Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

V Novej Bošáci odvolali starostu: AKTUALIZÁCIA pridané video

Juraj KuklaDátum09. 06. 2014 10:38:31TémaAktuálne témy
666

V Sobotu 7.6. 2014 v Novej Bošáci občania referendom odvolali starostu, je pondelok a výsledky nie sú oficiálne vyhlásené!!!  Málo kde na Slovensku sa to občanom podarí, aj keď starosta hoc ako porušuje zákony. Pre čo? Vieme aký je na  Slovensku podivný život, vieme aké sú  pravidlá o referende a vieme aj to, ako pracujú orgány činné v trestnom konaní, keď sa jedná o „zákonom chránených mocipánov“.   Platí tu 24 rokov tzv. "demokratický  dvojaký meter" ,  iný na občana,  iný na prominenta. Keď ukradne verejný činiteľ je to pochybenie,  keď ukradne občan,  je to trestný čin.  

Referendové pravidlá sú nastavené  obdobne. Sú tak   vysoko, aby sa platné referendum na Slovensku spravidla nedalo dosiahnuť. Určite to nieje náhoda. Npr. na zvolenie starostu stačí niekoľko hlasov no na odvolanie treba nadpolovičnú väčšinu voličov.

V Novej Bošáci aj toto dokázali. Ľudí totiž spojilo zlé správanie starostu, problémy zo školou, ku ktorým sa starosta stavia podľa vyjadrenia občanov nezodpovedne. Konanie a prípravy referenda monitorovalo Združenie občanov miest a obcí Slovenska ZOMOS, ktoré poskytlo aj svoju publikáciu, Miestne referendum o odvolaní starostu,

http://www.zomos.sk/publikacie-zomos

Prítomná bola kamera reportér 24. Reportáž zakrátko zverejníme.

Dnes v pondelok sme sa znova informovali a s prekvapením zisťujeme, že výsledky referenda nie sú oficiálne vyhlásené. Ani predseda referendovej komisie, údajne naklonený odvolanému starostovi nekoná,  lebo odvolaný starosta chce ísť do kancelárie na obecný úrad. Čo každého občana v takomto prípade napadne? Samozrejme, že toto obecné zastupiteľstvo v každom prípade nesmie umožniť, aby sa odvolaný starosta bez zastupiteľstva pohyboval po obecnom úrade.

 

A tu je vyjadrenie občianky Novej Bošáce , Kataríny Kosovej,  členky petičného výboru,  REFERENDUM Nová Bošáca

Po tom, ako obecné zastupiteľstvo rozhodlo o zrušení vyučovania na 2. stupni ZŠ v Novej Bošáci, bola učiteľmi ZŠ zorganizovaná petícia za zachovanie 2. stupňa. K zrušeniu 2. stupňa malo dôjsť preto, lebo obec by musela na školu doplácať každým rokom cca 33 000 eur. Petíciu za zachovanie školy podporilo viac ako 300 ľudí, čo bolo podnetom pre obecné zastupiteľstvo, aby vyhlásilo referendum o tejto otázke. Nakoľko medzitým prebehla aj druhá petícia, za vyhlásenie referenda o odvolaní starostu obce Jána Juriku, obecné zastupiteľstvo rozhodlo, že referendum bude mať dve otázky – prvá sa týkala zachovania vyučovania na 2. stupni aj s dofinancovaním z obecného rozpočtu a druhá sa týkala odvolania starostu obce.

Referenda sa zúčastnilo 52, 28% z celkového počtu 920 oprávnených voličov, teda bolo nakoniec úspešné. Z celkového počtu platných hlasov 94, 59% voličov vyjadrilo súhlas so zachovaním vyučovania na 2. stupni ZŠ. 87,52% voličov žiadalo v referende odvolanie starostu. Samotné referendum prebiehalo pomerne hladko (pán starosta iba posledné dve hodiny stál pri obecnom úrade, kde sa referendum konalo a snažil sa skontaktovať s ľuďmi, ktorí na referendum išli), väčšie incidenty sa vyskytli najmä v stredu pred konaním referenda, kedy aktivisti z obce roznášali do schránok letáky s informáciami ohľadom referenda, v ktorých bolo zverejnené, koľko by mala škola stáť, aké úsporné opatrenia je možné urobiť, aký je rozpočet obce, aké sú riziká zachovania alebo zrušenia 2. stupňa. Rodinu pána starostu tento leták tak rozzúril, že jeho dcéra a manželka slovne zaútočili na dve aktivistky, ktoré roznos letákov vykonávali. Dcéra pána starostu, sediac v aute, sa jednej z nich dokonca vyhrážala, že ju zrazí. Okrem toho jej vulgárne a hlasno nadávala. Dotyčná dcéra je zhodou okolností učiteľkou v susednej ZŠ, s ktorou mala Nová Bošáca vytvoriť spoločný školský obvod v prípade zrušenia 2. stupňa.

V súvislosti s petíciou za odvolanie starostu dochádzalo tiež k rôznym incidentom. Pán starosta sa neštítil vyžiadať si od matrikárky petičné hárky a skontrolovať mená ľudí, ktorí petíciu podpísali. Niektorých z nich potom navštívil a navádzal na neúčasť na referende.

V súčasnosti sa čaká na zverejnenie výsledku referenda, ktoré musí nastať do 3 dní. Predseda volebnej komisie Pavol Kostelan však zatiaľ po žiadosti pána starostu odďaľuje vyhlásenie výsledkov referenda.

Petícia za odvolanie pána starostu bola reakciou na nulovú snahu pána starostu zachovať vyučovanie na 2. stupni. Do poslednej chvíle nebol predložený seriózny rozpočet, akou sumou by škola zaťažila obecný rozpočet, odhad pána starostu bol až 100 000 eur a na základe tohto odhadu poslanci hlasovali o zrušení 2. stupňa. Nakoniec vyšlo najavo, že skutočná suma je len tretinou z jeho odhadu. Takisto nebola na ministerstvo školstva podaná písomná žiadosť o udelenie výnimky, na ktorú má škola v Novej Bošáci právo. Táto výnimka je daná vzdialenosťou trvalého bydliska žiakov do najbližšej ZŠ (v tomto prípade ZŠ Bošáca). Ak je táto vzdialenosť viac ako 6 km, môže zriaďovateľ určiť nižší počet žiakov. V Novej Bošáci to niektorí žiaci majú až 11 kilometrov a 90% žiakov to má 6 a viac km. Napriek tejto informácii pán starosta o takúto výnimku písomne nepožiadal.

 


Fotogaléria k článku:

666
Autor: Juraj Kukla

Video k článku:


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Messi | 18-06-2014 08:19:48
No len Vasa teoria nepokryva pripady, kedy sa nepytali a vedeli :-D Ale neriesme to uz :)
žena | 14-06-2014 00:00:18
Neviem, či je zjavením od Boha vedieť, kto už bol na referende a kto nie. Možno sa to niekomu zjaví, ale každý normálny človek sa to vie druhého opýtať nasledovne: "Bol si na referende?" A potom vie, kto bol a kto nie. A zvážať ľudí na referendum? Prečo nie? Je to zakázané? Prečo by mali niektorí hodinu čakať na autobus? Ja som fascinovaná, že sa to podarilo, málokto tomu veril. Nová Bošáca dokázala vyjadriť svoj názor a to sa nevidí hocikde.
mada | 10-06-2014 19:20:21
MESSI a LOLO, Boh dal cloveku slobodnu volu a podla toho sa kazdy rozhoduje sam ci chce alebo nechce volit. Jediny kto ovplivnoval ludi vyhrazanin a nadavanim bol starosta a jeho manzelka s dcerami. Kazdy normalmy clovek vie co ma spravit pre svoju obec!!!
Lolo | 10-06-2014 17:35:38
Messi keby len chodili presviedčať oni ich aj zvážali autom a odchytávali pred krčmou:)
vierka | 10-06-2014 17:32:11
Pán Kukla referendum bolo v Novej Bošáci!!!
Registrovaný Iveta Tóthová Iveta Tóthová | 10-06-2014 13:28:15
AKTIALUZÁVIA: pridané video
Registrovaný Juraj Kukla Juraj Kukla | 10-06-2014 13:10:43
Podľa mňa je najdôležitejšie aby sa na referende zúčastnilo čo najviac ľudí, veľká účasť nieje na škodu. Ako občan za plentou rozhodne, to je už na ňom. U Bošáci rozhodli o odvolaní.Podivné ale je že niekto tak zdržovali vyhlásenie výsledkov a údajne pustili odvolaného starostu aj zo svojou účtovníčkou hodinu pred vyhlásením na úrad. Pre čo? Veď veci by mu nebol nikto ukradol?
Messi | 10-06-2014 12:48:38
Ale tak nech neni len starosta kritizovany, spomenme aj to, ako niektori ludia vedeli presne kto bol uz hlasovat na referende (asi zjavenie od boha), a potom chodili predviedcat tych ludi nech sa este zucastnia. Cize nakoniec jediny, kto tu porusil zakon bola ta "dobra" strana.
kika15 | 10-06-2014 10:59:17
Jedna veľka banda radšej nech sa vzdá ten starosta funkcie a prenechá ju niekomu kto ju bude vedieť riadiť. Však nevie predniesť ani reč aj to koktá pri tom z papiera. Ako sa takíto ľudia môžu dostať k moci nemyslí na záujmy občanov ale hlavne na tie svoje...
anonym253 | 10-06-2014 10:50:19
Dúfam že sa takéhoto starostu zbavíme,a hlavne by sa mali ľudia zamyslieť nad tým prečo ho volili. Išlo len o manipúlaciu starších občanov a tak isto o ovplyvňovanie ľúdí zo strany kňaza a kaplana. Kde Boh kaže aby sa cirkev miešala do politiky. Typickí dedinskí ľudia robia zle ale hlavne že sú v kostole na omši a ešte sa nehambia čítať zo Svätého písma. Pre občanov nie je nič dobré spravené žiadne aktivity ku dňu detí proste nič hlavne že by si chcel napchať vačky s 5 odstupnými platmi.
Registrovaný Juraj Kukla Juraj Kukla | 10-06-2014 08:14:46
Výsledok referenda je už vyhlásený, včera o 17, 00 no odvolaný starosta sa predsa dostal na úrad aj so svojou účtovníčkou.
Info od občana z obce:
včera o 17:00 bol vyhlásený výsledok referenda. Presne v tom istom čase zasadlo obecné zastupiteľstvo, bol zvolený poslanec poverený zastupovaním starostu - p. Mitana V tom istom čase nám bolo oznámené, že "neznámy občan" podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa na prípravu a priebeh referenda. Starosta údajne celý včerajší deň na úrade nebol, ale ukázal sa tam v čase okolo pol štvrtej, len v prítomnosti účtovníčky. Zdržal sa približne trištvrte hodinu. Čo tam robil nevieme.
Dnes idú vypočúvať referendovú komisiu.
evelyna | 09-06-2014 22:48:48
To bol starosta?Jeden nezodpovedný človek,bez charakteru ,už ako šofér autobusu ,kto tohto človeka mohol voliť,no hlavne ,že sa ľudia dosť skoro zbadali a odvolali ho.
ELA586 | 09-06-2014 17:06:22
Som rada, že sa škola zachovala...treba viac iniciatívy, lebo za tie 4 roky sa v obci nič mimoriadne neudalo...fungujú len hasiči a futbalisti...takže hlavu hore, ruky von z vrecák a začať odznova s rozumnými ľuďmi, bez osočovania, ohovárania a stagnácie. P. starosta má aj tak už dosiahnutý vek na dôchodok, tak nech si pokojne užíva...
sopornan | 09-06-2014 16:29:41
asi ich starosta mal trochu charakteru, čo sa nedá povedať o našom, ešte že sa tí dvaja nepoznajú, to by náš obvinený poučiť, jak treba robiť, udávať, vyhrážať sa, potom by ho možno dole nedali.
shelley | 09-06-2014 16:29:32
Demokracia na slovenský spôsob? ja by som navrhovala jednu staršiu tradíciu: defenestráciu! Títo ľudia už ozaj nemajú Boha pri sebe?
anonym | 09-06-2014 12:38:56
toto sa v nasej krasnej soporni nemoze stat.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign