Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 20. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Trpký život Američana

V Dvorníkoch, v terajšom okrese Hlohovec, sa narodil  12.2.1891 Cyprián Švec. Pochádzal z ôsmich súrodencov veľmi chudobnej rodiny. S biedou sa stretával každý deň a na každom kroku. Keď sa stal z neho mládenec, vzbúril sa proti chudobe a odišiel v roku 1912 za prácou do Ameriky. Drel tam deväť rokov a len čo si našetril nejaké peniaze, vrátil sa domov začať nový život.

Dobrý hospodár

Všetky našetrené peniaze z Ameriky vložil do pôdy. Kúpil si ju v neďalekej obci Zemianske Sady a začal hospodáriť ako samostatný roľník. Tu si kúpil i starší dedinský dom. Práca mu išla od ruky, bol dobrý hospodár a už v roku 1924 roľníčil na 12 hektároch, ku ktorým pribudlo v roku 1952 ešte 5 hektárov.

V Zemianskych Sadoch sa aj oženil. Za manželku si zobral Valériu, ktorá sa k nemu prisťahovala i so svojou matkou. Písal sa rok 1923. O rok pribudlo v rodine dieťa Michal, o päť sa narodila Hedviga a napokon prišiel na svet v roku 1942 syn František. Čas plynul. Smútok zalial rodinu až v roku 1951, keď náhle zomrel najstarší syn Michal. Dcéra Hedviga začala pracovať ako administratívna pracovníčka v bratislavskej Dimitrovke a domov mohla chodiť len na víkendy. Najmladší syn František chodil ešte do základnej školy. Otec Cyprián robil od svitu do mrku ako otrok. Mal však z práce i zo svojej rodiny radosť. Pomáhala mu na poliach len manželka, prípadne ďalší roľníci, ktorí si vzájomne vypomáhali.

Násilná socializácia

Prišiel čas zakladania JRD a ako sa čitateľ dozvedel už z prípadu kulaka zo Šalgočky, aj sem prichádzali robiť nábor do JRD úradníci, učitelia, notári, sudcovia, kde-kto. Od rána do večera a často aj počas celej noci zbierali náborčíci ľudí do miestnych kancelárií MNV a tu ich presvedčovali, vlastne zastrašovali a psychicky týrali.

Tzv. kulaci boli naoko v tomto zápase združstevňovania a perspektívnej veľkovýroby, bokom. Nikto ich do družstva nechcel. Ani Cypriána.

V polovici augusta 1953 sa Cyprián Švec ocitol pred Ľudovým súdom v Trnave. Ako zúčastnené strany boli s ním aj jeho manželka Valéria a jej matka Magdaléna. Súd rozhodol, že Cyprián sa dopustil trestného činu sabotáže a poslal ho do basy na 3,5 roka. Stanovil mu aj peňažný trest, stratu čestných práv občianskych, zákaz pobytu v okrese a čo je neprehliadnuteľné – celý majetok prepadol v prospech štátu. Poľnohospodárske nehnuteľnosti, živý i mŕtvy inventár patriaci Valérii a jej matke, tiež prepadli v prospech štátu.

Všetci sa odvolali na Krajský súd v Bratislave. Ten zmenil rozsudok súdu prvého stupňa tak, že Cypriánovi vymeral trest odňatia slobody v trvaní „len“ 1,5 roka. Ostatné, až na maličkosti, ostalo nezmenené.

Prečo ten súd? Možno ho vzhľadom na čas, režim a okolnosti nazvať ako plánované podujatie štátom (už je to raz v knižke spomínané). Cyprián nesplnil dodávky pre štát, lebo boli predpísané štátom tak, že sa splniť nedali. Toto urobil režim vtedy každému kulakovi a to jednoducho preto, aby ho zlikvidoval. Trest dostala i jeho manželka a svokra, keďže žili spolu v jednej domácnosti a časť majetku patrila aj im. Podľa názoru súdu, nič neurobili preto, aby sa Cyprián pri hospodárení v osudných rokoch viac činil.

Vraj malý trest

A prečo dostal Cyprián „len“ 1,5 roka? Súd uvádza:

„Obvinený mal však dodávkovú povinnosť sťaženú svojim vysokým vekom. V domácnosti okrem svojej manželky nemal pracovnú silu, ktorá by mu pomáhala. Mal starosť ďalej o starú matku v 70 ročnom veku a nezaopatreného 13-ročného syna. Manželka sa zaoberala prácou v domácnosti . Čiastočné zapríčinenie neplnenia dodávok bolo sťažené obvinenému aj uhynutím ošípaných a hydiny, čo malo zároveň vplyv na udržanie riadneho chovu hospodárstva a udržanie životnej úrovne celej rodiny...“

 

Aké by to bolo, keby rozsudok súdu nemal aj politický aspekt:

„Trestného činu ohrozenia jednotného hospodárskeho plánu sa Cyprián Švec dopustil zo ziskuchtivosti a nepriateľstva k ľudovodemokratickému zriadeniu, keď nemohol naďalej ľubovoľne hospodáriť a svojvoľne nakladať s hospodárskymi výrobkami tak, aby tieto mohol ďalej za čierne ceny odpredávať a na verejné zásobovanie nič nedodať...“

Záver rozsudku Krajského súdu v Bratislave 4 TO 512/53 zo dňa 25.11.1953:

„Odvolací súd má za to, že vymeraný trest postačí obvinenému k jeho zavineniu a po odpykaní tohto načerpá také vzťahy k socialistickému zriadeniu a zvyšovaniu produktivity práce ako sa o to usilujú pracujúci v priemyselných závodoch a uvedomelí členovia JRD vo zvyšovaní rastlinných a živočíšnych produktoch.“

Ďalší súd

O päť dní po vyhlásení tohto rozsudku sa konal ďalší, Ľudový súd v Trnave. Súdil Valériu Švecovú, manželku Cypriána Šveca a jej priateľku Bernardínu Kollárovú za to, že boli na družstevnom poli a ukradli klásky obilia, ktoré niesli domov na chrbtoch, pričom ich prichytil družstevný strážnik. Hodnota kláskov bola vtedy 200 korún.

Pani Bernardína dostala za to trest odňatia slobody nepodmienečne v trvaní 3 mesiacov a Valéria 2 mesiacov. Podľa zákona nebol v tomto prípade vtedy podmienečný odklad trestu možný.

Ženy si medzi sebou povedali, že doma majú hydinu a keď im štát zobral všetok majetok, nemajú ju z čoho kŕmiť. Išli si zberať klásky na svoje – už štátom zhabané – role. Strážnik ich údajne chytil už na družstevných poliach. A bolo zle.

Súd konštatoval, že „ide o čin obzvlášť nebezpečný pre spoločnosť, lebo je to surové rozkrádanie družstevnej úrody... ktoré nadobudlo v tohtoročnej družstevnej žatve dosť veľkého miestneho rozsahu. Obvinené, ako manželky odsúdených kulakov možno zrejme zaradiť len medzi triednych nepriateľov. Obvinená Švecová pracovala v družstve pri poľných prácach, obvinená Kollárová nie. Obvinená Kollárová je už staršia, slabá osoba, má dve nezaopatrené deti, sama pochádza z chudobnej rodiny. Obvinená Švecová má jedno nezaopatrené dieťa. Škoda bola družstvu uhradená tým spôsobom, že bolo vrátené obilie, ktoré sa našlo u obvinených.“

Vydarené štúdium

Mladosť prežíval František ako všetky ostatné deti a mládenci v dedine. Keď však dorastal a túžil sa stať lekárom, až vtedy vlastne pocítil akých mal rodičov. Predstavitelia štátu tvrdili, že Františkovi rodičia boli nepriateľmi štátu, ale synovi dobrých rodičov zo srdca nevytrhol nikto. Čo z toho, že bol na nich pyšný ako ho vychovali, keď kvôli ním štát nepovažoval za normálneho človeka ani jeho. Bol syn nepriateľov socializmu a brzdil vývoj šťastnej budúcnosti spejúcej ku komunizmu. Základná organizácia KSS ho na štúdium neodporučila. Zaprel sa ako kedysi otec. V nasledujúcich rokoch sa situácia v spoločnosti menila a Františkovi sa podarilo úspešné skončiť vysokoškolské štúdium. Stal sa lekárom. Ordinoval v Zemianskych Sadoch a v Seredi. Žiaľ, zomrel ešte v aktívnej činnosti lekára v roku 2008 po krátkej, ale ťažkej chorobe v nemocnici v Nitre. Pochovali ho v rodinnej hrobke v Zemianskych Sadoch.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
pre shelley | 07-01-2014 13:31:57
Podľa Vašich príspevkov možno konštatovať, že ste sa len veľa vecí dočítala. Neverte však všetkému čo sa píše. Život je naj-lepšie napísaná kniha, ktorej kapitoly môžete napísať až po ich prežití.
gulak | 07-01-2014 11:19:51
A ešte som zabudol napísať-aj dnes ked Ta chytia,že si na kukuričnom poli-odlomil pár kláskov kukurice,tiež môžeš ísť do basy...
gulak | 07-01-2014 11:16:33
Je to pravda,komunisti ukradli majetok 10-tisícom súkromných roľníkom,živnostníkom-ale nezabúdajte,že po novembri 89-sa znehodnotil majetok 15 000 000 obyvateľom-devalvácia koruny-a to,že komunisti nás naučili kradnúť,podvádzať-možno hovoríš o sebe,ale väčšina ľudí nekradla ani za komunistov a ani teraz.....
shelley | 06-01-2014 15:49:59
Desná predstava po rokoch: rodina tvrdo pracuje, ide do Ameriky do baní, chráni si každý dolárik, odtŕha si od úst, aby mohol poslať domov, postupne si prikupuje po maličkej roličke, potom pomaly hospodári, sedliačina je ťažký chlebík, pomaly sa vzmáha ....trvá to roky, generácie , a potom zrazu prídu tieto k..y nepomodlené a všetko Ti zoberú! Akým právom? Komunisti tu spôsobili taký teror, neporiadok a vychovali nás ku kradnutiu a podvádzaniu. Veď kto nekradne, okráda svoju rodinu . bolo heso v komunizme,
samozrejme nie oficiálne, len medzi ľuďmi. Oficiálne heslo bolo "So Sovietskym sväzom na večné časy a nikdy inak!" Stavali krížom-krážom, nerešpektovali nejaké parcely alebo katastrálne mapy, a teraz sa to nedá do poriadku ani za sto rokov! Chváliť ich môžu len lajdáci a darebáci, ktorí sa priživovali na systéme, v práci sa neroztrhli, ale zarábali. Dalo by sa písať ešte hodiny.....ale niektorých ľudí fakty nepresvedčia.
anonym | 06-01-2014 05:57:53

Povinne citanie pre vsetkych ficovolicov. Toto je este len odvar z toho, co su schopni komousi. Proti nim bol aj Hitler amater.


shelley | 05-01-2014 20:56:34
Čítala som kdesi výrok Winstona Churchilla: kapitalizmus nespravodlivo rozdeľuje bohatstvo, komunizmus spravodlivo rozdeľuje biedu.
celkom červený | 05-01-2014 18:57:02
No ja mám taký dojem, že súdruh-bývalý, novinár stále si bude myslieť, že všetci sme tu neprajníci.Ja už len čakám, kedy napíše oslavný článok na tiež predtým agilného súdruha a funkcionára strany ktorý tuším býval v Šintave. A po puči v roku 1989 okamžite zahodil stranícku knižku a ihneď sa vrátil k svojim kulackým majetkom. A nebolo ďaleko od toho, že si nárokoval aj na časť Váhu tečúceho okolo Šintavy.
"súdruh" novinár | 05-01-2014 15:54:35
pridaj niečo o počestnom potomkovi, Dr. Františkovi, nech máme ucelený pohlad na udalosti čo sa diali po kolektivizácii ako ti bolo dobre pri p. doktorovi -realistovi ako mu hovoril moj švagor. Kolko invalidných TOP /trvalo opálených/ vyrobil, za 20Kčs bola vypisana maródka /dovolenka/ na želania atď... Najvačší bónus bol "vrátenie majetku pov. majitelom z JRD/ŠM" ked p. doktor nelenil a získal aj nemožné z pohladu obyčajného človeka, čo si nárokoval len na svoje. Takích rodín, čo im štát nehorázne uškodil bolo na Slovensku neúrekom ale takích odvážlivcov ako boli p. Dr až tolko nebolo. V Seredi za kolektivizácie velmi pilno úradoval nejaký P. Pauer/nie ten stolár-on mal remeslo/ a jeho potomok sa v 40-tich rokoch života špacíroval po Seredi /sťa by invalidný dochodca/, no je toho vela na jeden dúšok vyjadrit čo u mna vyvolala táto novinárska /hyena/ "Odyssea" na rodinu p. Cypriána. Na každú vec, udalost može byt nespočetné množstvo pohladov a názorov-len niektoré veci treba aj poznat, či zažit v reále.
Ešteže p. novinár nemá takéto chiméry v SOL platené-dúfam.
Šťastný Nový rok prajem tvorcoma čitatelom SOL.
nick nie je všetko | 05-01-2014 12:40:53
nedá mi nezareagovať na pre celkom červený | 05-01-2014 10:17:00 - Trafená hus zagágala asi :D A ako chceš stíhať bývalých fašistov keď väčšina z nich je už po smrti narozdiel od komunistov ? :) A to s tou cirkvou nemôžeš myslieť vážne :) Vyťahovať tu 1000 rokov staré krížové výpravy ktoré sa nás nijako výrazne nedotkli si myslím :D
pre celkom červený | 05-01-2014 10:17:00
Prečo iba "bývalých aktívnych predstaviteľov Komunistickej strany a ich pohrobkov". Ved pred tým tu bol iný totalitný režim a to fašizmus. Prečo nezačať už tam, prípadne v ešte skoršej dobe, napríklad aj v cirkvi. Veď toľko krviprelievania a nespravodlivo odsúdených nespôsobil ani jeden režim ako práve cirkev (upaľovanie čarodejníc, krížové výpravy a pod.)
celkom červený | 05-01-2014 10:08:03
K tomuto kultivovanému príspevku nie je skutočne čo dodať. Ono viete napriek všetkým tým prasatám čo sa skrývali za stranícke knižke si stále myslím, že socializmus ako taký má mnohé prednosti predovšetkým v sociálnej sféte pred kapitalizmom. Viete nedivil by som sa pomaly už ani tomu, keď sa tu dočítam, že novinár Hlasu ľudu, teda verejne publikujúci v denníku Komunistickej strany sa tu asi každú chvíľu začne vydávať za obeť komunizmu. Ešte väčšiu ako je páter Anton Srholec. Preto ma opäť nenapadá nič iného, len tá prekrásna scéna z Černých barónov. Ustupte, chce se mi zvracet. PS. Pokiaľ bývalých aktívnych predstaviteľov Komunistickej strany a ich pohrobkov vrátane potomkov spoločensky a morálne neodstavíte od válova bude Slovensko neustále svinčíkom.
Dokumenty | 05-01-2014 10:00:25
http://www.totalita.cz/vysvetlivky/kolektivizace.php
pre Komunisti | 05-01-2014 09:50:37
Nedá mi inak ako krátko reagovať na článok a príspevok.
Podľa mňa nie sú nebezpečný Tí, čo sa hlásia k socializmu (podľa Vás komunizmu, aj keď je to podľa filozofie nesprávne pomenovanie zriadenia pred tzv."Nežnou revolúciou", Tí sú s vyhraneným svetonázorom (jednoducho povedané ušiel sa im kabát z ježa, takže sa nedá obrátiť), aj keď možno nie najvhodnejším, ale predsa nejakým. Ďaleko horší sú Tí, čo pritakávajú za kus s prepáčením žrádla pritakať každému, no najhorší sú Tí ktorí majú krásny kabát, ktorý je možné bez problémov a podľa potreby obliecť na stranu, ktorá je momentálne v trende.
Myslím že je veľa takýchto obracačov kabátov. Tých si podľa mňa treba vytipovať a vyhýbať sa im.
pre Komunisti | 05-01-2014 09:50:36
Nedá mi inak ako krátko reagovať na článok a príspevok.
Podľa mňa nie sú nebezpečný Tí, čo sa hlásia k socializmu (podľa Vás komunizmu, aj keď je to podľa filozofie nesprávne pomenovanie zriadenia pred tzv."Nežnou revolúciou", Tí sú s vyhraneným svetonázorom (jednoducho povedané ušiel sa im kabát z ježa, takže sa nedá obrátiť), aj keď možno nie najvhodnejším, ale predsa nejakým. Ďaleko horší sú Tí, čo pritakávajú za kus s prepáčením žrádla pritakať každému, no najhorší sú Tí ktorí majú krásny kabát, ktorý je možné bez problémov a podľa potreby obliecť na stranu, ktorá je momentálne v trende.
Myslím že je veľa takýchto obracačov kabátov. Tých si podľa mňa treba vytipovať a vyhýbať sa im.
j.r.nem. | 05-01-2014 08:56:02
Mna by zaujimalo,ci existuju v archivoch nejake konkretne spisy o tejto dobe,a hlavne ci su pristupne verejnosti.
anonym | 05-01-2014 08:31:59
Na Slovensku bylo od 1. 7. 1954 do 31. 8. 1955 trestně stíháno 4641 rolníků. Potom nech tu niekto vypisuje ako komunisti budovali ked najskor vsetkych okradli.

http://zpravy.idnes.cz/pribehy-20-stoleti-kulaci-08b-/domaci.aspx?c=A140104_165545_domaci_vez
celkom červený | 05-01-2014 07:24:57
Veľmi smutný príbeh. Ja by som ale autora chcel opýtať z iného súdka. Vie do príspevku dopísať aj mená členov senátu OS a KS? Je len veľká škoda, že autor takýto príspevok nezverejnil pred rokom 1989. Určite by som vtedy ako 23 ročný mladík bol zvažoval, či je tá Komunistická strana to správne moje politické rozhodnutie, keďže som z toho nemohol očakávať žiadne výhody. Lenže ja som sa nechal oblbnúť,lebo v Hlase ľudu som čítal väčšinou len částušky na Komunistickú stranu. Aj novinár tu píšuci tu niekde napísal, že bol v strane. Predpokladám že v komunistickej.Ale pravdu povediac som rád, že som neemigroval do Rakúska alebo Západného Nemecka. Keby som sa v ktoromkoľvek období po roku 1989 vrátil do "rodnej" vlasti, aj tak by som s úžasom zistil, že tu vládnu stále tí istí. No predsa komunisti. A kto to najmenej kritizuje? No predsa bývalý komunista. Ale zato bývalý komunista v kuse kritizuje v ére kapitalizmu komunistický režim. Samozrejme má nato plné právo.Ale nech je taký láskavý a vysvetlí ako je to možné že aj napriek takýmto svinstvám páchaných na ľuďoch v pohode platil mesačne stranícke známky???
V príspevku uvádzate konkrétne mená poškodených ľudí, uveďte aj konkrétne mená tých zloduchov, ktorí tie svinstvá páchali. Až potom sa začneme diviť. Skutočne, chce sa mi z toho grcať. Ale aj z niektorých novinárov.
Komunisti | 04-01-2014 21:50:17
Neviem či sme sa s touto historiou vysporiadali, v 1989 sme ich mali povešať na hviezdoslavovom námestí,rovnako neviem či dnes nežijeme dobu kedy naposledy sa dá utiecť do USA. Aj tento pán,keby tam zostal a nevratil sa asi by tam prežil krajší život nie???
Ivan | 04-01-2014 20:06:27
Ďakujem za krásny príbeh o "zlatých" komunistoch. Boli to zlodeji. Nebyť komunistov tak sa dnes máme ako Rakúšania, Holanďania alebo Belgičania.

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign