Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Výskum verejnej mienky v praxi

V poslednom období (najmä po minuloročných parlamentných voľbách) sa čoraz viac stávam svedkom politických debát u našich starších spoluobčanov. Naozaj sa oplatí čakať u lekára alebo na zástavke, demoskopia je práve na týchto miestach najefektívnejšia.  Rada by som sa teda podelila s mojimi aspoň pár „zážitkami“ (resp. s úryvkami).

Rozhovor č.1-u lekára dve staršie ženy:

„Keď sa kukneš na celú vládu, vyštudovali za naše peniaze a teraz velice mudrujú a idú nám rozkazovať“

„Jáj, nám len ten Fico rozumel, on keď voľačo povedal, to aj stálo za to, on nám najvác rozumel.“

„Áno ten nás dobre chápal. To bola sociálna politika a né jak čúl. Nevím prečo keď vyhráli takto dopadli“

 

Rozhovor  č.2 na zástavke dvaja starší muži:

 

„Včera som pozeral Na telo, skoro som odpadól! Idú nám znížiť dôchodok na 180 euro.“

„Veru tak, to by Fico nikdy nedovolil, on sa o nás staral.“

 

Rozhovor č.3 na zastávke dvaja starší muži:

 

„Títo podnikatelia to sú všetko len zlodeji. Táto hnusná vláda len všetko privatizuje, len okrádajú štát, Fico by im mal dať. Za komunistov sa žilo, nie teraz.“

 

Je nepochybné, že voličskú základňu strany SMER tvoria najmä ekonomicky neaktívni ľudia a ľudia bez vzdelania (najväčší podiel voličov so základným vzdelaním), resp. ľudia spokojní s bývalým režimom. Neustále počúvam, ako bolo dobre „za komunizmu“ (pričom komunizmus u nás nikdy nebol, bol „iba“ socializmus, ale však aj náš tieňový minister R. Kaliňák rád používa toto nelichotivé spojenie, komunizmus sa má však k socializmu ako hruška k jablku..) a že  revolúciu spôsobili tí, čo sa im nechcelo pracovať (no robotník by ju asi sotva začal, začali ju preto študenti, pretože boli najvzdelanejšou vrstvou, inteligenciou). Strana Smer veľmi dobre vyplnila dieru  v politickom systéme, v ktorom chýbala strana založená práve na dôvere a podpore vyššiespomenutého typu  spoluobčanov. U týchto voličov má istotu, že:

 

  1. drvivá väčšina vôbec nerozumie ekonomike a jej základným pravidlám fungovania (viď 3 rozhovory),
  2. drvivá väčšina sa spolieha na štát (dávky, dôchodky),
  3. drvivú väčšinu vôbec nezaujíma budúcnosť ďalšej generácie,
  4. drvivá väčšina vôbec nepochopí, že sociálna politika je v dlhodobom meradle neudržateľná, pretože podporou najnižšej vrstvy sa ekonomika vôbec nenaštartuje, ťahúňom  je jednoznačne stredná vrstva a podnikateľská sféra,
  5. drvivá väčšina si nevie predstaviť, že ľavica v modernom kapitalizme je návrat do minulosti (trhové hospodárstvo riadené komunistickou stranou si môže dovoliť len Čína a nie Slovensko).

 

Preto volia (funkcionári strany SMER) pri vyjadrovaní sa jazyk bežných ľudí (je rozdiel počúvať o ekonomike Mikloša a Počiatka) a veľmi radi používajú termíny sociálny štát, sociálne cítenie, sociálna pomoc a pod., ktoré majú od ich významov veľmi ďaleko a slúžia len ako zásterka. Špičkovo zvládnutý marketing a orientácia na presne vytypovaných väčšinových voličov.

Taká je však politická kultúra na Slovensku, kde vyše 40% voličov sa napr. stotožňujú s absolútnym nezmyslom ako (jedným z mnohých) sociálne podniky, pričom ich nezaujíma ich neefektívnosť, zadlženosť a to, že ich bude splácať pomaly pol generácie, hlavná vec že sa tam niečo robí (presne tak ako za socializmu, keď všetci pracovali, pričom reálne pracovala sotva tretina, ostatní tak ako na našich ministerstvách: jeden robí, dvaja kontrolujú).. Naša generácia starne a preto má rozhodujúci hlas tá generácia, ktorá vyrastala v socializme, v tom nezmyselnom režime plnom absurdít, plánovania a rozdávania.

To je však pozostatok bývalého režimu, odhadujem, že bude trvať 1-2 generácie (generácia je zvyčajne 20 rokov) na zmenu politickej kultúry na Slovensku a minimálne pol generácie na eliminovanie hriechov minulej vlády.  Akú si však zaslúži politickú kultúru krajina, v ktorej najčítanejším denníkom je Nový čas, najsledovanejšími správami sú Televízne noviny na Markíze a zo serióznych denníkov sa čítajú akurát tak horoskopy....

 

 

 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
a prečo ? | 26-05-2011 15:19:54
prečo len komunisti v strane Smer, veď ich je dosť aj v SDKÚ a KDH a určite sú nejakí aj v iných stranách hoci sa tvária my nič my muzikanti. Kam by sa asi tak podelo milión komunistov.
anonym | 24-05-2011 08:04:07
odporúčam prečítať si http://www.aktuality.sk/clanok/187520/komentar-syndrom-naucenej-obcianskej-bezmocnosti/?i9=0a80b0e1e927
Hranol | 23-05-2011 23:42:59
Pre Peter Klokner:

Nenazývajte občana Fica slovom "JUDr" - on vo svojej kariére viedol 15 súdnych pojednávaní, 15 ich prehral. Mať takú štatistiku ako lekár, futbalista alebo gigolo, všade by bol vyrazený. To je dôvod, prečo je v politike.
anonym | 23-05-2011 19:31:59
Výsledkom dalšej smeráckej
rabovačky na náš účet bude nárast preferencií Kom.strany zvanej Smer.Nech si pre boha založia svoj štátik s Ficom Gašparkom a inými a nech si hospodária ZA SVOJE !
Igor Lehocký | 23-05-2011 15:49:02
Za všetko, čo sa dosiahlo v spoločnosti a štáte môžeme ďakovať tým, ktorí vládli od roku 1989 resp. od roku 1993 a tvorili zákony tejto krajiny, ktorých sme si zvolili v demokratických voľbách! Keď sa človek dostane k moci a jeho osobné, politické či stranícke záujmy sú až na prvom mieste, neexistuje žiadne ospravedlnenie "pravých alebo ľavých" ani v roku 2011. Už som to raz napísal, že keď národ ideologicky "osprostie", je z toho hotová katastrofa, ktorá sa automaticky premietne do života bežných ľudí a sťažovať sa potom nie je kde, leda tak na lampárni, taký je môj názor. Ivan Tásler raz napísal, alebo spieva, dobrú pieseň, v ktorej texte sa spieva, že zlodejov je také kvantum, že si kradnú navzájom. Asi vedel, že je smiešne ich rozdeľovať na pravých alebo ľavých.
j.f. | 23-05-2011 15:30:14
ved v grecku maju pokial viem stale 2000,- eurove dôchodky. Takze ak by sme to dosiahli myslim, ze nejedem dôchodca by sa potesil. :D
anonym | 23-05-2011 11:12:02
Slovensko - chorá krajina.
...a Smeru a ficovi stúpnu predvolebné preferencie na závratných 65% . Lebo súdruhovia typu fico, madej, kažimír, tomanová, kaliňák, gašparovič... so svojimi plechovými tvárami budú naďalej ohlupovať naivné málomysliace masy Slovače sociálnou demagógiou o zlej pravicovej vláde. A pripravovať si pôdu na ďalšie zlodejiny a SMERovanie krajiny na grécku cestu po najbližších voľbách.
adela | 19-05-2011 14:25:15
ospravedlnujem sa chybu pismeniek v menach
Adela | 19-05-2011 14:23:21
dobry den všetkym,som rada,že niektori mate aj dobre nazory :-)vid sl.Nadaska,p. Kurbej,p. Klokner a dakujem p.Kopačikovi za cenne inf. tykajuce sa sčitania obyvatelstva
anonym | 18-05-2011 20:43:43
pre peter klokner : fakt pekne vystihnute, palec hore
Peter Klokner | 18-05-2011 18:52:42
Pani Nádaská, veľmi stručne a jasne ste v svojom príspevku (17.5. 10:15) skonštatovali objektívnu realitu. Ficova garnitúra dala dôchodcom na Vianoce 60 Eur a oni mu lčežia ako poslušné psy pri nohách. Len teda ešte sa musí súdruh JUDr dodatočne permanentne strápňovať pred inteligentnejšími tvormi svojimi absolútne stupídnymi tlačovkami. Tá dnešná bola inak geniálna. Hlavne súdruh Paška to pekne posral keď sa preriekol :-)
Určite bude stranícky trest, minimálne 15% provízií zo zdravotníckych kšeftíkov do pokladne strany, alebo aj vlastnou hlavou niečo povinne, kým sa ešte dá lebo Trnka už sa asi do funkcie nepregrcá a je dotrtošené :-)
Registrovaný Jozef Drottner Jozef Drottner | 18-05-2011 13:59:33
pardon, nekonkretizoval som prave Vas. Bolo to myslene vseobecne na niektorych anonymnych, aj ked vystupujucich pod nicnehovoriacou prezyvkou.
anonym | 18-05-2011 13:52:01
Pán Drottner, uveďte prosím jedinú urážku, ktorú ste odo mňa čítal. Ďakujem.
Registrovaný Jozef Drottner Jozef Drottner | 18-05-2011 13:07:51
cepenan, preco hned vymazat. Evidentne je toto tema, ktora zaujala.
A to, ze sa tu zislo par pindacov? Ti tu budu vzdy. A vzdy si najdu to svoje, ktore mozu okecat, toho svojho, koho mozu urazit, ved anonym.
A k tej kritike: kritizovat mozte kohokolvek a cokokolvek pokial je to na urovni slusnej kritiky a nie urazok.(to je pre anonyma).A verte mi, ze Vas nikto za to nesprd. pardon nevymaze. Či?
cepenan | 18-05-2011 12:18:32
pan majko uz viete preco som sem pisal ze tato tema sa ma vymazat...
Fufík | 18-05-2011 12:17:24
Dnes mi na adresu môjho tvalého bydliska priniesol sčítací komisár sadu tlačív.
Dobre si pozrite všetky dokumenty a tlačivá, ktoré dostanete:

A: ÚDAJE O OBYVATEĽOVI
B: ÚDAJE O BYTE (ak vlastníte byt)
C: ÚDAJE O DOME (ak vlastníte dom)

A ku každému tlačivu "bonusová" obálka a práve táto je kľúčová. Obálka je na meno k tlačivu A a na nehnuteľnosť B, C s úplne presnou identifikáciou a k tomu:

čiarový kód = jedinečný identifikátor
login a heslo ak sa rozhodnete sčítať elektronicky
V čom je problém?
Štát si praktikami hodnými organizovaného zločinu, dovolil brutálne prekočiť veľmi krehkú hranicu a bez zábran vtrhol občanovi do súkromia.

Čo to znamená?

Štatistický úrad oficiálne tvrdí že:

Štatistické údaje získané zo sčítania obyvateľov, domov a bytov sú užitočné pre štátnu správu, samosprávu, ako aj pre súkromnú sféru. Na základe týchto údajov sa bude lepšie a ľahšie kompetentným rozhodovať, kde postavia napríklad byty, kde je potrebná škola, nemocnica či cesta. Štatistické údaje zo sčítania dajú odpoveď aj na otázky súvisiace s podnikaním; kde a v akej oblasti sa oplatí podnikať, do ktorého regiónu je vhodné investície nasmerovať a vytvoriť tam nové pracovné miesta, prípadne udržať pracovnú silu.

...aj pre súkromnú sféru???Prečo má občan poskytovať akékoľvek údaje pre potreby nejakých súkromných subjektov???

Sčítanie je čistá štatistika a štatistika ako veda je presné počítanie s nepresnými číslami.

Prečo ale štatistický úrad vyžaduje priamu identifikáciu sčítaného subjektu???

Nerozumiete?

Občan dostane obálku na meno, v nej je na samolepke jedinečný identifikátor (číslo, ktoré bolo subjektu - občanovi pridelené z databázy centrálneho registra obyvateľov), tento čiarový kód sa má nalepiť na sčítací formulár. Keď sa subjekt sčíta online, je to ešte jednoduchšie, lebo identifikátor = login!!!

No a?

Problém je, že ak má občan postupovať podľa zákona, ktorý hovorí že: "Každý, kto je povinný poskytnúťúdaje podľa odsekov 1 až7, ich poskytne úplne, správne, pravdivo a včas", tak na seba dobrovoľne nahlási údaje ako:

postavenie v zamestnaní
sídlo zamestnávateľa
odvetvie ekonomickej činnosti
spôsob dopravy do zamestnania
počet živonarodených detí
náboženské vyznanie
počítačové znalosti
atď atď atď
Pri nehnuteľnosti je toho ešte podstatne viac, na čo keby sa občana s úctou k vlastnému súkromiu ktokoľvek opýtal, odpoveď by asi bola v štýle: "čo je ťa do toho!!!".

Komu tieto údaje v skutočnosti slúžia a prečo nie sú anonymné??? Zákon č. 428/2002 Z.z. v §8 odst.1) priamo zakazuje spracúvať "osobitné kategórie" osobných údajov, "...ktoré odhaľujú rasový alebo etnický pôvod, politické názory, náboženskú vieru alebo svetonázor, členstvo v politických stranách alebo politických hnutiach, členstvo v odborových organizáciách a údaje týkajúce sa zdravia alebo pohlavného života...".

Sčítanie obyvateľov je teda v jeho súčasnej podobe (neanonymná forma) v priamom rozpore so Zákonom na ochranu osobných údajov!

Pre štatistické účely totiž nie je identifikácia subjektu vôbec potrebná!!!

Spárovať konkrétneho občana s konkrétnym sčítacím hárkom, nie je problém a presne to sa aj bude diať! (kvôli tej nenápadnej nálepke s čiarovým kódom...)

Komu ide o tieto údaje? Daňovej správe? Spravodajskej službe? Polícií? Nadnárodným korporáciám?

Ako z toho von a neporušiť zákon?

Jednoducho - nelepiť na sčítacie tlačivo žiaden čiarový kód a hlavne NEPREPADNÚŤ POHODLNOSTI A NESČÍTAŤ SA ONLINE!!!

Zákon č. 263/2008 Z.z. nehovorí absolútne nič o tom, že sčítacie tlačivo musí byť opatrené jedinečným identifikátorom kvôli identifikácií sčítaného subjektu.

Podľa môjho názoru sa štát snaží iba využiť "stádovitosť" a apatiu ľudí, napísali návod na použitie z ktorého vôbec nie je jednoznačne jasné, či sa musí nejaká nálepka niekam lepiť alebo nie, skratka len holou vetou oznamili: "Po vyplnení formuláru nalepíte identifikátor do pravého horného rohu tlačiva".

Sčítacie tlačivo bez čiarového kódu je platné - tak hovorí zákon, resp. nehovorí nič o tom, že by bez čiarového kódu bolo tlačivo neplatné!!!

Pri týchto praktikách by boľševická ŠtB úplne bledla závisťou a v porovnaní s dnešnou úrovňou fízlovania, boli ich metódy len trápne amatérske pokusy...

Téma štátneho fízlovania bola živá aj pred 10 rokmi - Siouxovia proti Leviathanovi a v susednej Českej republike dokonca Český štatistický úrad uznal Rytierov rádu Jedi za oficiálne náboženstvo, tiež ako dôsledok nesúhlasu so štátnym fízlovaním - štatisticky významná skupina českých občanov to celé poňala ako recesiu.

Vyhadzovanie desiatok miliónov EUR týmto spôsobom do žumpy, aby si štatistici mohli hrať svoje matematické olympiády, mi nepripadá ako rozumné nakladanie s peniazmi daňových poplatníkov a z tohto uhlu pohľadu mi to nepripadá ani vtipné.

Ľubomír Kopáček
bezpečnostný konzultant
anonym | 18-05-2011 11:38:44
To je pravda. Rovnako ani starší občania pravdepodobne nepožívajú status osôb, ktoré ste vymenovali, takže nie je vhodné ich kritizovať za ich názory. Nemyslíte? Posudzujme všetkých rovnako. Ak môže niekto kritizovať ľudí za ich názory, potom môžeme kritizovať aj jeho. Bez ohľadu na to či sú podpísaní plným menom.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 18-05-2011 11:01:26
anonym | 18-05-2011 06:50:40 | - aj Vam dobre rano. Mate to nejako pomylene, nik z nas nie je volenou osobou, nie je plateny z dani danovych poplatnikov, nie sme zamestnancami mesta, statu a nie sme cinni ani v politike. Vy ste v medialnom priestore, ktory ma svoje pravidla, preto sa im bud prisposobte, alebo ho opustite. A teraz uz dobry den.
anonym | 18-05-2011 06:50:40
Ak je niekto podpísaný ešte to neznamená, že ho nemožno kritizovať. Kritizuje sa za názory a nie za meno. Dobré ráno!
Peter | 18-05-2011 00:29:39
Co tak vytvorit specialnu rubriku pre somarov, ktori sa sem chodia hadat a odvadzat smer diskusie uplne inde od obsahu clanku ? Mali by svoje ihrisko a mozno by dali pokoj.. a vsetci by sa tam volali "anonym" alebo by mali 2-3 pismenovy nick. Pan Majko (plus ostatni rozumne zmyslajuci)- skuste tychto ludi ignorovat..mozno sa casom stratia
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 17-05-2011 21:24:43
anonym | 17-05-2011 19:16:03 | - pan Salmik sa za svoje meno nehanbi. Vy sa vyjadrujete k roznym temam ako anonym a podobne. Ked sa budem mat rozhodnut, kto do diskusie zasiahne, verte, ze nebudem dlho rozmyslat. Pytam sa Vas, akym pravom Vy kritizujete spravanie sa podpisaneho cloveka? Dakujem za odpoved.
Adela | 17-05-2011 21:09:54
pre ja=čitala som aj ostatne članky autorky,myslim ,že druha vysoka škola je politologia,pekny večer
Registrovaný Matej Šalmík Matej Šalmík | 17-05-2011 20:07:41
Mal som pocit, že toto je verejné fórum s verejnými názormi a otázkami...ok, už som ticho
anonym | 17-05-2011 19:27:03
Stačilo strany Smer. Strany ktorú oblubujú komunisti, exmečiaristi, romale a fanúšíkovia repete a šeherezády

anonym | 17-05-2011 19:16:03
Pán Šalmík, vy ste hovorca autorky článku? Prečo máte potrebu vyjadrovať sa takmer ku všetkým príspevkom akoby Vás za to platili?
Matej Šalmík | 17-05-2011 17:52:45
pre anonym | 17-05-2011 17:18:50 : tento článok nie je tendenčný, ale napísaný štýlom, kde musíte čítať medzi riadkami...ide skôr o skazenosť celého politického spektra ako o jednu jedinú parlamentnú stranu...
Matej Šalmík | 17-05-2011 17:51:24
Troška som nepochopil, čo ste týmto príspevkom chceli povedať lebo absolútne na nič nenadväzuje, ale hlavná vec, že ste ho pochopil vy sám ;)

Mňa ste sa síce nepýtal, snažil som sa len odpovedať na položenú otázku, lebo keďže bola prezentovaná verejne, tak sa k nej môže IMHO vyjadriť..
JA | 17-05-2011 17:20:50
no a? veď to je to isté. či právnici sú všetci rovnakí a potom si len povedia a už je z nich sudca a iný si len povie a už je zrazu z neho advokát? :D okrem toho nechápem na čo sa k tomu vyjadruješ, Teba som sa nič nepýtal :D
anonym | 17-05-2011 17:18:50
Pri "výskume verejnej mienky v praxi", už keď sa to tak nazvalo, by sa patrilo zamerať svoje zistenia nielen na skupinu starších obyvateľov a nielen na prívržencov jedného politického košiara. Stráca sa akákoľvek objektivita a článok sa potom javí ako silne účelový. Koniec koncov, nazvať názory ľudí, ktorých by sme zrátali na prstoch jednej ruky, verejnou mienkou, to chce odvahu. Žeby zasa účelovosť?
Matej Šalmík | 17-05-2011 17:12:21
Pýtali ste sa na vzdelanie, nie na zameranie ;)
JA | 17-05-2011 16:35:55
je mi to smiešne, ja veľmi dobre viem čo je to JUDr. :D a zaujíma ma to zamerania práva, okrem toho si píše Dr. Nádaská aj Mgr. takže má ďalšiu školu ja neviem či toto niekto nevie pochopiť :D
Matej Šalmík | 17-05-2011 15:57:45
pre JA | 17-05-2011 15:28:05 : JUDr. je všeobecne známy titul, za ktorým sa skrýva absolvent práva po rigoróznej skúške. To znamená, že síce existuje viac druhov práv, ale vzdelanie má každý právnik rovnaké (aj keď sa v rigoróznej skúške zameriava na ten-ktorý druh práva). Takýto titul môže dostať len človek, ktorý absolvoval právnickú školu alebo APZ.
Matej Šalmík | 17-05-2011 15:54:27
pre anonyma (pre p. Šalmíka | 16-05-2011 21:20:09) prepáčte, z vášho príspevku mi prišlo, že ste nespokojný volič, moje pocity sú celkom subjektívne :)

K článku - sociálna solidarita celej Európy vedie do záhuby nie len ekonomiku každého zúčastneného štátu, ale samotný inštitút rodiny. Ľudia nechcú rodinu, ktorú nemajú z čoho zabezpečiť a deti sociálne odkázaných rodičov ostanú príťažou systému sociálnych dávok do konca života po vzore svojich rodičov. Nemajte mi za zlé, milí dôchodcovia, ale pán Fico vám k lepšiemu dôchodku nepomôže. To, že stredná vrstva pracuje na to, aby vám bolo možné dôchodky z čoho vyplácať, je známe a je známe aj to, že takýto systém je dlhodobo neudržateľný a zvyšovanie sumy dôchodku je nemysliteľné, dôchodcov pribúda a pracujúcich ubúda...konsenzus existuje, len nie je vôľa vládnych strán...čo keby stratili preferencie?
JA | 17-05-2011 15:28:05
si trápny, áno JUDr. je práve, ale existuje viac druhov práv ak o tom nevieš, okrem toho Dr. Nádaská si píše pred meno aj Mgr. takže má ďalšiu VŠ. a nechápem čo má toto spoločné s anonymitou :D to jej vec Dr. Nádaskej či mi odpovie, ak neodpovie mne to absolútne vadiť nebude :D :D :D to sa pýtam len pre zaujímavosť.
Jozef | 17-05-2011 14:28:32
P.S.
inak so sl. Nadaskou suhlasim.
Jozef | 17-05-2011 14:23:08
...no neviem, ale vzdy som si myslel, ze JUDr. znamena pravnicke vzdelanie.
Co Ty na to "JA". Hups, Ty vlastne este len koncis skolu, takze zatial to nemozes vediet. Dufam, ze som Ta rozosmial.
(JA | 15-05-2011 09:02:06 )
Pre JA 13:34:15 | 17-05-2011 13:47:52
pýtať sa môžete vždy. Len odpoveď Vám patrí, až keď vyleziete z anonymity
JA | 17-05-2011 13:34:45
smiem sa Vás spýtať na Vaše vzdelanie?
Registrovaný JUDr. Mgr. Alexandra Nádaská JUDr. Mgr. Alexandra Nádaská | 17-05-2011 10:42:11
ospravedlňujem sa, nie Chorvátsko, ale Monako
Registrovaný JUDr. Mgr. Alexandra Nádaská JUDr. Mgr. Alexandra Nádaská | 17-05-2011 10:37:52
Nesúhlasím s tvrdením, že človek ktorý chodil v čase zmeny režimu do škôlky nevie o čo šlo. História nie je o tom, čo sme prežili, ale či sme si dali do súvisu dostupné fakty do logických súvislostí. 30-ročný odborník na pády nedemokratických režimov vie o tom viac ako ten, čo vtedy štrngal kľúčmi.
Článok nebol o útočení na starších ľudí. Je normálne, že každá politická strana sa opiera o určitý typ voličov, sú to bežné výskumy verejnej mienky.
Nesúhlasím s ľavicovou politikou, na to, aby sme podporovali sociálne slabších občanov treba naštartovať strednú triedu a konkurenčné podnikateľské prostredie. Nie dotovať neefektívne sociálne podniky, prehrávať nezmyslené a drahé spory a plaviť sa na jachte v Chorvátsku v čase zmeny našej meny a mnoho mnoho ďalších. Pri voľbách nerozmýšľam kto mi čo dá, ale kam všeobecne spejeme. Mimochodom dnes to majú ťažšie mladí ľudia ako pred 1989, nám nikto nič zadarmo nedal. Mimochodom neviem či tie minulé 4 roky bola vôbec sociálna politika okrem vianočného príspevku a ostatných almužien, ktoré neriešia problémy ekonomiky a sú maximálne neefektívne. Nehovoriac o "sociálnej politike" bývalej ministerky, ktorá si dala vyplácať za to, že vôbec niečo povedala.
Registrovaný Peter Klokner Peter Klokner | 16-05-2011 23:54:56
Mne sa najviac páčia tie debilné riekanky typu "kradli aj jedni aj druhí, hrabú len pre seba, .....
Z toho plynie iba jediné, sme národ idiotov. Tak trochu masochisticky šmrncnutých.
Každé 4 roky sa pekne nalajnujeme k voľbám a pekne krásne ideme určiť kto nás bude okrádať ďalšie volebné obdobie....
S takýmto odhodlaním si zaslúžime fakt len tú vládu ako za Fica. Tá nás aspoň nebude dlho trápiť, keďže prehajdákali za 4 roky 8% HDP, čo sa zatiaľ nepodarilo nikomu.
Peter | 16-05-2011 23:43:19
Dneska kazdy zhrna k sebe, ci je to Smer alebo SDKU alebo dokonca KDH. Problem je v tom, ze nase peniaze z dani, nemozeme ovladat, ani sa vyjadrit kam sa investuju. 20% dan je nehorazne okradanie obcanov zo strany statu. je to novodobe vypalnictvo. Som za dan max 10% z prijmov. To musi stacit na zakladne riadenie statu. Cim vyssia dan, tym vacsie okradanie.
anonym | 16-05-2011 23:42:46
Ja si p. Nádaskú musím zastať! Všetci poukazujete na chudobné rodiny, nízke dávky, zlý život. To si fakt myslíte, že príde Fico a ten Vám ho zlepší? Keď mal na bilboardoch napísané "Pre lepší život", myslel iba seba, Beňovú, Flašíka a možno aj Kaliňáka. Ale nás nie.

Zlú sociálnu situáciu vyrieši iba jedna vec - to je PRÁCA. Každý sa zo svojho hovna musí vyhrabať sám. A to, či tu je práca, alebo nie, určuje práve politika. Keď kvôli Mečiarovi SR nevstúpilo do NATO - Česi, Maďari a Poliaci z toho ťažili - pretože NATO je pre investorov zárukou bezpečnosti.

Keď sa Fico rozkrikoval, že tu nechce montážne závody ako je Peugeot alebo Samsung, že tu chce vývoj, výskum, viac pridanej hodnoty - investori to vnímajú zle. A preferencie Smeru dávajú tušiť, že tu nebude o pár rokov až tak dobre...
Miro | 16-05-2011 23:01:57
Viete co je najhorsie?ze mi sa dochodku ani NEDOZIJEME.rocniky okolo 1975,lebo do dochodku sa pojde v 70-ke.smutne,nie?len nas zodrat,odvadzat dane a odvody apotom skapte
Registrovaný Marek Olša Marek Olša | 16-05-2011 22:44:48
RE: FM

Ber to tak, že ludia sem píšu z vlastnej vôle a nievšetci sú No-lajferi
fm | 16-05-2011 22:18:20
zaujímalo by ma, čo tým článkom slečna chcela dokázať. poslala ho po polnoci (asi sa nudila alebo nemohla spať) v štýle- rybičky hodila som vám návnadu žerte,bite sa a ja sa budem z lode na vás smiať. prečo nereaguje aspoň na niektorý komentár????????????????,
dašena | 16-05-2011 22:05:24
palec hore p.Lehocký, myslím si,že to je správny názor na to, čo slečna Nádaská napísala. A čo sa týka slečny Nádaskej maximalne ma sklamala. Možno keby sl.Nádaska musela otočiť každú korunu ( euro )niekoľko krát a porozmýšlať či si za peniaze, ktoré SI SAMA zarobila kúpi rožok, lieky alebo zaplati nájomné tiež by volila toho kto jej sľúbi " sociálnu istotu". Mám 50 a volila som Sulika, lebo som si myslela, že ako " ospevovaný " ekonom pomôže tomuto štátu a aj nám. A čo sa stalo? Vrátili sme sa do feudálnej spoločnosti. Pánom chýbajú peniaze, čo spraví naša vláda? Zvýšime dane.Ozaj, nepripada vám to ako v rozprávke " Pyšná princezna" ?? Už nech nám zakážu len spievať. Toto boli moje posledné voľby, ktorých som sa zúčastnila ( pokiaľ to nebude ako za komunistov a nebude ma naháňať ŠTB ), lebo či tam bude Pavela alebo Havel, každé hrable k sebe hrabú.
lubo | 16-05-2011 21:32:32
dost tendencny a urazajuci clanok pre volicov smeru (niesom volic smeru), ale toto mi pride trochu ako, ked volis smer si sprosty, musis volit to co sa paci mne, jedine a jedine to je dobre!!! Budu blejt velebnosti...
Peter Tóth | 16-05-2011 21:31:41
Igor, súhlasím s Tebou.
Pani Nádaská. Ste v produktívnom veku a vzhľadom na Vaše vzdelanie si myslím, že Váš mesačný príjem je určite štvorciferné číslo (ak nie, tak je na zváženie načo ste študovali...). Predstavte si ale, že žijete z 3 eur na deň. Skúste si to mesiac. Potom Vám niekto povie, že Vám dá o 1-2 eurá na deň viac. Volili by ste ho? Ja asi áno. Zobrali ste si zlú vzorku. Dôchodcovia nie sú v produktívnom veku. Iné im nezostáva, len čakať na dôchodok. Radšej by som počúval rozhovor napríklad na pošte pri preberaní sociálnych dávok. Tam je väčšina v produktívnom veku a môže pracovať, otázkou zostáva či chce... Druhou otázkou bude, či im budete rozumieť, lebo nerozprávajú slovenčinou. Myslím, že sú to tiež voliči súčasnej opozície.
Článok dobre napísaný, ale... povedal som vyššie.
pre p. Šalmíka | 16-05-2011 21:20:09
Ako mi môžete položiť otázku prečo volím? Nenapadla Vás možnosť, že nevolím? Už nie sú voľby povinné, preberte sa.
Pavol Kurbel | 16-05-2011 20:25:07
Domnievať sa, že pravica je čistá ako ľalia by bolo asi naivné. Hovorí sa, že každé hrable hrabú k sebe. Neexistujú hrable, ktoré hrabú od seba. Ide len o to, aby hrable tých, čo sú pri moci, nemali zuby príliš blísko seba. Aby aj obyčajným ľuďom zostalo čo hrabať. A z tohoto pohľadu, pravicové hrable súčasnej koalície majú zuby oproti hrablám predchádzajúcej vlády na mile od seba. Týmto ale nechcem povedať, že schvaľujem alebo tolerujem zlodejstvá pravice.
Matej Šalmík | 16-05-2011 20:04:01
anonym, tak prečo volíš? :) ak si volič nezastane svoju vládu, tak to nespraví nikto a bez našej podpory nikdy zmeny neprebehnú..
anonym | 16-05-2011 18:30:56
Asi nie je práve najšťastnejšie hovoriť o tom, že síce aj pravica kradla, ale nie až toľko. Tu ide o princíp - kradli a kradnú všetci. Preto si žiadna vláda nezaslúži, aby sme sa jej zastávali.
Pavol Kurbel | 16-05-2011 17:43:14
pre anonym 15:58


To vaše vypočítavanie kauz je ceľkom pekné a v niektorých bodoch aj máte pravdu. Len problém tohoto zoznamu oproti zoznamu skôr uverejnenému je ten, že všetky kauzy z vášho zoznamu nedali spolu takú sumu, ako napríklad predaj teplého vzduch prostredníctvom ministrov SNS. Rozkrádali takým tempom, že ešte aj mečiarovci z prvej éry privatizácie sa môžu len červeňať. To boli totiž len slabí amatéri oproti predchádzajúcej garnitúre.
anonym | 16-05-2011 17:25:49
Výborný príspevok, pán Lehocký! Pekne ste to natrel tým, ktorí sa hrajú na demokratov a pritom nedokážu rešpektovať ani názory iných. Palec hore!
Igor Lehocký | 16-05-2011 16:08:34
Myslím si osobne, že zatriediť starších ľudí k politickým stranám podľa strohých vyjadrení v zmysle ich nespokojnosti s terajším ich stavom z hľadiska dôchodkov je pre mladšiu generáciu možno zábavné a aj nepochopiteľné, akože môžu takto ľudia rozmýšľať, ale je to tiež vonkajší prejav vnímania súčastnosti. Nerozumiem, prečo nie je možné byť zhovievavý k ľuďom v dôchodkovom veku. Každého toto obdobie žitia z dôchodku čaká, na to netreba zabúdať, lebo čas letí ako splašené kone a na Zemi sme tu len "na krátko, veľmi na krátko". Terajší dôchodcovia si v podstate aktívny vek odžili v úplne iných pomeroch, v inej ideológii, politike, v štátnom zriadení, v ktorom sa v podstate nemuseli obávať o svoju existenciu, lebo štát na vtedajšie pomery poskytoval obslužný komfort týkajúci sa financií, kedy okrem nájomného za bývanie nebolo nutné v podstate platiť za nič iné z hľadiska nejakých odvodov, daní atď. Starnutím ľudská schránka pochopiteľne stráca vitálnosť a telo si žiada možno častejšiu lekársku opateru, no a v časoch socialistických nebolo nikdy nutné siahať do peňaženiek za korunou ani za halierom a z toho mála, čo sa v tých časoch zarobilo, bolo možné slušne žiť, znovu pripomínam, na vtedajšie pomery a žiaľ, podstatne slušnejšie ako v súčastnosti! Ak teda chceme mať výčitky voči staršej generácii, prečo s nostalgiou spomínajú na vtedajšie štátne zriadenie, bolo by vhodné si uvedomiť, že oni žili, pracovali a chovali sa tak, aby nemuseli byť nikomu na obtiaž alebo na posmech a dokázali zabezpečiť aj svoje deti či už životnými úsporami alebo nehnuteľným majetkom, taká je proste pravda. Je úplne bezpredmetné baviť sa a rozoberať ekonomicko sociálnu charakteristiku vtedajšieho štátneho zriadenia a porovnávať ju s dneškom. V septembri 1989 ešte hádam nik netušil, čo sa udeje 17.novembra 1989 a všetci sme žili a pracovali podľa spoločenských noriem od povojnových rokov po 2. svetovej vojne, v zásade slušne a každý podľa svojich možností. Z tohto pohľadu je asi potrebné mať pochopenie aj voči vyjadreniam o podnikateľoch na Slovensku, politikoch, Ficovi, Dzurindovi, Radičovej a podobne. S úctou k šedinám, odžitému, skúsenostiam, je asi lepšie vypočuť si názor, potichu si ho porovnať so skutočnosťou a trochu sa aspoň pokúsiť sa pozastaviť nad tým, prečo tak starí rodičia hodnotia súčasnosť a znovu len s porozumením a nie hlúpe rozdeľovanie na pravých a ľavých...Kto neprežil v dospelosti bývalý režim v dostatočnej dĺžke, myslím že nemá právo na výčitky voči staršej generácii, lebo je celkom úsmevné detinsky inému vyčítať prežité desaťročia v inom štátnom zriadení a tým pádom aj jeho zmýšľanie v súčasnosti. Hovoriť alebo písať o generácii dedov a starých mám s pohŕdaním a neúctou je asi rovnako hlúpe ako tvrdiť starcovi a starej mame, že sa máme lepšie ako oni za mlada. Každý sa míľovými krokmi blížime ku starobe, v ktorej budeme bilancovať prežité a boriť sa s problémami. Prajem nám, mladšej generácii, aby sme nikdy neboli nútení na terajšie štátne zriadenie spomínať s nostalgiou.
anonym | 16-05-2011 15:58:16
oznam káuz za obdobie minulej vlády Mikuláša Dzurindu:1.Kauza skupinka
2.Kauza kupovania poslancov
3.Lacné rozpredávanie a rozkrádanie strategických podnikov,
4.Zdražovanie potravín,tepla,plynu a všetkého
5.Zvyšovanie dane až na 19%
6.Kauza vláčiky
7.Kauza vyhodenie Ivana Šimka z strany SDKÚ
8.Kaníkovský antisocálny zákonník práce
9.Zajacove protiústavné poplatky za návštevy
u lekára a aj za recepty
10.Vyhadzovanie neposlušných členov zo strany
SDKÚ-DS
11.Privatizácia železníc a aj nemocníc
12.Kauza dostavania SND súkrmným investorom
13.Nezaplatený dlh strany SDKÚ-DS
14.Kauza okolo krajanského zákona
15.Zrušenie tripartity
16.Vymazanie niektorých nezamestnaných zo
záznamov
17.Umelé znižovanie nezamestnanosti
18.Spisovanie rôznych čiernych kníh
19.Zastavenie stavby diaľníc
20.Zavretie neposlušných novinárov na
33.poschodie budovy STV
21.Spoplatnenie školstva
22.Spoplatnenie zdravotníctva
23.Úplne zlé a a aj nedokončené reformy
škodiace všetkým občanom
24.Kauza odpočúvania telefonátu Pavla Ruska
25.Kauza založenia strany SDKÚ-DS
26.Spory medzi jednotlivými vládnymi stranami
27.Zmenky Pavla Ruska
28.Zakladanie nových strán odídencami z ich
vlastných strán
29.Štiepenie strán na ďaľšie menšie strany
30.Štrajk želežničiarov na Hlavnej stanici
31.Štrajky lekárov
32.Zakladanie ďaľších súkromných zdravotných
poiusťovní
33.Nezmyselné,primitívne,úbohé a sprosté útoky
vlády na opozíciu
34.Klamanie vlády o navrhovaných a schvaľovaných
reformách
35.Privatizácia SPP
36.Priavatizácia Slovenských telekomunikácii
37.Bezdôvodné zvyšovanie platov poslancov
38.Tvorba a aj schvaľovanie rôznych
protiľudových zákonov
39.Zmenky Pavla Ruska
j.f. | 16-05-2011 15:50:54
anonym | 16-05-2011 15:39:15- to je z denníka p.Dzurindu? :)
anonym | 16-05-2011 15:39:15
Likvidačný zostatok spoločnosti Veriteľ Suma: 381 000 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD Tendre na záchranky Suma: 700 000 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD Oftalmologická smršť Suma: 197 000 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD Lineárne urýchľovače Suma: 115 000 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD Dychový test – predražená prevencia Suma: 90 000 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD Martek Medical Suma: 26 000 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD Nákup sanitiek Suma: 720 000 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD Počítačový systém pre VšZP Suma: 42 000 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD Degresívna marža Suma: 200 000 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD Informačný systém SZP Suma: 80 000 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD Zlučovanie dvoch štátnych poisťovní Suma: 1 958 000 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD Nástenkový tender na ministerstve výstavby Suma: 350 000 000 Sk Zodpovednosť: SNS Predaj kvót CO2 vyplývajúcich z kjótskeho protokolu Suma: 2 000 000 000 Sk Zodpovednosť: SNS Tender na elektronické mýto (výber dodávateľa) Suma: 6 664 000 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD Dotácie pre sociálne podniky Suma: 3 500 000 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD Súdny spor v kauze TIPOS Suma: 483 000 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD Rašiho reklama Suma: 24 000 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD Vytunelovanie SAD Žilina a Trenčín Suma: 400 000 000 Sk Zodpovednosť: SNS Lesy SR, š.p.: Chemické postreky Suma: 300 000 000 Sk Zodpovednosť: HZDS Lesy SR, š.p.: Prenájom poľovných revírov Suma: 450 000 000 Sk Zodpovednosť: HZDS Lesy SR, š.p.: predaj dreva Suma: 360 000 000 Sk Zodpovednosť: HZDS Podpora pre Kubínsku hoľu Suma: 100 000 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD Učiteľské noviny Suma: 13 000 000 Sk Zodpovednosť: SNS Ministerstvo školstva sa školí u Širokého Suma: 300 000 Sk Zodpovednosť: SNS Prenájom pozemkov pri Dunaji Suma: 450 000 000 Sk Zodpovednosť: SNS Futbalový štadión Suma: 1 500 000 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD Kampaň Sociálnej poisťovne proti druhému pilieru Suma: 4 500 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD Hospodárenie STV Suma: 281 000 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD Právnici na ministerstve financií Suma: 160 000 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD Nákup učebníc na ministerstve školstva Suma: 27 000 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD Tender na výstavbu diaľnic prostredníctvom PPP - úsek R1 Nitra - Hronský Beňadik Suma: 12 000 000 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD Minutie peňazí v roku 2009, ktoré boli odložené na dôchodky v 2. pilieri Suma: 4 500 000 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD Výstavba jadrovej elektrárne v Jaslovských Bohuniciach Suma: 7 531 000 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD Budovanie širokorozchodnej trate cez Slovensko Suma: 46 000 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD Nákup stravných lístkov - DOXX Suma: 68 000 000 Sk Zodpovednosť: SNS IT systém na ministerstve pôdohospodárstva Suma: 360 000 000 Sk Zodpovednosť: HZDS Rozdelenie kvót CO2 - kvóty obchodované v EÚ Suma: 11 086 000 000 Sk Zodpovednosť: SNS IKORES stavia bez súťaže Suma: 63 000 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD STV3 Suma: 90 000 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD Auto ministerky práce do Portugalska Suma: 100 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD Kauza Katrim Stela Suma: 200 000 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD Privilégium Suma: 2 000 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD Výlety šéfa Úradu pre normalizáciu a metrológiu a tendre na tomto úrade Suma: 13 000 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD Navýšenie základného imania DMD Holdingu Suma: 340 000 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD Geologické práce pri diaľniciach Suma: 45 000 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD Peniaze za predaj pozemku Bratislavskej teplárenskej Suma: 1 100 000 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD Zadlžovanie štátnych nemocníc Suma: 6 000 000 000 Sk Zodpovednosť: SMER-SD
adela | 16-05-2011 15:28:39
pre Daniela, to je najhoršie,ked je niečo biele a niečo čierne,ked som presvedčena,tak je to určite biele,čierne odsudzujem.Pre anonym 13.14.21,myslim si,že pre vas to nebolo pisane :-)
anonym | 16-05-2011 13:14:21
idem radsej pozerat seherezadu:)
Daniel Loffler | 16-05-2011 08:40:32
pekna sonda do dusi cca 4 ludi. Celkom putavo napisane. No predsa si myslim, ze nazory v diskusii aj clanku su tendencne. Pravidla fungovania ekonomiky nie su dogmaticke. V case sa spravanie kazdeho ekonomickeho subjektu meni. Tak isto aj svetonazor jednotlivca by sa pod tiahou informacii mal menit.

Mozno by sme mali prestat vnimat svet len v jednej farbe a zacat rozmyslat o tom, ze vsetko ma svoje pozitiva aj negativa. Aj socialny stat, aj pravicovi. Aj socializmus aj kapitalizmus. Nic nie je len cierne alebo biele.
j.f. | 16-05-2011 08:26:18
Článok možno dobre myslený, ale cítim tam obrovskú nadutosť.
sklenar ivan | 15-05-2011 22:59:36
Vystihla ste to veľmi dobre p. Nádaská. Reagovať na niektoré výpady diskutujúcich nemá význam...
anonym | 15-05-2011 22:20:26
Klobuk dole p. Nadaska, konecne to sem niekto napisal. Fico je cervene zlo!
Registrovaný Peter Klokner Peter Klokner | 15-05-2011 21:14:11
Pani Nádaská celkom príjemné zistenie, že je viac takých, čo na vec nahliadajú cez argumenty a nedajú sa oblbovať drístami Sobotných dialógov. Viete, my by sme tej generácii nemali nejak zásadne krivdiť, oni totiž nemajú už ani silu ani možnosti nejak zásadne ovplyvniť svoju existencii a tak zotrvajú v leveli, na ktorý sa dopracovali. Niektorí sú úspešní, spokojní a hlavne schopní pracovať s argumentami. Takých vo vašich vzorkách asi ťažko niekedy stretnete. No a potom je tá drvivá väčšina, ktorá už zo zvyku iba papagájuje nekonečné frázy politikov ľavicového spektra.
Nádej však neumiera, pozrite ako rýchlo skapal pes za fenoménom "babky demokratky". Som presvedčený, že podobne to bude s každým "galgajom" a "tárajom" keď sa mu príde na dreň.
cepenan | 15-05-2011 16:09:28
anonym a to ako si prisiel nato ze som volil fica?a mne je bleee z dzurindu...
Robo Horvath | 15-05-2011 15:35:08
Zažil som socializmus prežívam kapitalizmus a čo bude ďalej? Možno je to pre nás,čo sme to zažili nevýhoda tak, ako zmena z koruny na euro.
Na námestí som štrngal s kľúčikmi keď autorka článku možno chodila do škôlky,neviem. Ale viem,že už niet kam cúvnuť a za tento kapitalistický hyenizmus som určite štrngať nechcel.No ale čo už,robíme si to sami,čoraz väčšou závisťou,chamtivosťou a nenažranosťou a ak to takto pôjde ďalej,tak možno aj tí mladí ľudia sa budú o pár rokov domáhať zmeny alebo reverzu. Čas ukáže. Nie som zástanca lavice alebo pravice,lebo doteraz ma nepresvedčili o nerozkrádaní štátneho majetku,ktorý bol budovaný generáciami našich predkov.
anonym | 15-05-2011 15:28:29
cepenan typicky fickovolic, ktorych tu je zial stale strasne vela bleeeeeeee
JA | 15-05-2011 15:26:25
súhlasím so všetkým čo sa tu doteraz napísalo...zaujímalo by ma čo na to autorka :)
anonym | 15-05-2011 15:19:16
toto je názor, prečo by sa mal mazať? navyše to je blog a nie názor novín a ani redaktorov...každý má právo na to zareagovať a napísať svoj názor, aspoň tak to vidím ja
cepenan | 15-05-2011 14:12:53
tato tema tu nema co hladat a mala by sa vymazat!
anonym | 15-05-2011 14:02:22
peknú udičku sem pani "Dr." nahodila!!! Čo je prosím Vás na tomto článku pekné? Je plný nenávisti, osočovania, podceňovania, obviňovania, opovrhovania....
shelley | 15-05-2011 12:56:16
Súhlasím s článkom, len sa naozaj bojím, že je to iba výkrik do tmy ( alebo do tej mrazničky). Títo Ficovoliči nemajú ani záujem počúvať nejaké argumenty v neprospech ich miláčika. Rozum a viera ....skoro ako v Biblii...lenže naši politici nie sú bohovia a o nich treba pochybovať. Ja by som povedala: škoda času na presvedčovanie takýchto ľudí,
vyrieši to iba čas. Bohužiaľ....
pre zvonára | 15-05-2011 12:15:14
prepáč ale ,,vobec" som si to nevšimol :-)
igg | 15-05-2011 12:09:38
nebudem sa vyjadrovat k politike ale absolutne nesuhlasim s vasim nahliadanim na starsich obcanov. Ty ludia boli taktiez mladi a len za to ze zostarli a maju svoj nazor, ich berete ako chybny clanok spolocnosti. Verim tomu ze aspon 80% tych starsich ma viac inteligencie ako tu autorka clanku.
ja | 15-05-2011 12:02:41
Miro ano je to tak, ale preco ? Lebo to euro potrebuju k zivotu, nie preto ze im chyba na dovolenku v Karibiku, alebo na nove auto. Oni uz svoje odpracovali, aby tu nieco vobec bolo, preco by nemali slusne zit a stale mysliet len na teba a inych mladych co este v zivote neurobili ani prd a nevytvorili ziadne hodnoty ?
Miro | 15-05-2011 11:34:50
dajte starym ludom o euro viac na dochodok a zvolia Vas.oni nerozmyslaju odkial su tie peniaze,len nech ich maju.ze to zadlzi ich deti,to ani nevedia.stari su predsa najlepsia volicska zakladna.niee?
zvonar | 15-05-2011 11:31:51
pre pana jána ... tiez nazor, ale tych 6 hrubok sa k tomu vobec nehodi:-/
Pavol Kurbel | 15-05-2011 11:18:26
S mnohým v článku sa dá len súhlasiť.
ján | 15-05-2011 10:54:40
nežijeme vo vzduchoprázdne tento článok sa vyjadruje k udalostiam z posledných piatich rokov a spolieha sa na krátku pamäť čitateľov.podľa môjho názoru treba ísť trošku ďalej. prečo vlastne k tomu došlo že dnes je nálada v spoločnosti taká aká je. po revolúcii sme tu zažívali množstvo odborníkov v ekonomickej oblasti a zhodou okolností sú to často terajší či už ministri alebo vysoko ekonomicky činný ľudia za ktorými zostala z minulosti veľmi čierna škvrna v podobe nejasnej štruktúre firiem veľmi sofistikovane napojených na peniaze z privatizácie a rôznych nevýhodných zmlúv uzavretých cez rôzne spoločnosti v daňových rajov z nemožnosťou vypátrať skutočných vlastníkov. po 89 ľudia žili v eufórii a očakávali zmeny aj keď zo začiatku bolestivé ale neskôr malo prísť zlepšenie a čo prišlo? chudobný dôchodca čo má na prežitie 3 eura denne a nie sú to nevzdelaný ľudia, mnohý majú určite kvalitnejšie vzdelanie ako pisateľka článku. bolo by dobré aby pani doktorka oslovila a nie len počúvala na zastávke aj iné skupiny občanov , podnikateľov, živnostníkov, zdravotníkov atď... a možno by bola veľmi prekvapená k akému výsledku by sa dopracovala ale o to tu asi nešlo. možno ešte pár slov k voličom rôznych strán ľudia chcú veriť v zlepšenie ,iné im ani nezostáva jedny naletia strane čo im sľuby marihuanu bez rizika ,druhý tomu kto im sľúby raj na zemi a tretí raj na nebesiach ale po väčšine a je to už veľa rokov tú svoju nirvánu dosiahnu len volený a nie voliči a o tom to je pani doktorka nie o načúvaní na zástavkách. ak som sa niekoho v mojom príspevku dotkol prepáčte nebolo to mojím cieľom
ja | 15-05-2011 10:08:58
o 1-2 generacie bude autorka dochodkyna a keby sa skutocne zmenilo myslenie ludi na Slovensku na to zapadne, tak mlady vysokoskolsky vzdelani ludia budu laviciari a budu nadavat na tuto praviciarsku obmedzenu babku :) osobne si myslim ze bez tych 40 percent obmedzenych volicov co cely zivot pracuju na to aby vytvarali hodnoty, by pani autorka ostala hladna, smadna a naha, pretoze peniaze sa jest nedaju a vysokoskolaci tieto hodnoty produkovat nevedia a preto treba respektovat nazor vsetkych. to ze sa bude niekto hrat na superinteligenta a bude komunikovat s obcanmi takym sposobom, ktoremu vacsina ludi nerozumie a este sa tym bude chvalit nepovazujem prave za vizitku dobreho politika, ak chcem totiz pachat dobro mal by som byt schopny o nom presvedcit vacsinu obcanov, aby mi na to dali mandat. prave preto, ze toho nie su schopni sucasni pravicovi "politici" mame krasny zlepenec, ktory je polepeny kseftami a neustale mu hrozi prasknutie a nestabilita a to teda ako prinos nevidim.
anonym | 15-05-2011 09:46:35
absolutne suhlasim s kazdym slovom v clanku, uz sa tesim na burlive reakcie ficovolicov a im podobnych...
Registrovaný Tibor Nešťák Tibor Nešťák | 15-05-2011 09:30:38
Takuto ANALyzu s rovnakym vysledkom sme si definovali mnohokrat viaceri, suhlasim s nou a prirovnal by som ju k vykricaniu sa do prazdnej mraznicky.

V krajine, kde vedu statistiku Fico a Seherezada, zijeme tvrdu realitu, ze racionalnej minorite dominuje stadovita majorita.

Ale pokial neciti vacsina Slovakov spokojnost so svojim zivotom, netreba sa cudovat takymto prejavom nielen u starsich ludi. Este stale je tu vela tych, ktori nie su zvyknuti mat mat triezvy vlastny nazor a nie su schopni vidiet dalej ako po obrazovku. Tesim sa, ked o v clanku spomenutej realite natocia Horkyze slize nejaky mily klip :)
JA | 15-05-2011 09:02:06
súhlasím s článkom (osobne), ale takúto maximálnu zaujatosť a neobjektívnosť som v týchto internetových súkromných "nezávislých" novinách ešte nezažil. okrem toho, Dr. Nádaská určite dobre vie, že 3 rozhovory určite nie sú reprezentatívna vzorka, ktorá by mohla byť podkladom pre prezentáciu názorov, preto je tento článok vyslovene tendenčný. poznám ľudí, ktorí dokážu veľmi presvedčivo rozprávať o minulom režime (a nepoužívajú len argumenty sociálneho zabezpečenia). Každá minca má dve strany, myslím že v objektívnom článku (vo vraj nezávislých novinách) by mali byť načrtnuté obidve. To je môj súkromný názor. Nechcem uraziť alebo sa dotknúť autorky, ale osobne si myslím, že NIKTO nemôže vysloviť všeobecné súdy o charaktere voličov tej-ktorej strany, zvlášť ak ide o tak silné slová ako "drvivá väčšina vôbec nerozumie ekonomike" alebo "drvivú väčšinu vôbec nezaujíma budúcnosť ďalšej generácie" (- myslím že hlavne toto našich starých rodičov zaujíma). Podložiť tieto vlastnosti voličov dôkazmi by bolo veľmi problematické. Ďalej v článku píšete, že revolúciu začali študenti - inteligencia, toto ma vždy rozosmeje, ja som tiež končiaci študent ale za inteligenciu sa nepovažujem a nepovažujem za inteligenciu ani väčšinu svojich kolegov a rovesníkov, pretože na to aby sa z človeka stala inteligencia predsa nestačí študovať (a autorka s ukončenými niekoľkými vysokými školami to zaiste dobre vie), na to človek potrebuje aj dostatočné množstvo skúseností a je to jasné aj z praktického života - veď aj podľa Vás sú ťahúňmi podnikatelia a stredná vrstva, teda ľudia v produktívnom veku, objavy a zmeny v našom živote spôsobujú ľudia starší a nie študenti. Navyše na Slovensku je situácie celkom iná ako vonku, pretože u nás môže mať diplom takmer každý (a vieme že aj za bývalého režimu! - práve títo študenti demonštrovali). A tak si myslím že analýza prevratu by zabrala niekoľko PhD. prác a aj tak by nebolo povedané všetko. Autorka v celom článku prezentuje svoje výsledky ako fakty a nie ako vlastné názory (hoci ide o blog a je to jasné), myslím si že v prípade tak tvrdých vyjadrení by bolo na mieste použiť aspoň na začiatku článku formulku "podľa môjho názoru"...Ďakujem.
(vopred sa ospravedlňujem ak som sa niekoho dotkol, dúfam že nebudem za to stíhaný, lebo dnes už na to stačí jeden ostrejší anonymný príspevok - hm, pripomína mi to minulý režim, kedy ľudia boli za svoj osobný názor tiež trestaní...)
anonym | 15-05-2011 08:30:27
Zažila som aj socializmus nechválim ho, ale musím povedať, že toľko podvodníkov, úplatkárov,chamtivcov nebolo ako teraz a počnúc tými spomenutými ministerstvami. Inak sa s Vaším článkom stotožňujem.
adela | 15-05-2011 06:27:39
zaujimavo a pravdivo napisane
Registrovaný Marek Sladký Marek Sladký | 15-05-2011 02:19:28
pekne napísané a súhlasím

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign