Prihlásiť sa Prihlásiť sa | Registrácia Nová registrácia
Rescue Online | Sereď Online | SOL archív | Reportér 24

Najhoršia je mlčiaca väčšina
Označenie inzercie
Sereď Online

ISSN 1337-8481   Dnes je 18. 3. 2020, meniny oslavuje: , zajtra
RSS Export článkov
Top panel
Vrazda novinára a jeho priatelky nesmie zostat zabudnuta
Označenie inzercie
Wifina - internetove pripojenie pre verejnost
Označenie inzercie
RubrikyRubriky
FOTO
Označenie inzercie
INFOSLOBODA Transparentnosť v samospráve
Označenie inzercie
EXPEDICIA BALKAN 2014
Označenie inzercie
Sherlock Holmes
Označenie inzercie
Lekáreň
Údaje o lekárskej službe na dnešný deň nie sú dostupné.

Kino Nova
Múzeum Sereď
Farnosť Sereď
Označenie inzercie
Historické fotografie
Sereď
Označenie inzercie
Linky
Videá

Totalitný Štatút rady školy pri ZŠ s MŠ Šintava?

Michal IštokDátum29. 05. 2018 20:43:54Témaobec Šintava
 
Štatút rady školy pri ZŠ s MŠ Šintava nebol voľne dostupný na stránkach školy, získal som ho až na vyžiadanie podľa zákona 211/2000 Z.z o slobodnom prístupe k informáciám. Na webe ZŠ s MŠ Šintava obyčajne možno nájsť potrebné informácie, priznám sa, že som nečakal, že by tam nebola taká dôležitá vec ako je štatút rady školy. V štatúte som našiel viaceré veci v rozpore s verejným záujmom, v rozpore s vyhláškou a niektoré dokonca hraničiace s totalitnými praktikami. Boli to azda dôvody prečo Štatút rady školy pri ZŠ s MŠ Šintava nebol voľne dostupný na školskom webe?
 
Zákon 596/2003 Z.z. § 24 o rade školy hovorí:

(1) Rada školy, obecná školská rada a územná školská rada sú iniciatívne a poradné samosprávne orgány, ktoré vyjadrujú a presadzujú verejné záujmy a záujmy žiakov, rodičov, pedagogických zamestnancov a ostatných zamestnancov v oblasti výchovy a vzdelávania. Plnia funkciu verejnej kontroly, posudzujú a vyjadrujú sa k činnosti škôl, školských zariadení, orgánov miestnej štátnej správy, orgánov obcí a samosprávnych krajov z pohľadu školskej problematiky.
 
Vo vyhláške 291/2004 Z.z. § 9 sa uvádza:
 
(1) Orgán školskej samosprávy sa vo svojej činnosti spravuje štatútom.

Pozrime sa bližšie na pár príkladov zo Štatútu rady školy pri ZŠ s MŠ Šintava:
 
(Čl. 6 bod 9) Rokovania rady sú neverejné. Uznesením rady sa môžu zmeniť na verejné. Pripomeňme si, že rada školy slúži ako kontrolný orgán. Rada kontroluje školu, avšak jej rokovania sú pred verejnosťou skryté, kým si ich sama rada neschváli ako verejné. Prečo? Komu to vyhovuje? Je niečo na rokovaniach rady školy, čo treba pred verejnosťou utajiť? Neverejné rokovanie rady nemožno považovať ani za "presadzovanie verejného záujmu" ani za "plnenie funkcie verejnej kontroly" ako sa to spomína v citovanom zákone a teda štatút ide proti duchu zákona 596/2003 Z.z.
 
(Čl. 6 bod 7) Na platné uznesenie rady školy je potrebný nadpolovičný počet hlasov všetkých jej členov, min. 6 členov rady školy, v prípade schválenia nového štatútu, zmeny štatútu sa vyžaduje 9 hlasov členov rady školy. To sú nezvyklé pomery: Deväť z jedenástich členov rady je 82%-ná väčšina, toľko netreba ani na zmenu ústavy Slovenskej Republiky, kde stačí 2/3-ová  väčšina (67%). Čo to znamená? Že štatút rady malej dedinskej školy potrebuje väčšiu ochranu ako ústava krajiny? Nie. Vyzerá to skôr na "zabetónovanie" znenia štatútu. Pripomeňme si zloženie rady školy, kde sú štyria členovia za rodičov, štyria za obec a traja za školu. 82%-ná väčšina potrebná na zmenu znenia znamená, že na blokovanie akýchkoľvek zmien štatútu stačia traja členovia. Opäť sa pýtam, komu vyhovuje totalitných 82% hlasov potrebných na zmenu?
 
(Čl. 5 bod 7) "...Voľby trvajú 15 minút ak odvolila nadpolovičná väčšina oprávnených voličov. Ak ešte nadpolovičná väčšina oprávnených voliteľov neodvolila, predseda volebnej komisie predĺži čas volieb na 30 minút, potom sa nadpolovičná väčšina nevyžaduje..." Vyhláška 291/2004 Z.z. o voľbách do rady školy v §1 ods.6 hovorí: "Voľby do rady školy sa môžu uskutočniť, ak je prítomná nadpolovičná väčšina oprávnených voličov. Ak sa nezišla nadpolovičná väčšina oprávnených voličov, riaditeľ vyhlási opakovanú voľbu, pričom sa pri opakovaných voľbách podmienka účasti nadpolovičnej väčšiny nevyžaduje." Vyhláška teda trvanie volieb nijak časovo neobmedzuje. Dokonca vyslovene neumožňuje ani len začatie volieb, kým sa nezíde nadpolovičná väčšina voliteľov a vtedy je nutné vyhlásiť voľby nové. V tomto bode je štatút Rady školy v rozpore s vyhláškou 291/2004 Z.z.
 
(Čl. 5 bod 10) "... V prípade uplynutia funkčného obdobia rady školy za vznik novej rady školy zodpovedá zriaďovateľovi riaditeľ školy spolu s predsedom končiacej rady školy, ktorí postupujú takto:
- predseda rady školy uskutoční písomnú výzvu, osloví zriaďovateľa o nové delegovanie, ak predošlé bolo odvolané alebo niekto z delegovaných členov odstúpil,
- riaditeľ školy v spolupráci s predsedom rady školy zabezpečí voľby nových členov rady školy, postupuje podľa odst. 7, pís. a),..."
Vyhláška 291/2004 Z.z. v §1 ods.3 hovorí: "Výzvu na voľby členov rady školy vykoná a zverejní zriaďovateľ." Vidíme teda zjavný rozpor štatútu s vyhláškou, kde vyhláška určuje zriaďovateľa na výzvu na voľby, kým Štatút rady školy pri ZŠ s MŠ Šintava určuje predsedu rady. Je jasné, že štatút nemôže ísť proti vyššej právnej norme, ktorou je vyhláška 291/2004 Z.z. Môžme sa spýtať, či na tom záleží, kto uskutoční výzvu na voľby. Nuž záleží, ak si uvedomíme, kto má vo vzťahu "zriaďovateľ -> rada školy -> škola" kontrolovať a kto má byť kontrolovaný. Myslím, že tvorca vyhlášky vedel, prečo výzva na voľbu do rady školy prináleží zriaďovateľovi.
 
Zhrňme si uvedené príklady zo Štatútu rady školy pri ZŠ s MŠ Šintava: neverejné rokovania, 82%-ná väčšina potrebná na zmenu, časové obmedzenie volieb, vyhlásenie voľby predsedom rady namiesto zriaďovateľa. Pre ilustráciu ako si predstavuje znenie štatútu rady školy ministerstvo, je možné si pozreť vzorový štatút na stránkach ministerstva vnútra. https://www.minv.sk/swift_data/source/verejna_sprava/obu_trencin_skolstvo/2013/rada_skoly/Vzorovy_Statut_rady_skoly_2.pdf V ňom možno nájsť, že rokovania rady sú verejné, teda presne naopak ako je to v štatúte Šintavskej rady školy. Na zmenu znenia štatútu sa vo vzorovom znení ministerstva uvádza 67%-ná väčšina (teda nie 82%) všetkých členov na zmenu štatútu a na platné uznesenie len nadpolovičná väčšina prítomných. Voľby do rady sa vo vzorovom štatúte nijak neupravujú, ten sa len odvoláva na platnú vyhlášku. Isteže, vzorový štatút nie je záväzný, každá rada školy si schváli svoj vlastný, pričom nesmie byť v rozpore s vyhláškou či zákonom. Zaujímavé však je, že mnohé pasáže vzorového štatútu ministerstva sa dostali aj do Štatútu rady školy pri ZŠ s MŠ Šintava bez zmeny, akurát niektoré dôležité body, ako možno vidieť na uvedených príkladoch, boli upravené. Upravené spôsobom, ktorý znamená odklon od verejného záujmu, od dobrých mravov alebo dokonca rozpor s vyhláškou. Cui bono? Komu ku prospechu?
 

P.S.: Nakoľko Štatút rady školy pri ZŠ s MŠ Šintava nebol doteraz voľne dostupný, možno ho nájsť v prílohe tohto článku.


Priložené súbory k článku:



Komentáre k článku:

Komentovať môžu:
registrovaní menom
registrovaní nickom
›VŠETCI‹
Obcan | 01-06-2018 14:19:08
Moja otazka. Rokovala uz niekedy bez pritomnosti vedenia skoly a ovplyvnovania clenov rady skoly svojou pritomnostou tak aby vzdy rozhodli podla ich zelania?
Registrovaný Michal Ištok Michal Ištok | 01-06-2018 10:33:57
Pre Občana:
To čo uvádzate je zo vzorového štatútu a pekne ilustruje, ako by mal vyzerať štatút rady školy, ak má sledovať verejný záujem. Radi by sme to takto videli aj v Štatúte rady školy pri ZŠ s MŠ Šintava, avšak je to tam presne naopak.


Vzorový štatút Čl. 6 bod 9:
\"Zasadnutie orgánu školskej samosprávy je verejné, ak orgán školskej samosprávy dvojtretinovou väčšinou hlasov všetkých členov nerozhodne inak.\"


Štatút rady školy pri ZŠ s MŠ Šintava Čl. 6 bod 9a:
\"Rokovania rady školy sú neverejné. Uznesením môže rada školy zmeniť rokovanie rady na verejné. Na rokovaní rady školy môžu byť prítomní hostia na pozvanie predsedu rady školy. Členovia vedenia školy majú právo byť prítomní na rokovaní rady školy.\"

Rokovala už niekedy Šintavská rada školy verejne?
občan | 01-06-2018 08:27:59
čl.6 bod 9 hovorí, že zasadnutie orgánu školskej samosprávy je verejné, ak orgán šk.samosprávy 2/3 väčšinou hlasov všetkých členov nerozhodne inak, je tam môžnosť zmeniť na neverejnú je,takže normálne konajú v súlade s predpisom.
Názor | 31-05-2018 14:39:42
Nevzdelaný ľud sa lepšie ovláda.
tony | 31-05-2018 14:13:31
zrejme je skolstvo plne penazi.presne tak ako pisete,ziaci idu na europsku sutaz a hla vedomostne medzi poslednymi.no hlavne,ze sa este vieme zabavat.
presne tak | 31-05-2018 07:53:14
menej kultúrnych akcií organizovaných školou pre jej/jeho priateľov a viac dobrých študijných výsledkov si prajeme.
škola | 30-05-2018 16:58:28
Z obyčajnej dedinskej školy /čo bývala škola v Šintave/ ako si ju ja pamätám, je \"čudo\" výnimočnosti, politiky a neustálych podujatí - len na zamyslenie pre rodičov je, či toto sú tie ukazovatele kvality vzdelania.
konstatovanie | 30-05-2018 16:33:53
Velmi smutne, ako skoro vsetko v tejto krajine.
Jurcaga | 30-05-2018 08:33:13
Myslim,ze to nepotrebuje komentar,ci? Mozno to obsirne i s patricnym komentarom vysvetli riaditel skoly a statutar zriadovatela. Tak vyckajme. Dufam,ze tak urobia a vyvratia vsetky pochybnosti o ich umyselnom konani.
Registrovaný Miloš Majko Miloš Majko | 30-05-2018 07:52:17
Kto a co sleduje takymto statutom skoly?

Co robi rada skoly a poslanci OZ?

UPOZORNENIE: Zo strany vydavateľa novín ide o pokus zachovať určitú formu voľnej komunikácie – nezneužívajte túto snahu na osočovanie kohokoľvek, na ohováranie či šírenie údajov a správ, ktoré by mohli byť v rozpore s platnou legislatívou SR a EÚ alebo etikou.

Komunikácia medzi užívateľmi a diskutujúcimi ako aj ostatná komunikácia sa v súlade s právnym poriadkom SR ukladá do databázy a to vrátane loginov - prístupov užívateľov . Databáza providera poskytujúceho pripojenie do internetu zaznamenáva tiež IP adresy užívateľov a ostatné identifikačné dáta. V prípade závažného porušenia pravidel, napríklad páchaním trestnej činnosti, je provider povinný vydať túto databázu orgánom činným v trestnom konaní.

Upozorňujeme, že každý užívateľ za svoje konanie plne zodpovedá sám. Administrátor môže zmazať príspevky, ktoré budú porušovať pravidlá diskusie, prípadne budú obsahovať reklamu, alebo ich súčasťou budú reklamné odkazy. Vydavateľ novín a redakcia nezodpovedá za obsah príspevkov diskutujúcich a nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov.

Optik MORVAY AKCIA
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Pridať komentár
iLieky
Označenie inzercie
Reklamna plocha - bannerovy pruzok
Označenie inzercie
Reporteri
Označenie inzercie
Direct real Norea - REALITY
Označenie inzercie
Optik MORVAY
Označenie inzercie
Papiernictvo Kizze
Označenie inzercie
Begam Trnava
Označenie inzercie
Usporne vykurovanie
Označenie inzercie
LED ARENA
Označenie inzercie
Autopožičovňa Sereď
Označenie inzercie
Bezpecne mesto
Označenie inzercie
Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Sereď, Slovensko
Jasno
15°
C
72%
Východ 10 km/h
07:02
18:10

Štv

B

23°/12°

Pia

B

22°/9°

Sob

B

22°/9°

Vyhľadávanie
Posledné komentáre
Komentársmutok 11-02-2020 12:40:12:
Tragická dopravná nehoda medzi obcou Šintava a Šoporňa - AKTUALIZOVANÉ
KomentárPolícia Začala trestné stíhanie za zločin v kauze predaja rybníkov v P.Bystrici 08-10-2019 17:02:12:
Sereďskí rybári lovia opäť vo svojom revíri
KomentárPravda je len jedna 03-10-2019 17:26:08:
7. zasadnutie Obecného zastupiteľstva v Dolnej Strede dňa 3.júla 2019
Komentáranabela 26-09-2019 14:01:27:
Adrian Macho sa oficiálne ujal vedenia obce Šoporňa
KomentárSVD1 14-09-2019 20:22:21:
" V hudbe vyjadrujem svoje pocity "
Komentárveru 01-09-2019 17:42:35:
Z času na čas si zafajčil marihuanu, ktorú si sám dopestoval v dome vo Váhovciach
Komentárs.i.n. 30-08-2019 22:01:20:
Pripomeňme si hrdinov Slovenského národného povstania zo Serede
Komentáranonym 30-08-2019 19:54:00:
"Doteraz som sa nedožil výsledku zo strany MsU, poslancov MsZ v Seredi" - píše občan Serede
KomentárMiloš Majko 30-08-2019 12:57:35:
Prípad Jankovská nie je o stanovisku polície či právoplatnom rozsudku. Je o etike a morálke.
KomentárBlablablaha 29-08-2019 13:39:44:
Vláda schválila návrh nového zákona o občianskych preukazoch
Komentárivan 29-08-2019 11:08:33:
Seniorku v Trnave podvodníci nedostali. Legenda "vnuk".
Komentáruž pred 10 rokmi 29-08-2019 05:22:58:
Trnavská župa začína s rekonštrukciu Krajinského mosta v Piešťanoch a úseku cesty Podbranč - Myjava
Komentárteraz je 28-08-2019 08:18:20:
Obžalovanému starostovi Machovi pred prokurátorkou a sudcom do reči veľmi nebolo. Čo sa dozvieme na pojednávaní zajtra?
Komentárto nevymyslíš 27-08-2019 20:32:27:
Ministerka vnútra vymenovala nového prezidenta HaZZ
KomentárBaba Vanga 27-08-2019 17:15:31:
" Takže, aké riešenie sa núka, aby sme neprešľapovali na tej našej povestnej križovatke, kde nám zabíjajú štát ?" - píše Pavol Varga
Komentárpotecha 25-08-2019 13:41:57:
MFK Zvolen - ŠKF iClinic Sereď 0 : 2 (0 : 1)

Na Expediciu - cestovateľský portál
Označenie inzercie
TPX-NET
Označenie inzercie
Zdravotnicke pomocky Nitra
Označenie inzercie
Hrady a zamky
Označenie inzercie
Ericsoft
Označenie inzercie
TransSibírska magistrála - Cestovateľská relácia
Označenie inzercie
Bottom panel

© SeredOnLine.sk všetky práva vyhradené. Obsah novín je chránený autorským zákonom č. 618/2003 Z.z. a medzinárodným právom.
Prepis , šírenie, či ďalšie kopírovanie tohto obsahu alebo jeho časti, a to akýmkoľvek spôsobom je bez predchádzajúceho súhlasu vydavateľa alebo autora článku zakázané.
Design: © Mgr. Matej Fraňo Logo a názov novín: © Miloš Majko
Noviny sú aktualizované priebežne.
Články uverejnené na SeredOnLine.sk neprechádzajú jazykovou korektúrou.
Redakcia a vydavateľ novín nezodpovedá za obsah autorov jednotlivých príspevkov. Redakcia a vydavateľ nenesie prípadné právne následky za názory autorov príspevkov a príspevky v diskusiách uverejnených v novinách.

Webdesign