho synovec si všimne Leninovy busty a ptá se Roubíčka: "Strýčku, kdo to je ?" "Ale to se ptáš špatně, synovče, měl by ses spíš zeptat co to je? To je pět kilo zlata !"
Ivan Sklenár | 22-04-2010 11:23:26
Na margo diskutujúceho: anonym 22-04-2010 10:25 : V novembri 1990 som bol v Skt.Peterburgu, kde som navštívil aj Múzeum "Boľšoj okťjabrskoj revoľucii" .Je hnď oproti krížnika Aurora. Sú v ňom veľmi živo vypadajúce voskové figuríny známych osôb, ktoré žili v Rusku po r.1917. Sprievodkyňa, ktorá doprevádzala skupinku asi 12-13 návštevníkov, postála pred figurínou V.I.L. a vyriekla tieto slová, ktoré si budem pamätať asi do smrti:" Vot, zdes smotríte na samovo boľšovo vraga Ruskovo naroda".
Iveta Tóthová | 22-04-2010 11:08:21
Pán Sklenár, ďakujem za doplnenie článku. Aj ja sama patrím ku školopovinnej generácii spred 89 rokom, a o Leninovi sme sa učili len v superlatívoch. Dnes samozrejme viem aj odvrátenú stránku. Ja som ho nechcela v článku ani obhajovať, ani kritizovať. Jednoducho som ho chcela len pripomenúť. Veď na internete si o ňom môže každý prečítať. Práve preto som sa nechcela rozpisovať, lebo viem, že by dlhý životopis o ňom zrejme nikto nečítal. Ale som rada, že ste tento článok doplnil, veď o tom kvalitná diskusia má byť.
anonym | 22-04-2010 10:25:37
dakujem panovi Sklenárovi, vniesol objektivitu do tejto diskusie.Lenin bol zlocinec a myslim ze datum jeho narodenia si netreba pripominat, staci pripomenut jeho zlociny....
jeden bradatý vtip zo socíku | 22-04-2010 10:17:26
deti sú v múzeu a učiteľka im ukazuje obrazy.Zrazu prídu k jednému obrazu na ktorom je napísaný názov:Lenin vo Fínsku a na obraze je perina spod ktorej vytŕčajú dva páry noh.Janko sa pýta:koho sú tie jedny nohy?Nadeždy Krupskej,odpovedá učiteľka.A druhé nohy?Josipa Visarionoviča Stalina,hovorí učiteľka.A kde je súdruh Lenin,pýta sa Janko?Veď to tam máš napísané,hovorí učiteľka,LENIN JE VO FÍNSKU!!! :-D
anonym | 22-04-2010 09:52:28
Hodnotenie Ivana Sklenára je objektívnbejšia, ako spomienka autorky článku. Komunizmus a tým aj jeho zakladateľov a následne aj jeho pravoverných stúpencov nie len v Rusku ale na celom svete treba vedieť správne zaradiť. Nie je dôvod na ich glorifikáciu.
Ivan Sklenár | 22-04-2010 09:33:38
Začnem citátom z autorkinho príspevku: „Životopis V.I.Lenina je oveľa obšírnejší. V tomto článku sme spomenuli len to najnutnejšie. Aby aj mladá generácia vedela, kto to bol.” Ale myslím si, že ani generácia spred ´89 -teho o ňom nevedela všetko. Lebo ju to v škole neučili. Jednoducho, to nebolo možné. Z jeho životopisu vidno, že už za mladi sa neustále pohyboval na hrane vtedy platných zákonov. V ďalšom sa zdržím vlastného komentára a iba zhrniem to, čo autorka článku opomenula doplniť k textu, ktorý je akoby vystrihnutý zo školských učebníc spred r.´89. V.I.Lenin má výrazný podiel na tom, že vznikol prvý komunistický štát na svete. Leninovo založenie štátu s mocenským monopolom jednej strany, ktorý sa opieral o tajnú políciu a systém pracovných táborov, výrazne ovplyvnilo smer vývoja 20.storočia. Na zjazde roku 1903 rozdelilo ruských sociálnych demokratov Leninovo naliehanie na vybudovanie strany, ktorú by ovládla stranícka elita. Na tomto zhromaždení sa leninisti sformovali do radikálneho krídla a prijali označenie boľševici. Počas revolúcie roku 1905 hrali boľševici iba nevýznamnú úlohu a prakticky sa nezúčastnili na februárovej revolúcii roku 1917, ktorá zmietla cára. Po návrate z exilu (Švajčiarsko apríl./1917) musel po neúspešnom júlovom boľševickom puči utiekol do Fínska. Druhý pokus o prevrat vyniesol Lenina k moci a postavil ho na čelo vlády. Lenin rozpustil pod hrozbou zbraní prvé ruské slobodne zvolené ústavodarné zhromaždenie. Vyniesol stranu na úroveň bohov a začlenil do straníckej politiky ,,oprávnené krutosti“ ako spôsob ochrany ,,veriacich“(v boľševizmus). Receptom na ,,neveriacich“ bolo vyslanie na front, povinná práca, konfiškácia majetku, zatknutie, poprava zastrelením. Každé jeho opatrenie či nariadenie, ktoré v budúcnosti malo zabezpečiť šťastie a blahobyt, sprevádzalo násilie. Keďže zlikvidoval politickú opozíciu a súkromné vlastníctvo, pokladá sa za zakladateľa komunistickej totality. Konečný cieľ Boľševikov bolo nastolenie komunizmu a to nie len v Rusku, ale na celom svete. Po Leninovej smrti (1924) rozvinultento do obludných rozmerov Stalin. Štát, ktorý vytvoril Lenin, vydržal takmer 80 rokov a do svojho rozpadu roku 1991 priniesol tyraniu a utrpenie do veľkej časti Európy a Ázie. P.S. Všetkým Leninovým stúpencom: "Privet s dňom jevo 140 roždestva"
Jozef | 22-04-2010 09:26:14
Máj 1917. Rusko. Peterburg. Míting pracujúcich Putilovského závodu. V.I.Lenin sa chystá prehovoriť. Vylezie na obrnený transportér... Vtom okolostojaci pracujúci začnú skandovať: - Lennon, Lennon, Lennon... - Ja nie som Lennon, ja som Lenin - vysvetľuje Vladimír Iľjič. - Lennon, Lennon, Lennon... - Nerozumiete? Ja som Lenin! - Lennon, Lennon, Lennon... - No dobre! Chuj s vami! Yesterday... All my troubles seemed so far away!
anonym | 22-04-2010 07:03:00
Milá Adrika nie si len Leninovým dieťaťom ale aj dieťaťom Zeme, tak teda všetko najlepšie!!! :-*
digi | 21-04-2010 23:53:51
s panom bohom ked takto vystavia sudruha fica :-D inak lenina mam rad, hlavne na platinovej 5000 rublovke :-D
anonym | 21-04-2010 23:40:29
Súhlasím s JA. Nevidím dôvod na oslavu. Takýto pohľad na Lenina bol v hlbokom socializme. Socializmus skončil. Až tak hlboký vzťah sme k nemu nemali.
Miloš Majko | 21-04-2010 23:06:50
Osobne zastavam nazor, ze mlada generacia by mala vediet kto bol Lenin, Stalin, Hitler, Masaryk, Dubcek,Breznev, Gorbacov ci Husak. Je potrebne, aby vedeli v akej dobe zili, co spravili pre danu dobu a ako sa ich konanie odzrkadlilo na zivote nasom. Nech islo o postavy akekolvek, z historie ich jednoducho nevymazeme, no mozeme na ich chyby upozornit a poucit sa z nich.
JA | 21-04-2010 22:58:51
výročia narodenia hitlera si ľudia tuším nepripomínajú...
Adriana Bašová | 21-04-2010 21:56:24
Jééj ďakujem Vám, obom.. ;-)
Miloš Majko | 21-04-2010 21:53:30
Vsetko najlepsie, Adrika. :-*
Iveta Tóthová | 21-04-2010 21:52:19
Adrika : blahoželááááám !!! :-*
Adriana Bašová | 21-04-2010 21:50:53
Ivetka, týmto článkom si mi pripomenula pre mňa niečo osobné. Ten dátum 22.4. je pre môj život veľmi dôležitý. Otec mi zvykol /a napodiv to občas ešte aj zvykne/ hovorievať, že som Leninovo dieťa ... V ten deň som zmenila život svojim rodičom. Ich život sa od toho dňa stal krajším a veselším...
BC | 21-04-2010 21:18:53
Aj v Sofii, v Bulharsku mal mauzóleum tamojší komunistický predstaviteľ Todor Živkov. Po revolúcii z tohoto svätostánku urobili Bulhari verejné WC.
anonym | 21-04-2010 21:14:26
Mali by sme si ho uctiť minutou ticha. Onedlho, ak začneme budovať nový komunizmus sa o ňom dozvieme aj viacej. Chcel by som však pripomenút, že Lenin bol sovietsky "velikán", nie ruský. Hádam by sa do jeho skromného životopisu žiadalo ešte dodať, že zomrel na syfilis.
Marco Pollo | 21-04-2010 21:07:34
*yes*

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign