Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Územný plán mesta SEREĎ

200

V stredu 9.10.13 sa vo veľkej zasadačke MsÚ konala verejná prezentácia Územného plánu nášho mesta (ÚPM). Išlo pritom o prvý ucelený materiál, tzv. koncept. Úvod do problematiky urobila p. Ing. Halabrínová, ktorá má túto problematiku vo svojej agende. Po nej sa ujala slova  Ing.arch. Zaťková, ktorá ozrejmila niektoré skutočnosti, ktoré súvisia s vypracovaním ÚPM. Vzápätí podal odborný výklad hlavný riešiteľ, Ing.arch. Kubina, ktorého ateliér spracováva tento dokument.

Ako bolo spomenuté v úvodnom slove, pre mesto a  jeho občanov to je dôležitý dokument. Po jeho schválení sa stane záväzným a hlavne určujúcim pre budúcu tvár mesta a podmienky života v ňom! V tomto dokumente bude na dlhé roky dopredu určené ktoré, dnes ešte nezastavané plochy intravilánu, budú vyhradené pre výstavbu bytov a rodinných domov, ktoré , naopak pre nebytové stavby, určené pre podnikanie a priemyselnú výrobu. V koncepte ÚPM sa pojednáva tiež aj o organizácii dopravy v meste, ktorá ako vieme, už začína byť kritická najmä v osi Šulekovská ul. – Nám. Slobody. Len o niečo lepšie je to na hlavnom ťahu železničný most – Vážsky most. Preto záujem z radov obyvateľov nášho mesta a zástupcov podnikateľských subjektov v počte asi 20 ľudí v tejto veci možno považovať za veľmi slabý, hoci vedenie mesta o tomto smere vyvinulo úsilie a informovalo svojich občanov. Asi najväčší záujem zo strany prítomných vyvolali dva prezentované varianty riešení ťažkej nákladnej dopravy v meste. Variant „A“ uvažuje s presmerovaním dnes hlavného dopravného ťahu sever-juh z ulíc Šulekovská – Čepeňská – Nám. Slobody na  ul. Železničná – a ďalej novou trasou popri železnici  od stanice až po Čepeňskú kaplnku. Táto alternatíva celkom pochopiteľne narazila na odpor občanov bývajúcich v dotknutej oblasti ale aj tých, ktorí v tejto časti majú svoje objekty slúžiace na ich podnikateľskú činnosť. Toto riešenie vlastne len prenáša ťažisko ťažkej nákladnej dopravy dopravy z jedného obytného miesta na iné, ale samotný problém  dopravy v obytnej časti mesta nerieši!.

Z vyjadrení prítomných občanov,  vrátane zástupcov dotknutých podnikateľských subjektov sa dali vyrozumieť rozpaky nad tým, že riešitelia svoju prácu konali takpovediac od stola nad rozprestretou mapou. V každom prípade, je ale  zarážajúci slabý záujem občanov mesta o tento pre nich tak dôležitý dokument. O nič väčší záujem, žiaľ, neprejavili ani volení zástupcovia občanov, teda poslanci (celkove tam boli až traja!) ktorí o tomto dokumente budú rozhodovať niekedy v polovici budúceho roka. Na tejto prezentácii mal možnosť každý vysloviť svoje otázky či pripomienky ku prejednávanému dokumentu. Každý, kto tak neurobil a nie je mu ľahostajné, akým smerom sa bude naše  mesto a život v ňom uberať (doprava v meste, bytová výstavba, občianska vybavenosť ...) má ešte možnosť vstúpiť do tohto procesu podaním svojich pripomienok a návrhov aj v elektronickej forme na MsÚ odd. územného plánovania a stavebného poriadku (anna.halabrinova@sered.sk) do Po 21.10.13. Podklady (výkresovú časť) nájde na poschodí v priestoroch pred vstupom do veľkej zasadačky MsÚ a textovú časť na webovej stránke mesta Sereď.

Malá poznámka na záver: Považujem za nie príliš šťastnú skutočnosť, že Mesto Sereď, ako zodpovedný orgán v tejto veci, nezabezpečil vypracovanie žiadneho oficiálneho dokumentu (záznam) z tohto verejného prejednávania  (TV Krea resp. SN) pre tých občanov, ktorí z akýchkoľvek dôvodov sa tohto rokovania nezúčastnili.Bolo by to osožné pre obe strany.

 


Fotogaléria k článku:

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

Zobraziť všetky fotografie
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko

200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko
200
Autor: Miloš Majko


Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 17-10-2013 01:55:27
Ano, kompletny videozaznam skutocne existuje. Natocilo ho SOL.
Chapem Vas zaujem o jeho uverejnenie.

Uzemny plan je jednym z najdolezitejsich materialov, podla ktorych sa bude mesto rozvijat najblizsie desatrocia. Stoji desiatky tisic Eur a ma byt v zaujme volenych funkcionarov a vedenia mesta, aby sa o nom dozvedelo co najviac obyvatelov mesta. Aby ho maximum obyvatelov pripomienkovalo.

Pytam sa preto verejne - preco ziaden zaznam z verejneho prerokovania nevyhotovilo mesto? Preco vedenie mesta nezabezpecilo dostatocnu prezentaciu medzi obcanmi? Kde boli SN a dalsie medium, na ktorych cinnost sa skladaju samotni obyvatelia mesta?

V zaujme maximalneho informovania obyvatelov mesta, sme sa rozhodli, asi dvojhodinove video natocene pre vlastnu potrebu na vlastne naklady spracovat a uverejnit. Verime, ze sa s jeho obsahom nasledne obcania oboznamia a vyuziju este zostavajuci cas v pocte iba niekolkych dni na jeho pripomienkovanie.

A mozno nie. Mozno si len na SOL o niekolko mesiacov precitame, ako su ludia pobureni, ze im priamo pod oknami rodinnych domov hrkocu desiatky nahladnych aut presmerovane z ulice inej a to v sulade so schvalenym uzemnym planom.

To vsak uz bude neskoro.
Nebol prave toto umysel?
Robo Horvath :( | 16-10-2013 21:01:43
Presne tak ako pise "jediné normálne riešenie | 14-10-2013 16:53:57" a uz sme tu toto riesenie davnejsie preberali.
Ale toto riesenie co je navrhovane a podporovane mestom je katastrofa. Problem zapchy krizovatky Lidl presunieme do centra k cinziakom na hlavnu krizovatku. Kde uz teraz rano su zapchy jak od stanice tak od Narelu riadne a co bude potom? Ved po Zeleznicnej ide cyklista a nevedia sa obist dve osobne auta a co bude potom? Toto je riesenie? Co vam uz nacisto hrabe? Taketo nieco by som sa hanbil navrhnut a zobrat za to peniaze. Aj ked to prezentuje mesto ako koncept mam pocit ze to je uz hotova vec nakolko som pocul ze sa tam uz robia urcite opatrenia a obmedzenia pre majitelov pozemkov.
Ked sa idu zvysovat v meste dane alebo poplatky tak tu niekto z vedenia mesta argumentoval ako priklad aka je vyska poplatkov v Galante co som tu uz pisal ze to je chore.
Ale prosim pozrite sa ako schopne dokaze Galanta riesit obchvat a kolko je to kilometrov? Uz robia zadnu stranu Matuskovo. Ako je to mozne ze tam sa to da,vedia to a v Seredi nie? Tam je schopnejsie vedenie mesta a poslanci?
Co bola niekedy Galanta oproti Seredi? A co je teraz Sered oproti Galante?
Registrovaný Miro Motyčák Miro Motyčák | 15-10-2013 15:58:28
@pre Miro Motyčák | 15-10-2013 15:03:31

Problem je, ze keby napr ten vas ukazkovy kamion chcel ist po R1, tak by sa kludne v Leopoldove napojil na D1 a odtial priamo na R1 a mestu by sa vyhol uz dnes. A preto je podla mna naivne si mysliet, ze ked bude moct ist cez mesto, tak by isiel aj tym novym hypotetickym obchvatom, ked uz aj dnes by nemusel ist cez mesto. Sice je to trochu dlhsia cesta, ale mam pocit, ze aj pre nakladne auta je lepsie ist tempomatom na spotrebu, ako sa brzdit dedinou a mestom. Ale cestou cez mesto sa vyhybaju pravdepodobne spoplatnenym usekom.
Prave zapadne Slovensko a okolie Seredi ma az velmi dobre dopravne napojenie na dolezite cesty. Mame blizko D1 aj R1 a preto budovanie obchvatu mesta mi pride ako scifi voci ostatnym castiam Slovenska a osobne tomu prilis neverim, ze sa na to najdu peniaze. Teda pokial to nebude financovat mesto. Ved nakoniec cas ukaze.
Gabriela Javorová | 15-10-2013 15:17:49
Zúčastnila som sa verejného prerokovania územného plánu ako
,,dotknutá osoba, nakoľko ,,čiarka v pláne ktorá má byť obchvatom,, prechádza cez pozemky v mojom vlastníctve.
Je mi ľúto, že sa prerokovania nezúčastnilo viac obyvateľov bývajúcich v dotknutých
uliciach cez ktoré pobeží obchvat .
V prípade odsúhlasenia, budeme asi svetovou raritou nakoľko si dobrovoľne a vedome za veľké peniaze vybudujeme obchvat idúci absolútným centrom mesta.Skutočnosť,že Sereď, je rozlohou malá a diaľnica mesto obchádza v tesnej blízkosti, dáva možnosť urobiť obchvat rozumnejšie a to od diaľnice k Čepeňu smer Hlohovec.
Obchvat má slúžiť na skvalitnenie života v meste.Nie ho zhoršiť.
Navyše je plánovaná prekládka autobusovej stanice pred železničnú stanicu, teda prejazd všetkych autobusov nutne
povedie cez Železničnú ulicu.
Záznam audiovido z rokovania existuje. Ak je možnosť zverejniť ho, prosím aby sa tak urobilo.
pre Miro Motyčák | 15-10-2013 15:03:31
práveže navrhnuté riešenie tzv.severného obchvatu by nákladnú dopravu odklonilo ÚPLNE MIMO MESTO!!!
Napr.kamión z Leopoldova do Galanty/alebo do Nitry,alebo na Sládkovičovo/by pri Hornom Čepeni odbočil na obchvat,pri Trnavskej by sa napojil na R1 a z nej po diaľničnom obchvate Serede obišiel mesto a odbočil na Galantu,resp.Sládkovičovo,alebo pokračoval na Nitru.Samozrejme toto isté aj pri opačnej trase kamiónov.
Registrovaný Miro Motyčák Miro Motyčák | 15-10-2013 14:43:51
@ jediné normálne riešenie | 14-10-2013 16:53:57

Tymto riesenim by sa opat len presunula premavka niekam inam a v tomto navrhovanom pripade by sa cela nakladna doprava dostala na ten hlavny tah mestom, cize by sa iba viac zaplnilo mesto. Navyse by bola potreba budovat viacere mosty ponad zeleznicnu trat a pri tych intenzitach dopravy, ake su u nas k tomu asi nikdy nedojde.
Sered je podla mna prilis male mesto, aby malo vybudovane komplet obchvaty, ked ho nemaju dobudovane ani niektore krajske mesta s vacsimi intenzitami dopravy.
Spomenuty variant A sa mi tiez popravde velmi nepozdava, nakolko mam pocit, ze ulice Cepenska, Sulekovska su sirsie a vhodnejsie pre nakladnu dopravu, ako Zeleznicna a Frana Krala.

Co sa tyka samotneho UP, tak ako spomina p. Sklenar, je to na skodu samotnych obyvatelov, ze sa nezaujimaju o jeho navrh, ale je to pravdepodobne sposobene aj tym, ze vacsina ludi ani netusi, co to vlastne Uzemny plan a je a na co sluzi. Rozvoj mesta je vyrazne limitovany na jednej strane Vahom a na druhej R1, cize vela moznosti na umiestnenie buducej obytnej vystavby a priemyselnych objektov nieje. Preto, kto ma na to zdroje a pozrie sa na mapu, tak vie, ktore lokality budu mat v buducnosti cenu.
suhlas | 15-10-2013 08:07:34
suhlasim s poslednym odstavcom predchadzajuceho prispievatela - ked sa zisti, ze nejaky poslanec alebo jeho rodinny prislusnik (priamy alebo nepriamy) kupil pozemky, ktore sa onedlho stanu stavebnymi s desatnasobne vyssou hodnotou, mali by takyto poslanci odist z funkcie a este k tomu by mali byt stihani za podvod. Iba tak nastolime poriadok, aby sa dalej neodrb...alo.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 15-10-2013 00:57:29
V tejto veci hodnotim srandovanie ako to najhorsie, co moze byt. Detom zvykneme hovorievat, ze po smiechu zvykne prist plac.

Asi takto to vidim s navrhmi pana architekta, ktore boli verejnosti odprezentovane na verejnom prerokovani navrhu uzemneho planu mesta.

Keby som nepoznal praktiky vedenia mesta voci obyvatelom povedal by som, ze verim tomu ze sa jednalo o navrhy. Kedze nejaky ten piatok viem o com je rec a taktika sa podoba ako vajce vajcu mam za to, ze vysledok bude nasledovny:

- verzia A - ludmi pomerne odmietana ale realna a cenovo zvladnutelna. Odbremeni sa sice jedna cast mesta, no zaplni sa druha - niekadial doprava smerovana byt musi, obete budu obyvatelia a domy na Zeleznicnej.

- verzia B - aby iluzia o chceni toho najlepsieho pre obcanov bola uplne dokonala, navrhneme aj nieco ine - co takto riesenie obchvatom v zaplavovom uzemi, kde to nebude vadit nikomu? Hura!! Radost vsak prerusi malicke slovicko - keby...
Keby to nebola varianta realna viac menej iba v pripade, kde bude vodne dielo. Cesta by totizto musela ist de facto po nasype, ktory by musel byt novy ato je hold uz ina cenova pesnicka, kedze staviame cesty po rovine drahsie, ako civilizovane krajiny hlbia tunely do skaly...
Kedze o pristave v Seredi a vodnom diele mi hovoril este moj dnes uz nebohy otec niekedy ked som mal asi 5 rokov (pre mladsiu generaciu - Vasi rodicia sa vtedy pravdepodobne prave narodili... ;-)), predpokladam, ze verit rychlemu rieseniu zrovna TERAZ je tak ista utopia, ako to, ze ja budem dnes hovorit o tom mojmu 5 rocnemu synovi.

Takze jednoduchsie, na variantu B dost urcite prachy nebudu, kedze za 20 rokov nevieme spojit dialnicou krpate Slovensko zo zapadu na vychod.

Kedze sa pan architekt nepochvalili s variantou "C", tak trochu mi z toho vyplyva, ze nejako je predpipravena ta "Ackova", kedze sa mi nechce verit, ze zaloha takmer pol miliona byvalych Sk za tento navrch bola panovi architektovi vyplatena len tak zo srandy.

Mrzi ma fakt, ze ludia tak strasne malo vedia, o com je uzemny plan mesta, co sposobi a na co sluzi.

Mozno by bolo nacim rozmyslat aj o tom, ktore pozemky sa zrazu z ornej pody stanu pozemkami stavebnymi a komu patria. Pre tych vrtavejsich, odkedy im patria a kua, ako je mozne, ze mali takeho tusaka...
Ale to by som uz zachadzal asi hodne do podrobnosti. Je noc a je treba zatvorit ocko ;-)
káder | 15-10-2013 00:34:01
sorry severo vychodny
káder | 15-10-2013 00:28:45
doplnim riesenie:
ten novy most by sa zaroven mohol napojit poza raketu na dnesnu cyklodrahu, cim by sme vytvorili novy severo- zapadny obchvat mesta :D :D :D
a samozrejme s tym stavom dnesneho mosta suhlasim
riesenie | 14-10-2013 19:03:29
+ idealne by bolo treba k tomuto rieseniu este priratat stavbu noveho mosta cez vah , so zaciatkom prakticky v rovnakom mieste ako je dnesny most na sintavskej strane a s vyustenim na seredskej strane poza ''raketu''
sucasny most je uz na hranici zivotnosti , aj ked by sa mohol ponechat pre osobne auta.
dlho nepotrva a most bude musiet prejst aj tak kompletnou rekonstrukciou. ved naposledy bola pred cca 20 rokmi.
realizacia obchvatu aj tak nebude najblizsich 10-15 rokov...
Ivan Sklenár | 14-10-2013 17:03:44
Absolútne sa s takýmto riešením stotožňujem!
jediné normálne riešenie | 14-10-2013 16:53:57
je odkloniť nákladnú dopravu severným obchvatom Serede s napojením na cestu Sereď-Hlohovec niekde v okolí Horného Čepeňa,ponad žel.trať/aj Sereď-Leopoldov aj Sereď-Trnava/s vyústením/napojením sa/ pri odbočke z R1 do Serede pri Trnavskej.
A garantujem že z akéhokoľvek smeru kamkoľvek nemá žiaden náklaďák dôvod vojsť do mesta Sereď.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign