Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Váhostav verzus živnostníci - "čo by ešte chceli?"

Miloš MajkoDátum25. 03. 2015 10:37:45TémaNa zamyslenie...
200

Podľa v týchto dňoch medializovaných informácií vydaných na základe stanovísk vedenia spoločnosti Váhostav - SK živnostníci a malé firmy pracujúce na štátnej zákazke dostanú za svoje práce, dodaný tovar a služby 15% zo svojich pohľadávok.

Teória poloprázdneho a poloplného pohára

Iste túto teóriu poznáte. Na pohár, v ktorom je polovica vody sa môžeme pozerať z dvoch pohľadov. A z rovnakých dvoch pohľadov môžeme o ňom aj písať. V jednom denníku som zaregistroval nadpis "Váhostav - SK chce zaplatiť stavebným firmám a živnostníkom vyše 15 miliónov". Pri "krčmovej diskusii" úplne bežné paničky evidentne už v dôchodkovom veku si bez prečítania článku neodpustili poznámku "a čo by ešte tí zdierači chceli?" Ich debata sa uberala smerom, z ktorého bolo jasné, že živnostníkov malé firmy považujú za nenažratých kapitalistov, ktorým sa za svoju prácu máli 15 miliónov Eur.

Keby som si onú debatu nevypočul z úst niekoho iného, by sa mi takýto príbeh javil ako absurdný. Ťažko by som veril, že nejaká skupina ľudí môže robiť tak závažné závery z jedného novinového článku, aj to po prečítaní len jeho nadpisu.

Zároveň ma však táto skúsenosť núti rozmýšľať nad tým, či mnohí napr. politici nepočítajú s takto do neba volajúcou tuposťou vysokého percenta populácie nášho národa. Svojim spôsobom chápem paničky štandardne rozmýšľajúce v intenciách 300 Eurového dôchodku - 15 miliónov Eur musí byť pre nich ťažko predstaviteľná suma. Malo by zmysel zamiešať sa im do debaty a pokúsiť sa im vysvetliť že tých 15 miliónov Eur je len 15 % zo skutočne vyúčtovaných čiastok za prácu stoviek živnostníkov a menších firiem odvedených pre Váhostav-SK za ich prácu? Malo by zmysel pokúsiť sa im vysvetliť, že tých 15 % nie je ani plná čiastka, ktorú sú živnostníci v momente vystavenia príslušných faktúr povinní odviesť vo forme DPH na účet nášho štátu? Myslím si, že pre túto skupinu "diskutujúcich spoluobčanov" by boli moje pedagogické schopnosti slabé. Mám totiž obavy, že táto skupina ľudí vníma slovné spojenie "sociálne istoty" bez akéhokoľvek rozmýšľania nad podstatou a významom skrývajúcim sa za ním a to, čo musí predchádzať naplneniu významu tohto slovného spojenia pochopiť jednoducho nedokáže.

Krajina pre napredovanie potrebuje normálnych a rozmýšľajúcich ľudí, no nedokáže ich kúpiť v obchode či na jarmoku. Musia byť systematicky vychovávaní s prístupom čo najširšiemu spektru informácií, z ktorých si každý jedinec bude mať možnosť vybrať tie, ktoré bude považovať za najrozumnejšie a pre neho najvhodnejšie.

Záujem informácie vyhľadávať či vnímať však trvale zostane na každom z nás.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Robo Horvath | 11-04-2015 22:20:21
http://www.mojevideo.sk/video/23639/ako_to_bolo_s_vahostavom.html
živnost | 28-03-2015 12:21:17
Živnostnici to maju dnes ťažke sami o sebe
Makoty | 28-03-2015 02:45:27
http://ekonomika.sme.sk/c/7720605/kostaricania-aj-schranky-z-cypru-odkryli-papierovych-vlastnikov-vahostavu.html?ref=njct
Váhostav - Cyprus či Nový Zéland | 27-03-2015 19:11:00
Zaujímavé je, že banky svoje dostanú. Tí čo to odrobili takmer nič. Za 10 rokov - vlády Smeru 8 rokov - sú vinní iní. Tí pred nimi. Ako vždy. Istoty sú istoty - ale ako pre koho.
Peter pre Miro | 26-03-2015 15:32:09
Ak sa mas podielat ako zivnostnik na zakazke,ktoru financuje stat,tak si myslim,ze garancia penazi by namala byt problem!To ze skurbeny estebacky Vahostav nevyplacal statom dodane peniaze je na gulku do hlavy a nie na restruktualizaciu!Zlodejina najhrubsieho zrna,verejne pachana na ludoch s podporou statu!Toto nerobia ani diktatori v Afrike!Kde je teraz prezident,ombudsmanka,a ostatni prizivnici cicajuci nase dane!Ani jeden ani nemukol ,lebo sa boja Sirokeho a aj s Ficom na cele!
Miro | 25-03-2015 17:48:48
nechcem sa robit mudry (samozrejme ma velky podiel viny aj stat, kedze Vahostav pokracuje vo vyhravani verejnych zakazok) ale ti \"odrbani zivnostnici\" ako niekto pise su v tom asi tiez neni uplne nevinne...

narazam nato ze solventnost firem Vahostava/Doprastav je dlhsie verejne znama vec, a preto aj keby mi ponukli ako zivnostnikovi sa podielat na projekte v pozicii subdodavatela mal by som velke pochybnosti ci do toho ist..

je to z ineho sudka ale trochu mi to pripomina BMG invest... alebo napriklad (laicky), vsetci v dedine vedia ze Fero nevratil peniaze ale pride za mnou ze chce pozicat a ze zajtra mi vrati 3nasobok...

takze ludia co sa hraju s ohnom idu do rizika ze sa popalia...
gulak | 25-03-2015 16:34:17
Odrbali živnostníkov...zase budú peniaze na mafiansky Slovan...KHL je asi istá...
Peter | 25-03-2015 15:45:36
Je to banda prepojena skrz naskrz!Lavica,pravica stred samy zlodej a kryju sa navzajom!Figel zacal s tym ze tender vyhra ten kto da najnizsiu ponuku!Zacalo sa pracovat na najnizsich moznych a okato nerealnych ponukach s tym ze dopredu boli dohodnute dodatky k zmluvam,ktore by navysili konecnu sumu o niekolko milionov viac ako keby vyhrala najvyssia ponuka hned na zaciatku!Velke divadielko pre obcanov ako sa ma setrit,ved dodatky su chraneneobchodnym tajomstvom!Zrazu niekto na niekoho natlak zrusil podpisovanie dodatkov a problem je na svete,lebo nerealna vitazna najnizsia ponuka nepokryla ani nakup materialu!Vedome\' klamanie malych zivnostnikov a natahovanie casu aby sa naslo riesenie,ktore by neuskodilo Sorokemu!A riesenie je tu!Ficova vlada umoznila restruktualizaciu to znamena verejne odrbanie vsetkych co pracovali pre Sirokeho a nevyplatila mzdy a odmeny\'pre robotnikov ale iba bankam,ale museli dat dalsie zakazky pre\'Vahostav aby mal z coho vyplatit dlzoby!Pre normalneho cloveka nepochopitelne\'a\'jasny vysmech robotnikom od\'vlady ci Fica alebo Dzurindu,!Tieto hovada volime aby nas takto verejne zo zakona okradali!Zivnostnik ktory mal dastat priklad tridsat tisic dostane mozno 15 percent v obdobi piatich rokov ale Dph musel zaplatit20 percent z nevyplatenych 30 tisic!!!!!!Toto nie je uzernictvo,vydieranie ale vypalnictvo zo strany statu!Gulku do hlavy kazdemu jednemu !Jeden z mojich stastnych dni ked som odmietol tu pracu!
zaujímavý postreh Daga Daniša | 25-03-2015 13:50:02
Na záchrane Váhostavu je pritom podozrivá jedna vec – viac ako 15 miliónov eur si ako pohľadávku uplatňujú záhadné firmy z daňových rajov. Konkrétne ide o štyri prepojené firmy z Cypru a Belize. Jedna z nich, Efelan Trading, požičala Váhostavu sedem miliónov eur. Teda rovnakú sumu, za akú sa Široký zaručil akciami Váhostavu za úver od Poštovej banky (ovláda ju skupina J&T). A akú Váhostav banke rýchlo splatil... Táto cyperská firma pritom sídlila na rovnakej adrese ako firma Prefto Holdings. Prefto je polovičný akcionár zdravotnej poisťovne Dôvera, za ktorým mal stáť – podľa informácií viacerých médií – práve Široký. Ak nie je prepojenie Efelan náhodné, potom by sa k peniazom od Váhostavu alebo k jeho akciám mohol dostať priamo majiteľ Váhostavu.

Pointa? Váhostav by sa surovo zbavil dlhov. Tým, že by ich legálne zahodil, resp. preplatil len na 15 percent. A takto „očistený“ by ostal v rukách pôvodného majiteľa – a vrhol sa na ďalšie miliónové štátne zákazky. Vlastne, už sa stalo. Váhostav a jeho konzorciá sa dostali k diaľničným projektom za 900 miliónov eur. Dokonca vyhral aj také „súťaže“, kde skončil štvrtý (ružomberský úsek diaľnice).

Lebo... Smer poctivo garantuje istoty. Tým vyvoleným.
jajaj | 25-03-2015 13:32:00
Zhabať im majetky. Sú to jednoducho zlodeji podporovaný štátom!
jaja | 25-03-2015 12:26:31
A potom sa niekto čuduje, keď niekto zoberie samopal a dosť zásobníkov na riešenie takéhoto primitívného problému.
managment doživotný trest, alebo kým nesplatí aspom 90 percent. tak to vidím ja!
anonym | 25-03-2015 11:53:55
http://www.pluska.sk/zahranicie/kozeny-z-baham-siroky-je-podvodnik-zlodej.html
tlak 220 | 25-03-2015 11:01:38
pri citani clankov o Vahostave sa mi \"nozik vo vrecku otvara\" pri pomysleni stretnut mecenasa Sirokeho.
Je mi zle z toho,ako taketo nieco moze vlada SR tolerovat!
Byt jeden z tych zivnostnikov, ktoremu to zruinovalo rodinu, zivot, zdravie,... - prisaham, ze by som si vycihal toho grazla nenazraneho a ...
...az sa bojim dalej pokracovat, aby ma fakt nedr...lo!

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign