Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Vyberáme z redakčnej pošty: " Uzamknuté dvere vedúce k jednému zo schodísk"

24

Do redakcie sme dostali email od jedného z rodičov, ktorého dieťa navštevuje Základnú školu J.A.Komenského, budovu P.O.Hviezdoslava. Meno rodiča máme v redakcii, no žiadal o zachovanie anonymity. V emaily sa sťažuje na uzamknuté schodište na škole a následný zmätok v prechádzaní žiakov a učiteľov z jedného poschodia na druhé. Viac v emaily:


Dobrý deň.

Chcela by som Vás touto cestou poprosiť o vyjadrenie sa kompetentných na tento problém:

Po zlúčení základných škôl (Komenského a Hviezdoslavova) sa zaviedol na budove bývalej Hviezdoslavovej školy zvyk, že sú uzamknuté dvere vedúce k jednému z dvoch schodísk a to na všetkých podlažiach školy. Z uvedeného vyplýva, že všetky deti vrátane vyučujúcich sú nútené využívať len jedno schodisko. To v praxi znamená, že napríklad deti s triedou na 3. poschodí musia schádzať na prízemie, aby z prízemia mohli prejsť k druhému schodisku a vyjsť napr. na prvé poschodie, kde majú jedáleň, pričom by mohli prejsť chodbou po 3. poschodí a v pohode zísť do jedálne bez toho, aby obehli celú budovu. Nebyť zamknutých dverí. Za bývalého vedenia školy boli tieto dvere otvorené a nebol žiadny problém.

Myslím si, že v projekte budovy nie nadarmo projektant (podotýkam vyštudovaný a znalý predpisov) na- projektoval dvojo schodísk. Ide tu hlavne o to, že tieto schody sú únikovým východom pre stovku detí a vyučujúcich.
Ako môže niekto
uzamknúť únikový východ? Dovoľujú to protipožiarne predpisy? Je zachovaná bezpečnosť našich detí? Je možný únik  detí v prípade požiaru po jednom schodisku cca 1 meter širokého bez ujmy na zdraví? Nejedná sa tu len o šikanovanie detí a zbytočné robenie si problému tam, kde nemusí byť?

Vopred ďakujem za vyjadrenie.

 

O vyjadrenie sme poprosili riaditeľku Základnej školy J.A.Komenského p. Sudinovú, ktorá nám obratom odpovedala:

 

K tomuto opatreniu sme pristúpili z hľadiska bezpečnosti :

- v mesiacoch september až november sa uskutočňovala výmena okien, na schodištiach neboli zábradlia, preto boli schodištia uzamknuté. Odomknuté bolo iba prízemie a 1.poschodie v čase výdaja desiatej a obeda
- keď sa namontovali zábradlia, schodištia boli otvorené, vtedy žiaci na neskorý príchod do školy využívali toto schodište, ďalej žiaci využívali túto možnosť na útek zo školy, opustenie budovy cez prestávky bez povolenia vyučujúcich, bez povolenia chodili žiaci do jedálne a kradli desiate. Okrem toho chodili do budovy cudzie osoby, svojvoľne sa pohybovali po budove – vyskytli sa krádeže
- počas prestávok žiaci prebiehali z poschodia na poschodie, ťažko bolo možné z hľadiska bezpečnosti dozor konajúcim učiteľom ustriehnuť, ktorí žiaci opustili poschodie, ktorí sú v triedach, či sa niekomu niečo nestalo,...
- od 1.1.2014 býva otvorené prízemie a 1.poschodie v čase výdaja desiatej a obeda, takže deti nemusia obiehať celú budovu
- aj za bývalého vedenia školy boli dvere zatvorené
- v súčasnosti je v tejto budove 360 žiakov vo veku od 10 rokov do 15 rokov

S takýmto riešením boli oboznámení žiaci, rodičia, učitelia.

Z hľadiska bezpečnosti v prípade požiaru alebo inej situácie sú poverené osoby, ktoré okamžite zabezpečia otvorenie celého schodiska. V prípade, ak by niekto chcel bližšie informácie, môže prísť do školy a na mieste mu môže byť daná situácia vysvetlená.

 

Ako vieme, nič nie je čierne a biele. To čo sa z hľadiska rodiča zdá nepochopiteľné, je z hľadiska pedagogického dôležitý krok na zachovanie bezpečnosti. Učiteľ mimo vzdelávania zodpovedá za zdravie žiakov aj majetok školy. 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 10-02-2014 19:32:44
halo | 10-02-2014 19:29:07 | - clanok sa sklada z postrehu rodica a vyjadrenia riaditelky ZS.

Clanok ako taky, je uplne neutralny.
halo | 10-02-2014 19:29:07
Chodil som na túto školu 9 rokov, a celý čas bolo toto schodisko uzamknuté. Neviem komu to vadí. To vám fakt vadí o jednu minútu dlhšie sa prejsť? Myslím, že pohyb Vám nezaškodí, keďže celý deň sedíte len pri počítačoch. A pani riaditeľke želám veľa úspechov, aby to v dnešnom svete samých závistlivcov zvládla. :) Veľa ľudí nevie zniesť to, že sa stala pani riaditeľkou dvoch základných škôl, ktoré sa zlúčili. Mám taký pocit, že aj tento článok bol trošku proti nej orientovaný.
Obcan | 08-02-2014 17:41:51
andrej | 08-02-2014 17:26:35

Bud rad ze mavate uz len ,,kondicne cvicenia,, kedysi byvali branne cvicenia-s plynovymi maskami,to by sa len potom behalo :-)))
andrej | 08-02-2014 17:26:35
Chodím na túto školu a je to čistý blázinec!!! napr.: chodím na desiatu čiže cez velkú prestávku musím ísť do jedálne na 1 poschodí ale nemožeme ísť cez zadné dvere kratšou cestou ale musíme ísť úplne dole až k zborovni a tade do jedálne no toto ešte svet nevidel aby som mohol tam ísť cez jedno schodisko ale nééééé my jak na kondičnom cvičení sa musíme motať cez celú školu -_- potom to isté na obed...schádzame dole a nemožeme ísť cez prvé poschodie zadnými dverami na obed lebo riaditelka povedala a my musíme ísť cez celú školu až do jedálne -_-
adam | 02-02-2014 18:23:07
Bol som na skolach 28 rokov ,no ten rozdiel sa neda porovnat v nicom .To co ste napisala vsetko svata pravda.Rodicia na vsetko len nadavaju a to rovno pred detmi a tie su potom na koni.
pre Adam | 01-02-2014 19:04:47
Presne tak. Já som každý deň v škole a ako sa vyjadrujú tie decká tak to je katastrofa !!!! Pľujú na chodbe školy, lietajú tam ako zmyslov zbavený a to vyjadrovanie - horšie ako na Luníku 9. To mi verte , a to správanie sa k učiteľom po napomenutí - vysmejú ich a to je asi tak všetko. Tie decká nemajú výchovu , nečudujem sa že pani Sudinová uzamkla dvere - tie decká sú nevyspitateľné,vynaliezavé a veľmi veľmi šikovné=čo sa týka hlavne vyšších ročníkov. Zapálené papiere na chodbe pri triedach, fajčenie na toaletách a veľa veľa dalších nie príjemných vecí. A preto presne tak - pozrite sa radšej na svoje deti , ako sa správajú v škole a k učiteľom. Ved oni im chcú len dobre aj ked sa môže zdať že je to prehnané. Ved učiteľia ručia za zdravie vaších deťí počas vyučovania, tak musia robiť to tak , aby chránili seba a zároven aj vaše a moje deti. Pani Sudinová je výborná a má aj lepší rešpekt ako kto koľvek z vyučujúcich na tej škole. Já jej fandím
shelley | 01-02-2014 05:25:06
Ja som len zvedavá, či keby začalo horieť a vznikla všeobecná panika, či by sa ihneď našiel ten zodpovedný pracovník, ktorý by to schodisko otvoril. Požiarnici by sa určite chytali za hlavu.
Na celom svete sa stavajú budovy, v ktorých sa predpokladá pohyb návštevníkov na akciách - štadióny, kultúrne domy, školy - s mnohými dverami, len na Slovensku vždy sú otvorené iba jedny. Kvôli pohodliu domácich.
pre obcan | 31-01-2014 21:39:50
:) A bez mobilov, netu, sustavnej kontroly, lebo sak chlipny bubak ciha pred skolou, v smetnom kosi, na polceste domov a aj pod vlastnou postelou..ludom uz fakt z toho velkeho vitrualneho vsevidiaceho oka preskakuje..ako to len nasi rodicia mohli prezit, ked som ako 6-rocna chodila z pohoto ostneho sidliska na poobednajsie vyucovanie na komenskeho a vracala som sa domov za tmy a nemali sme ani pevnu linku..a neverim, ze percento uchylakov bolo nizsie..akurat sa o tom nepisalo.. to len teraz mi to pripada, ze sa treba bat vsetkeho a kazdeho..cista schiza..sak uzavrime sa vsetci do ulity a neverme uz ani susedovi..to sa nam fakt bude zit lepsie..pripada to len mne take chore? Ze kazdy je poten ionalny nepriatel?
adam | 31-01-2014 21:26:54
Keby ste videli a poculi vase deti v skole ,v jedalni a po ceste domov ,by ste vlastnym usiam a ociam neverili .Zacnite doma.
Obcan | 31-01-2014 19:51:19
Mna by len zaujimalo ako sme to za ,,socializmu,,ako ziaci aj ucitelia,myslim ze v pocte dvojnasobnom ako dnes,dokazali zvladnut bez uzamykania,detektorov,alarmov,recepcii,vratnikov ...atd :-)))
pre anonyma od lubici | 31-01-2014 17:54:31
zaujímavé , v članku sa hovorí že po zlúčení škôl sa tieto dvere uzamkli, takže dovtedy chodili do školy anjeli ... myslím tým za pána riaditeľa, a teraz za novej pani riaditeľky sem chodia zlodejí, záškoláci, a pod. o tomto prístupe som písala .....
anonym | 30-01-2014 22:01:35
musia byť dodržané všetky prepisy - pekne povedané. Len či v skutočnosti sú ... /hlavne bezpečnosť, 360 detí a jedno schodisko k dispozícii.../????
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 30-01-2014 21:39:32
Riaditel skoly je plne zodpovedny za chod celej skoly a aj deti, ktore ju navstevuju.

Myslim si, ze su veci, ktore je nevyhnutne nechat na riaditela - samozrejme musia byt dodrzane vsetky bespecnostne a protipoziarne predpisy.
anonym | 30-01-2014 21:11:02
aspoň vidieť ako sa chovajú k našim deťom :-)))))
Nshshshshshggtwb | 30-01-2014 20:23:00
Tieto dvere nie su otvorene ani pocas obeda . Chodia cudzie osoby ?! Ved je tam vratnicka ta kolko krat ani nepozrie kto vchadza a kto vychadza . A ziaci kradli desiate to mozu aj teraz si to obidu takze je to jedno.
anonym | 30-01-2014 20:09:02
Ten, kto to písal má asi ozaj strach o deti nás všetkých. Myslíte, že pri tých dverách stále sedí alebo stojí poverený zamestnanec, ktorý v prípade požiaru alebo obyčajného psychopata so zbraňou v ruke otvára dvere. Majú tie deti kade utiecť? Aj v iných školských budovách sú zamknuté dvere len za to, že deti kradnú?
anonym | 30-01-2014 19:51:22
Ľubica vyskúšaj si prácu učiteľky a uvidíš ! Čo to je, aby už malé decká kradli ? Čo potom budú robiť v dospelosti ? Radšej si vychovávajte decká doma. Ak by sa správali normálne, nemuseli tu byť takéto opatrenia. P. riaditeľka, len urobila to, čo musela.
lubica | 30-01-2014 19:34:36
Ak toto je vyjadrenie jednej pedagogičky, tak dakujem pekne, ved tá tie decká priam nenávidí.... ved si to prečítajte ... kradli....., a tak ich radšej treba zamknúť, treba na nich kydať, ako mohol takýto človek uspieť v konkurze na riaditeľa. Veď z jej vyjadrenia má clovek pocit ze je v napravno - výchovnom ústave a nie na zš

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign