Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Z pohľadu študenta - NEZABÚDAJME NA NAŠE DEJINY

Soňa BúranováDátum17. 04. 2016 22:34:54TémaVoľný čas
1212

Každý vynález, každá udalosť, každá vojna, každá zmena vo svete tvorí dejiny. Dokonca aj my, ľudia. Všetko sa vyvíja, sme obklopení svetom technológií, dennodenne veda postupuje vpred, dni, mesiace, roky plynú.

Avšak, jestvujú časti dejín, ktoré aj keď ovládne čas, budú vždy súčasťou nás, ľudí. Každý z nás zažil niečo, na čo nikdy nezabudne. Či už je to pozitívny alebo negatívny zážitok. Nemali by sme na takéto veci zabúdať.

A prečo toto píšem? To sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Dnes som mala možnosť navštíviť Múzeum Holokaustu v Seredi. Len čo som prešla hlavnom bránou, ktorá smerovala do areálu, minula som tabuľu, ktorá mi pripomenula minuloročný výlet do koncentračného tábora v Poľsku. Lepšie povedané, spomienky sa mi znovu vybavili po tom, ako som si prečítala slovo „Holokaust“.

Ale poďme pekne poporiadku.

Ak spomeniem pojem 2. svetová vojna, nemal by byť až taký neznámy či? Množstvo starších ľudí by sa v týchto slovách určite našlo, ale čo mladšie generácie? Vedia vôbec, čo so sebou táto vojna priniesla? V duchu akej ideológie sa niesla alebo čo jej predchádzalo? Viem, možno si poviete, čo o tom môže vedieť  19-ročné dievča? Priznám sa, že si netrúfam písať o detailoch a hrať sa na skúseného odborníka, no predsa len aj v dnešnom svete existujú ľudia, ktorí sa o dejiny zaujímajú a fascinujú ich. Dá sa povedať, že som jedným z nich. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo som sa rozhodla toto múzeum navštíviť a priblížiť Vám naň svoj vlastný pohľad tak isto, ako aj na riešenie Židovskej otázky.

Ale aby sa v mojich vetách nestrácali tí, ktorí v tomto nemajú až tak jasno, prečítajte si pár riadkov pre lepšie pochopenie.

2. svetová vojna nebola len o bojoch, ktoré sa odohrávali na rôznych frontoch, bola to doba, kedy čas vypršal pre množstvo ľudských životov. Medzi takéto životy patria aj tie židovské. Židia boli etnikum, ktoré žilo na území viacerých krajín, nie len Slovenska. Ale aj Česka, Poľska či Nemecka. Boli považovaní za menejcenných, boli diskriminovaní, bití, ponižovaní. Množstvo z nás si ani len nevie predstaviť, čo títo ľudia počas rokov 1939 – 1945 zažívali.

Hitler, nemecký diktátor, ríšsky kancelár, člen NSDAP, tento mnoho titulovaný pán, mal tendenciu týmto ľuďom ubližovať a využíval na to aj ľudí, ktorí k nemu vzhliadali. Presadzoval čistotu rasy, pretože iba tí, ktorí mali blond vlasy, modré oči a ich rodokmeň nezahŕňal príbuzných židovského pôvodu, mali právo na život. Nemci podľa neho boli nadrasa, ktorá tvorila dejiny a Židia, tí boli ničitelia kultúry. Takto je to písané v jeho knihe Mein Kampf.

V roku 1940 prebehla na Slovensku arizácia a Židom boli odobrané vlastnícke práva. O rok neskôr boli zbavení majetku, základných občianskych práv, slobôd a boli označovaní žltou hviezdou. Ba čo viac, nesmeli navštevovať kiná, divadlá, kúpaliská, parky a stratili právo vlastniť fotoaparáty, rádiá a podobne. Toto všetko viedlo až ku zriadeniu koncentračných táborov, kde Židia zomierali v plynových komorách. Avšak, existovali aj tábory, ktoré boli čisto pracovné. Neboli zamerané na likvidáciu, no ani tu sa Židia nevyhli tvrdému zaobchádzaniu a smrti.

Takéto tábory boli na území Slovenska tri – Sereď, NovákyVyhne. No je naozaj smutné, že iba pracovný tábor v Seredi sa zachoval a čo je ešte smutnejšie, jeho minulosť a „duša“ tohto tábora sa verejnosti odhalili až v dnešnej dobe a nie hneď pár rokov po tom, ako vojna skončila.

Ale čo je naozaj hlavnou témou tohto príspevku, je samotný pracovný tábor, ktorý bol verejnosti sprístupnený 26. januára tohto roka. V jeho areáli sa nachádza 5 dlhých barákov, v ktorých Židia bývali, no momentálne sú pre verejnosť sprístupnené len dva, pretože ostatné sú v rekonštrukcii.

Tábor mal aj vlastnú nemocnicu, kuchyňu a „appellplatz“, ktorý bol využitý aj na to, aby sa Nemci pobavili na tom, keď Židia museli celú noc behať okolo neho len preto, že niektorý z Nemcov už nevedel, ako si vybiť svoje vlastné komplexy. Keď už sme pri tých komplexoch, v tábore žilo množstvo gardistov, ktorí boli až fanaticky zaujatí tým, čomu verili. Niektoré ich praktiky sú pre normálneho človeka až nepochopiteľné.

Súčasťou tábora boli aj masové hroby, kde boli Židia „pochovávaní“. Trápili ich rôzne choroby ako týfus či tuberkulóza, no mnohí zomierali aj od únavy alebo tak, že Nemci s ich životom skoncovali jediným výstrelom, ktorý smeroval do ich hlavy napríklad len preto, že ich dotyčný Žid nepozdravil.

Úteky síce neboli ľahkou záležitosťou, pretože len čo niekoho chytili pri pokuse o útek, automaticky bol zastrelený. No boli tam aj takí, ktorým sa to predsa len podarilo.

V budove, v ktorej možno zakúpiť lístky, sa nachádza aj obrazovka, na ktorej sa premietajú krátke dokumenty o ľuďoch, ktorí prežili tento pracovný tábor a boli ochotní sa so svojimi spomienkami podeliť. Poviem Vám na rovinu, ich príbehy boli síce zaujímavé, no až priveľmi som sa do ich situácie vcítila a moje oči nezostali suché.

Dozvedela som sa množstvo informácií, ktoré som nevedela a pani sprievodkyňa, ktorá nás celým areálom previedla a poskytla nám naozaj úžasný výklad, ma svojím rozprávaním natoľko zaujala, že sa nedalo premýšľať nad ničím iným. Bolo vidieť, že má prehľad a bola naozaj milá. Samozrejme, že som sa nerozpísala až natoľko, aby som mohla povedať, že je to všetko. Nič sa nevyrovná jej výkladu.

Ale ako tento článok zakončiť?

Neviem, stále mám pocit, že tento článok koniec vlastne ani nemá, pretože ku každému odseku by sa dalo povedať toľko ďalších vecí, vďaka ktorým by ľudia túto časť dejín pochopili ešte lepšie.

Ľudia, prihováram sa práve Vám. Tým, ktorí berú históriu ako samozrejmosť, ako niečo, čo k dejinám patrí a tým to hasne. Nie, nerobte to. Toto obdobie tvorí značnú časť našich dejín. Veľmi významnú časť. Nezanedbávajme ju. Možno že práve Váš pradedko, starý otec alebo stará mala boli priamymi účastníkmi holokaustu.

Minulosť je niečo, na čo budú ľudia spomínať večne. Veď predsa vieme, že Edison vyrobil žiarovku alebo že prvý človek na mesiaci bol Neil Armstrong, tak prečo nevedieť, kto boli Židia a čomu museli čeliť? Že koncentračné tábory nie sú výmysel a ak sa niekto opováži tvrdiť, že Holokaust sa nestal, tak potom naozaj neviem, kde to vlastne žijem. Ceňme si to, že svet si zachoval množstvo artefaktov, budov či monumentov.

Preto oslovujem práve Teba. Áno, Teba, ktorý toto čítaš. V Seredi jestvuje tábor, ktorý je súčasťou dejín a ak si o tom náhodou nevedel alebo sa ho ešte len chystáš navštíviť, urob tak. Neodkladaj to. Dozvieš sa oveľa viac, ako len to, čo som napísala. Je to len zlomok z toho, čo si z múzea odnesieš a ešte dlho nad tým budeš premýšľať. Stojí to za to. Ja osobne som tam nebola naposledy a teším sa, že jeho rekonštrukcia ďalej pokračuje.

Nezabúdajme, spomínajme, tvorme tento svet pre ďalšie generácie, pretože aj na tom záleží. 

Fotografie - Zuzana Horváthová


Fotogaléria k článku:

1212
Autor: Soňa Búranová
1212
Autor: Soňa Búranová
1212
Autor: Soňa Búranová

Zobraziť všetky fotografie
1212
Autor: Soňa Búranová
1212
Autor: Soňa Búranová
1212
Autor: Soňa Búranová

1212
Autor: Soňa Búranová
1212
Autor: Soňa Búranová

Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Vlado | 20-04-2016 18:13:13
Nájdete to na Kasárenskej ulici, priamo v objekte kasární.Je to tam vyznačené, majú samostatný vchod.
Ak prichádzate od Nitry po R1, z diaľnice je to 2 výjazd do Serede, rovno na most a tam doľava, ak idete od BA, tak zase z R1 1 výjazd, po hlavnej smerom do centra a na moste doľava.Je to ľahké nájsť.
Obcan | 20-04-2016 10:44:28
Kam mam napisat aby som sa tam dostal? Aj ja by som chcel pozriet. Dakujem vopred za info.
Vlado | 19-04-2016 11:59:03
Vážená slečna Búranová, múzeum holokaustu som tiež navštívil, vypočul si prednášku pani sprievodkyne, no chýbala mi tam objektívnosť.Chápem, že sa snaží výklad položiť tak aby zachytil danú dobu čo najreálnejšie a nikto nespochybňuje zlo, ktoré sa počas 2. sv. vojny páchalo.No nepáčilo sa mi, že do výkladu zatiahla aj dnešnú politiku s očierňovaním jednej strany, ktorá je najmä dnes veľmi populárne nepopulárna, pretože poukazuje a hovorí o veciach, o ktorých väčšina politikov ani len nezakopla, nieto ich ešte riešila.Ďalšia vec, je zrejme nie celkom presnosť historických údajov, o ktorých hovorila.Uvediem konkr. 2, ktoré spomenul návštevník prehliadky.Jednalo sa o staršieho pána, ktorý v kasárňach dokonca slúžil ako dôstojník.
1.Budova nemocnice, ktorá mala slúžiť už počas koncentráku mala byť postavená až po vojne.
2.Vec, fakt, že veliteľa tábora nikdy nechytili.Osobne poznal človeka, ktorý robil veliteľovi tábora vodiča a potvrdil, že veliteľa mali zadržaného ale ho pustili.
Či sa to stalo alebo nie, jeden fakt je istý, a to, že vystavený vagón, ktorým vozili ľudí, je oveľa menší, než aké v skutočnosti boli.Pred niekoľkými rokmi boli totiž aj v Seredi na železničnej stanici 2 dobové vagóny, ktoré neboli rekonštruované a boli min. o polovicu väčšie.Na samej podstate veci a čomu slúžili to však nič nemení, len ak sa niečo prezentuje, malo by to zodpovedať realite.Áno, židia boli prenasledovaný, boli väznený a väčšina z nich v lágroch zahynula ale neboli jedinou obeťou vojny.Sovietov zahynulo cca 4x viac, no o ich obeti sa tak často nehovorí.Prečo?A pre všetkých, ktorí odsudzujú politiku Slov. štátu, viete mi povedať, čo by sa stalo v prípade, ak by sa prezident Tiso postavil proti transportom a odmietol sa podriadiť politike Nemecka?
Ďakujem za odpoveď
Registrovaný Soňa Búranová Soňa Búranová | 18-04-2016 21:55:33
Tomáš a s.i.n., Vaše komentáre som si prečítala a ani ja Vám nič nenazlievam. Je to Váš názor a ja ho beriem, ale ako ste sami povedali, príde čas, keď naberiem viac skúseností a ohliadnem sa za tým, čo som v minulosti písala. Neprehliadam udalosti, ktoré sa dejú v dnešnej dobe a nijako ich nezanedbávam, no témou tohto článku bol pohĺad na Židov čisto z môjho hľadiska a ešte musí veľa rokov prejsť, aby som mohla povedať, že naozaj chápem všetkému, čím sme si prešli a čo nás ovplyvňuje aj v dnešnej dobe a budem si na to vedieť spraviť názor, aby bol naozaj zmysluplný. Aj k tomu príde, predsa len, mám pred sebou ešte veľa rokov a dúfam, že sa mi za ten čas podarí nabrať tých skúseností čo najviac. Ďakujem Vám za vyjadrenie.
s.i.n. | 18-04-2016 21:00:11
tomáš | 18-04-2016 20:09:01, palec hore! Výborne si vystihol situáciu, v akej sa nachádzame. Nič nezazlievam mladej autorke tohto článku. Iba jej chcem naznačiť, aby si jeho obsah dobre uložila a po istom čase, vo veku, o ktorom zvyknú ľudia hovoriť \"zrelý\", si svoje dnešné videnie sveta zkonfrontovala s vlastným poznaním zo života. Samozrejme, že jej článok bude dávno zabudnutý a len ona sama na základe vlastných skúseností najlepšie zistí, ako sa dá manipulovať myslenie najmä mladých a neskúsených ľudí.
tomáš | 18-04-2016 20:09:01
veľmi nerád toto píšem, ale obávam sa, že doposiaľ nezmizli problémy, ktoré pôsobili v minulosti ako katalyzátor masových totalitných hnutí. Stále tu sú nevyriešené krízové javy modernizácie, máme tu globálne prostredie, ktoré v mnohom pripomína Weimarskú republiku, máme tu ľudské masy aké by Hitler mohol len závidieť, komunikačné technológie sú vyspelejšie než mal Hitler (ale aj súdruh Stalin) k dispozícii, existujú tu aj rôzni samozvaní vodcovia a falošní mesiáši, nenávisť a frustrácia je široko rozšírená, konšpiračné bludy fungujú na mnohých spoľahlivo ako zaklínadlo, sme svedkami nových ideologických systémov, a máme za sebou aj pred sebou globálnu hospodársku krízu. A navyše tu máme aj zúfalstvo nad demokratickým ústavným poriadkom, pretože mnohí si demokraciu zle vysvetľujú. Radikálne sklamanie z demokracie (ktoré sa v týchto voľbách prejavilo ako boj proti systému) môže viesť k oživeniu a vzostupu hnutí s totalitnými sklonmi rovnako dnes ako \"včera\". Máme zarobené na slušné problémy, pretože aj keď totalitné režimy boli porazené, šialené predstavy, ktoré používali a šírili, tým zo sveta nezmizli. Stále sú tu faktory, ktoré ich aktivovali. A zdá sa mi, že sa čoraz viac hlásia o slovo.
Registrovaný Soňa Búranová Soňa Búranová | 18-04-2016 15:22:49
Stanislava, múzeum sa nachádza na Kasárenskej ulici, cesta vedie popri železnici. Určite to nájdete, ak sa ho rozhodnete navštíviť :)
Registrovaný Soňa Búranová Soňa Búranová | 18-04-2016 15:10:49
Ďakujem :)
Ľuboš Pulčár | 18-04-2016 14:01:08
Navzdory tomu, že mám na niektoré skutočnosti diametrálne odlišný pohľad, článok je vynikajúco napísaný, s dobrou myšlienkou a nedá sa nič iné, len ako dať palec hore!
Monika | 18-04-2016 13:35:49
Pridávam sa, chválim autorku.
Stanislava | 18-04-2016 13:21:33
Myslím , že všetci povinne chodiť na takéto miesta , aby sa už nikdy nezopakovala táto hrôza! A inak ako sa dá tam dostať ?
Patan | 17-04-2016 23:20:07
Veľmi pekný članok,chválim autorku.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign