Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 19. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
ŠKOLA DEMOKRACIE
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Útrapy dedinského kulaka

Tento príbeh patrí ešte do obdobia päťdesiatych rokov minulého storočia – teda do časov bývalého socialistického režimu.  A názov kulak? Tak komunisti označovali údajných dedinských boháčov, čo znamená roľníkov s väčším počtom hektárov. Tento názov však skrýval v sebe aj čosi horšie. Kulak bol v bývalom režime Československa zarytým nepriateľom ľudovodemokratického zriadenia, socializmu a komunizmu. A s pánombohom, komu sa toto označenie od režimu dostalo.

Rodina Drápalovcov

Obec Šalgočka. Malá dedinka leží v údolí ovocných stromov, za ktorými sa vinú do vŕškov vinice, medzi Hlohovcom a Patou neďaleko Serede. V dávnejších časoch tu žili malí, sem-tam aj strední roľníci. To boli majitelia pôdy od jedného tak do osem až desať hektárov poľnohospodárskej pôdy, ktorú dostali pri parceláciách grófskych veľkostatkov. Rodina Drápalovcov mala však viac pôdy ako ostatní, štyridsaťtri hektárov. Všetci však žili roky a roky vo svornosti a vzájomne si pomáhali.

Drápalovci mali tri deti. Ladislav vyštudoval za lekára, ale ešte v mladosti umrel na rakovinu. Dcéra Ilka sa stala učiteľkou a veľa pri poľnohospodárstve pomôcť nemohla. Keď starí Drápalovci umreli, od roku 1949 sa musel o všetko hospodárstvo postarať najmladší syn Štefan, ktorý sa narodil 22. 01. 1921. Nikto mu dedičstvo nezávidel, napokon, ako už bolo spomenuté, každý roľník mal svoju pôdu po parcelácii okolitých veľkostatkov. Páni grófi utiekli do zahraničia.

V tých rokoch sa však začala v dedinách uskutočňovať tzv. socializácia dediny, veľké a násilné presadzovanie Leninovho družstevného plánu po vzore ZSSR, kde už boli sovchozy a kolchozy /u nás potom štátne majetky – ŠM a jednotné roľnícke družstvá – JRD/. Štefan, ktorý k toľkým hektárom prišiel ako slepé kura k zrnu, mal dvadsaťosem rokov. Roľníci a medzi nimi aj Štefan Moravec – o ktorom bude ešte reč, bol najznámejší roľník ako dobrý hospodár, svorne utekali pred náborčíkmi do družstva do polí, kde aj prespávali, len aby neprišli do rúk rôznym politickým predstaviteľom okresu. Tí sem do dediny chodili na tzv. vétrieskách, skriňových autách a revali do mikrofónov od rána do neskorej noci. Najskôr sladučko a potom kričali, aby roľníci vstúpili do JRD. Budú spoločne hospodáriť, ale ešte predtým musia všetci roľníci všetko – živý i mŕtvy inventár svojich gazdovstiev odovzdať do spoločného majetku. V dedine, ba aj vo všetkých naokolo, či v celej republike, nastala pohroma. Len čo sa roľníci začali starať o svoje polia, už im začali role brať. Združstevňovanie sa stalo postrachom.

Prvý predseda JRD – Štefan Moravec

Ľudia nadávali, plakali, mnohí hádzali po náborčíkoch skazené slepačie vajcia, vyhrážali sa. Darmo sa bránili. Sila štátu ich premohla. Nepomohlo im ani vyšetrovanie, zatváranie na noc na okrese, nič. Neodolali. Napokon, celej republike združstevňovaniu odolal len málokto.

Keď už boli všetci na pokraji síl, zvolili si za predsedu JRD Štefana Moravca (priezvisko zmenené – autor). Ľudia ho mali v dedine radi a radšej chceli jeho, ako niekoho dosadeného z okresu... A práve v tom čase, alebo ešte aj predtým, sa do seba zaľúbili Štefan Drápal a Štefánia – dcéra predsedu družstva Štefana Moravca. Kulak a predsedova dcéra! No len to už išlo vtedy dohromady. Nepriateľ socializmu sa spolčil s dcérou uvedomelého roľníka. To tu a ani nikde ešte nebolo. Pre súdruhov z okresu niečo nepochopiteľné. Pre ľudí z dediny celkom normálne. Pravá láska nepoznala a ani nikdy nebude poznať politikárčenie.

Kulak chce ísť do JRD?

Dedinský kulak sa chcel podriadiť a prejavil ochotu vstúpiť do družstva. O tom, aby sám sem vstúpil, nechceli súdruhovia ani počuť. Stal sa, a hádam nikdy ani nevedel prečo, nepriateľom režimu. Teda, prašivým psom. Režim ho musel zlikvidovať. Nie obesením, ani zastrelením. Až taký dôvod ľudovodemokratické zriadenie nemalo. Režim ho umožňoval zlikvidovať šikovne, hospodársky, spoločensky, politicky a morálne. Ako?

Roľníci sa do ničoho starať nemohli. Tak čo s kulakom? Súdruhovia vedeli. Samozrejme, že toľké hektáre sám obrobiť nemohol a keby si vzal výpomoc, vykorisťoval by pracujúcich. Najprv mu zobrali všetky poľnohospodárske stroje, lebo ich potrebovali družstevníci pre blahobyt a rozkvet spoločnosti. A potom predpísali takú vysokú výrobu, vtedy sa tomu hovorilo kontingent či povinné odovzdávanie produktov poľnohospodárskej výroby štátu, ktorú by sám nemohol splniť ani do smrti. Bol v pasci.

Sabotážnik musí za mreže

Kulak Štefan sa údajne dopustil trestného činu sabotáže, pretože nesplnil úlohy jednotného hospodárskeho plánu. Súdruhovia tak dokázali, že ide o protištátny živel. Treba ho dať za mreže a skonfiškovať mu celý majetok a vyhostiť páchateľa z rodného kraja navždy!

Bola svadba. Kulak a predsedova dcéra sa vzali. Keď sa hlásilo k životu ich dieťa, začal režim Štefana trestne stíhať. Súd sa odohrával v terajšom rozpadávajúcom sa kaštieli v Seredi, vtedajšom sídle Okresného národného výboru a Ľudového súdu v Seredi. Na pojednávanie prišli zo Šalgočky celé rodiny i tehotná Štefánia. Prišiel aj jej otec, predseda družstva. Božekal, čo len z toho všetkého bude a tvrdil, že svet sa obrátil hore nohami.

Ľudia videli Štefana  s putami na rukách. Uniformovaní strážcovia ho viedli po chodbe ako hovädo na bitúnok, bili ho a kopali. Súd bol na poschodí kaštieľa. Štefan sa nevdojak potkol na schodoch a keď spadol, ťahali ho po kolenách ako zastrelenú zver na poľovačke. Pozerajúcim Šalgočanom sa zdalo, že sú na inom svete, a nie v Československu. Nikto však nemal ani tušenie, že takto sa režim správa aj k stovkám ďalších ľudí.

Prítomní počúvali slová sudcu Jozefa Betáka. Štefanovi i jeho manželke išlo puknúť srdce od bolesti a vymyslenín  v celom spise. Štefánia každú chvíľu odpadávala. Zástupcovia režimu sa tešili. Nech všetci vidia, ako sa vie ľudovodemokratický režim vysporiadať s jeho nepriateľmi, vrátane rodín delikventov. Predseda družstva bol bledý ako stena. Nepriateľa režimu, kulaka Štefana Drápala, súd vinil za to, že si nesplnil kontingent, presne koľko kilogramov mäsa neodovzdal, ani vajec, ani hydiny, zemiakov, pšenice. Štefan oponoval, že o pôdu sa chcel riadne starať, ale zobrali mu všetky stroje, zakázali zamestnávať pomocníkov, že mu predpísali nesplniteľné dodávky, hovoril o zlom počasí, chorobe zvierat, ukazoval o tom doklady. Zbytočne.

Vraj, spravodlivý trest

Ľudový súd v Seredi vyniesol krátko pred Vianocami 1955 rozsudok. Dedinského kulaka Štefana Drápala zo Šalgočky odsúdil za sabotáž na štyri roky odňatia slobody, samozrejme, nepodmienečne, na trest prepadnutia majetku, vyhostenie z kraja navždy a stratu čestných práv občianskych na päť rokov. Majetok dokonca prepadol v prospech štátu aj jeho sestre.

Diváci na súde zmeraveli. Mladá mamička Štefánia ostala v bezvedomí a predseda družstva plakal. Štefan Drápal sa podobal mŕtvole.

Súd svoj rozsudok odôvodnil tak, že: „Konanie obvineného je pre spoločnosť veľmi nebezpečné, lebo X. zjazd KSČ, ako aj ÚV KSČ vydali uznesenie zvýšiť poľnohospodársku výrobu za tým účelom, aby sa našim pracujúcim mohlo dostať viac kvalitnejších produktov, no napriek tomu obvinený miesto toho, aby zabezpečoval poľnohospodárske výrobky, úmyselne ich skracoval. Pri výmere trestu prišiel súd k záveru, že sa jedná o kulaka, t. j. krutého nepriateľa triedneho pre pracujúcich. Je síce pravdou, že v Šalgočke ho mali za veľmi obľúbeného. Je zrejmé, že kulak sa nevystrčí odrazu, aby svoju záškodnícku činnosť prezradil, ale vplýva na ostatných malých a stredných roľníkov v obci, ktorí ho vo všetkom kryjú...“

Dnes je to, samozrejme, strašné aj čítať. Takýto text vyprodukoval súdruh sudca v mene republiky...

Rehabilitácia pred smrťou

Po väzenských útrapách a zmene politického systému sa Štefan so svojou manželkou Štefániou odsťahoval bývať do obce Banka pri Piešťanoch. Tu si kúpili dom po sestre matky Štefánie, ktorá kedysi odišla nelegálne do USA a dom jej štát skonfiškoval. Štefanove deti už majú svoje deti. Štefana štát rehabilitoval. V starobe o svojom ťažkom živote nechcel veľmi ani hovoriť. Iba mávol rukou, pozeral kamsi do neznáma a trpko sa usmieval. Čakal na smrť.

Tá aj prišla. Na poslednej ceste ho prišli odprevadiť mnohí Šalgočania, ktorí ho poznali dlhé roky ako vzdelaného, čestného a statočného človeka. Rovnako sa prišli rozlúčiť v roku 2010 i s jeho manželkou, ktorá navždy odišla po dlhej a ťažkej chorobe.

(Nabudúce: Pod bičom slepej politiky)

 


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
re a teraz Ti to napíšem inak | 19-11-2013 18:20:12
Ty si to posral už v prvej vete a potom si sa motal a motal a motal!Mám dojem že debata s tebou nemá zmysel,lebo tie roky si zle opísal a potom to celé nedáva nijaký zmysluplný efekt a urobil si zo seba hádaj čo?Ideme do tej Viedne nech máme zážitok na celý život ,ked sme za to tak bojovali!Ak nemáš EURO tak požičiam!
marian | 19-11-2013 14:41:36
zlaty komunisty.
A teraz ti to napíšem trocha inak... | 18-11-2013 22:18:19
...v 1986 vedel Husák že, UV KSČM je v p...,sovietsky zvaz detto, tak poslal syna Jána Č. do Paríža nech sa rýchlo naučí čo je demokracia, chalanisko sa naučil a založil KDH, pomohlo mu pri tom ŠtB a začala rásť nová rakovina, v roku 1989 sa v ŠtB riešil rok 1993 a vznikalo HZDS za účelom hájenia zaújmov darmožráčskej skupiny navždy a vznikli nám tu dobyvatelia,ktorý tebe spravili najviac zle. Všetci pôvodne originál KSS.V 1998 ŠtB riešila vážny problém...MEDIA...ešte raz ficko...MEDIA...stabilizovať systém sa podarilo až v 2006 za pomoci KDH. Pýtal si sa niekedy niekoho koho deti dnes sedia vo vládnych vozidlách? Teraz ŠtB rieši,kto tretí preberie štafetu po roku 2018,tým tvojim KSS sa darí dodnes a úplne bravúrne,ruská limuzína pred domom Vasila B.,včera?No problém. Tu platí len jedno aký národ taká vláda,aká vláda taká krajina.Dovi dopo.
Hm... | 18-11-2013 21:59:33
...niečo sa asi fakt deje, ešte par rokov do zadu by sa za takéto príspevky asi hanbil každý. Je nutné sa politike asi venovať na úrovni rodiny, dediny, školy a neviem ešte čoho.Škoda, že to novinári vzdali. V súčasnej dobe vlastnícke vzťahy v súkromných mediach ovplyvnili neexistenciu investigatívnych novinárov. Prakticky len reklama a vymývanie modzgov. Spoločnosť upadá, morálka upadá a samozrejme pamäť sa stráca, dnes sa už málokto pozastavi aj nad tým čo to vlastne bolo HZDS, dnes mi tu niekto tvrdí o KSS, že to bolo fajn.Katastrofa.
Tak teda tak | 18-11-2013 19:38:24
Pre Teba je Kotleba problém?Prečo?To že máš komplex z KSS to je čisto len tvoj súkromný problém a možno máš na to dôvod!Mne KSS vôbec ale vôbec nenahána strach a Kotleba mi dáva nádej na spravodlivý systém!KSS je len skupinka pozostalých ale socialisti sú na vzostupe po celom regione a aj v západnom svete!Vzdal si to príliš skoro a poklonkovať a prosíkať o prežitie ,len aby tá uzrutná KSS s počtom členov ako Dolnostredský záhradkári bola umlčaná tak to hovorí o nejakej traume!V čom Ti nahána strach Kotleba?Ale teraz nás zdierajú neporovnateľne viac ako kedysi,ale zasa môžme ísť pozrieť za hranice do Rakúska!Začali vianočné trhy vo Viedni,tak v sobotu sa tam stretneme?
anonym | 18-11-2013 19:08:11
Kotleba je podľa teba problém? Problém je skôr to čo sa tu 24 rokov deje.
Veru tak... | 18-11-2013 17:43:11
Tak ako nás zdierali komunisti,tak verím, že nás už nikdy nikto nebude, preto treba o tom stále hovoriť a písať,KSS je škodná, je to zločinecká organizácia. Nedá sa porovnávať táto doba s tou čo bola. Možno tebe vyhovovala, nemusel si nič robiť, nič si nemal, tváril si sa že si zamestnaný,štát sa tváril, že ta zamestnáva, áno teraz sa musíš viac obracať,to sa ti nechce, toto je aj problém demokracia je náročnejšia a my sme jednoduchý národ, nie je to úplne s nami kompatibilné, vid volebná účasť v sobotu.Treba robiť paniku KSS tu už nemá čo hľadať, je to rovnaký problém ako Kotleba.
Takže inak | 18-11-2013 16:48:42
Ak sa bojíš kandidáta s podporou KSS,tak si asi prežil určitý čas za vlády KSč!Uprimne,kto ta zdiera viac ?Minulý režim alebo súčasný?Budeš sa báť aj kandidáta s podporou nespravodlivo plešatých?Prečo robiť paniku,kde netreba.ved oni podporujú kade koho,len ty si si to všimol pri týchto voľbách!Bud klidný,já su klidný!
čitateľ | 18-11-2013 12:49:28
Veľká škoda, že autor nezverejnil tieto svoje znalosti vo Víťaznej ceste a v Hlase ľudu, kde bol pravidelným prispie-
vateľom svojimi článkami. Síce pravda, vtedy sa taký kabát nenosil.
Takže takto... | 17-11-2013 18:25:41
...máme tu druhé kolo volieb do VUC a v nom kandidáta s podporou KSS. Čo sa s nami deje? Čo robíme? Vieme čo robíme?

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign