Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

ÚDAJNE TENTO TÝŽDEN BUDE PRIORITOU VLÁDY RIEŠIŤ POĽNOHOSPODÁRSTVO A LESNÍCTVO.

Miloš MajkoDátum07. 05. 2017 18:25:26TémaAktuálne témy
200

ÚDAJNE TENTO TÝŽDEN BUDE PRIORITOU VLÁDY RIEŠIŤ POĽNOHOSPODÁRSTVO A LESNÍCTVO.

Tak sa poďme pozrieť, ako to poľnohospodárstvo vlastne funguje v praxi. I či nám politici na toto dajú odpoveď. Dnes, keď som prechádzal vidieckou krajinou v povodí Bodvy, pršalo. A zachytené fotky jasne dokazujú v akom zúboženom stave je poľnohospodárska krajina.

Aby to neostalo len pri obrázkoch, tak Vám ponúkam k tomu aj výklad, ako vnímam úpadok poľnohospodárstva, ako človek, ktorý je len konzumentom produktov poľnohospodárskej krajiny.

Pôda, je základom pre existenciu života a permanentnú potravinovú bezpečnosť. Krajina, ktorá má zdravú pôdu, dokáže dopestovať základné plodiny na obživu svojich obyvateľov aj v tých najťažších časoch. Z tohto pohľadu je Slovensko bohatou krajinou. A povedzme si rovno: „Slovensko na toto bohatstvo doslova kychá a budem trpezlivo sledovať, ako Vláda tot chce zmeniť.

TU JE MOJA FILANTRIPICKÁ ANYLÝZA STAVU POĽNOHOSPODÁRSTVA

Za posledných niekoľko desaťročí Slovensko stráca tu najcennejšiu pôdu. Každým rokom minimálne 500 hektárov aj takými investíciami, ako sa momentálne rozvíja v Nitre pre novú automobilku Jaguár. Jednoducho úrodná pôda musí ustúpiť ďalšej automobilke. Neviem, či občan Slovenska ovláda také základné reality. Vyrobíme viac ako 1 milión áut a na domácom trhu ich predáme asi 3%.

Slovenské poľnohospodárstvo, ako aj celý vidiek trápia aj iné problémy. Tá pôda, na ktorej sa nepostavili automobilky, alebo iné priemyselné parky leží ladom a nezamestnaní ľudia chodia nakupovať do obchodných reťazcov dovážané potraviny.

Najväčšia genocída za bývalého režimu bola spáchaná práve na vidieckej krajine. Rozoranie medzí a udržiavanie tohto stavu aj po páde bývalého režimu necháva poľnohospodársku krajinu málo diverzifikovanú prispieva k ďalším rizikám, ako ubúdanie živín z pôdy, nadmerná erózia pôdy, rast povodní, súch i časté striedanie extrémov počasia.

Slovenské poľnohospodárstvo je slabo pripravené odolávať prebiehajúcej klimatickej zmene, čo je značné riziko pre ekonomiku Slovenska i pre potravinovú bezpečnosť. Slovenské poľnohospodárstvo je málo atraktívne aj pre mladých ľudí. Preto celý vidiek Slovenska upadá a starať sa o poľnohospodársku krajinu v okrajových častiach Slovenského vidieka nemá kto
Dlhodobo klesá podiel farmárov do 35 rokov.

Vo všeobecnosti počet ľudí pracujúcich na vidieku dlhodobo klesá, čím sa znižuje kvalita života na vidieku, dochádza k likvidácii a úpadku zariadení poľnohospodárskej prvovýroby, objekty živočíšnej výroby chátrajú.

Kým v pôvodných krajinách Európskej únie (EÚ-15) klesla zamestnanosť v agrosektore za uplynulých 20 rokov o tretinu (31%), Slovensko prišlo v rovnakom období až o tri štvrtiny (73%) pracovných miest v poľnohospodárstve (o viac ako 150 tisíc). Poľnohospodárstvo nepriamo zodpovedá za približne 25% celkovej nezamestnanosti na Slovensku, ale celkovo tvorí len menej ako 3% pracovných miest.

Na Slovensko dovážame aj tie potraviny, ktoré sme si v minulosti dopestovali Najviac potravín na Slovensko dovážame z podobných, ako je Slovensko (Nemecko, Čechy, Poľsko). Podobná krajina ako Slovensko, kedysi zaostalé vidiecke hornaté Rakúsko patrí teraz medzi najvyspelejšie ekonomiky Európy. V Rakúsku hrubý domáci produkt na jedného obyvateľa presahuje 128% priemeru EÚ. Prečo? Lebo má vysoko rozvinutú diverzifikovanú infraštruktúru lesopoľnohospodárskej krajiny s priemernou plochou vidieckych fariem 19,2 hektára. Z týchto fariem má vo svojich podnikateľskej agende diverzifikované činnosti 37,3% fariem.

Slovensko, ktoré sa „chváli“ vysokou intenzifikáciou poľnohospodárskej výroby so 4 násobnou vyššou výmerou poľnohospodárskej farmy (77,5 ha) má iba 5,9% fariem iné činnosti vo svojej podnikateľskej agende, čo je viac ako 6 násobne nižšia úroveň stupňa diverzifikácie činnosti ako má Rakúsko. Rozloha fariem právnických osôb na Slovensku je dokonca až viac ako 36 násobne vyššia ako v Rakúsku. Rozloha fariem právnických osôb na Slovensku dosahuje takmer 700 hektárov. Viac ako štvrtina diverzifikovanej činnosti na slovenských farmách má tzv. voľnočasové aktivity, čo z hľadiska zamestnanosti je úplne nepodstatné.

Z vyššie uvádzanej reality štruktúry poľnohospodárskej krajiny a úrovne diverzifikácie činností na farmách vyplýva, že slovenské poľnohospodárstvo je systémovo zlé nastavené a potrebuje zásadnú reformu. Pretože v tomto stave je Slovenské poľnohospodárstvo príveskom ekonomiky Slovenska a nie pridanou hodnotou. V stave akom je, nedokáže vytvárať pracovné príležitostí, čím sa prírodný potenciál Slovenskej republiky trestuhodne nevyužíva a vidiecke regióny doslova vymierajú.

Na Slovensku vlastní 10,5 milióna ks družstevných podielnických listov (DPL) v nominálnej hodnote 350 miliónov eur približne 1,5 milióna ľudí. Bežné družstvo má teda niekoľko sto až pár tisíc podielnikov. Drvivá väčšina z nich bez možnosti reálneho vplyvu na spôsob využívania poľnohospodárskej krajiny.

Priemerná dotácia z verejných zdrojov na poľnohospodára je v SR dvojnásobná v porovnaní s priemerom EÚ. Každoročné agrodotácie v prepočte na jedno pracovné miesto v poľnohospodárstve predstavujú v roku 2015 subvenciu približne 15 tisíc eur. To preto, lebo neprebehla zásadná reforma využívania poľnohospodárskeho pôdneho fondu i krajiny, ale zaostávame v efektívnom nastavení motivačných nástrojov a súťaživosti pre farmárov.

Preto je dotácia štátu, teda z našich daní dvojnásobne vyššia, ako je priemerná mzda v poľnohospodárstve, a tiež dvakrát viac ako v prípade škandalóznych investičných stimulov ako Mondi SCP s prepočítanou dotáciou na 1 prac. miesto približne 6000 eur ročne.
Takže na vidieku všetkých zamestnancov financujú štátne dotácie a poľnohospodári majú „zadarmo“ zamestnancov, čo vlastne nebezpečne demotivuje zefektívňovať agrosektor na Slovensku, aby bol pridanou hodnotou ekonomiky Slovenska a nie príveskom.

Pokiaľ ide o správu pôdy, Slovensko má historicky veľkú rozdrobenosť vlastníctva pôdy, čo zhoršuje podnikateľské prostredie a osobitne sťažuje začatie podnikania a investície. Zo štatistík vyplýva, že priemerný počet na jednu parcelu je 11,11 spoluvlastníkov (1 parcela = 11,11 spoluvlastníkov) a priemerný počet parciel na jedného vlastníka je 20,59 (1 vlastník = 20,59 parciel).
Takže na záver, milá Vláda, platíme vás za to, aby Ste systémovo vyriešili tieto problémy v poľnohospodárstve. Ak to neviete, tak prosím zabudnite na Mexické vlny. Tie už „nežerie“ už ani ten najzaostalejší sedliak....

Pokochajte sa poľnohospodárskou krajinou, z ktorej sa permanentne stráca život práve preto, lebo poľnohospodárstvo ako ho komunisti nastavili úplne stratilo nie len diverzifikované výrobné činnosti na vidieku, ale aj samotnú poľnohospodársku krajinu. Prečo to urobili? Nuž jednoducho preto, lebo chceli mať všetko pod kontrolou, lebo sedliak bol v tom čase najväčším nepriateľom "rozvijajúcej sa socialistickej záhradky"...

Zdroj: FB


Fotogaléria k článku:

200
Autor: Zdroj: FB, Michal Kravcik
200
Autor: Zdroj: FB, Michal Kravcik
200
Autor: Zdroj: FB, Michal Kravcik

Zobraziť všetky fotografie
200
Autor: Zdroj: FB, Michal Kravcik
200
Autor: Zdroj: FB, Michal Kravcik
200
Autor: Zdroj: FB, Michal Kravcik

200
Autor: Zdroj: FB, Michal Kravcik

Skryť všetky fotografie

Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
obyvatel 1 | 09-05-2017 16:37:43
pre Seredsky | 09-05-2017 10:16:58 Nebudem tu spominat vytunelovane druzstva a lacno predane zahranicnemu spasitelovi lebo aj to je kradež ale spomeniem ti nieco ine ako sa dala a este da ukradnut poda. Kazda poda ma vlastnika. ALE. Je vela mrtvych cize nezijucich vlastnikov alebo neznámych vlastnikov ak chces. Staci aby si nasiel cocotka s takym istym menom potom trosku manipulacie a cestne prehlasenia a mat spravne politicke kontakty a mas podu uradnutu niekomu ktora sa moze nasledne predat niekomu hoc aj zahranicnemu spasitelovi. Takze Seredsky, to ze o tom ty nevies neznamena ze sa to nedeje.
shelley | 09-05-2017 14:26:05
Typické - údajne tento týždeň - čo je poľnohospodárska problematika kampaň? Tento týždeň a potom zase hovno? Poľnohospodárstvo sa musí riešiť systematicky a koncepčne, nie tak ako ho tu predvádzali všetky vlády do radu tak ako prichádzali a odchádzali - a to systémom čihi-hota. Čo jedna vláda považovala za prioritu, to nasledovná zrušila a otočila o 90 stupnov, a preto sa tu teraz točíme v kruhu a nevieme kam z konopí. Veď keď nám vládnu takí odborníci ako Jahnátek apod. tak to ani inak vyzerať nemôže. O Mečiarovi a Ficovi ani nehovoriac.
,,do toho mi nebude nikto kafrat,, | 09-05-2017 13:35:42
Seredsky ... skoro som napísal cocotko :)
Práve tak sa správa vláda o pôde, ktorá patrí štátu. Myslia si, že im patrí a tak im ,,do toho mi nebude nikto kafrat,,
Omyl. Predaj si výrobok, čokoľvek z tvojej výroby, ale nepredávaj si pôdu pod nohami! Nebudeš mať kde stáť a kam ísť, lebo Dáni, mafiáni, vládni a investori ťa landrovrom z nej poženú!
A Slovensko nie je tak veľké, aby sme si samy nedokázali znova vypestovať či vychovať. Zatiaľ jediné, čo sme dokázali vychovať, sú nenažraní vládni páni, ktorí rozhodnú v ich osobný prospech resp. v prospech kapitalistickej vykorisťovateľskej únie, ale nie v prospech Slovákov!
Seredsky | 09-05-2017 10:16:58
Prosim,Vas ako sa da ukradnut poda?Proste to niekto vlastni trebars aj zo zahranicia.Este tu bola rec o vyvlastneni .znarodneni a tak dalej.To mi nieco pripomina.Podu vzdy niekto vlastni,a naklada s nou podla vlastnej vole.Ked niekto obraba,dobre, ked sa niekto rozhodne predat,tak preda.Taketo mudre reci mate vsetci,co sa vas to netyka.Ked mam podu a chcem ju predat,do toho mi nebude nikto kafrat.
obyvatel 1 | 09-05-2017 08:30:00
gulak inak mas pravdu a len ta trosku doplnim ze zo Slovenska hovno alebo auto. Dnes som sa pousmial ked som na TA3 pocul ako idu poslanci prerokovavat zakon o pôde udajne aby sa nedostavala do ruk zahranicia :))) Dobre rano, sa zobudili teraz ked je uz vsetko zaujimave rozpredane a ukradnute. Pre tupcov je priorita odstranenie Matoviča a okliestenie cize obmedzenie demokratickych prav opozicie cize prav aj nas obyvatelov. Padame do dalsej totality politickych cocotov.
gulak | 09-05-2017 08:05:12
Som zvedavý,kto by z mladej generácie robil v polnohospodárstve..zlate oči..naši sukromní maloroľníci nikdy nemožu konkurovať zahraničným veľkofarmám,svet je globalizovaný..kurcata z Brazílie,mrkva z Maroka,steaky z Argentíny,soja z Ameriky..
Rudolf | 08-05-2017 12:02:21
pre seredan, áno máte pravdu v tom že tu máme skládku (luženec( ale to ešte neznamená že teraz nebudeme obhospodarovávať naše role a necháme ich zarásť zelinou alebo zabetónovať. Radšej budem jesť také potraviny aké sa tu dopestujú ako umierať od hladu lebo nebudeme mať kde sadiť.Toto sa týka skoro celého západného Slovenska, lebo tu je najviac úrodnej pôdy. Fabriky treba stavať tam kde je neúrodná pôda´, ale s tým že pozemky pod fabrikami by mali patriť štátu a nie zahraničným investorom. Potom to dopadne tak ako Milex. Investori v prípade ukončenia podnikania pozemky dať do pôvodného stavu.
seredan | 08-05-2017 10:12:57
asi ste zabudli ze v Seredi mame haldu cierneho odpadu ktora znecistila siroke okolie. Uz v roku 1996 odbornici na zivotne prostredie hovorili ze Sered a okolie je cele kontaminovane a aby ludia nejedli nic zo zahradiek a neotvarali okna ked nemusia. Bola doba ked ta cierna halda nebola tak zarastena ako dnes a zafukal troska vetrik a cela sered bola v ciernom mraku po ktorom kazdy mal automaticky spinave okna a auta cele zaprasene.

Pody na SVK je dost len najskor zistit na co je vyuzivana.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 08-05-2017 09:48:05
Rudolf | 08-05-2017 07:45:30 | - skuste sa zaujimat o to, kto predaval podu pod priemyselny park. Tam je jedna z odpovedi na otazku, preco...
Rudolf | 08-05-2017 07:45:30
pre Súhlas, je to tak ako píšete, ale ja som chcel skôr upozorniť na našich Seredských hradných pánov. Nie že by som im všetko vytýkal, sú veci aj dobré čo sa spravili v našom meste, ale zabetónovanie pôdy je neodpustiteľná vec. Prečo napríklad nepostavili Lídl na lokalite Milexu????Zbúrajte si, postavte si. Viem , že Milex je v súkromných rukách ale existuje aj riešenie zhabania, znárodnenia a iné možnosti. Lenže je to na dlhé trate a treba chcieť. Jednoduchšie je dať rovnú rolu a niekto sa možno ešte aj(nie všetci, aby som neurazil( nabalí.
Súhlas | 07-05-2017 23:22:35
Rudolf máte pravdu. O niekoľko rokov nebude asi kde siať poľnohospodárske plodiny. Ceď našej vláde je to jedno. Oni sa zabezpečia na niekoľko generácií. Ľahko je niečo zabetónovať, no ťažšie je to zlikvidovať. To však ani netrápi tie firmy, ktoré po desaťročných daňových prázdninách zbalia stroje a už sú v inom štáte.
Čo sa týka poľnohospodárstva, tak by som Čarnogurského a spol., postavil pre ľudový súd za to, že boli iniciátormi zrušenia a likvidácie mnohých poľnohospodárskych podnikov a roľníckych družstiev.
Rudolf | 07-05-2017 22:40:51
Musím súhlasiť s pánom redaktorom v tomto príspevku. Chcel by som tu však pripomenúť, že som sa v podobnom duchu vyjadroval aj na tejto stránke asi tak 2-3 roky dozadu. Bolo aj dosť nesúhlasných reakcií. Tak isto som to kritizoval aj na vedení mesta, ešte keď bývalo stretnutie občanov na mestskom úrade. Bol som proti ZABETONOVAVANIU úrodnej pôdy v okolí nášho mesta i okresu. Odpoveď- ale budú pracovné miesta. Nech si p.......ú pracovné miesta , keď naše deti za niekoľko rokov nebudú mať čo jesť. Koľko hektárov pôdy bolo zabetónovaných za posledných pár rokov v okolí nášho mesta pri Nebojsi, medzi Galantou a Nebojsou a ďalších lokalitách?????Všetko úrodná pôda!!!!Čo potom, keď firmy zatvoria a odídu do Rumunska alebo na Ukrajinu. Budeme sa pásť na betóne???? Áno, všetky naše vlády zdevastovali poľnohospodárstvo nie len táto posledná. A hlavne za Čarnogurského. Táto téma je na dlhú debatu.
Myslím si | 07-05-2017 19:37:30
že túto vládu to /poľnohospodárstvo/ vôbec neserie.
Ak by mali záujem, dávno by ,,mladí poľnohospodári,, hospodárili a nemuseli sa dívať na likvidovanie krajiny, kde pôda padá pod fabrikami investorov...
Ako to hovorili komunisti? ...vykorisťovanie? teda - exploatácia, bezohľadné a nespravodlivé využívanie?
V poslednom období som aj na pochybách, či ma nevyhlásia za extrémistu, ak ako slovách chcem, aby slovensko najprv riešilo vlastné záujmy, vlastné produkty v obchodných reťazcoch, vlastné chovy... a až potom sa pozerať na to, koľko potrebujeme na pokrytie trhu z ,,vonka,,.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign