Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

ZASTAVME VYSUŠOVANIE A PREHRIEVANIE SLOVENSKA I EURÓPY! PREČO ZRIEDKAVEJŠIE A MENEJ PRŠÍ?

Miloš MajkoDátum21. 04. 2019 22:55:39TémaAktuálne témy

ZASTAVME VYSUŠOVANIE A PREHRIEVANIE SLOVENSKA I EURÓPY!

PREČO ZRIEDKAVEJŠIE A MENEJ PRŠÍ?

Ak tieto 4 roky zásadne nenaštartujeme mierovou cestou obnovu vody v malých vodných cykloch, tak po roku 2023 bude proces globálnej klimatickej zmeny nezvratný.

Prečo si dovolím takto jednoznačne toto tvrdiť? Nuž jednoducho preto lebo, rýchlosť ubúdania vody z malých vodných cykloch na Slovensku je tak intenzívna, že sa z nich ročne vytráca v priemere 250 mil. m3 tej vody.

Od roku 1950 do dnešného dňa sa spriemyselnením lesopoľnohospodárskej i urbannej krajiny vytratilo zo Slovenska viac ako 15 mld. m3 tej vody, ktorá bola súčasťou zásob podzemných a pôdnych vôd i prirodzených vodných útvarov, ako boli v minulosti napríklad mokrade, kaluže a remízky v ktorých sa dažďová voda zbierala, vyparovala i bola súčasťou vitálnych zelených biotopov.

Spriemyselňovanie krajiny je trend celosvetový. Ak Slovensko je priemerná úroveň spriemyselňovania krajiny znamená to, že z kontinentov sa ročne stratí v priemere 760 mld. m3 a skumuluje v oceánoch.

Na plochu oceánov je to 2,1 mm vodného stĺpca. Odhadujem, že globálny stav nerovnováhy nastáva vtedy, keď sa z malých vodných cyklov na kontinentoch vytratí aspoň 75% zásob vody.

Vtedy dochádza nie len k ohrozeniu potravinovej a vodnej bezpečnosti, ale aj k enormnému prehriatu kontinentov a zmene teplotného režimu kontinentov i k zmene zaťaženia zemskej kôry.

Výsledok je niečo podobné, ako bola napríklad Biblická potopa. To znamená, že sme blízko globálneho kolapsu, ale nie kvôli zvyšovanej koncentrácie skleníkových plynov CO2 z priemyselnej činnosti, ale kvôli poškodzovaniu ekosystémov, ich odvodňovaniu a vysušovaniu kontinentov.

DÁ SA TO ZVRÁTIŤ?

Na Európskej úrovni treba okamžite prijať nový Európsky protokol pre vodu, vegetáciu a klimatickú zmenu, ktorý definuje zodpovednosť všetkých členských štátov za povinné zadržiavanie dažďovej vody na území členských štátov Európy.

Aby sme si rozumeli, tak Protokolom by napríklad Slovensko bolo zaviazané urobiť v štruktúrach krajiny vodozádržné opatrenia o objeme 250 mil. m3, ktoré by cyklický zadržiavali dažďovú vodu v lesopoľnohospodárskej i urbánnej krajine.

Štát na plnenie cieľov Protokolu môže zaviazať legislatívou regionálne i lokálne samosprávy i vlastníkov všetkých pozemkov, dažďovú vodu zdržiavať na pozemku vlastníka a nie ju kanalizovať do najbližšieho potoka. Ak sa to naštartuje tento rok, do 10-tich rokoch sa vráti klíma do normálu, zároveň sa vyrieši potravinová a vodná bezpečnosť.
Tiež sa obnoví biodiverzita so zmiernením výskytu extrémov v počasí. Problém je, že toto riešenie je niekoľko násobne lacnejšie a je oveľa jednoduchšie, ako sú klasické vodohospodárskej projekty a to akosi politikov neláka.

PREČO SA TO NEDARÍ ZREALIZOVAŤ?

Medzinárodné rokovania sú ťažkopádne, príliš veľa sa len diskutuje a príliš jednostranne. Úpenlivo ľudstvo hľadí na produkciu oxidu uhličitého do atmosféry. Tento pohľad nedáva dostatok priestoru pre aktivovanie bežných ľudí urobiť konkrétne opatrenie vo svojom prostredí.

Akosi sa tiež zabudlo, že nenávidené CO2 je základný stavebný kameň všetkých živých organizmov a zvyšovanie koncentrácie skleníkových plynov CO2 v atmosfére je výsledkom utlmovania fotosyntézy odvodňovaním kontinentov.

Ak ostane viac dažďovej vody na kontinentoch, bude viac fotosyntézy i viac CO2 bude sequestrovaného v biomase i v pôde. Zhruba od roku 1960 koncentrácia CO2 v atmosfére trendovo stúpa, lebo každoročne sa na svete vyklčuje v priemere 127 tisíc km2, 57 tisíc km2 nových urbánnych plôch i v priemere 200 tisíc km2 úplne vyschnutých pôd.

Na týchto plochách sa znížila intenzita ukladania uhlíka do biomasy i pôdy, alebo úplne sa zastavila. Nechápem, ako je možné, že odborníci túto zmenu naďalej podceňujú.

FYZIKÁLNY PRINCÍP ZMIEN KLÍMY

Zmena teplotného režimu planéty Zem je fyzikálny jav. Vysvetlím na fungovaní auta. Každé auto má motor. Motor potrebuje výfuk na odčerpávanie splodín i chladič, aby motor sa neprehrial.

Klimaalarmisti argumentujú potrebou znižovania produkcie splodín z fungovania motora. Klimaskeptici tvrdia, že splodiny neovplyvňujú zmenu teplotného režimu. Obidve skupiny majú pravdu a len čiastočnú.

Klimaalarmisti majú pravdu, že treba nové technológie do znižovania produkcie splodín, aby sme mali čistejší vzduch a Klimaskeptici majú pravdu, že príčinou prehriatia motora nie sú splodiny z výfuku, ale je to prirodzený jav.

Klimalarmisti sa s klimaskepticmi hádajú, kto má pravdu a pri tej hádke si nevšimli, že chladič je deravý a vyteká z neho voda a že motor sa za chvíľu prehreje a zadrhne. S planétou Zem je to isté.

Chladičom kontinentov sú malé vodné cykly. Tie sú poháňané Slnkom cez výpar vody. S výparom vody sa od zemského povrchu odčerpáva teplo do chladnejších vrstiev atmosféry a tým sa udržujú kontinenty v teplotnom režime vhodným pre život.

Pri tej hádke medzi klimaskeptikmi a kilmaalarmistami si nevšímame, že nám z malých vodných cyklov vyteká voda do oceánov a blíži sa čas, keď sa motor, teda planéta Zem prehreje, až bude pre život neznesiteľná.

BIO-SOCIÁLNY PRINCÍP ZMIEN KLÍMY

Ekonomika krajiny sa odvíja od stavu prírodných zdrojov (potraviny, fauna, flóra). To je produkované továrňou na fotosyntézu. Na fotosyntézu potrebujeme 3 komponenty. Energiu, vodu a uhlík.

Energiu máme na nebi zo Slnka, uhlík máme v atmosfére a vodu na zemi, resp. v nej. Našťastie nevieme zlikvidovať Slnko z neba a našťastie sa nám nedarí likvidovať uhlík z atmosféry ale čo sa nám darí a úspešne likvidovať vodu zo zemského povrchu.

Tým továreň fotosyntézy na výrobu potravy pre ľudstvo sa zadrháva, lebo je v nej stále menej a menej vody. Obnova vody v ekosystémoch na kontinentoch zároveň znamená aj dostatok produkcie potravín, biodiverzity i držiavanie teplotného režimu planéty Zem.

Robili sme rámcovú analýzu vplyvu zadržiavania dažďovej vody v poškodených ekosystémoch krajiny na ekonomiku a vychádza nám, že ekonomická návratnosť vložených investícií sa vráti do 5-tich rokoch.

V tejto oblasti bude potrebné sa prinavrátiť k reálnym ekonomickým ukazovateľom. Občas mám pocit, že mediálne kampane o klimatickej zmene sú skôr o strašení ľudí a vyvolávaní úzkosti, ako o reálnom pohľade na vec.

Tak čo priatelia, pomôžete, aby sme zvrátili zmenu klímy, alebo to necháme na marketérov?

Michal Kravčík, Kandidát na Europoslanca za Demokratickú stranu volebnej kandidátky č.30

Zdroj: FB

Fotka Michala Kravcika.
Fotka Michala Kravcika.
Fotka Michala Kravcika.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
ja mám taký dojem | 23-04-2019 11:43:04
že absurdné je tu pomaly už všetko ....ako sa pýtal major Terazky Kefalína v Prahe na železničnej stanici - čo si predstavujete pod pojmom absurdný?
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 22-04-2019 13:56:43
Vyborny postreh. Odporucam volit.

Michal je odbornikom, ktory dva roky dozadu problematiku umeleho vysusania pody prednasal na turne po USA.

... a zaujal.

Len u nas jeho prednasky nepasuju do zamerov tych, ktori projektuju a stavaju nezmyselne napr. namestia na ktorych stromy (ak nejake vobec zachovaju) osadia do betonovych alebo kamennych gabionov a vodu odkanalizovavaju, aby ju nasledne cerpali cerpadlami a zavlazovali nou to, co o prirodzenu vodu pripravili.

Michal ma moj hlas, ma hlas mojej rodiny a sirokeho okruhu znamych.

Pre tych, ktori maju zaujem o nom vediet viac staci nalistovat si starsie clanky, rozhovory a jeho statusy, ktore som rovnako ako tento zdielal.

Pripadne mozem ponuknut rozhovor s Michalom v nasom studiu, kde sme sa bavili aj o absurdnosti niektoych prvkov na namesti v Seredi. ;-)
Ľudia si zaslúžia pravdu | 21-04-2019 23:47:08
Michal Kravčík, Kandidát na Europoslanca za Demokratickú stranu volebnej kandidátky č.30

http://www.obycajniludia.sk/kandidat/michal-kravcik/

Len aby ľudia vedeli ;)

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign