Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Výzva primátorovi mesta Martinovi Tomčányimu vo veci špinavej vody v meste - AKTUALIZOVANÉ - odpoveď primátora mesta

Miloš MajkoDátum30. 05. 2013 09:29:19TémaKvalita pitnej vody
200

Dobre rano pan primator,

dnes od rana opatovne tecie z verejneho vodovodu spinava a teda prakticky nepouzitelna voda, ktoru dodavatel nazyva vodou pitnou a zaroven ju aj ako dodavku vody pitnej obyvatelom mesta uctuje.

Pan primator,  za obdobie posledneho mesiaca je v nasom meste stav, kedy zacina byt jednoduchsie  zaznamenavat si dni kedy voda tecie relativne cista a nie kalna, spinava a teda nepouzitelna na pitie, pranie a dokonca ani na splachovanie zachodov, nakolko takato voda zanasa a poskodzuje aj splachovacie mechanizmy.

Pan primator, obraciame sa na  Vas ako predstavitelia obcianskej iniciativy  so ziadostou o Vase stanovisko k situacii, ktora sa zial stala v Seredi neprijemnym standardom.

Vyzyvame  Vas tymto verejne, aby ste sa  pridali k obcianskej iniciative, ktoru boli nuteni obcania mesta Sered zalozit za ucelom domahania sa svojich prav voci dodavatelovi „pitnej“ vody.

Vyzyvame  Vas verejne, aby ste sa pridali k obcanom, Vasim volicom a aby ste isli prikladom tam, kde je dlhodobo obcanom krivdene  nielen  po stranke zdravotnej  - spinava voda z vodovodu nemôže byť povazovana za pitnu  nielen pre deti ale ani pre dospelych, ale aj po stranke finančnej, nakoľko dodávateľ dodávanú vodu vyhlasuje za pitnú a takto ju aj spoplatňuje.

Pan primator,

ziadame  Vas o zaujatie Vasho stanoviska e-mailom a to dnes do  13.00 hodiny, kedy sa budu zastupcovia iniciativy obcanov radit o dalsich krokoch.

Dakujeme.

Za obciansku iniciativu

Daniel Lofflor, Peter Jantoska, Ivan Sklenar, Ivan Rybanic a Milos Majko

- - -

AKTUALIZOVANÉ:    30.05. 2013   15:51

Odpoveď nami voleného predstaviteľa mesta   Sereď  na náš e-mail týkajúci sa vážnej situácie s pitnou vodou v meste  pre zachovanie objektivity  prinášame bez akýchkoľvek úprav a komantárov. Vytvorenie si názoru  plne nechávame na občanoch.

Odpoveď primátora mesta  Martina Tomčnányiho:

 

Dobrý deň pán Majko,
od 6.00 hodiny som bol služobne v Trenčíne vo VOP, ráno mi volal riaditeľ Západoslovenskej . vodárenskej spoločnosti odšt. závod Šaľa a informoval ma o nočnej havárii – prasknuté vodovodné potrubie o priemere 400 mm v okolí ZIPP Sereď, s tým že porucha bude v krátkej dobe odstránená , ale opäť pôjde znečistená voda.
Túto informáciu sme okamžite zverejnili na webovej stránke mesta a aj vyhlasovali v mestskom rozhlase.
Havarijný stav sa nedá predvídať a je s ním spojená bohužiaľ aj znečistená voda.
O náhrade škody , ktorá obyvateľom vzniká z dôvodu znečistenej vody ste už informovaní boli.
 
S úctou
 
Ing. Martin Tomčányi , primátor mesta

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Registrovaný Vladimír Herega Vladimír Herega | 12-08-2013 15:24:27
Neviem či si to už niekto dnes všimol ale keď som pred chvíľou napustil do pohára vodu, tak to vyzerá ako keby nás ZsVs napojila na mliekárne. Voda jak mlieko, totálne prepchatá super zdravým chlórom. Už len čakám, že kedy sa zas objaví oznam o nejakej kvázi poruche alebo strojníkovi, ktorý pustil vodu pod vysokým tlakom, príp. inú rozprávku z dielne ZsVs. Neviem či chcem tak veľa ale za tie tuzexové ceny, čo mesačne platíme, by som sa v tomto tisícročí rád dočkal aj čistej zdravej vody, teda ak súdruhovia vodári vedia vôbec čo to je.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 05-06-2013 21:48:58
Quo Vadis | 05-06-2013 14:05:05 | - jedna "intimna" otazka na Vas - zvyknete si taksto sam/sama pokecat so sebou aj v osobnom zivote, alebo iba vo verejnej anonymnej diskusii? ;-)

Ja mam naopak pocitm ze nasu situaciu poznate velmi dobre. Preto Vase prispevky s obsahom, aky citame - aj to nadvazujuce pokecanie si so sebou samym... Nic to, hlevne ze si neskacete do reci. To by bolo fakt komicke...
Branislav | 05-06-2013 20:31:34
My sa do médii nepcháme. Pchá nás tam ZOMOS.
...Dómine | 05-06-2013 17:18:28
to: Quo vadis & re Domine | 05-06-2013 16:51:59: my máme predovšetkým konkrétne a podložené argumenty. To že dávame o sebe vedieť je len dôsledok zatiaľ dosť nerovného boja medzi občanmi a radnicou, ktorej zákon o obecnom zriadení umožňuje robiť to, čo robí. A ako ste sama napísala, že nevidíte do toho, tak v takom prípade by bolo z vašej strany lepšie poznať dokonale situáciu a až potom sa vyjadrovať. A my sa do médií nepcháme. Tie si nás vyhľadávajú sami! A ešte malá poznámka: komu a čo konkrétne, médiá vyriešili v celej SR?
Pre Quo Vadis | 05-06-2013 17:05:44
Váš príspevok je aktuálny a vo svojej podstate správny a reálny. Len viac ako o útokoch na nás je to zatiaľ o Šoporni - v Seredi online. My sa asi len tohoto dočkáme.
re Domine | 05-06-2013 16:51:59
To je fakt, že nepoznám Vašu situáciu, komunikáciu mám z toho článku. A ZOMOS a Vy ako obec ste každý mesiac takmer všade. Ako vidíme , máte medzi sebou iba invektívy a spory. Už Vám pomohli KONKRETNE niečo doriešiť, alebo sa len cez médiá prepierate?
..Domine? | 05-06-2013 16:17:32
Quo Vadis | 05-06-2013 14:05:05: váž. pani, nie je ani potrebné p. primátora poznať. Skôr je treba dôkladne poznať situáciu a až potom sa vyjadrovať. A to zrejme nepoznáte. Teda, korektné by bolo, keby sa pán primátor postavil na stranu občanov mesta a nehral by mŕtveho chrobáka. Mimochodom, súčasný primátor je nepretržite od r. 1990 členom MsZ a teraz vo funkcii primátora. Ale nemôže predložiť jediný dôkaz, že v danej veci podnikol účinné opatrenie. A ešte prosím, mohla by ste objasniť, prečo sem zaťahujete ZOMOS-ákov?
Quo Vadis | 05-06-2013 14:05:05
Verejná správa inštitúcie, infraštruktúra ..... na Slovensku počnúc Bratislavou a končiac Horným-Dolným je v katastrofálnom stave. Musím však skonštatovať, že poznám aj starostov, ktorí si robia svoju prácu čestne a nikdy by som nechcela byť na ich mieste. Čo všetko si od neprajníkov, anonymných udavačov a svojich opozično-zákerných poslancov musia užívať .( niektorí aj v priamom prenose). Na Slovensku je to proste tak. Nepoznám Vášho primátora, podľa jeho reakcií sa mi javí ako človek, ktorý túto vzniknutú situáciu chce riešiť korektne. Na zamyslenie sú však štváči a rozdúchavči zla a nenávisti a toho máme na Slovensku veru dosť. Pridávam sa ku názoru, že treba skôr problém riešiť ako o ňom vykrikovať. ( Čo Vy na to ZOMOS-áci?)
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 01-06-2013 20:20:17
útočíte | 01-06-2013 20:02:17 | - mylite sa. Pan primator sa vyjadril. Verejne a dva razy. Raz na kameru a raz e-mailom tu, v tomto clanku doslovne skopirovanom.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 01-06-2013 20:18:31
http://www.ta3.com/clanok/1020798/obyvatelom-serede-uz-roky-z-kohutikov-tecie-spinava-voda.html
útočíte | 01-06-2013 20:02:17
Útočíte. To, že niekto sa nevyjadrí tam kam vy rozhodnete, že sa má vyjadriť, tak neznamená, že nestojí na strane občanov. Nemáte na to žiadny dôkaz iba to, že sa nevyjadril na vašom súkromno médiu. To je všetko. Utočíte v zmysle hesla kto nejde s nami (alebo s mojou súkromnou stránkou) ide proti nám.
gulak | 01-06-2013 16:33:29
Asi najlepšie by bolo zavolať komerčnu televíziu a potom by sa k problému musel vyjadriť primátor,vodárne a samozrejme-my občania Seredi
huba | 01-06-2013 16:25:26
Odmietam platiť za špinavú vodu.Bývam na A.Hlinku,ale tu je to pravidle každý deň!!!!Začnite s tým niečo robiť konečne a pán primátor nech sa konečne zobudí!!!Jemu to je v podstate jedno asi keď on má doma čistú vodu a môže v nej pokojne variť,piť ju a pod.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 01-06-2013 01:27:10
otazka | 31-05-2013 18:08:06 | - najskor som na Vas prispevok ani nechcel reagovat, no skusim to...

- v prvom rade by bolo dobre, keby ste si identifikovali, o co Vam ide. Pisete totiz nezmyel v tom, ze niekto z nas utoci na primatora mesta. Nik si dokonca nemysli, ani ze je Boh.
Primatotovi mesta sme niekolko krat navrhli, aby sa postavil na celo nespokojnych a poskodenych obcanov - ja som mu to osobne navrhol minimalne 2 x a - NEPOSTAVI. Je to jeho rozhodnutie a ma samozrejme na neho pravo. Nic viac a nic menej.

Uprimne je mi jedno, ako Vy vestite vysledok obcianskej iniciativy. Ja ho vidim slubne, zalezi na pocte obyvatelov, ktori iniciativu podporia. To je klucove a ja odmietam dalej akceptovat tieto nezmyselne vyhovorky vsetkych kompetentnych. Ide o zdravie aj moje - Vy ked chcete, pre mna za mna pite aj vodu z Vahu. Ja chcem za svoje peniaze dostat to, co splna standardy predmetneho produktu.
Fakt sa bavim na tom, ako pod dalsim clankom s nafotenym kalom niekto tvrdi, ze to je v poriadku a mame to pit. Nechem sa uchylovat k tomu, ze budem niekoho obvinovat ze fetuje, ale kolegovia v diskusii asi nie su daleko od pravdy...

V kazdom pripade, kazdy obyvatel sa moze rozhodnut slobodne a slobodne moze aj konat. Ja som sa rozhodol a som rad, ze nie som sam.
Mary | 31-05-2013 23:33:55
Havaria??? Potom ma zaujima, ako casto maju havarie, lebo ja byvam na Nam. slobody a tu tecie spinava hrdzava voda niekolkokrat za mesiac!!! Som zvedava, kto by mi preplatil znicene pradlo! Posledne roky je to uz neunosne, preto som sa dnes aj ja pridala k peticii.
anonym | 31-05-2013 19:23:15
Teraz mi uniká podstata problému. Je dôležité to kto o tom koľko písal alebo či sa to vďaka tomu písaniu vyriešilo?
otazka | 31-05-2013 18:08:06
Miloš Majko | 31-05-2013 11:06:57
Píšete, že ste sa venovali tejto problematike oveľa viacej ako SN či TV Krea. A výsledok? Ten je dôležitý! Ani Vy, ani SN, ani Tv Krea tento problém nevyriešia. A nevyrieši ho ani primátor. Ak máte riešenie, ako zabrániť častým haváriam na potrubí, tak ho predložte pánovi primátorovi a západoslovenským vodárniam a problém určite vyriešite. Aký význam má neustále napádanie primátora, že problém nerieši? On ho rieši presne tak, ako má. Sú určité postupy, ako treba veci riešiť. A to aj robí. Čo si myslíte, že sereďský primátor je Boh? Že zavolá do vodární a tí sa z neho poserú? Nie! Tento problém určite nevyriešime MY občania. Ani VY, pätica bojovníkov. Treba podať žalobu na súd! A možno o 5-10 rokov, súd aj rozhodne. Tak to chodí na slovensku.
LOVU ZDAR
Robo Horvath | 31-05-2013 14:40:11
Nieco podobne hovoril aj mne ale uz ma to preslo aby som tomu veril. Buduce volebne obdobie ma uz len tak neodrbe.
gulak | 31-05-2013 12:43:26
Ked som po voľbách stretol terašieho primátora-očká mu žiarili a povedal išiel som do toho preto,aby sa tu niektoré zlé veci zmenili-myslel to vážne-alebo blafoval?
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 31-05-2013 11:06:57
Problemom s cistou, resp. spinavou vodou sa venujeme systematicky od roku 2009. Vacsinu clankov najdete v rubrike:

http://www.seredonline.sk/kvalita-pitnej-vody/

Iba v tejto rubrike je 25 clankov s desiatkami fotografii.
Je to malo, alebo dost?

Otazka, ne ktoru si kazdy z nas bude odpovedat inak.

Skusim to inak: - kolko priestoru predmetnemu problemu venovali SN ci sukromna televizia, vysielanie ktorej financujeme my vsetci a teda malo by byt vo verejnom zaujme?

Prosim, zistite tieto informacie a zverejnite ich slobodne na SOL. Budem naozaj rad, ked citatelia budu mat moznost rozsah venovania sa tomuto problemu realne porovnat.
anonym | 31-05-2013 09:48:53
Problémy s kalnou vodou, alebo netečúcou, pretrvávajú v sereďských činžiakoch aspoň 30 rokov. Viem to z vlastných skúseností. Nemalo by to byť. Ale nechápem, že až teraz sa tak intenzívne niekto zasadzuje za kvalitnú pitnú vodu z verejného vodovodu. Kde boli kritici doteraz. Aj SOL funguje dosť dlho,tak potom prečo tento problém v minulých rokoch nebol na dennom pretrase na stránkach SOL.Problém s vodou z vodovodu nie je problém dneška, je to vleklý problém dlhých rokov.A teraz chcieť nápravu zo dňa na deň je asi nereálne.
seredan | 30-05-2013 20:30:48
co tam po cistej vode, hlavne ze budeme mat umele ihrisko na stadione, chodniky v parku a ihrisko so strkom :D :D :D
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 30-05-2013 20:03:13
Je elementarnou povinnostou voleneho zastupcu obcanov, stat za nimi a hajit ich prava.

Dva razy som sa pana primatora pytal, ci je ochotny byt na strane poskodenych obcanov. Raz sa vyjadril na kameru a druhy raz vo svojom e-maili.

Je na obcanoch, aby posudili ako...
MOTO | 30-05-2013 19:58:23
prečo by sa mesto malo razantne stavať proti vodárňam, keď je akcionárom ZsVAKu!
anonym | 30-05-2013 19:45:51
boze ze havaria ta voda uz tece dva mesiace spinava
pre sunn | 30-05-2013 19:20:08
A ty si uplne v pohode?Maju urceny cas, kedy oznamuju v rozhlase..Zacali by o 7 rano a polka mesta by nadavala...Tak rozmyslaj co povies...Kazdy je najvacsi pan, ked vie frflat..Chod tam ty robit, ak to vies lepsie...
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 30-05-2013 17:56:28
sunn | 30-05-2013 17:12:32 | - dolezity je obsah oznamu. Velmi dolezity a verim, ze este zohra vyznamnu ulohu.
sunn | 30-05-2013 17:12:32
hlasenie o poruche bolo v rozhlase o 11,00hod.... takze nie hned .... hlavne ze na stranke ste to uverejnili najskor....

najskor ste to mali rano rozhlasit ...nie o 10,00hod vyhlasovat hlupe oznamy ktore nikoho nezaujimaju... ale dolezitu informaciu date o hodinu na to, hlavne ze o nej viete od rana...
shelley | 30-05-2013 17:11:56
Ja by som sa rada pozrela na vodárenskú mapu Serede, kde by boli vyznačené opravené úseky potrubí a naopak staré ešte nevymenené a na prasknutie čakajúce potrubia. Rada by som videla ten pomer ...a odhad, kedy asi bude všetko staré potrubie takto postupne vymenené. Ale to by bola asi treba krištáľová guľa. Možno nejakých 10 - 15 rokov? Alebo akcia: Občania, pri ktorých domoch ešte neprasklo potrubie, prihláste sa u súdruha Žinčicu!
Registrovaný Peter Jantoška Peter Jantoška | 30-05-2013 16:28:43
Pekne!!! Alebo skôr smutné. Takéto vyjadrenie sa pána primátora, ktorý keď potreboval voličské hlasy, aby sa stal hlasom ľudu - občanov Serede je smutné a úbohé. Po prečítaní oboch emailov my vyplýva len jedna odpoveď : "Ja ako primátor mesta Sereď som napísal list riaditeľovi ZsVS a aj jeho odpoveď som zverejnil a tým to pre mňa ako primátora skončilo. Čo viacej chcete odo mňa občania Serede? Veď som niečo pre zlepšenie pitnej vody spravil a tým je táto problematika ukončená." Treba sa ale na to pozrieť aj z inej stránky pán primátor. Ste platený z peňazí nás občanov a táto suma je dosť veľká na to, aby ste riešili takýto veľký problém v prospech občanov. Pre niekoho je Váš mesačný príjem "ročným" a musí z neho platiť túto hnusnú, špinavú vodu. Preto Vás žiadam pán primátor, postavte sa za občanov Serede, Vašich voličov a bojujte za naše základné právo - právo na čistú pitnú vodu.
Ďakujem a pozdravujem.

Ing. Peter Jantoška
Obcan | 30-05-2013 16:19:56
Hm,diplomaticka odpoved...
Co sa tyka prasknutej 400-vky,clovek plne chape ze po oprave moze ist chvilu kalna voda,lenze ako citam tu je problem dlhodoby...
Otazka znie-aky dovod bude zas nabuduce ?
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 30-05-2013 15:58:31
AKTUALIZOVANÉ: 30.05. 2013 15:51

Odpoveď primátora mesta Martina Tomčnányiho:

Odpoveď nami voleného predstaviteľa mesta Sereď na náš e-mail týkajúci sa vážnej situácie s pitnou vodou v meste pre zachovanie objektivity prinášame bez akýchkoľvek úprav a komantárov. Vytvorenie si názoru plne nechávame na občanoch.
Ako chce Komisia EU urobiť z vody obchodný tovar | 30-05-2013 14:50:43
Prepis TV relácie na Westdeutsche Rundfunk

Georg Restle: “Najdôležitejšie politické zmeny sa niekedy skrývajú v malom tlačenom texte pod čiarou. Nenápadne, skryto, v jednej smernici, sa Európska Komisia pokúša presadiť práve jeden projekt storočia. Nejde o nič menej, ako o celoeurópsku privatizáciu zásobovania vodou. Ak to Komisia EÚ presadí, stane sa potom zo všeobecného vlastníctva objekt špekulácie, s ktorým sa dajú – aj v Nemecku – zarobiť miliardy. Je to víťazstvo veľkých multinacionálnych koncernov, ktoré za túto privatizáciu dlhé roky bojovali. Následky pre nás spotrebiteľov by mohli byť zásadné. Čo sa tu na nás blíži, ukážu vám teraz Stephan Stuchlik a Nikolaus Steiner.”

Voda je nielen H2O, voda je život. Prístup k vode je vyhlásený OSN ako ľudské právo. V Nemecku patrí voda najčastejšie mestám a obciam, teda nám všetkým – zatiaľ. To sa však môže čoskoro zmeniť. S drastickými následkami aj pre Nemecko. Podľa vôle Komisie EÚ sa to začne v Portugalsku. Brusel žiada, aby krajina teraz predala svoje zásobovanie vodou. V Pacos de Ferreira sa z privatizáciou vody už začalo. Proti vôli občanov, ako nám hovoria.

Občan (1): „Predtým sa tu mohla voda piť. Bola to dobrá, čerstvá voda! Teraz už nie!“

Občan (2): „Mám 66 rokov a vždy som pil vodu.“

Občianka (3): „Teraz vraj už nemáme dokonca piť vodu z verejných studní..“

Občan (4): „Áno, teraz nie je verejná voda údajne pitná.“

Obec Pacos de Ferreira urobila pri predaji jednorázový zisk, teraz musia občania žiť s následkami. Ľudia nám ukazujú ich účty: a skutočne, mesačné sumy sú horentné, teraz má mnoho občanov problém zaplatiť pitnú vodu.
Humberto Brito, Občianske hnutie 6. november

Humberto Brito: „Konzekvencie privatizácie boli tu v Pacos de Ferreira katastrofálne. Mali sme 400 % zvýšenie ceny za pár rokov. A potom každý rok ešte raz 6 % navýšenie ceny. To je jedna katastrofa.“

Krízové krajiny, ako Portugalsko a Grécko potrebujú peniaze, preto ich nenápadne núti Trojka z Bruselu predať ich zásobovanie vodou. V prílohe zmlúv s Trojkou, ktoré má MONITOR k dispozícii, vidíme: v Grécku majú byť predané veľké vodárne v Aténach a v Thessalonikách. Ku Portugalsku sa hovorí: privatizácia národných vodárenských podnikov „Aguas de Portugal“ má byť urýchlená. V Portugalsku medzitým protestuje stále viac ľudí proti tejto privatizácii vody, pretože majú strach pred vysokými cenami a zlou kvalitou. Avšak krízové štáty sú len začiatkom. Komisia EÚ sa pripravuje na veľký úder. Nový návrh Smernice pre udeľovanie koncesií šikovne ukrýva požiadavku, že v oblasti zásobovania vodou musí dôjsť k otvoreniu trhu. Čo to znamená? Heide Rühle, vodohospodárska expertka európskych Zelených, dôkladne preštudovala tento návrh. Verí, že Komisia je krátko pred tým, dosiahnuť svoj cieľ – privatizáciu vody.

Heide Rühle, členka Európskeho parlamentu, ZELENÍ: „Smernica o koncesiách to nerobí priamo, neotvára priamo dvere privatizácii, robí to cez zadné dvierka. Teda otvára milimeter po milimetri možnosť, že súkromníci prídu na trh, teda že trh sa otvára a že súkromníci majú prístup na trh.“

Barnier dokonca popiera, že vôbec chce privatizáciu vody: Mocný komisár EÚ Barnier hovorí, že jeho smernica chce len novo usporiadať trh.
Michel Barnier, EU-komisár pre vnútorný trh

Michel Barnier, EU-komisár pre vnútorný trh: „Ostane všetko tak, ako bolo.“

Redaktor: Dobre, prečo teda potrebujeme túto Smernicu?

Michel Barnier, EU-komisár pre vnútorný trh: „Pretože potrebujeme pravidlá. Každá nemecká komunita bude môcť naďalej rozhodovať o svojej vode, teraz jej ale dávame možnosť, aby mohla zveriť vodu aj súkromnému partnerovi, teraz bude aj toto regulované, pre dobro spotrebiteľa.“

Teda predsa. Idea Komisie: na zásobovanie vodou musia byť celoeurópsky vypísané licencie. Potom ale prídu na rad privátni partneri. Pretože s dumpingovými ponukami veľkých koncernov nemôže konkurovať žiadny komunálny podnik. Pritom 82 % Nemcov chce, aby zásobovanie vodou organizovali mestá a obce.

Tu dokonca mestá a komunity obracajú jednotlivé privatizácie znovu späť. Príklad Berlín. Roku 1999 boli vodárne čiastočne privatizované. Po masových protestoch mesto teraz začalo spätne odkupovať podiely, veľmi drahá cesta, je to ale prvý úspech pre túto občiansku iniciatívu. Avšak nová stratégia Komisie EÚ môže túto ideu zničiť.

Gerlinde Schermer, Berlínsky vodný stôl: „Nová Smernica EU značí, všetko postaviť pod privatizačný tlak. A berlínska skúsenosť ukazuje, že aj čiastočná privatizácia, tzv. verejno-súkromné partnerstvo v skutočnosti slúži len súkromníkom. Oni majú renditu garantovanú a my platíme.“

Pre súkromných investorov je voda tovar ako elektrina, alebo zlato. Pretože voda je objekt špekulácií, voda je hospodársky tovar. Analytici odhadujú trh s vodou v EÚ na trojmiestnu miliardovú výšku. A oni ho chcú: veľkokoncerny ako Thames Water, alebo Veolia, ale aj nemecké koncerny ako RWE a Gelsenwasser len čakajú na to, že sa začne privatizovať. Privatizácia vody má však málokedy očakávané efekty, to potvrdzuje štúdia Univerzity Barcelóna z roku 2010. V nej sú poukazy na to, že po privatizácii na niektorých miestach klesla kvalita vody. Ale predovšetkým: nebude lacnejšia.

Citát: „My nemôžeme dokázať žiadny efekt, že súkromná produkcia vody je nákladovo výhodnejšia.“
Olivier Hoedeman, Corporate Europe Observatory

Olivier Hoedeman, Corporate Europe Observatory: „Sľuby, ktoré sa vždy v súvislosti s privatizáciou vody spomínajú, lepší servis, klesajúce ceny, sa nikdy neplnia. Práve naopak, existuje skôr tendencia k rastúcim cenám a sľubované investície do vodárenských sietí nie sú realitou ako nikdy neboli.“

Pretože peniaze pre drahú výstavbu potrubia nepasujú k rýchlym výhram. Príklady ako Londýn, alebo Bordeaux ukazujú: rúry sa rozpadajú, do pitnej vody vniká špina, často pridávajú potom spoločnosti chlór a podobné, aby udržali hygienu. Prečo rozhoduje Komisia EÚ proti vôli európskeho obyvateľstva? Na aké odporúčania sa opiera? S kým hovorí poza týchto okien? Napríklad s týmito, so Steering Group. Je to skupina expertov, ktorá radí Komisii EÚ v otázkach vodohospodárskej politiky. Zoznam účastníkov je podivuhodný, sedia tam hlavne zástupcovia vodného hospodárstva a príbuzné priemyselné oblasti.

Sorry, na zozname sú:

Michel Barnier, EU-komisár pre vnútorný trh: „Expertnú skupinu som osobne nezostavil, ale ak chcete odo mňa počuť, že naša expertná skupina je obsadená vyvážene, dám vám rád zapravdu.“

Christian Ude, prezident Nemeckého snemu miest: „Je skutočne poľutovaniahodné, že niektorý komisár pre hospodársku súťaž pozná len potreby svojich rokovacích partnerov zo šéfovských etáží koncernov a nie potreby obavateľstva.“

Voda – ľudské právo, alebo voda – miliardový obchod? Brusel už rozhodol: Voda má v budúcnosti patriť viacej koncernom a menej nám všetkým.
Zdroj: wdr.de
Preklad: Juraj Borský
martina | 30-05-2013 13:18:00
dnes sa valila voda z potrubia na ul. nam slobody a novomestska. o 9.30 ju boli dvaja pracovnici zastavovat. zrejme odpustali vodu, ktoru nam zauctuju ako voda na ceste...
Makoty | 30-05-2013 12:45:59
že z dôvodu havárie v nočných hodinách na zásobnom potrubí DN400 došlo k znečisteniu vody. Z tohto dôvodu možno príde k opätovnému zakaleniu vody v celej sieti. Na odstránení havárie sa pracuje od štvrtej hodiny rána.
Akurát toto je blbosť o 5.35 tam nebolo ani nohy (pri ZIPP),len valiaca sa voda do kanála...
Makoty | 30-05-2013 12:39:51
Tak ako písal Lojzo | 30-05-2013 11:12:43 , v pondelok prasknuté potrubie na Krásnej a dnes sa valila voda oproti ZIPP tak, že cesta bola pod vodou...Jedna havária za druhou...
To by musel Tomčányi vymeniť potrubie v celej Seredi....
vodar | 30-05-2013 11:26:15
teraz sa z EU fondov tahaju po dedinach vodovody o ktore nema nikto zaujem, lebo maju studne a v meste, kde tie rozvody vody su uplne strategicka zalezitost, tak sa take nic neriesi...ale sak...slovenskooo...slovenskooo....
Lojzo | 30-05-2013 11:12:43
najprv si prečítajte oznam na http://www.novinky.sered.sk/ kde je oznam že došlo k havárii vodovodného potrubia v Čepeni a preto tečie zakalená voda a vy namiesto toho to ihneď nafukujete ako keby niekto zato mohol
ani psovi | 30-05-2013 10:54:46
dnes rano som psovi radsej nalial vodu zo studne ako z vodovodu.
Pite zdravú vodu .... | 30-05-2013 10:46:35
... nápoj z vodovodu. Poznáte ten reklamný slogan. Rada by som videla zástupcu vodární, ako s nadšením pije tú našu - treba mu nejakú fľašu odložiť. Tak ako sa Katka bojí v nej kúpať svoje dieťa, tak sa my ostatní bojíme z nej variť, alebo len umyť šalát, či iné ovocie alebo zeleninu. A tak nám vodárne menia jedálny aj nápojový lístok, čas, kedy "chceme" prať (ak sme si stihli všimnúť aká je zasa voda a prádlo už nie je zničené) a starajú sa nám o zábavu pri opravách a výmene všetkých zariadení v byte, ktoré súvisia s vodou.
Milí "piati mušketieri" len otázku, keď sa tým už dlhšie zaoberáte: nedá sa vymáhať od vodární, ako napr. reklamácia, vrátenie úhrad za vodu a to pomerne za počet dní, kedy pitná voda netiekla? Veď nedodali službu, resp. tovar, za ktorý dostali zaplatené. A to nehovorím o spôsobených škodách. Len tlak na ich peniaze niečo zmôže. Viem, že to nie je také jednoduché. ale držím Vám palce na zistenie toho najlepšieho riešenia a dnes poobede asi obehám susedov, aby vedeli, že by sme sa mali ozvať vo veľkom počte a nečakať doma, kým to aj pre nás vyrieši niekto iný. Vďaka za vašu snahu a čas, ktorý tomu venujete aj za tých ktorým sa nechce alebo aj už veľa nezmôžu -napr starší a chorí ľudia.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 30-05-2013 10:43:11
Je smutne, ze vedenie mesta aj ked ma plne pristupove prava do SOL, takto zavaznu informaciu neoznamuje obyvatelom cez media, ktore maju preukazatelne nasobkami vyssiu sledovanost, ako tie mestske.

Ale povinnost bola splnena...

No a co sa tyka vyjadrenia dodavatela - "dakuje za pochopenie" - NIE! - nepochopim a v tejto veci nie som uz ochotny chapat uplne nic.
Chcem kompenzacie za skody, ktore my dodavatel sustavne sposobuje, chcem nahradu nakladov spojenych s tymto stavom.

A bolo by vhodne vedenim mesta zvazit, ci nie je cas vyhlasit havarijny stav a postavit sa k problemu s "pitnou" vodou tak, akoze sa jedna o najzakladnejsiu tekutinu, ktoru clovek potrebuje k zivotu.
info zo stránky mesta: | 30-05-2013 10:36:34
Oznámenie o havárii vodovodného potrubiaZápadoslovenská vodárenská spoločnosť a.s. oznamuje občanom mesta Sereď,

že z dôvodu havárie v nočných hodinách na zásobnom potrubí DN400 došlo k znečisteniu vody. Z tohto dôvodu možno príde k opätovnému zakaleniu vody v celej sieti. Na odstránení havárie sa pracuje od štvrtej hodiny rána.

Dodávka vody bude plynulá. Voda nie je zdravotne závadná, aj keď môže byť viditeľne zakalená.

Ďakujeme za pochopenie.
Západoslovenská vodárenská spoločnosť a.s.
Registrovaný Katka z vonkajšieho radu Katka z vonkajšieho radu | 30-05-2013 09:43:09
Chcela by som sa spýtať pána primátora, či by v takejto vode umyl svoje dieťa, ktoré má 2 mesiace. Veď dieťa si musím umyť!!! Keď moje dieťa dostane nejakú alergiu alebo sa mi vyhádže po tele, som zvedavá, čo sa potom bude robiť. Plne podporujem tých piatich odvážnych občanov Serede, ktorí sa snažia spraviť niečo v prospech nás občanov. Pán primátor, ja osobne som Vás volila, lebo som verila v zmenu systému. Verím, že ako hlavný zástupca občanov Serede sa postavíte za nás a budete spoločne s nami bojovať na čistú pitnú vodu. Zatiaľ verím, že áno. čas mi ukáže, či v takejto smutnej situácii sme si zvolili správneho človeka na post primátora Serede.
Katarína

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign