Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

"Závislosť na drogách je ako závislosť na kyslíku" - drogy sú svinstvo, hovorí Rado po 20 rokoch závislosti

Miloš MajkoDátum18. 06. 2015 10:05:08TémaBezpečné mesto
200

Začalo to pred tromi rokmi. Po úspešnom budovaní detského mobilného dopravného ihriska sme chceli projekt Bezpečné mesto posunúť do inej roviny, ktorá je v Seredi až priveľmi aktuálna. Vlastne mesto svojim spôsobom minimálne v republike preslávila. Ide o drogy a problematiku týkajúcu sa tohto svinstva, ktoré ničilo, ničí a nepochybne ešte dlho ničiť bude množstvo rodín a životov.

Pri jednej z reportáží robenej pri železničnej trati, sme sa stretli s narkomanom, ktorý sa už na prvý pohľad v komunikácii výrazne líšil od ostatných po odpadkoch sa pohybujúcich ľudí. Dohodli sme sa na stretnutí a rozhovore na kameru - úprimne, neveril som že dané slovo poskytnúť rozhovor dodrží. A dodržal. Síce požiadal o malé strpenie a so striekačkou v ruke si najskôr za neďaleký roh zabehol niečo šľahnúť. Rozhovor bol síce opatrný a taký "skúšobný" z obidvoch strán, no úspech mal dostatočný a bol začiatkom ďalších, ba dokonca aj živých prednášok pred žiakmi ZŠ a samozrejme znovu aj kamerami.

Odvtedy teda uplynuli 3 roky a s Radom sme sa stretli znovu. Znovu nemal problém postaviť sa pred kameru a povedať o sebe pravdu. Jednoducho pokým je v Seredi, skončiť s drogami dosť určite nedokáže. Berie už takmer 20 rokov a ako sám hovorí, svoj po dlhé roky bezdomovecký život cíti aj na zdraví. Vie, že to nie je cesta, no zároveň uznáva, že na inú v súčasnosti nemá dostatok síl. A možno aj odvahy.

Video s Radovým príbehom videlo viac ako 100 000 ľudí, tisíce žiakov základných a stredných škôl, možno tisíce rodičov. Nakoľko pomohol v prevencii si hodnotiť nedovolím - takto už ale s prevenciou chodí. Môžeme sa len spoľahnúť na slová odborníkov, štatistiky a dlhodobé výskumy priamo hovoriace čo, kedy a pre akú skupinu ľudí prevencia zaberá.

S Radom sme sa stretli neďaleko Larzenok pod násypom včera a dnes vám prinášame krátky, možno trošku hodnotiaci rozhovor.


Fotogaléria k článku:

200
Autor: Miloš Majko

Video k článku:


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Princezka | 30-07-2015 20:41:36
Kukláči za lídlom u cigánov smradlakov
ROMAN | 23-07-2015 18:23:51
LALINO.DRZ SA BRACHO.VSETKO BUDE DOBRE.
Julo | 25-06-2015 20:34:40
Lalino je rozbity z pervitynu jedina cesta von z kolotoca je opustit Sered.
Ignac | 25-06-2015 20:32:40
Treba robit prevenciu a informovat mladez o nastrahach drogy.
Stano | 25-06-2015 19:15:29
P. Majko mozno nepoznam suvislosti ale poznam Rada 20 rokov este v casoch ked nefetoval. A prevencia je treba ale pokial policia v meste nespravi poriadok drogy sa budu predavat na kazdom rohu nadalej a v Seredi ich je viac ako kdekolvek inde na Slovensku. Kazdy ma narok na vlastny nazor p.Majko a aj posudzovanie na to su tieto diskusie.Ja by som mal jedno riesenie ako Sered zbavit fetakov a dealerov raz a navzdy ale to by nikdy nepreslo.Policia to nedokaze uz 20 rokov.Ale to je uz o inom
čistky | 23-06-2015 18:12:02
hovorí sa, že dnes nad ránom opäť prebehla v Seredi akcia na drogy za účasti hojného počtu kukláčov. Údajne sa zamerali do vlastných radov. Palec hore.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 22-06-2015 09:37:19
Stano, mozno patri do skupiny fetakov, ktori mi z objektu pred asi 7 rokmi ukradli 5 bezpecnostnych kamier.

Chybu za nevysetrenie pripadu davam policii a nedostatocnemu dozoru prokuratury a nicomu inemu. Teda jasne ze este samotnym zlodejom.

Dnes vinu rozsirujem aj na clenov komisie a poslancov MsZ, ktori odmietli dat jediny cent do prevencie - preukazatelne osvedcnenej metody eliminacie drogovo zavislych najma z radov deti. A tiez zodpovednemu cloveku na meste, ktory svojim nekonanim pravdepodobne zmaril moznost dokonca do projektu dostat financnu dotaciu od statu. A je uplne jedno, co ho k nekonaniu viedlo.

Nech viete cokolvek, viete malo na to, aby ste dokazali posudzovat konanie tych, ktori vedia predsa len viac a nielen to. Este aj poznaju suvislosti... ;-)
Stano | 22-06-2015 08:48:03
Samozrejme p.Majko ako by som mohol pochopiť to čo píšete.Vôbec sa nepoznáme ale vy určite viete čo ja ako chápem alebo nechápem.A to že vás staviam do pozície polície.No iba som sa snažil naznačiť tomu anonymu čo sa pýtal že odkiaľ berie na matroš.20 rokov bez roboty denne 30 euro na fety spotrebuje.Odkiaĺ že na to berie?
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 21-06-2015 22:04:35
Stano | 21-06-2015 19:58:05 | - od zakladu si mylite funkciu media a prevencie s funkciou policie.

A co je najhoorsie, este sa do svojho omylu snazite zatiahnut medium a mna - ak nie inak, tak neopravnenou ktritikou a dokonca pokusom snad o zosmiesnenie.

Urcite ste nepochopili to co pisem - neecudujem sa, a je mi to svojim sposobom aj jedno...
Stano | 21-06-2015 20:10:03
Drogy p. Majko nevypatlávajú človeka ako alkohol. Máte skúsenosť s opilcami a alkoholikmi ktorý sú vypatlaný z chlastu a ledva prepletajú jazykom. Ak by bol tento týpek nafetovaný tak by ste to ani nespoznal pretože by sa s vami bavil normálne a tie drobné odchýlky čo robí nafetovaný človek si vy bežný ľudia nevšímate a to je vidieť ako keď je niekto nafetovaný.
Stano | 21-06-2015 19:58:05
Správne anonym. Kedy sa ho Majko opýtal odkiaľ berie na matroš? Sa treba uvedomiť že ako sa ho pýtal o bezpečnosti. Nehovoril nič konkrétne. Predpokladám krádeže , vykrádačky pivníc , bytov ,automobilov drobné lúpeže tam berie na fety. Si uvedomte že do práce nechodí nemôže lebo by to po žiadnej stránke nezvládol preto sa nevyjadril o bezpečnosti. Okrem toho fetáci zo Seredi chodal kradnúť do Trnavy a Trnaváci zase sem. Bycikle zaváraniny v pivniciach rôzne drobné predmety v supermarketoch. Drahé fľašky to je to čo kradnú. Každá jedna predavačka v obchode by vám vedela povedať. P Majko je fascinovaný akože robí reportáž jak svet. Ja Rada poznám veľkmi dlho a si pamätám keď prišiel do Seredi fet v 90-tych rokoch chlapci vedeli do čoho idú. Už jaké také informácie tu boli.Avšak každý vtedy chcel byť COOL......
takto | 19-06-2015 09:43:44
Jeho tato Vendelín...pametám.....no pametám ja na časy keď mu hovorili doktor, lebo za dávku šlahal žily svojim súputníkom, keď už oni nevedeli nájsť miestečko....čo už život je taký aký si ho spravíme.Dokázať prestať a zaradiť sa do normálneho života bude preňho oveľa tažšie ako dožiť ako narkoman, no všetko je možné.....jeho vlastná voľa ho bude potrebovať
.... | 18-06-2015 23:58:26
Judas: asi si to trosku nepochopil, ono prezit sa da, samozrejme, ale nie ,,kvalitne,, Mozno s tvojho pohladu beztarostne a idealne lebo nemusi platit ,ale on plati, to mi ver. Ja som nebol v base ani sa tam nechystam, to mi ver...A ani som nemusel robit ine veci ako oni. Vedeli by ti rozpravat ludia ako Blana a ,,Korytar,,a podobni...ze? Vies o co ide? Ze doba je zla a tazka, lebo musime platit a oni nemusia ,ale ver, ze kazdy plati, tak ci tak.... Mozno raz pochopis...
judas | 18-06-2015 23:32:46
pozor na rada,ak si mladez spocita,ze rado berie tvrde drogy uz 20 rokov a je celkom v pohode dokonca ani iq mu nekleslo,tak prestane verit reciam ze tie drogy su naozaj skodlive.skusme trochu pocitat taky rado a nie len on, potrebuje denne zarobit zhruba 25€, nejake skromne jedlo a samozrejme fet,za mesiac je to 750€,za rok 9000€,za 20rokov ani nebudem pisat.rado by mohol dat navod ako spokojne prezit 20rokov v euforii bez prace bez akych kolvek platieb.radov fetacky zivot sa tu prezentuje ako nieco zle,odstrasujuce.cim dalej to tu citam a sledujem prichadzam k zaveru,ze ten rado je stastnejsi ako mnohy z nas,ziadna starost platit hypoteku,najom,dane,lekarske osetrenie zdarma,obcas nejaka prednaska,tak sa da vydzrat naozaj dlho.
.... | 18-06-2015 23:14:08
Nechcem nikoho sudit, kazdy kracame po tenkej latke a nikto nemoze povedat , ze jemu sa to nemoze stat, ale ked vidim takichto ludi prve co ma napadne, ze nemaju zmysel zivota. Rado podla mna je velky a inteligentny chalan, ktory zisiel z cesty, ale viem si ho predstavit aj ako podnikatela a slusneho cloveka,pokial by ale nasiel v sebe silu najst ten zmysel zivota. A to je to v zivote to najtazsie...
Jozef | 18-06-2015 17:53:31
Tak si pozri video. Hovori o tom.
anonym | 18-06-2015 13:22:03
Nepozeral som video, ale priznal sa už odkiaľ berie na matroš?

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign