Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Odpoveď na článok Transparentné financovanie miestnych médií

Vladimír HeregaDátum25. 05. 2014 23:20:16TémaNázor občana

Nedávno som požiadal o umiestnenie článku ohľadom Transparentného financovania mestských médií na portáli Sereďských noviniek. Žiadosti bolo vyhovené a článok umiestnený.Asi o 2 dni som dostal naň odpoveď od hovorcu mesta p.Veselického.Vzhľadom nato, že článok som prvotne umiestnil na SOL umiestnim sem aj odpoveď, ktorú som dostal. Nech si každý urobí svoj názor.Jednu vec by som však dodal, že ani na jednu z otázok, ktoré som do článku uverejnil, som odpoveď neobdržal.Je tu vysvetlené prečo a ako sa médiá financujú, no pre mňa ako občana je podstatné to, aké informácie médium občanom poskytuje, ako rýchlo a v akej výpovednej hodnote.Tým samozrejme nechcem povedať že SN alebo Krea v niečom zavádza, či klame.No chýbajú mi u nich dotiahnuté veci.V minulosti a to aj nedávnej tu boli rozličné problémy, ktoré SN síce uverejnili do správ, no výsledok sme sa už nedozvedeli.

Odpoveď p.Veselického pridávam v úplnej forme, podotýkam, že nie je nijak upravená, a jej originál sa nachádza na stránkach Sereďských noviniek.

Je financovanie miestnych médií transparentné?

Áno je. Ak má o tom niekto pochybnosti, stačí sa opýtať. Pýtať sa, je pravdaže možné aj listom na stránke Seredských noviniek. Škoda, že sa tak stalo bez predchádzajúceho overenia podstatných údajov. Sloboda  prejavu bola využitá  ako sloboda šírenia neoverených domnienok. 

Tak ako je to? Dávame médiám štedré dotácie? Štedrý môže byť dar. Štedrú platbu ekonomický slovník nepozná. Mesto dotácie médiám nedáva. Mesto zmluvným médiám platí v zmysle zákona a v rámci dohodnutých pravidiel za dohodnuté a poskytnuté služby.

Koľko nás to stojí? Do schránok Seredčanov prichádza desaťkrát v roku 6,5 tisíc výtlačkov Seredských noviniek. Za ich výrobu a distribúciu platíme mesačne 800 Eur.  800 Eur :  6 500 je v prepočte 12,31 Centov za jeden výtlačok. O znížení pôvodného poplatku 1 100 Eur za výrobu a distribúciu SN rozhodlo zastupiteľstvo Serede po súhlase so zvýšením počtu strán z 8 na 12 v prospech reklamy a inzercie uznesením č. 97 zo 16.4.2013. Uznesenie bolo zverejnené na webovej stránke mesta. Čo bolo na tomto konaní netransparentné?

RTV Krea dostala na rok 2014 tak ako vlani  3 300 Eur! Uznesením č. 23/2014 schválili poslanci spoluprácu medzi Slovmediou SK s r.o. Galanta ako prevádzkovateľom  vysielania Regionálnej televízie KREA. Aj toto uznesenie bolo zverejnené. Čo na tomto konaní nebolo transparentné? Od 1. januára do 1. mája 2014 odvysielala RTV KREA   26 reportáží a 40  správ o dianí v meste Sereď. Za tzv. „štedré dotácie“  dostali obyvatelia Serede a okolia 66  televíznych informácií o našom meste. Štyri mesiace – tretina roka.   1 100 Eur – tretina ročnej platby. Jedna informácia nás stála  16.66  €ur. Veľa?

Citujem z návrhu zmluvy o spolupráci medzi mestom a Majko Design Studio vydávateľom a prevádzkovateľom internetového média SeredOnline.sk  z júla 2010:
„Zmluvné strany sa dohodli, že cena za objednané spravodajské príspevky a za objednané obrazové príspevky v kalendárnom mesiaci v súčte predstavuje 800 € (slovom : osemsto Euro), vrátane DPH.

Ročné náklady podľa návrhu zmluvy pána M. Majku  9 600 €.  Ročné náklady podľa zmluvy s RTV Krea   3 300 €.  Pán Herega v závere svojho diskusného príspevku zverejneného na SOL 17. 5. 2014 píše, že: 
 ......nijaký sedlák nekúpi koňa čo viac žere než pracuje.  Presne tak pán Herega. Takto hospodárne sme sa správali aj my pri hľadaní dodávateľa  a sprostredkovateľa informácií o meste. Náklady mesta a teda aj občanov od RTV KREA sú zhruba tretinové v porovnaní s tým, čo ponúkal pán Majko. 
Poznamenávam, že nikto z tých, čo RTV KREA a SN s obľubou kritizujú, neprišiel ani raz s návrhom alebo ponukou, že služby na lepšej úrovni vie zabezpečiť za nižšiu cenu, ako to urobilo mesto pri obstarávaní spomínaných dodávateľov. 

Pán Herega tvrdí, citujem: „mimo povinných informácií o dianí v našom meste, príp. v blízkom okolí sa z nich (rozumej Seredských noviniek) nedozvieme nič.“ Nepoznám pojem povinné informácie a neviem či ich nejaký právny predpis médiám prikazuje. Možno autorovi  išlo o povinnosť poskytovať informácie tak ako tom  v návrhu zmluvy napísal pán Miloš Majko . Citujem: „Objednávateľ prostredníctvom tejto zmluvy zabezpečuje splnenie svojej ústavnej povinnosti poskytovať informácie o svojej činnosti v zákonom stanovenom  rozsahu a štátnom jazyku.“

Seredské novinky sú nezaujímavé, píše pán Herega. Pozitívne hodnotí SOL, ktoré informuje aj o okolí a iných krajinách. V poriadku. Pýtam sa ale, či pre Seredčana sú udalosti  zo sveta vždy zaujímavejšie ako tie, ktoré sa týkajú priamo Serede. Seredské novinky sú o Seredi. Preto o Majstrovstvách Slovenska v basketbale žiačok, ktoré sa konali v Sokolovni 16. až 18. mája  informovali SN pred i po akcii.  SOL v tom čase ponúklo čitateľom informáciu o behu v Gáni. Pán Herega vo svojom článku  tvrdí, že zo SN sa obyvatelia nedozvedia nič o problémoch, ktoré mesto trápia. To napríklad znamená, že rokovanie 3. marca, ktoré by v prípade pozitívneho rozhodnutia investora  znamenalo stovky pracovných miest, nebolo dôležité. Nezamestnanosť podľa pána Heregu asi nie je problémom, ktorý mesto trápi. Ani rokovanie o RZP konané 7. marca, ktorého obsahom bol plánovaný odchod tejto služby z mesta, nebolo dôležité. Stretnutie so zástupcami Slovenskej pošty, a.s. o potrebe zrýchlenia rekonštrukčných prác a vybudovania bezbariérového prístupu do budovy tiež nie je problémom. Zhrnuté a podčiarknuté.  Povinnosťou viac ako päťdesiatich autorov článkov zverejnených doteraz v SN je informovať o takých veciach, ktoré za problémové považuje iba pán Herega. V závere svojho listu sa autor identifikoval ako občan, ktorému sa nepáči, že jeho dane sú používané aj na financovanie médií, ktoré o ničom neinformujú.  Každé číslo noviniek po ich distribúcii analyzujem. Štruktúra informácií je bohatá a rôznorodá. Ak niektorý z čitateľov považuje všetky tieto informácie za nič, bude to zrejme skôr  jeho problém  ako problém autorov článkov a redakčnej rady Seredských noviniek, ktorá o ich obsahu rozhoduje.

 

Vzhľadom na fakt, ktorý pán Veselický v odpovedi uvádza, že mesto má s médiami dohodnuté ceny, predpokladám, že výberu média, ktoré mestu Sereď tieto služby poskytuje predchádzalo nejaké výberové konanie. Preto som o vyjadrenie sa k veci v rámci korektnosti požiadal aj p. Majka.

- - -

Skutočne mi nedá vevyjadrit sa k článku, ktorý v SN publikoval Ľubomír Veselický, ako reakciu na článok Vladimíra Heregu.

Jedna nepresnost za druhou, vyberanie informácií, ktoré sa pánovi Veselickému hodia do scenára a úmyselné zavádzanie širokej čitateľskej verejnosti. Niečo, čo by sme v roku  2014 za peniaze daňových poplatníkov  od voleného zástupcu občanov čítať rozhodne  nemali.  U pána Veselického to však nie je žiadnym prekvapením a preto som sa podrobnejšie vyjadril už v piatok a to v článku, ktorý som zaslal do SN so žiadosťou o jeho uverejnenie.

Tu   http://www.seredonline.sk/clanky/ked-objektivne-tak-naozaj-objektivne/    publikujem plný svoj materiál, ktorý priamo nadväzuje na článok Ľ. Veselického, poslanca  MsZ, viceprimátora a hovorcu mesta.

Miloš Majko

 

 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Jozef | 30-05-2014 09:20:58
....z pera L.V.:

"Pán Herega to vidí inak. Neschválený zámer multifunkčnej haly s ľadovou plochou je negatívom poslancov. Ak by bola v hlasovaní táto akcia prešla, dostávali by sme po nose za to, že sme nepočúvali ľudí bývajúcich v okolitých domoch, ktorí zásadne s návrhom výstavby multifunkčnej haly nesúhlasili, pretože nechceli znášať očakávaný stavebných ruch."

"Petícia proti výstavbe cesty a za zachovanie súčasného chodníka na ul. Jesenského, Komenského v Seredi. Podpísalo ju 437 ľudí, z toho 78 v Seredi ani nebývali. Cestu i chodník samozrejme postavíme. Komunikácia bude pekná funkčná a zodpovedajúca potrebám obyvateľov."

zeby dvojaky meter, pan vice?
a este jedno, pan vice, nie mesto zaplatilo, ale obyvatelia mesta prispeli zo svojho. Na vsetky Vami vymenovane "zasluhy".
Tak je | 27-05-2014 20:09:04
Ludia by mali vedieť ako hospodária naši radný s peniazmi poplatníkov. Malo by sa zaviesť niečo také, že vyvesiť to na internet, začo sa platí a kolko. A pri tom by sa zodpovedalo veľa otázok a nemuselo by sa naslepo upodozrievať, že sa niečo prešustrovalo.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 26-05-2014 22:14:22
Pre občana Serede | 26-05-2014 20:21:07 | - CHYBA uz v zakladnom mysleni!

Pisete, ze obcan si ma preverovat. Nie, obcan ma byt informovany vopred o tom, ako hodla osoba poverena so spravovanim verejnych financnych prostriedkov s nimi nalozit.

Doslo k tomu? Obcan rozmysla dobre, schvalujem ze sa pyta a plne ho v tom podporujem. Jeho argumenty su logicke a jeho pohlad na vec je spravny.

Vedenie mesta, poslanci MsZ presne tak, ako vedenie SMS s.r.o. neinformujmu obcanov o nakladani s verejnymi financiami a verejnym majetkom dostatocne.

Nespravuju sukromne firmy, spravuju nas majetok a peniaze, ktore obcania zarobili a zo zakona ich museli odviest statu alebo priamo obci. Obcan MA PLNE PRAVO na KONTROLU kto a ako s nimi naklada.

Chapem, ze to mnohym volenym funkcionarom a aj mnohym uradnikom nevyhovuje. Vim viac rozumny a rozhladeny obcan toto bude citit, tym viac sa bude o vec zaujimat.

:-)
reakcia na Pre občana Serede | 26-05-2014 20:21:07 | 26-05-2014 21:54:20
Ja nepíšem nezmysly, ale dal som dotaz. Pre mňa to nebol nezmysel, ale holá skutočnosť, že som si všimol auto s reklamou Seredských noviniek. Keďže som vedel o probléme s dopravou starších ľudí a na to peniaze nemáme a po nejakom čase vidím auto na ktoré peniaze máme. No nespýtaj sa.?.?.?
Lenže ja nie som taký, čo len ospravedlňuje mocipánov a nezatváram oči pred ich šafárením. Sú veci potrebné a ešte potrebnejšie. !!!!
Registrovaný Vladimír Herega Vladimír Herega | 26-05-2014 20:41:44
pre občan Serede | 26-05-2014 20:03:18
Veľmi zaujímavá myšlienka hodná zamyslenia sa.Určite by takáto služba nebola na škodu, ale keďže naše mesto nemá mimo niekoľkých aktivít na nič tak zrejme ostane bez odozvy.Treba šetriť najmä na ľuďoch, i keď by bolo už načase aby za svoje dane konečne aj niečo dostali.
Pre občana Serede | 26-05-2014 20:21:07
Auto patrí údržbe, správe majetku mesta Sereď, starajú sa o mestské budovy, opravy elektriky v škôlkach, lavičiek a podobne. A že majú na bokoch aj názov noviniek je len reklama na novinky.
Niekedy je dobré zistenie si skutočnosti a nie písať nezmysly.
občan Serede | 26-05-2014 20:03:18
Vážený občania. (nemyslím tým bandu s MsÚ). Všimol som si, že niekoľko týždňov, (alebo mesiacov? Postrehol som to iba nedávno) jazdí po Seredi auto s logom Seredské novinky, alebo noviny. Mňa osobne by zaujímalo, kde sa našli peniaze na tento účel. Nemá niekto o tom znalosti? Totiž prečo ma to tak interesuje. Pred istým časom sa informovala na Mestskom úrade istá osoba, či by mesto nemohlo zriadiť službu pre obyvateľov a to konkrétne službu ako sociálny taxík. Sú osoby, ktoré potrebujú takúto pomoc. Sú to prevažne prestárle osoby, či nejak inak hendikepované. Odpoveď bola veľmi jednoduchá. Na to nie sú peniaze. Ja sa preto pýtam. Na sociálny taxík mesto nemá, tak prečo kúpili auto pre taký paškvil? Mne to tak pripadá, že starší, či prestárly občan už nemá žiadnu cenu v očiach mestskej vrchnosti. Nájde sa niekto, kto by mi vedel dať na toto odpoveď?
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 26-05-2014 13:12:39
Robo, napisanie clankov a priprava materialov je podla mna v poriadku. Ide oi informovanie verejnosti. O beznych akciach je informacia informaciou. Som za to, aby sa prezentovali uplne vsetci - ak sa o akcii dozvieme, je fuk, kto ju organizuje, ci je to poslanec alebo primator alebo MS. My k tomu pristupujeme rovnako.

Problem je v propagande L.Veselickeho, ktory ucelovo zavadza a dezinformuje a to nielen v SN!
Robo Horvath :) | 26-05-2014 10:20:03
Možno p. Veselickeho nabudilo dat tuto akože finančnu transparentnu informaciu von aj moja otazka, ktoru som uz spomenul viackrat.
"Ze obyvatelov co toto cele platia by urcite zaujimalo ake su skutocne vynalozene naklady na SN a RTV KREA"

Podla mna su toto len ciastocne a zavadzajuce informacie o skutočnych vynalozenych nakladoch.

Nevidim tu ročny sumar nakladov na p. Janegovú a všetkych zamestnancov MsU vcetne s.r.o. ktorí tvoria obsah a članky do medii SN,KREA a to počas PRACOVNEJ DOBY, vcetne aj p. Veselického, pretože aj to su naklady co platia obyvatelia. Môj skromny odhad je ze to pôjde na ticice hodin co tvorcovia clankov v SN odpracovali pocas pracovnej doby a to samozrejme mimo pracovnej náplne.
Plus el. a dalsia spotreba.
Lebo rozpravke ze to vsetci a vsetko robili a robia zadara a vo svojom volnom case neuveria uz asi ani tie deti v skôlkach po tom zvyšenom skolnom :)


Jozef | 26-05-2014 08:28:16
Transparentne, pre pripomenutie, par citatov z pera p. viceVeselickeho, ktore kedysi uverjnil tu na SOL:

28. 05. 2009
"Keby neexistovali nezávislé internetové noviny www.seredonline.sk, tak sa o pripravovaných zmenách dozvedia obyvatelia Serede až vtedy, keď sa začne niečo búrať a niečo stavať. Zástancovia dobrého fungovania toku informácií z MsÚ k občanom mi môžu oponovať, že mestský rozhlas o prezentáciách informoval. Neviem. Možno. Výsledok bol taký, že v zasadačke bolo asi desať občanov. Seredské novinky sú mesačník. Tie na efektívne podávanie takýchto informácií nemajú šancu. RTV KREA informuje prakticky iba o tom, čo sa už stalo. A oficiálna stránka mesta? No len skúste hľadať. Možno sa doklikáte."

01-06-2010
"Ak už hovoríme o peniazoch tak Vám páni a dámy pripomeniem, že RTV KREA dostane od Mesta Sereď v tomto roku 6639 Eur. Máte pocit, že množstvo, obsah informácií tohto média a ich frekvencia zodpovedajú schválenej čiastke? "

04-12-2010
"Je faktom, že nielen v období uplynulých volieb, ale od začiatku vzniku tohto média, žiadne iné médium počas uplynulých tridsiatich mesiacoch neposkytlo o dianí v meste toľko informácií ako seredonline.sk. Ponuka na spoluprácu bola tomuto zastupiteľstvu daná už začiatkom roku 2007. Máme rok 2010. Je pravdou, že i keď sme v hodnotení otvorenosti a transparentnosti ako mesto obstáli veľmi dobre, existuje ešte dosť dobrých projektov, ktoré informovanosť občanov výrazne zvýšia. Jedným z tých projektov je aj spolupráca mesta so SOL. "

a na zaver(zatial), p. viceBloger, nezabudli ste pri vypocte stedrych darov aj na ciastku pre slecnu Bc., ktorej, mimochodom, podla mna za niektore "clanky" platite duplicitne? Raz RTV, raz SN?

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign