Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Vianoce...či?

 L. Záborský - Panna Mária a Jozef nad jasličkami

Už o pár dní sa začnú sviatky, ktoré sú označované ako najkrajšie sviatky roka. Ako som tak premýšľal, čomu vďačia za takýto prívlastok, prišiel som na rôzne veci, ktoré, aspoň podľa mňa, s krásou nemajú nič spoločné. To prvé, čo ma zaráža už dlho, je to, že keď Vianoce skutočne začínajú, u mnohých sa vlastne už skončili. Istý muž, ktorý býva neďaleko námestia, kde sa každoročne konajú "vianočné trhy", poznamenal: "Keď na Vianoce počujem koledy, som už na ne alergický." Už od polovice novembra na nás číhajú vianočne vyzdobené supermarkety a obchodné domy. Folklór vianočného punču, vareného vína či medoviny zalepí svojou sladkosťou prázdnotu, ktorá sa nachádza v našich srdciach. Keď príde ten zvláštny večer, ktorý je svojou atmosférou naozaj jediným v roku, mnohí už nemajú silu ani chuť vôbec sa nad niečim pozastaviť. Uštvaní z vytrvalostných behov po obchodoch, zo zháňania všetkého možného aj nemožného, len aby bol žalúdok plný, padajú do kresla pred televízor a pri Popoluške trávia nazbierané zásoby. Azda toto je zmysel Vianoc? Už vyše mesiaca môžeme vidieť obchody plné nádherného tropického ovocia, ktoré v skutočnosti pripomína skôr umelé repliky, Tichá noc sa vznáša nad rôznymi druhmi šunky a spod čiapok a baraníc vidieť spotené čelá, ktoré horúčkovite pobehujú sem a tam... ešte toto, tamto... Advent, ktorý vrcholí a ktorý mal byť skôr stíšením, napĺňajú bujaré vianočné večierky, zháňanie prehnane drahých darčekov či bedákanie nad vysokými cenami živých stromčekov. Postupne rastie v nás alergia na miliónkrát sa opakujúce reklamy, ktoré úspešne vymývajú naše mozgy. Sme unavení a uštvaní, keď na nás stále dobiedza do komerčnej mašinérie zatiahnutý a nič netušiaci Dedé, či príliš dospelá Kikuš alebo podivne vyzerajúca vianočka. Kam sa podeli Vianoce? Nájdeme v kope medovníkov a kilogramoch majonézového šalátu odpoveď na to, čo sú to vlastne Vianoce? Vianoce pred dvetisíc rokmi neboli o prežieraní a mnohých druhoch koláčov. Neboli o dojímavých koledách a rodinnej pohode. Skôr to bola dráma. Dráma narodenia Dieťaťa s neobyčajne veľkým srdcom, vo veľmi nepohodlných podmienkach. Bez hluku reklám, bez vyberaných jedál. Iba v tichu... Prajem nám všetkým, ak nie sme až príliš oslepení všetkými blikajúcimi výzdobami v našich mestách a oknách, aby sme opäť dokázali vidieť hviezdy. A hlavne tú, ktorá tak intenzívne zažiari nad Betlehemskou maštaľkou...


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
›REGISTROVANÍ MENOM‹
registrovaní nickom
všetci
Miloš Majko | 22-12-2010 11:38:29
kamionista 22-12-2010 10:13 - ked si odmyslim ten Vas zaverecny rastzmom zavanajuci vyrok, k reklame snad iba tolko - ked by sukromne TV a media nepredavali reklamu, z coho by asi tak zili? Skuste prosim Vas navrh. Mozno bude navrhom revolucnym vo financovani sukromnych televizii a medii. Suhlasim s tym, ze vo verejnopravnej televizii, by nemala mat miesto ani minuta reklamy. Bud koncesie, alebo reklama.
kamionista | 22-12-2010 10:13:12
čo sa tyka reklamy,už by mohli vymysliet taky televizor,ked ide reklama nech sa radšej vypne.Ušetrime tym nervy aj elektrinu.PS pozdravujem toho špinaveho cigana z Afriky: *no*
realista | 22-12-2010 09:19:47
1. Kazdy je si strojcom svojho stastia dokonca aj svojich Vianoc. Nie obchody, vianocne trhy a dokonca ani reklamy nas netlacia bay sme nakupovali drahe darceky, aby sme sa nahlili a vypekali kila kolacov ale my sami sa do toho tlacime. 2. Podobnych clankov boli uz napisane stovky a mozno tisice a pisu sa kazdy rok vzdy o takomto case. Vzdy z nich citit nieco, ako keby niekto chce zmenit cely svet, chce mu naockovat svoju viziu Vianoc ale je to naozaj na kazdom z nas (!) ake Vianoce budeme mat, ci budu komercne, pokojne, radostne, duchovne alebo nebudu ziadne Vianoce. Kazdy nech prezije Vianoce tak ako on chce, to by malo byt posolstvo, ktore by samlo niest svetom.
anonym | 22-12-2010 09:02:55
inak som zvedavý,kam až sú obchodné reťazce v snahe za ziskami zájsť.V jednom nemenovanom obchodnom reťazci sa začínali tento rok niektoré vianočné veci predávať už od konca septembra...
niko | 23-12-2010 11:11:37
pre ,,pre niko,,: mozno sme sa celkom nepochopili,samozrejme,ze nebolo vsetko zle,lebo robit sa ,,muselo,,. kto nerobil myslim ,ze mu hrozilo vazenie. dnes nic nemusite a aj vela ludi to zneuziva a hra sa na chudakov,ale robit nepojdu,aj ked mu date robotu pod nos.co sa tyka toho chleba,myslel som to tak ,ze obchody neboli otvorene cez vikend a mozte dobre vediet,ze ked ste si nekupil do obeda a do zasoby,tak ste ho nemal. nam sa to stalo nieraz,aj sme ho museli doma piect...chcel som len povedat,ze dnes,ked si chlieb kupite aj o 22 00 sviatok -piatok, tak si to ludia nevazia. skratka ludom sa nezavdacite. a mate pravdu,stalo sa hlavne v zelovococh,ale mozte si dobre pamatat, ze tovar bol vseobecne slabo zasobovany (na rozdiel od dnesnych dni) aj na tie vlozky sa obcas stavalo v rade. co sa tyka domacich zabijaciek,mate pravdu, dnes sa to uz skratka neoplati,ako sa neoplati napr. dorabat v zahrade zeleninu. skratka je ina doba,ci chceme,ci nie. mna viac trapi ta chybajuca atmosfera medziludskych vztahov ,ktora bola s tym spojena a medziludskych vztahov vseobecne...prijemne sviatky. ;-)
Ivan | 22-12-2010 08:37:48
Pravdivý článok *yes* *yes* *yes*
Adam | 23-12-2010 09:16:22
Američania jedia crocana čiže moriaka.Pápež povolil že na štedrý den sa môže jesť mäso alebo kapor,kdo chce môže jesť kapra alebo mäso.My Slováci budeme jesť kapra ved to je tradícia naša i našich predkov.A prečo to pápež povolil otázka je jednoduchá kvôli Američanom.Prajem vám veselé a spokojné sviatky v kruhu svojej rodiny. :-) :-) :-) :-) :-)
anonym | 22-12-2010 08:16:01
Vianočná reklama je skutočne masívna a agresívna. K tomu keď prirátame zhon,nákupy,vypekanie,vyváranie, tak je človek rád, že je po sviatkoch. Na duchovno zostáva málo času.
peter | 22-12-2010 07:22:24
*yes* *yes* *yes* hovoríte mi z duše! Za posledných niekoľko rokov som vianoce doslova znenávidel, najma kvoli reklamam nasich prostoduchych mob. operatorov, vtedy mam chut vydrbat televizor von oknom - zatvorenym... A vsetko to nahlenie sa , zhananie darcekov, nakupy, kolace...ach moj boze! Namiesto svatkov pokoja su toho zhony a nervy - nenavidim vianoce. Je to krute ale je to tak!
Sklenár Ivan | 22-12-2010 07:18:32
*yes* *yes* *yes*
Pre niko | 23-12-2010 06:32:47
Dobre si to pamätám,ale že sa stálo na vložky a nebolo chleba,to si nehnevaj sa prehnal.Stálo sa na banány pomaranče a mandarinky,lebo boli v Seredi len dva zelovoce.Každý mal prácu a nikto nebol hladný.Koľko bolo domácich zabíjačiek?Koľko je teraz?Koľko bolo hladných bezdomovcov? Koľko je teraz?Nebolo všetko len zlé.Mne da zdá,že Ty si to ani nepamätáš,len si niečo počul od JPP.Želám pokojné a radostné sviatky.
Milay | 22-12-2010 07:08:59
*yes* *yes* *yes*
niko | 22-12-2010 21:48:49
sakris: dami-damy, da-mi ,neda-mi , uvidim,podla toho co som jej dal pod stromcek??? :-D :-D :-D
niko | 22-12-2010 20:29:19
Ludska povaha je zvlastna: ti starsi si pamataju ,,ducha socialistickych,, vianoc, ktore zavanali nicotou, skromnostou a nedostatkom,kedy sa stalo v dlhych radoch aj na vlozky, kedy ked ste nedostali chlieb,tak ste boli nuteny poziadat rodinu o pomoc,prip. schopnejsi si ho upiekli ( nie neboli cez vikend otvorene obchody- omg.!!! ) a to iste platilo o aj o zelovococh a ,,luxusnych,, 2-3? obchodoch, kde ste (ak vobec) dostali stale ten isty vybehovy tovar...kto si este na tie ,,zlate ,, casy plne prosteho stastia, nevedomosti a televizneho televariete a inych ,,zabavnych,, programov este pamata??? kto? kto chce porovnavat? nieje to nasa chyba,ze nikdy niesme s nicim spokojni,ci je dobre ci zle? dnes ,v casoch ,,dostatku,, niesme stastni, neboli sme ani vtedy,kedy teda budeme? STESTI JE JEN MUSKA MALA- hovori sa v jednom filme... priatelia, sudruhovia,pani a dami- zelam vam stastne a vesele vianoce, nech vam kapor z vane nevyskoci, nech su stastne detske oci,pod rozsvietenym stromcekom, nech ludska zloba v dni sviatocne pominie,nech su krasne vase kratke -vianocne chvile a stastny novy rok (pokial nam to vlada dovoli :-O ) nech sa naplnia vase tajne sny,toto vsetko vam zelam a nech nam nezablokuju diskusiu v SOL... :-D :-P
digi | 22-12-2010 18:05:23
( Autor dlhodobo nerespektuje pravidla diskusneho fora v súkromnom internetovom mediu a to napriek viacerym upozorneniam. Nevyuzil ponuknutu moznost tvorcov novin, za svoje nemiestne spravanie ospravedlnit sa. Preto su a do prisposobenia sa stanovenym pravidlam diskusie, aj budu jeho prispevky zmazavane. ) - kde je admin, uprimne povedane, neviem ani ja. - necudoval by som sa Vasmo prispevku, keby ste boli v novinach po prvy raz. Kedze ste tu podstatne castejsie, uz by ste mohli vediet, co moze a co uz nemoze byt vymazane.
anonym | 22-12-2010 17:33:36
adela,kamionista *yes* *yes* *yes*
eva | 22-12-2010 16:01:11
Je úplná pravda to, čo napísal realista, má to však jeden háčik. Nezháňam a nekopím množstvo potravín, ale potrebujem kúpiť len chlieb a odstojím si v rade pri pokladni dobrú chvíľu, keď predo mnou sú trebárs traja ľudia s vozíkmi naloženými kopcom. okolo je nervozita a je po mojej relatívne dobrej nálade. Pekné a hlavne pokojné sviatky všetkým.
pre kamionistu a Adelu | 22-12-2010 13:25:29
neviem prečo do tých hlúpych reklám zaťahujete farbu pleti,rovnako nahlúpla je aj "ja som malá vianočka" a pritom herec "vianočka" je bielej pleti,takže je úplne jedno,či v blbej reklame účinkuje beloch,černoch,indián,alebo číňan :-(
anonym | 22-12-2010 13:13:29
Dobrý článok, ale prikláňam sa k príspevku realistu, ktorý jednoznačne tvrdí, že Vianoce máte presne také aké si urobíte. Žiadny obchod ani reklama nemôže človeka donútiť ku konzumnému prežitiu Vianoc, pokiaľ on nechce. Ale ak sa k tomu pod vplyvom reklamy donútiť dá, je to jeho problém. Ja mám ten humbug pre sviatkami hlboko v paži a na Vianoce sa teším vo svojom vnútri bez ohľadu na reklamy. Ja si sviatky pokaziť nedám. Treba sa obrniť ignoranciou a pohŕdaním ziskuchtivých obchodníkov. A hneď to vnímam v pohode. Verte mi, že sa to dá. Treba len chcieť a nevyhovárať sa na kadekoho.
Adela | 22-12-2010 13:00:48
Tie sprosté reklami sú všade.Predstavte si že pozeráte nejaký dobrý film so záujmom a oni dajú desať minúť reklamu a ked vidím toho smradľavého černocha mám sto chutí ho nakopať do zadku tak by letel do svojej Afriky ako šíp. Pre Kamionistu. *yes* *yes*

Pre pridávanie komentárov k článkom sa prihláste. Ak nemáte prihlasovacie meno a heslo, zaregistrujte sa tu.

Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign