Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Vieme, že VZN je v rozpore so zákonom, no predpokladáme, že zákon NR SR zmení - obhajoba nezákonného VZN vedením mesta je smutná...

Miloš MajkoDátum12. 06. 2014 13:42:50TémaVZN
200 Anomália mesta  Sereď.

Všeobecne záväzné nariadenia schvaľované MsZ sú podzákonnými normami, ktoré musia občania v danom meste rešpektovať. Tieto VZN nesmú svojim obsahom byť v rozpore s platnými zákonmi a občanom nesmú ukladať povinnosti nad rámec zákonov.

Na túto tému sme popísali článkov už viac. Asi na desať  VZN schválených našimi poslancami a platnými na území mesta, bol Pavlom Pachníkom  daný podnet na prokuratúru, nakoľko sa domnieva, že sú protizákonné. Napriekt tomu, že prokuratúra má zákonom stanovené termíny na rozhodovanie, vo väčšine prípadov nerozhodla, resp. sa vyjadrila až po zmene spochybnených  podzákonných noriem.

Niektoré zjavne chybné  VZN sú však v platnosti stále a to napriek nášmu systematickému upozorňovaniu kompetentných.

Tento stav považujeme za neprijateľný a preto sme sa na niektoré z nich priamo spýtali vedenia mesta.

Vo videu prinášame odpoveď viceprimátora mesta  Lubomíra Veselického na jedno z nich - venčenie psov.

Pre ozrejmenie situácie, o čo vlastne ide?

Zákon splnomocňuje obec všeobecno záväzným nariadením upraviť zákaz voľného pohybu psov na určitom priestranstve. Takýto priestor musí byť jasne a zrozumiteľne označený tabuľkami "Zákaz voľného pohybu psov".  Ako príklad uvádzame fotografie z Bratislavy Račianskej ulice. V súlade so zákonom je ako tabuľka, tak aj nápis nastriekaný na asfaltovom chodníku, ktorého nevšimnutie si ťažko spochybní občan sankcionovaný za porušenie VZN políciou.

Pozrime sa, ako je na tom mesto Sereď. V našom meste už asi 5 rokov máme tabuľky s nápisom "Voľný pohyb psa dovolený". Predpokladáme, že tabuľky vychádzajú z príslušného VZN. Možno by sa pre bežného človeka zdalo byť toto nepodstatným problémom. Faktom však je, že ide o neskutočne vážny zásah do práv a povinností občana v súvislosti s jeho psom. Totiž zákon v momente,kedy vymedzuje priestor kde je voľný pohyb psa zakázaný, tento pohyb všade inde umožňuje. Opačne, v prípade, že obec tabuľkami vymedzí určitý priestor na voľný pohyb psa, logicky sa predpokladá, že všade inde je zakázaný, čo nám z postupu policajtov a vysvetľovania si svojich práv a povinností potvrdili aj viacerí psíčkari v Seredi.

Ako je možné vypočuť si z rozhovoru s pánom Veselickým, občanmi voleným zástupcom, viceprimátorom mesta a jeho hovorcom, Sereď je opätovne anomáliou. Za perličku hodnú toľko krát spomenutého kábla obstavaného bytovkami, je možné považovať aj verejné vyjadrenie pána Veselického k tejto veci. Hovorí, že u nás predpokladáme zmenu legislatívy a preto sme po predu. Takéto vyjadrenie mi pre lepšiu ilustráciu pripomína nasledovnú situáciu: Pôjdem po diaľnici 200km rýchlosťou a na otázku policajta zareagujem - áno, viem že idem 200km za hodinu, teda porušujem zákon, no predpokladám, že v budúcnosti bude takáto rýchlosť na diaľnici dovolená, preto je všetko v poriadku. Verím tomu, že policajt sa pozrie do auta, či nie je súčasťou natáčania humoristickej relácie skrytou kamerou a keď pochopí, že svoje vyjadrenie myslím vážne, tak nepochybne nechá prešetriť môj zdravotný stav, preto že takéto vyjadrenie sa nehodí ani ako tá najhlúpejšia výhovorka.

Je smutné, že vedenie mesta vie o tom, že niektoré všeobecno záväzná nariadenia, ktorými sú povinní občania sa riadiť a rešpektovať ich sú protizákonné. Na miesto ich zosúladenia so zákonmi platnými v SR radšej verejne zosmiešňujú nielen samých seba, ale aj mesto, ktoré reprezentujú.


Fotogaléria k článku:

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

Zobraziť všetky fotografie
200 Takto má vyzerať tabuľka. V Bratislave je v súlade so zákonom.
Autor: Miloš Majko
Popis: Takto má vyzerať tabuľka. V Bratislave je v súlade so zákonom.
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko

Skryť všetky fotografie

Video k článku:


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
komicke | 13-06-2014 10:01:19
cele VZN, ktore riesi dovoleny resp. zakazany pohyb pso je ukazka ucenia sa, ziskavania praxe a inteligencie niektorych poslancov, ktori toto vymysleli.
Konkretny pripad - za cinziakmi D.Stura-Cukrovarska: okolo detskeho ihriska (rozmer cirka 7x12m) je na jednej strane pohyb psov povoleny a na druhej (bocnej) strane zakazany (vzdialenost asi 10m).
Nech mi kompetemtni vysvetlia, ako a kto vysvetli psovi, ze kde sa v tomto pripade pohybovat moze a cca 10m dalej uz nie - je to cele smiesne.
Len tak dalej pani poslanci.
...takychto nezmyslov a preslapov je urcite vela...
pre Jozef | 13-06-2014 09:33:01
vdaka, ale toto vzn som nasiel ale je tam napisane ze bolo v minulom roku zrusene, teda ktore je to nove co je protizakonne ?
Jozef | 13-06-2014 08:00:47
VZN 6/2002
http://www.sered.sk/data/2_samosprava/vzn/2002/200206.pdf


http://msp.sered.sk/pictures/web/pdf_dokumenty/majitelia_psov_na_slovicko___letacik.pdf
-tu su vymedzene priestory

a tu vysvetlenie od P.Pachnika o probleme:
http://www.seredonline.sk/clanky/volny-pohyb-psa-dovoleny-a-to-na-zaklade-coho/

vid diskusia - Pavol Pachník | 01-09-2012 20:21:35
pre Jozef | 12-06-2014 21:39:11
mozes sem hodit to vzn o psoch v seredi co porusuje zakon ? ty take veci sledujes nejak ho neviem najst. vdaka. zakon som si nasiel, ocividne sa niekto v SMERE sekol vid 5 1 a) a 7 1 f) http://www.vyvlastnenie.sk/predpisy/zakon-podmienkach-drzania-psov/ ktore si dost oporuju ... a prekvapivo zvazaci uz na to aj dosli, tabulky zas budu "povolovat" http://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?sid=zakony/zakon&ZakZborID=13&CisObdobia=6&CPT=794
Outlaf | 12-06-2014 21:13:08
Viete koľko starostov a primátorv je údajen stíhaných v tomto serióznom štáte ?
údajen vraj okolo 150 kusov ...
Jeronimo | 12-06-2014 21:10:32
Já by som to napísal asi takto aby si ten pán tam naľavo uvedomil že je nie celý ale len polo ... t ...

Verím tomu, že policajt sa pozrie do auta, či nie je súčasťou natáčania humoristickej relácie skrytou kamerou a keď pochopí, že svoje vyjadrenie myslím vážne, tak nepochybne nechá prešetriť môj zdravotný stav, ale až potom ako ma pošle ďalej a prikáže mi ísť dvesto kilometrovou rýchlosťou ďalej po dialnici a zaželá mi šťastnú dvestokilometrovú rýchlosť ..

Vypatlané .. čo ?? ale toto sa môže ozaj stať iba v BantustaneSereď náčelníkovi kmeňa ufónov.

Keby tak všetci predbiehali všetky zákony v tomto bantustane tak nestačíme "vyberať" všetky zákruty !!!!
Zdař búh soudruhu podveliteli.
Jozef | 12-06-2014 20:49:12
Milos, a to su ti tvorcovia VZN, ktorym jeden p. poslanec tak veri, ze ani necita zmluvy, za ktore hlasuje. Ved, ked ich pripravili oni....
Sak su to oďbornici.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 12-06-2014 19:15:32
Je to neskutocna a neospravedlnitelna hanba! Celni predstavitelia mesta obhajuju chybne VZN ako mali spoplavi chlapci, ktori boli prychyteni pri ocuravani susedovho auta...

VZN je podzakonna norma, ktoru su povinni respektovat obcania a riadia sa nou aj MP.

Prilozili sme jasny a nevyvratitelny dokaz, ako ma vyzerat tabulka - U NAS JE TO OPACNE!!

Obcania, postavme nase mesto na nohy! Nenechajme sa zosmiesnovat takto chorymi vyrokmi, nech ich hovori ktokolvek.
anonym | 12-06-2014 17:20:57
Základ je nepriznať si chybu. Radšej zdôvodňovať nezdôvodniteľné.
Registrovaný Juraj Kukla Juraj Kukla | 12-06-2014 13:06:46
Veď máte demokraciu, choďte voliť! Môžete sa vyjadriť vo voľbách a zvoliť si ďalších diktátorov na ktorých zákon neplatí a nemusia niesť zodpovednosť za svoje konanie, ako občania!? rnrn To je tá demokracia? rnrn Aký jasnejší príklad ešte možno dať, ako je zaväzovanie občanov k povinnostiam protizákonnými nariadeniami a smradom sa za to nič nestane, dlabú na zákony, tie sú na občanov!

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign