Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Združenie STORM

Zdruzenie STORMDátum16. 04. 2012 18:31:23TémaAktuálne témy
641

Združenie STORM, ktoré vzniklo v roku 2002 oslávi v tomto roku 10. rokov svojho pôsobenia. Je jednou z mála organizácií na Slovensku, ktoré sa na základe nízkoprahových princípov venujú problematike terénnej sociálnej práce s užívateľmi drog podľa filozofie znižovania rizík a problematike neoganizovaných skupín detí a mládeže. Ako jediná tohto zamerania pôsobí zároveň v dvoch krajoch, troch okresoch a troch mestách- Nitra, Trnava a Sereď.

V súčasnej dobe zahŕňa tri projekty:

KROK VPRED

Predstavuje terénnu sociálnu prácu s injekčnými užívateľmi drog a osobami pracujúcimi v pouličnom sex-biznise v mestách Nitra, Trnava a Sereď. Snahou pracovníkov projektu je kontaktovať klientov v ich prirodzenom prostredí, na ulici. Prostredníctvom výmeny injekčných striekačiek je otváraný priestor pre ponuku sociálnych služieb, akými sú najmä poradenstvo v zdravotnej, právnej, sociálnej oblasti a v oblasti liečby. Pracovníci ponúkajú klientom informácie a zároveň ich motivujú k bezpečnejšiemu, menej rizikovému správaniu k sebe a svojmu okoliu. Ochrana verejného zdravia obyvateľov miest Nitra, Trnava a Sereď je zabezpečená bezpečnou likvidáciou vyzbieraných injekčných striekačiek. Podľa filozofie združenia je dôležité sa sústrediť na malé, dosiahnuteľné ciele. Tie zahŕňajú napríklad použitie vždy čistej injekčnej striekačky a jej bezpečnú likvidáciu, aby sa zabraňovalo šíreniu infekcií a krvou prenosných chorôb medzi injekčnými užívateľmi a okolím. Kontakt so skrytou populáciou užívateľov drog a možnosť pôsobenia v prospech zmeny rizikového správania je podstatnejší, než vyžadovanie ukončenia užívania drog.

Nízkoprahový klub pre deti a mládež CIRKUS

Poslaním nízkoprahového klubu pre deti a mládež CIRKUS je zameranie na primárnu prevenciu sociálno-patologických javov u detí, mládeže a mladých dospelých. Klub vznikol v roku 2007 a pôsobí v Nitre na sídlisku Klokočina. Priestor klubu je miestom na nadviazanie kontaktu s cieľovou skupinou pomocou voľno-časových aktivít. Klientom ponúka bezpečnú alternatívu ulice. Dáva mladým ľuďom príležitosť spoznávať nové možnosti trávenia voľného času, iné hodnoty, spôsoby komunikácie a riešenia konfliktov. Nízkoprahové fungovanie klubu zaručuje anonymné a bezplatné využívanie služieb, pravidelnosť návštev v klube nie je podmienkou a snaží sa o maximálnu možnú dostupnosť pre klientov.  

STEREO

Projekt primárnej prevencie látkových a nelátkových závislostí na základných a stredných školách v Nitre a okolí vznikol v roku 2010. Formou interaktívnych stretnutí pracovníci prinášajú do škôl nielen vedomosti v oblasti látkových a nelátkových závislostí, ale najmä možnosť pre žiakov a študentov vytvoriť si vlastný pohľad a názor potrebný k predchádzaniu závislostiam. Projektom STEREO sa Združenie STORM pokúša o odstránenie mýtov, doplnenie informácií žiakom/študentom v danej oblasti, poskytnutie odporúčaní a pomoci v zmysle filozofie harm reduction (znižovania rizík).

 

KROK VPRED a mesto Sereď

Terénny program pôsobí v meste Sereď od roku 2003. V súčasnej dobe prichádzajú do terénu dvaja vyškolení pracovníci dvakrát do týždňa. Výmena injekčných striekačiek je realizovaná na miestach, o ktorých sú klienti informovaní. Od začiatku realizácie služby sa v programe KROK VPRED v meste Sereď zaregistrovalo 330 klientov, teda 330 klientov využilo aspoň raz služby programu. Priemerný počet klientov na jednu službu je 18 a počet injekčných striekačiek, ktoré boli prijaté od injekčných užívateľov drog za roky realizácie služby je 273 243 kusov. Z praktických skúseností pracovníci vnímajú potrebu efektívnejšieho a komplexnejšieho riešenia drogovej problematiky na území mesta Sereď. Jedným z možných riešení je vznik kontaktného centra pre užívateľov drog. Kontaktné centrá sa snažia pomôcť zlepšiť klientovu situáciu aj v prípade, že nie je rozhodnutý skončiť s užívaním drog. Sú vyplnením medzery medzi terénnymi programami a službami poskytovanými inštitúciami, ktoré nie sú vždy dostupné pre užívateľov drog z rôznych dôvodov. Argumenty, ktoré podporujú vznik centra sú vysoký počet klientov, ktorí opakovane využívajú služby programu KROK VPRED, veľký počet prijatých injekčných striekačiek, nedostatok priestoru a času na hlbšiu individuálnu prácu s klientom, individuálne poradenstvo a prácu s motiváciou klienta a chýbajúci kontakt s rodinou užívateľa.

Kontaktné centrá sú v susednej Českej republike bežnou praxou, pri ktorých sú terénne programy doplnkovou službou. V Slovenskej republike sa nachádza zatiaľ iba jedno kontaktné centrum, ktoré je v Bratislave a terénna sociálnu prácu s užívateľmi drog podľa princípov harm reduction realizuje iba 5 združení.

V blízkej dobe je víziou Združenia STORM zriadenie kontaktného centra na území mesta Sereď. Mesto by sa tak stalo jedným z prvých miest na celom území Slovenska, ktoré by poskytovalo tento typ efektívnej pomoci.

Viac informácii o projektoch Združenia STORM nájdete na: www.zdruzeniestorm.sk

 

 


Video k článku:


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Jozef | 22-05-2012 08:34:21
...takze Storm uz ma od mesta prenajate priestory.
Do 09/2012 na Garbiarskej.
Ja len aby klienti vedeli, kde im daju nove striekacky.
Obcan | 19-04-2012 15:04:23
A nikto sa nepozastavi nad tym ze odkial vlastne maju tie drogy...
Ved ak je v meste zname kto je fetak,tak si to musi od niekoho kupovat a tomu to zas musi niekto vozit...
Ved je to uplne smiesne ak fetaci co nic nevyprodukuju a len cecaju zo systemu dostanu este veci na vymenu.
Skuste to povedat ludom co cele roky platili podstivo dane a na starost ochoreli a musia si pichat-nie preto ze by chceli,ale preto ze musia !
Taky clovek ked pride do lekarne tak ho za kazdu striekacku hned zkasnu !
Je toto fer ???
Cim skor vykapu fetaci,tym lepsie.
Ja mat decko co fetuje,tak leti z domu a je mi jedno co s nim bude.
Myslim ze kazdy rodic dava tomu decku co moze a ked sa mu odvdaci decko tym,ze ako sa vravi-kazde dobro bude po zasluhe potrestane,tak by som nelutoval ani vlastne,nieto este cudzie !
Myslienka je mozno dobra,ale vysledny efekt ziadny.
To je nieco ako kedysi vyzia spolocnosti bez penazi-nebudu peniaze a kazdy si pride do obchodu a zoberie si co chce a co potrebuje...
To sa tiez v praxi neosvedcilo.
Michal | 19-04-2012 10:59:04
Ja som zato aby sme pomáhali všetkým.
Aj kradnúť by sme im mali pomáhať, veď oni za to nemôžu že fetujú, to MY spoločnosť sme ich prinútili.
Bolo by pekné mať aj spoločnosť DROGY PRE VŠETKÝCH, nech si užijeme všetci :)

Dajme feťákom a serme na útulok pre zvieratá! Veď tie si zato že boli vyhodené môžu samé.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 18-04-2012 18:15:52
Robo | 17-04-2012 21:04:42 | - nik Vam Vas pohlad neberie. Ja to vidim tak, ako som napisal.

Najdite v archive novin clanky, co si pravidelne nachadzam na dvore. Ja fakt fetakov nemusim. Ale to ze ich nemusim ja a vacsina z nas neznamena, ze nie su a nebudu...
je to tak | 18-04-2012 00:19:21
Robia velmi zasluznu pracu,,ale aj velmi riskantnu..myslim si...patri im za to vdaka...
Robo | 17-04-2012 21:04:42
Ale kto na nich dopláca pán Majko? Daňoví poplatníci, slušní ľudia ktorých zdiera štát na daniach a miesto rozumného investovania vyzbieraných peňazí idú peniaze do rôznych organizácii, ktoré v mene "solidarity a pomoci" mrhajú prostriedkami občanov. A deje sa to žiaľ nielen u nás ale v celej Európe.... Neviem ako vysvetlíte ľuďom šľachetnosť tejto práce ak im feťáci zničili majetok/vykradnuté autá, domy/ alebo nedajbože ublížili na zdraví len preto, že si potrebovali zohnať pár korún na dávku... Zlodejov a vrahov máme podporovať? Nie - to s humanitou a ľudskosťou nemá nič spoločné...
Humánne a ľudské je prevychovaváť ľudí, zbavovať ich závislosti /príkladom môže byť činnosť Mariána Kuffu/.... Pretože tie kočky svojou "zmysluplnou" činnosťou nikoho od drôg neodtiahli, skôr sú im iba nápomocným článkom...
Tiež som logicky na to prišiel pán Majko... :-)
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 17-04-2012 19:30:15
Naozaj sme sa snazili ludskou recou priniest vysvetlenie, co je podstatou cinnosti organizacie. Aj ja som sa najskor zamyslel nad tym, co slecna povedala. No a logicky som dosiel na to, ze ona ma fakt pravdu. Nemusim fetakov, ale faktom je, ze drogy boli su a zial aj budu. Otazkou je, kolko nevinnych ludi na fetakov doplati. A prave cinnost organizacie ma podstatu v ochrane spolocnosti pred sirenim chorob a pod.

Skuste si rozhovor vypocut viacej krat, fakt sa neda nepochopit...

Za najdolezitejsiu cinnost povazujem samozrejme prevenciu. Vo vsetkom. Kto vsak uz v probleme je, tam uz prevencia alebo niekto iny zlyhali. A je potrebna pomoc. Skuste rozmyslat bez predsudkov a logicky nad danym problemom.
Robo | 17-04-2012 17:20:56
Super. Ešte by mohla vzniknúť organizácia pre alkoholikov, ktorá by roznášala bezplatne alkohol všetkým alkáčom, aby nebudili verejné pohoršenie alebo aby náhodou nerozbili fľašu dakde v parku, kde by sa mohlo na nej zraniť dáke dieťa, potom organizácia na pomoc lenivým v práci, ktorá by za nich chodila do práce, ďalšia organizácia by sa mohla venovať fajčiarom, ktorým by bezplatne nosila až domov cigarety a zbierala špaky pod ich oknami, veď i to by bolo pre spoločnosť prospešné... Fakt je v tomto štáte slovenskom dačo choré a zhnité...Ja len že kto poskytuje financie takýmto organizáciam... Mám taký pocit,že blbí robia, dane platia a lúza sa len smeje... A takéto slečny Magisterky by som najradšej poslal do "uranových baní"... Sa ani nečudujem, že prečo všetky "prosté" stredoškoláčky idú študovať sociálnu prácu...
Thomas | 17-04-2012 17:03:13
múdro rozprávaš o tom čo treba, ale vezmi si realitu, koho to nepáli, ten nehasí a tuším tá slečna Mgr. spomenula, že minulý rok vyzbierali cca 50 000 ihiel len v Seredi. Feťáci k nim prichádzajú podľa ich slov dobrovoľne, keby im to zakazujú, tak k nim asi nikto nepríde, nič sa nevyzbiera. V konečnom dôsledku je fakt, že nerobia nič, čo je definitívnym vyriešením problému, ale ja v tom reálnom vidím aspoň to málo čo robia. K tejto problematike si myslím, že by sa mal štát začať v prvom rade venovať a spraviť opatrenia aby sa predišlo tomu, že niekto vôbec začne fetovať.
Jozef | 17-04-2012 14:00:42
Thomas, dvakrat do tyzdna pridu a rozdaju nove striekacky.
Ty si myslis, ze ti, ktori si pichaju denne, tie pouzite skladuju, aby im ich mohli odovzdat?
Mozno sa spomali sirenie infekcii, ale fetakovi ked to potrebuje, tak je jedno cim sa napicha.
A pouzite nachadzas po celom meste stale. Ci uz taketo org. su, alebo nie.
Treba prisnejsie tresty pre tych, ktori predavaju, potom nebude treba liecit tych, ktori podlahnu.
A zakony a institucie, ktore zivime z dani na to mame.
Thomas | 17-04-2012 13:20:28
vďaka organizáciám ako Združenie Storm nešlapeš v parku po ihlách, pomoc sa vzťahuje predovšetkým na zdravotnú pomoc. Keby si to feťáci teda museli zháňať sami, tie ihly, tak by sa začala šíriť žltačka, pretože by im bolo jedno koľkokrát použijú ihlu a keď by bola nepoužiteľná, skončila by na zemi. Takýmto spôsobom ihla skončí aspoň na správnom mieste a vďaka tej výmene sa znižuje pravdepodobnosť nákazy.
Jozef | 17-04-2012 12:56:00
...neviem, mozno niekoho vytocim, ale taketo organizacie ako Storm mi pripadaju prinajmensom "zhovadile".
Organizacie na podporu fetakov, ano na podporu a nie na potieranie, by nemali byt.
Sama slecna Mgr. sa vyjadrila, ze ich poslanim nie je znizit pocet fetakov, ale pomahat im a radit im.
A tito to samozrejme plne vyuzivaju.
Teraz, ked maju dva krat tyzdenne prisun striekaciek a nemusia sa uz bat nakazy mozu "frcat" veselo dalej.

Naproti tomu, organizacia ako je Teen Challenge, podla mna opravnenie na existenciu ma.
Tito sa totiz staraju a pomahaju tym, ktori chcu prestat s drogami. A za pomoc aj od nasho mesta sa vedia odvdacit.

A este jedna vec: nedajboh Stormu mesto tie priestory priklepne. A budu vo Vasom susedstve. Dvakrat do tyzdna vas okupuju fetaci.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign