Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Železnice o budovu z čias Rakúsko-Uhorska záujem nemajú ani v prípade, že v Seredi končila Medzimestská konská železnica z Bratislavy.

Miloš MajkoDátum21. 05. 2019 10:08:16TémaAktuálne témy
200

Sereď     Dnešný deň začal telefonátmi, ktorých účelom bolo zistenie faktov okolo búrania nehnuteľností pri železničnej stanici v Seredi. Pre ozrejmenie systému pre neznalých -stavebným úradom v prípade stavieb železníc nie je mesto, ale špeciálny úrad pod príslušným ministerstvom. Tam nám povedali, že na odstránenie budov v Seredi bolo skutočne vydané povolenie a to na základe žiadosti ich vlastníka.

Za vlastníka a správcu budovy s nami komunikoval kompetentný pracovník, ktorý nás informoval o tom, že budovy železnicou dlhodobo neboli využívané a pre ich potrebu boli zbytočné. Pri ich kontrolách niekoľkokrát kompetentní pracovníci v budovách zistili nepovolený pohyb, resp. zdržiavanie sa cudzích osôb - bezdomovcov. Budova sa okrem množstva výkalov a neporiadku spojeného s ich ilegálnym využívaním na prespávanie nachádzalo aj značné množstvo injekčných striekačiek a pod. Železnice vyhodnotili, že budovy môžu byť nebezpečné a keďže sú nepotrebným majetkom, rozhodli o ich odstránení.

Pán sa vyslovene vyjadril, že to čo sa deje v Seredi, nemá obdobu a ďalej tento stav tolerovať nemohli.

Chápem pohľad vlastníka nehnuteľnosti, keďže o ňu záujem nemajú. Upozornili sme ich však na význam Serede a železničnej stanice, ako konečnej stanice významnej konskej železnice v histórii (Bratislava-Trnava-Sereď) a tým logické možnosti zriadiť tu múzeum, čoho by sa možno ujalo aj niektoré občianske združenie, prípadne nadšenci železničnej histórie. Túto možnosť som spomenul v nadväznosti na symbolický nájom, čo ale bolo okamžite spochybnené, že symbolický nájom by asi neprichádzal do úvahy. A to je možno aj kameň úrazu. Vlastník - de facto štát využiť historickú budovu nedokáže, nedokáže sa o ňu postarať, no tým, ktorí by poťažne o toto  záujem mali, v ústrety vyjde asi ťažko. Tak volí cestu najjednoduchšiu - búranie.

Každým takýmto krokom sa pripravujeme o časť našej histórie a naše deti uberáme o priame väzby na minulosť a históriu, ku ktorej by v každom prípade vzťah mať mali. Sme kultúrni barbari a takýmto postupom zabezpečíme akurát to, že súčasní mladí ľudia vo svojich hlavách začnú písať svoju históriu a históriu svojej krajiny, ak už nie priamo kúpením aktuálneho mobilného telefónu, na ktorom trávia väčšinu voľného času, tak maximálne založením účtu na sociálnej sieti.

Toto chceme? To naozaj nie sme schopní rozmýšľať v kontexte širších súvislostí a podmienky pre rozširovanie možností turistického ruchu budovať aspoň tam, kde sú na to predpoklady, jasne a zrozumiteľne vychádzajúce z histórie?

Už z dnešných rozhovorov je mi jasné, že väčšinu železničiarov k železniciam viaže už len pracovná zmluva a výplatná páska a ostatné vzťahy odišli do minulosti spolu s pamätníkmi možno pamätajúcimi ešta časy pary, maximálne kartičkových cestovných lístkov, teda dobu, kedy železničná doprava zažívala rozširovanie a neskôr úpadok vo forme meškajúcich vlakov, horiacich rušňov a horiacich dlhodobo neobnovovaných lokomotív ťahajúcich posprejované vlakové súpravy.

- - -

Medzimestská konská železnica Bratislava – Trnava - Sereď

Po vynájdení parného stroja boli vo svete postavené prvé železnice a železničné stanice, nechcelo ani Rakúsko-Uhorsko zaostávať a začalo s výstavbou. V roku 1836 sa stretlo sedemnásť grófov, statkárov a obchodníkov aby založili spoločnosť, ktorá postaví železnicu z Bratislavy do Trnavy. Prvá konská železnica na Slovensku bola sprevádzkovaná v roku 1840 a viedla z Bratislavy do Svätého Jura, do roku 1846 bola predĺžená cez Trnavu až po Sereď. Prevádzka na nej bola zastavená v roku 1872.

Zdroj: Wikipedia

- - -

Článok o likvidácii budovy nájdete tu: http://www.seredonline.sk/clanky/do-nenavratna-posielaju-dalsiu-historicku-budovu-v-seredi/


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 22-05-2019 12:14:20
Povolenie | 22-05-2019 11:46:42 | - na zaklade telefonickych informacii zo stavebneho uradu pre zeleznice, vsetko bolo vykonane v sulade s predpismi.

Budova je dole legalne.

Legalne sa z nas ludi stavaju hlupaci, ktori su sice (prostrednictvom volenych zastupcov) schopni vyhnat zo Slovenska moderne ZLTE VLAKY, aby sme sa mohli vozit v dobytcakoch ktore pamatam aj ja z cias strednej skoly a nie sme schopni (prostrednictvom statu) postarat sa o jednu historicku budovu.

Je to na ludoch. Pokym budu virtualne zapasit na socialnych sietach namiesto skutocneho zapasu s aroganciou moci, nebudeme sa mat lepsie!
Povolenie | 22-05-2019 11:46:42
Nie som znalý v zákonoch, a povolenie alebo ohlásenie na búracie prace nebolo treba? Čo na to stavebný úrad?
onanym | 22-05-2019 10:55:18
---a dnes horia Pasienky. Svojim spôsobom tiez pamiatka... Plany istého developera sa zrejme zacnu plnit a postavia sa nove byty a stadion pojde do nenavratna...Velka skoda.
Co tym chcem povedat....? Dalsi priklad zvrhlého nakladania s nasimi "pamiatkami". Ano, aj tento stadion nou mohol pokojne byt...
sered | 22-05-2019 08:21:53
uz je zburana.hamba ludom
StingRay | 21-05-2019 20:43:06
Inak fakt, toto je riadna hanba ŽSSR.Mmyslim si, ze minimalne z hladiska historie Serede ako konecnej stanice byvalej konskej zeleznice, sa mohlo aj mesto vyjadrit inak resp. konzultovat vec s pamiatkarmi. Ale hlavne, ze mesto Sered je plne lokalpatriotov a narodovcov..
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 21-05-2019 20:24:12
Jaroslav | 21-05-2019 20:19:09 | - ano, budova na fotografii bola ta historicka nakladna pokladna.

Stala rano, doobeda a aj poobede.

Dokonca aj pred vecerom.

Podla informacii ktore som dostal pred pol hodinou, je z nej uz len kopa rujin. Dole ju dali asi na fajront...
Jaroslav | 21-05-2019 20:19:09
Pán Majko, tá budova čo ešte na fotke stojí, to je tá historická časť? Alebo to proste už časť z nej odbúrali a toto zostalo? Je to možné ešte zachrániť?
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 21-05-2019 17:13:14
Pán Majko | 21-05-2019 16:34:58 | - s cintorinom ste porovnatelny akurat Vy a to minimalne preto, lebo aj tento prispevok nielenze je anonymny, ale este aj vlozeny cez anonymizer.
Smutne, ze ani len nazor do novin nie je nik od Vas schopny dat pod svojim menom.

- - -

Uz na uvod clanku je napisane, kto bol stavebnym uradom v predmetnej veci.
Mesto som nespomenul ja, ale pracovnicka, ktora mi precitala text stanoviska mesta. Ak mate o neho zaujem, mozete si ho vytiahnut na meste, pripadne zabezpecit od ziadatela.
Pán Majko | 21-05-2019 16:34:58
Šikovne ste zase obrátil svoje ostrie proti mestu,ackolvek s tým mesto nemá nič spoločného a že "vraj"dalo svoj súhlas.Ste duchaplny ako cintorin
onanym | 21-05-2019 13:59:49
Ved prave. Barbarstvo je slabe slovo. Na Urade su fakt tak ludia, ktorých nezaujima ani trosku historia, nesnazia sa aspon trosku historie udrzat pre buduce generacie? Fakt mi rozum stoji, ze dobrovolne a bez problemov sa zbura taketo cosi. Samozrejme, ani by ma nenapadlo Vas obvinovat z toho, ze ste neupozornili, ale...proste na to by sme mali mat Pamiatkovy urad, ktory by ...ale to uz je jedno asi... Je to velka skoda...
demokracia | 21-05-2019 13:46:29
zburajme vsetko, celu historiu, aj kastiel, bude pokoj - postavme betonove plochy a plechove budy.
Tooo jeee onooo!
...Kto vie, co tam niekto planuje postavit?
zuzana | 21-05-2019 13:41:58
https://lepsiden.sk/zeleznicne-muzeum-v-starej-turej/
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 21-05-2019 13:14:30
Slusny obcan | 21-05-2019 13:04:18 | - viete svoju obciansku podporu k zburaniu historickej budovy aj racionalne odovodnit?
Slusny obcan | 21-05-2019 13:04:18
ako občan Serede sa stotožňujem s mestom a podporujem zbúranie.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 21-05-2019 12:22:50
onanym | 21-05-2019 11:31:27 | - priatelu, ja som sa o burani budovy dozvedel vsera vecer, prisiel som na miesto, hovoril som s ludmi ktori tam boli a zistoval som veci uz vecer. Nieco po 22. hodine som dokoncil clanok a Ivetka dala von video.

Rano uz kratko po 7. hodine som zistoval dalsie veci a dopracoval som sa az ku spravcovi / vlastnikovi.

Povolenie na odstranenie preslo procesom a o stanovisko bolo poziadane aj MESTO SERED.

Mesto Sered prostrednictvom jeho vedenia dalo SUHLASNE STANOVISKO. Tak mi to precitala pracovnicka zo spisu.

Nuz, tak to do prdele je. Nespasim cely svet, nespasi ho ani Sklenar, ani iny jedinec. Ked kompetentni ludia nami plateni vidia iba osobny profit a peniaze, mozeme cakat ine vysledky?

Moja uloha skoncila informovanim o skutocnosti. Uz to vsetko okolo toho bolo navyse pretoze viem, co sme my na svojich cestach po svete schopni urobit preto, aby sme obdobne muzea ci historicke budovy videli.

Je mi luto, ze doma nam ich rucaju len preto, lebo sme narod debilov a kulturnych barbarov.
onanym | 21-05-2019 11:31:27
Sice je to smutne, ale preco o takýchto pamiatkach nie je informovane pravidelne, iba v pripade, ked prichadza k buraniu?! Predtým sa o to nikto nezaujima a zrazu ten zaujem musíme "vyhajpovať", lebo sa jedna o zaujimavu pamiatku? Tato budova mala byt davno chranena a nie "po funuse"... Skoda je toho...

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign