Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Transparentné financovanie miestnych médií

Vladimír HeregaDátum15. 05. 2014 19:22:37TémaNázor občana

Tento článok som sa rozhodol napísať ako občan mesta Sereď, v nádeji, že konečne niekto vysvetlí transparentné a férové financovanie miestnych médií. Každý občan má právo na voľný prístup k informáciám, čo mu umožňuje § 211/2000 Z.z.  V Seredi je informovanie občanov zabezpečovaná miestnym rozhlasom, Sereďskými novinkami, Rtv Kreou a nezávislým médiom SOL – Sereď online. Čo je však zaujímavé, RTV Krea ako aj Sereďské novinky dostávajú štedré dotácie priamo z mestského rozpočtu, čiže od nás všetkých, no mimo povinných informácií o dianí v našom meste, príp. v blízkom okolí sa z nich nedozvieme nič. Pritom dotácie, ktoré im tak štedro venujeme nie sú práve zanedbateľná čiastka. Hovorí sa, že čím vyššia cena, tým lepšia kvalita, no každý kto dostal do schránky tlačenú formu seredských noviniek určite pochopí, že tomu tak nie je. Ak vynecháme chválospevy na vedenie mesta, tak sa  nedozvieme nič o problémoch, ktoré naše mesto dlhodobo trápia ba dokonca sa nedopátrame ani k tomu, v akom štádiu sú riešenia niektorých z nich. Uvediem len tri príklady, ktoré dosť rozvírili pokojnú hladinu v našom meste. 

1.Astronomický dlh za vodu, ktorý svojím ne-zodpovedným prístupom spôsobili naši milý spoluobčania na Cukrovarskej ulici. K 31.7.2011 bol tento dlh vo výške 66187 eur. Vedenie mesta vtedy zorganizovalo s dotyčnými stretnutie, na ktorom sa dohodlo....čo?????? Lebo odvtedy ostalo ticho, a čuduj sa svete ani Rtv Krea, ani Seredské novinky sa k danému problému nevyjadrili. Ostalo ticho. Len v povetrí čosi zašumelo, že sa to rieši. Problematike sa venovalo aj SOL a dovolím si tvrdiť, že oveľa podrobnejšie ako spomínané dve médiá a to i napriek tomu, že práve Krea a SN sú sponzorované mestom, čiže nami, ale SOL nie. Prečo teda platené médiá neskúmali ďalej ako sa problém riešil, či sa dlh zaplatil, kedy bola uhradená posledná splátka, alebo aký je stav dlžnej sumy k dnešnému dátum? Nič. Len milión nezodpovedaných otázok. 

2. Špinavá voda, v lete 2013 už nepitná - Najzávažnejší problém, s akým sa mesto doteraz stretlo. Myslím, že každý človek, ktorý sa o tento problém zaujímal si uvedomil ako pekne potichu sa upratal niekam do pozadia a rýchlo sa prekryl následnými super akciami a projektmi. Táto vec je však o to vážnejšia, že to šlo o priame ohrozenie zdravie človeka, čo potvrdil Úrad verejného zdravotníctva, ktorý vydal zákaz jej používania. Nebudem tu spomínať celý priebeh, len fakty. Faktom je, že v tejto veci mestské zastupiteľstvo fatálne zlyhalo, hovorca mesta sa vyjadril priamo na kameru SOL, že sa z mailu dozvedel o cisternách s pitnou vodou, ktoré vtedy už druhý deň zásobovali Sereď. Poslanci sa tvárili akoby sa nič vážne nestalo a primátor len skritizoval aktivitu niekoľkých občanov, ktorí v tejto veci podali trestné oznámenie. Vraj tým ohrozili rokovania so ZsVs, ktoré sa k danej veci postavili typicky slovensky – my sme monopol a čo nás je po vás. Len plaťte a držte huby. Všade na svete majú médiá veľká moc, uvedomovali si to už ľudia v minulosti, tak kde bola Rtv Krea, kde boli SN, ktoré berú de facto peniaze aby na takéto veci upozorňovali a zodpovedných ľudí bombardovali otázkami? Nič, pár informácií, ktoré sa aj tak už omieľali, v Kree sa ukázal rozhovor s vodičom cisterny a s pár ľuďmi a tým to haslo. V SN nebola venovaná ani len jedna strana riešeniu tohto problému, veď načo. Pár útržkov, óda na zastupiteľstvo, ktoré koná, rieši, čo vlastne vyrokovali? Aký je ďalší postup v tejto veci? Zase nič. Do dnes nebyť SOL, ktorá pravidelne vedenie mesta aj ZsVs zasypáva otázkami, najmä vo veci odškodnenia občanov, ktorým sa poškodili spotrebiče, alebo oblečenia, by sa aj táto kauza zahrnula pod koberec a všetci by sme počúvali o rozvoji a rozkvete nášho mesta z úst našich zástupcov. 

3. Odmeny pre poslancov a kontrolórku mesta. Kto by si nechcel pred sviatkami polepšiť? Nepoznám takého človeka. Ale odhlasovať si odmeny v rekordne rýchlom čase a nevedieť sa vyjadriť začo si ich vlastne odklepli, tak to je presne ukážka demokracie a zodpovedného prístupu nášho vedenia k občanom. Ľudia majú práve vedieť, čo také horibilné spravili, že si udelili nie malé odmeny, mimo zatrhnutia jedného z mála zmysluplných projektov akým Multifunkčná hala s klziskom nepochybne bola a zvýšenia poplatkov pre Materské škôlky. Samozrejme, krivdil by som im tvrdením, že sa nerobí vôbec nič. Ale vzhľadom na možnosti aké mesto a jeho okolie má, sa napreduje veľmi veľmi pomaly. 

Budem sa opakovať ale nedá sa mi inak. Spomenuté kauzy ako aj problémy, ktoré trápia ľudí v našom meste, tým by mali platené médiá venovať väčšinu času a pýtať sa, prečo to tak je a či sa nedá predsa len inak. Je choré, ak si platíme SN, kde sa dozvieme, kto uzatvoril manželstvo, kto zomrel atď, športové výsledky a potom nasledujú 3-4 strany chválospevov, čiže platenej reklamy pre našich zástupcov, čo by nevadilo ale je trochu trapné ak sa to so železnou pravidelnosťou opakuje. Samozrejme ak je začo, treba pochváliť, ale nikde tam nenájdeme ani len zmienku o vážnych problémoch, ktoré sa v Seredi vyskytli alebo stále sú. Prečo teda mesto nerozdelí dotácie a príspevky férovo? Ak si platíme Kreu, ktorá keby nebola, nič sa nestane alebo Seredské novinky, ktoré sú neskutočne  ne-zaujímavé, pretože sú nielen neobjektívne ale dokonca aj z časti cenzurované, pretože niektoré názory nie je vhodné uverejňovať, tak SOL si zaslúži dotáciu o to viac, že prináša čerstvé informácie, dáva rovnaký priestor na vyjadrenie sa nielen kritikom ale aj kritizovaným a sú v nich uverejňované aj zaujímavé reportáže z okolia a často aj zo sveta. A pre kritikov, ktorí sa určite objavia len doplním, že toto nie je reklama pre SOL alebo pre p. Majka, ale názor občana, ktorému sa nepáči, že jeho dane sú používané aj na financovanie médií, ktoré o ničom neinformujú.


Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Martin Blasko | 18-05-2014 15:04:20
Vladimír Herega:Uplne suhlasim s vasim clankom i nazorom.Kiez by bolo takych bcanov v meste viac.Pomenovali ste presne veci tak,ako su.Idu volby a preto by bolo treba postavit kandidatov,ktory nieco pre mesto a jeho obcanov chcu naozaj urobit,nieco realne,co vsetkych niekam posunie.Nevolit tych,co tam su uz roky rokate a ziadna paca za nimi neni,len arogancia a povysenost!.. pan Herega,..palec hore!!!!Vyborny clanok!...-)
Vladimír Herega | 17-05-2014 22:17:28
pre Ach jaj | 17-05-2014 18:00:27
Vážený, ja som občan tohto mesta a zaujíma ma ako a čo je platené z verejných financií.A nemienim sa sťahovať len kvôli tomu, že sa o to zaujímam.Ako som uviedol v článku, zaujíma ma prečo nie sú financie rozdelené Férovo a Transparentne - čo je veľkými písmenami uvedené aj v záhlaví stránky mesta.Len škoda, že tá transparentnosť tu nefunguje.Prečo mám zo svojich daní platiť úbohé seredské novinky, ktoré viac neinformujú než infomujú, navyše sú cenzurované a neobjektívne, a prečo Rtv Krea, ktorú polka Serede ani nechytá a slušne povedané, ich reportáže sú tak trochu zaspaté a opakujú sa častejšie než mexické telenovely. Jediné SOL dalo doteraz rovnako férový priestor ľuďom, ktorí sa o dianie v meste zaujímali aj tým čo o tom majú informovať, no berú to skôr ako niečo nad rámec svojich povinností, než povinnosť ako takú.A rozhlas?Ok, je aj hlási so železnou pravidelnosťou čo počúva alebo počuje minimum ľudí, lebo cez ich vysielacie časy je 90% obyvateľov v práci.S čím súhlasím je, že SOL nemá kompetencie riešiť sťažnosti, lenže to nemajú ani SN ani Krea a ani žiadne médium na Slovensku.Čiže prečo platiť ďalšie médium?Netreba platiť ďalšie, len skutočne férovo a transparentne prerozdeliť financie.Nie si len platiť samochvály a trapné články o ničom.Uvediem k tomu trochu smiešny príklad: nijaký sedlák nekúpi koňa čo viac žere než pracuje.
Má úcta
zvedavý pre ach jaj | 17-05-2014 19:44:01
je mi vás veľmi ľúto,ach jaj, takto asi stonú na radnici......
Ach jaj | 17-05-2014 18:00:27
Kto je pri koryte tak ten sa nazere. Vzdy to tak bolo a bohuzial aj bude. SOL nebude nikdy financovana z mestskych penazi. Jedine ak by primator bol pan Majko. Ja nechapem co sa Vam nepaci. Pan majko ak nechce, tak to nemusi robit. A mesto ma nastroje ako ma prezentovat dianie v meste. Maju svoju stranku, rozhlas, seredske novinky a kreu. Naco platit dalsie medium? Vsetko podstatne je vzdy napisane na oficialnej stranke a ak ma niekto nejaky problem, moze podat staznost na mestskom urade pisomnou formou. SOL nema ziadne kompetencie na riesenie staznosti. Moze nane poukazovat ale nevyriesia nic. A mam jeden dobry navrh pre tych, ktorym sa nepaci ze z ich dani su financovane mestske media. Odstahujte sa!!!
Ivan | 17-05-2014 15:40:31
@ Iveta Tóthová | 17-05-2014 09:25:17 :moja poznámka nebola adresovaná Vám, ale všetkým, ktorých "trápi" nájomné za 1 €. Som si vedomý toho, že ten "byt" nie je žiadna sláva a preto som ho pomenoval "kutroch".
pre ivana | 17-05-2014 13:28:15
no pan ivan ale pokial viem tak berie za to aj mzdu, a zo sale nie je tak daleko dochadzat su v seredi aj ine socialne slabsie slusne rodiny ktore by tam mohli byvat. No a o tej zeleni by som pomlcal.
obcan | 17-05-2014 13:25:57
dakujem ivetka musim sa pozriet este raz lebo som to tam nenasiel, ale aj tak predtym tam bola uverejnena ina zmluva kde neboli spominane tie energie.
Registrovaný Iveta Tóthová Iveta Tóthová | 17-05-2014 09:25:17
Ivan, ak ten Váš komentár patril mne tak ste odpovedali nesprávnej osobe. Ja som podala len informáciu obcanovi | 16-05-2014 21:03:43 |, ktorý nevedel, že zmluva bola záhradníkovi predĺžená.

Mimochodom, viem o aký "BYT" ide. Bola to nocľaháreň pre bezdomovcov, v ktorej sme nie jedenkrát natáčali reportáž.
Ivan | 17-05-2014 08:46:58
komentár od I.T. podo mnou: .. "zmluvu má predĺženú do 30.6.2014. Je zverejnená na stránke SMS Sereď.." + pre mesto robí užitočnú a zdá sa aj odbornú prácu . Tak mu nezáviďte ten kutroch, v ktorom býva za 1 €!!
Registrovaný Iveta Tóthová Iveta Tóthová | 16-05-2014 22:55:33
pre občana : ten pán zo Šale je záhradníkom mesta Sereď, volá sa Juraj Horák a zmluvu má predĺženú do 30.6.2014. Je zverejnená na stránke SMS Sereď :rnrnhttps:http://transparentne.sered.sk/zmluvy/sms/2014/20140109091142.pdf
obcan | 16-05-2014 21:03:43
mna zaujima stale ten prenajom za 1 euro co p. krajcovic prednosta prenajima tomu panovi zo sale zamestnancovi MU. Pokial dobre citam zmluva bola uzavreta do 31.12.2013 a doteraz nevidim nijake predlzenie. A inak zda sa mi , ze ta zmluva nie je ta povodna co tam bola predtym, lebo predtym tam neboli spominane ziadne energie. Nejak sa mi to nezda. Dodatok je k nej len jeden a ten sa netyka doby prenajmu.
Robo Horvath | 16-05-2014 20:42:54
Aj toto je realita mesta ale bohuzial beztrestna. Lebo inak by sa to nestalo. Ziadna osobna zodpovednost ale len rozhodovanie.Ved sa im nemôže nič stat.
Mozno by boli obyvatelia zhrozeni pokial by vedeli ake su skutočne vydavky na SN a RTV Krea.
gulak | 16-05-2014 18:42:47
Tak ich netreba voliť...
daniel | 16-05-2014 16:53:21
Aj mňa to zaujíma. Cigánov mám v zuboch odjakživa a kvôli tej špinavej vode som sa minulý rok nabehal pri zbieraní podpisov
zvedavý | 16-05-2014 16:24:17
plne sa staviam za tento príspevok a dúfam že nie som jediný
Dada | 16-05-2014 14:45:58
Vladimír zhrnul iba niekoľko vecí,ktoré SoL za ten čas čo tu je urobilo.Páni nechcú uznať,že na informácie tu je jedine SoL a nič iné.Nasilu pretláčať to čo im vyhovuje sa nedarí.Sú smiešny a len vyhadzujú naše peniaze.Kedy uznajú že SoL a Majko to vedia a oni sú amatéri????
Registrovaný Vladimír Herega Vladimír Herega | 15-05-2014 19:44:33
Vážený pán Pulčár, len som sem zhrnul tri veci, ktoré sa tu udiali v nedávnej dobe a nemám pocit, žeby sa doriešili.A ani sa nikto mimo SOL o nich neráčil informovať, tak ma to zaujíma.Myslím, že ako slušný občan, ktorý platí dane mám právo vedieť ako sú využité a rozdelené.
Ľuboš Pulčár | 15-05-2014 19:35:29
Pán Herega, skutočne Vás obdivujem, že ste niečo takéto pustili von. Očakávajte, že supy Vám pôjdu po krku, držím Vám palce. A inak k Vášmu príspevku...ak ste nepostrehli, tak už sa nedozviete ani kto uzatvoril manželstvo a pod., pretože v posledných novinkách táto rubrika chýbala a osobne som tieto noviny ešte "čítal" práve kvôli tejto rubrike. Odnes idú už len do zberu (prosím všetkých, aby papier nevyhadzovali do komunálneho odpadu, recykláciou pomáhame našej prírode i sebe).

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign