Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Zhodnocovanie odpadových plastov katalytickou depolymerizáciou - ak neviete o čo ide, o niekoľko dní to asi bude jedno - AKTUALIZOVANÉ

Miloš MajkoDátum27. 12. 2011 10:53:28TémaAktuálne témy
24

Mesto  Sereď na svojej oficiálnej  webovej stránke  22. decembra  2011 zverejnilo oznámenie v súlade so zákonom  pod nasledovným nadpisom: 

V priloženom dokumente  PDF formátu sa však nachádza len oznam, ktorý hovorí o zámere firmy pravdepodobne realizovať uvedenú výrobu v Seredi  a že občania majú  21 dní od zverejnenia oznamu možnosť prísť sa oboznámiť  so zámerom na oddelenie Výstavby  MsÚ  a zároveň, že verejnosť  má možnosť písomne doručiť  svoje stanovisko k veci a to na  Ministerstvo životného prostredia.

Nie som odborník, aby som sa zaoberal opätovne inak predmetnou vecou, ako spôsobom informovania verejnosti. Nepochybujem o tom, že v danej veci bola ako obyčajne naplnená litera zákona. Ale to bola aj v prípade revitalizácie námestia Slobody.  A verím tomu, že v súlade s vtedy platnou  legislatívou bolo postupované aj v prípade povoľovania prevádzky na  "výrobu prírodných obalov" na  Trnavskej ulici.  V tom prvom prípade vieme pomerne podrobne k čomu došlo a v tom druhom prípade  to po dlhé roky najmä intenzívne cítime. Tým bližšie bývajúcim sa žalúdok prevracia už iba pri pomyslení na samotnú prevádzku "črevárov", v ktorej sa ľudsky povedané, čistia  ho*ná  zo zvieracích čriev. A to na začiatku bolo hovorené o prírodných obaloch. Ako múdro to znie, že?

Obyvatelia mesta  sa už poučili. Nové pracovné príležitosti sú potrebné ako soľ. Ale ak občania majú k dispozícii od mesta iba slovné spojenie   "Zhodnocovanie odpadových plastov katalytickou depolymerizáciou"     - to na prvý pohľad vôbec neznie dobre, resp. zrozumitelne. Každý z nás má akosi v pamäti ako čo  chutí, vonia, ale aj smrdí. Nechceme tvrdiť, že niečo tu bude  po novom  voňať či smrdieť. My len nevieme o čom je reč. A kedže na to máme už iba  necelé dva týždne, jednoducho  sa pýtame - nemal by občanom mesta niekto kompetentný vysvetliť, čo sa to teda v meste chystá?

- - -

Google je fajn nástroj. Odporúčam zadať kľúčové slová.  Pre bežného občana však  pravdepodobne ostávajúci časový limit na získanie prehľadu stačiť nebude. Neplatíme si na  MsÚ odborníkov, aby nám to vysvetlili?

 

AKTUALIZOVANÉ: Na základe intenzívneho zisťovania  u kompetentných môžeme občanov telefonicky sa informujúcich počas sviatkov ubezpečiť, že k problematike prinesieme ďalšie informácie. Pom oznámení uverejnenom  22.12. 2011, budú prebiehať  ďalšie konania vo veci.


Priložené súbory k článku:



Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Jozef | 30-01-2012 12:27:41
.....
8.2.2012 o 16.00 hod. vo velkej zasadacke MsU v Seredi sa uskutocni verejne prerokovanie navrhovanej cinnosti.

http://eia.enviroportal.sk/detail/zhodnocovanie-odpadovych-plastov-katalytickou-depolymerizaciou-sered
ešte doplním | 28-12-2011 10:38:50
tých 900 ton odpadu - to je mesačne...
pre JA--- 23:50:37 | 28-12-2011 10:35:39
na jednej strane zamestnávateľ zamestnávajúci cca koľko? 13-15?ľudí?,na druhej strane zvážanie plastového odpadu v objeme koľko?900 ton?
ja len toľko,nech sa vyjadria občania,ja osobne už som sa rozhodol a keď bude petícia,viem čo podpíšem...
Miloš,ide o technológiu PCP 700? | 28-12-2011 09:41:04
zadajte do google:
eia.enviroportal.sk/dokument?id=43708
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 28-12-2011 00:01:43
Presne ako v inych pripadoch pred tymto. Dobru vec nie je dovod nikym spochybnovat. Ale je potrebna komunikacia a korektne informacie. Bez nich sa netreba cudovat, ze ludia su citlivi a svojim sposobom sa spravaju utocne.

Komunikovat a komunikovat. Predchadzat problemom a konfliktom.
Robo Horvath | 27-12-2011 23:57:52
Ja sa tiež teším, ale skoro všetci niklováci zomreli a zomierajú na rakovinu. Já len že netreba niektoré veci podceňovať.
JA--- | 27-12-2011 23:50:37
A iní by sa potešili, že k nim v ťažkých časoch ide zamestnávateľ :-P
Robo Horvath | 27-12-2011 23:42:35
Ono netvrdím že to je škodlivé, ale možno keď sa z plastov bude robiť nafta , tak to až také EKO nebude. Ešte sme sa jedného albánskeho bordelu nezbavili . Aj to čo sa tam recyklujú tie auto batérie je bodrel. Pár krát som len išiel okolo a vzduchom samá kyselina, čo sa nedalo ani dýchať. A možno sa stačí opýtať zamestnancov na ich hodnoty olova v tele. A od večera do rána mám spálené listy na stromoch z kyslého prášku a dažďu. Ono papier znesie veľa ale organizmus náš a našich detí možno až toľko nie. A preto to možno netreba bagatelizovať a podceňovať. Treba o tom vedieť maximum informácií, lebo zdravie máme všetci len jedno.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 27-12-2011 22:16:24
A to sa drzime pri zemi v naozaj kultivovanej diskusii.

Pytam sa, nebolo by vhodnejsie, ucelnejsie a veci prospesnejsie korektne informacie verejnosti dat vopred? V podstate (mozno trosku zjednodusene povedane) by nasledne nebolo o com hovorit.

Zivotne prostredie v tak velmi skusanej lokalite akou je Sered, je pre obyvatelov mimoriadne citlivou temou.

Osobne sa cudujem stavu, ze snad desiatky ludi sa vedia pozastavit nad moznym ypsylonom v slove, a tak malo ludi verejne diskutuje o svojej buducnosti.

Cez vikend 15 rozhorcenych ludi telefonovalo a vyhrazalo sa peticiami proti niecomu, co sa vlastne este ani nezacalo. Zbytocne komplikacie a pochybnosti.
JA--- | 27-12-2011 21:59:13
A do tretice :)
ten článok na ktorý odkazujete je dosť pochybný (tak ako celá tá stránka o očkovaní), nevidím tam odkazy na karentované časopisy. Skutočná pravda je taká, že doposiaľ neexistuje vedecká štúdia, ktorá by potvrdzovala rakovinotvorný účinok hliníka (netreba si mýliť s Alzheimerom). Či sa vám to páči alebo nie, s hliníkom sa aj tak stretávate na každom kroku (napr. každý deň v antiperspiranti). Ale myslím že sme už do odbočili od hlavnej témy :) v skratke: ak sa na technológiu spracovania polymérov bude používať katalyzátor Al/Al2O3, vplyv hliníka na životné prostredie bude zanedbateľný. :) k ostatnému sa nevyjadrujem :)
JA--- | 27-12-2011 21:51:33
Mimochodom, implantáty na báze korundu sa skutočne pužívajú (napr. umelé kĺby).
JA--- | 27-12-2011 21:50:02
:D
ten hliník z bradavky a hliníková lyžička tak to sú úplne odlišné formy hliníka. aj fluór je potrebný pre správny vývoj zubov ale skúste sa napiť kyseliny fluorovodíkovej :D ten hliník čo sa používa ako katalyzátor je chemicky tak inertný že by ste ho mohli pokojne používať ako lyžičku alebo si ho implantovať do prsníka :) Al2O3 (korund) je po diamante druhá najtvrdšia látka... všetko závisí od formy. práve takéto reči prispievajú k "dezinformovanosti" ako to nazval p. Majko, a práve tomu sa snažia tieto noviny zabrániť, tak aspoň vidíme aký je účinok :)
Robo Horvath | 27-12-2011 21:30:59
JA, to je už dokázané.

V nedávnej správe, ktorú vydala Katedra biomolekulárnych vied Univerzity v Urbine v Taliansku, sa píše, že tekutina odobratá z bradavky pacientiek s nádorom obsahovala významne vyššie hladiny hliníka ako tekutina z bradaviek žien bez nádoru prsníka – približne dvakrát toľko.4
Početné štúdie zistili, že získanie tekutiny z bradavky pomocou odsávačky (u premenopauzálnych aj postmenopauzálnych žien) umožňuje jednoduchým spôsobom študovať mikroprostredie tkaniva kanálikov, ktoré je najčastejším miestom vzniku nádorov prsníka.5


Viac tu: http://www.slobodavockovani.sk/news/nove-studie-odhaluju-alarmujucu-skrytu-pricinu-rakoviny-prsnika/
Pavol Kurbel | 27-12-2011 21:12:30
Pre ja.
Prečo už nejedávate hliníkovou lyžicou, prečo sa nepredávajú hliníkové ešusy a prečo sa zrušili hliníkové sudy na pivo?
JA--- | 27-12-2011 21:08:15
tak v čom je hliník škodlivý?
Robo Horvath | 27-12-2011 19:56:29
Treba použiť sedliacky rozum. Ak je niekde v okolí niečo podobné, treba prieskum priamo na mieste , nech obyvatelia vedia čo to môže priniesť. A to že sa pri tom používa hliník je možné ale to, že hliník je neškodný je dobrá blbosť. Možno to nieje zlý zámer, ale aký to môže mať dôsledok na zdravie a okolie?
JA--- | 27-12-2011 19:18:10
nechápem aké pochybnosti môže ten materiál vniesť medzi verejnosť....môžete byť konkrétnejší?
re realita | 27-12-2011 18:06:41
podstatou diskusie nebolo schvalovanie ale samotna informacia, ktora prisla od sukromnej spolocnosti cez MZP rovnako k nam ako na mesto ale nevadi
realita | 27-12-2011 17:51:56
Povoľujúci orgán: MÚ Sereď

To sa píše priamo na stránke ministerstva. Taže mesto nie je jedným z nás. Mesto má rozhodujúce slovo pri povoľovaní všetkého čo sa v meste ide realizovať.
anonym | 27-12-2011 17:41:06
treba si uvedomit jednu vec, ze ide o projekt sukromnej spolocnosti posudzovany ministerstvom zivotneho prostredia SR (tzv. EIA) a teda s tym mesto viac menej nic nema, dokumentacia k tomu bude slusna buchla a je k dispozicii tu http://eia.enviroportal.sk/detail/zhodnocovanie-odpadovych-plastov-katalytickou-depolymerizaciou-sered, mesto je v tomto dotknute rovnako ako kazdy iny z nas, informacie si treba opat raz PRECITAT, ale to tu je pravidelne velky problem pre niektorych
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 27-12-2011 15:27:20
No, to je jeden z materialov, ktory moze medzi verejnost zaniest hodne pochybnosti. Na tieto materialy ma toriy upozornili medzi sviatkam rozhorceni obyvatelia mesta.

A vzhladom k tomu, ze nepochybne ide o rozumny projekt, znovu to bude na skodu celej veci. Obyvatelia mesta maju pravo na vcase a korektne informacie a to aj o stave zivotneho prostredia v ktorom ziju.

Mam za to, ze v zaujme realizacie samotnych projektov je o nich potrebne informovat vopred. Predist pochybnostiam a nevhodnym uvaham, domnienkam a nespravnej interpretacii odbornych pojmov.
to je toto? /PCP? | 27-12-2011 15:18:07
http://www.priateliazeme.sk/spz/files/Z%C3%A1vere%C4%8Dn%C3%A9_stanovisko.doc
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 27-12-2011 15:07:50
JA-- | 27-12-2011 15:04:07 | - ze to je moderna a dobra technologia, o tom nepochybujem. Skuste to vysvetlit tym asi 15 ludom, ktori sa dostali k informacii z jednej A4 uverejnenej mestom o projekte. Ja info o projekte ziskavam od dnesneho rana a som ovelka dalej, ako ste uviedli. Ziadna nespokojnost vo verejnosti vsak byt nemusi, ak sa potrebne info dozvie dostatocne zavcasu. Inak sa siria dezinformacie, co je v konencom dosledku vacsinou v neprospech vsetkeho a moze tomu tak byt aj v tomto pripade.

Som rad, ze navod funguje :)
JA-- | 27-12-2011 15:04:07
pán Majko, neviem čo Vám na slovnom spojení \\\"Zhodnocovanie odpadových plastov katalytickou depolymerizáciou\\\" neznie dobre, mne to celé znie dobre! :) veď ide o zhodnocovanie odpadov. Tu ide o rozklad polymérov na jednoduché uhľovodíky katalyzovaným termickým rozkladom pri 200-400 °C. Ak je technológia správna tak pri tomto procese nevznikajú odpady (okrem vodnej pary). Ako katalyzátor sa používa hliník (neškodná látka). V prípade, že za tým nie je skrytý nejaký podvod, je to podľa mňa fajn vec :)

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign